Makkelijk recept om zuurdesembrood te bakken.

Makkelijk recept om zuurdesembrood te bakken

Wat is er lekkerder dan de geur van vers gebakken brood in huis? Wij laten je zien dat het helemaal niet moeilijk is om je eigen brood te bakken en dat je er maar weinig voor nodig hebt. We bakken geen gewoon brood, maar een zuurdesembrood. Het voordeel hiervan is dat het brood langer houdbaar en makkelijker te verteren is. En als je eenmaal de bijzondere smaak geproefd hebt, wil je vast niks anders meer.

Zonder zuurdesemstarter geen zuurdesembrood

Om zuurdesembrood te bakken, heb je eerst een zuurdesemstarter nodig. Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar nog leuker en lekkerder is het om de starter zelf te maken. In dit artikel vind je een makkelijk stappenplan hoe je zelf een zuurdesemstarter kunt maken. Heb je al een starter? Dan kun je met dit recept supermakkelijk zelf zuurdesembrood bakken.

Wat is zuurdesembrood precies?

Zuurdesembrood heeft in principe dezelfde ingrediënten als gewoon brood, alleen is er één belangrijk verschil: in plaats van gist, zorgen in dit geval goede bacteriën in de zuurdesemstarter ervoor dat het brood goed rijst. Dit geeft zuurdesem niet alleen een bijzondere smaak, maar zorgt er ook voor dat het brood makkelijker te verteren is. Bovendien is zuurdesembrood langer houdbaar dan brood dat met gist gebakken is. En je kunt het makkelijk en goedkoop zelf maken met maar een paar ingrediënten. Genoeg redenen dus om zelf aan de slag te gaan en je eigen zuurdesembrood te bakken.

Zelf brood bakken

Zuurdesembrood bakken klinkt misschien ingewikkeld, maar als je eenmaal een starter hebt, is het echt heel makkelijk om zelf zuurdesem brood te bakken. Op internet zijn er ontzettend veel recepten voor zuurdesembrood te vinden. Wij hebben een makkelijk recept dat bijna altijd lukt en waar je weinig voor nodig hebt. Zo is de kans groot dat je eerste brood gelijk al een succes wordt en hoef je er waarschijnlijk niks nieuws voor te kopen. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je altijd nog andere versies zuurdesembrood uitproberen of speciaal keukengerei zoals een rijsmand of broodbakvorm aanschaffen. Voor dit recept heb je dit nog niet nodig.

Voor onderstaand recept heb je 500 gram zuurdesemstarter nodig. Dit heb je wanneer je net ons stappenplan om zelf zuurdesemstarter te maken, hebt gevolgd.

Heb je een (kleinere hoeveelheid) zuurdesemstarter in de koelkast staan? Dan kun je hier lezen hoe je dit weer kunt activeren en vermenigvuldigen, zodat je daarna weer 500 gram zuurdesem hebt en aan de slag kunt met onderstaand recept.

Met dit recept kun je makkelijk zuurdesem brood maken zonder dat je daar veel voor nodig hebt. Vergeet niet om ongeveer 100 gram van de zuurdesemstarter af te halen voordat je aan dit recept begint!

Bak je eigen zuurdesembrood.

Recept: zuurdesembrood

Heb je wel eens een zuurdesembrood geproefd? Dan weet je dat dit brood een unieke smaak heeft. Je kunt zuurdesembrood bij de bakker kopen, maar je kunt het ook gewoon zelf maken. Zo smaakt je brood nog lekkerder en het is bovendien een stuk goedkoper. Oh en je huis ruikt erna ook heerlijk!
No ratings yet
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 1 brood

Keukengerei

Ingrediënten
  

  • 500 gr zuurdesem (wanneer je de zuurdesemstarter net hebt gemaakt, rijst het deeg nog niet zo goed en kun je er nog 10-20 gr gist bij doen zodat het brood wat luchtiger wordt. Als je zuurdesem een paar weken oud is, heb je geen gist meer nodig).
  • 1 el zout
  • 2 el olijfolie
  • 250 gr bloem (biologisch)
  • 250 gr speltmeel (biologisch)
  • 200 ml water (als de zuurdesem al wat ouder is, zou het kunnen dat je iets minder water, ca. 175 ml, nodig hebt. Dit merk je als het deeg te plakkerig wordt).

Instructies
 

  • Alle ingrediënten in een kom of keukenmachine goed kneden.
  • Een brood vormen en op een bakblik met bakmat/ bakpapier leggen. Of: in een rijsmandje of een schaal met theedoek leggen.
  • Een theedoek eroverheen doen en op een warme plek net zo lang laten liggen tot het volume ongeveer 2x zo groot is. Dit duurt ongeveer 4 tot 6 uur.
  • Ongeveer 45-50 minuten in de oven met 200°C bakken. Als je een stoomoven hebt, wordt het brood extra lekker wanneer je een beetje stoom toevoegt. Je kunt ook een klein (hittebestendig) schaaltje water in de oven zetten. Het brood is klaar wanneer het hol klinkt als je erop klopt.

Notities

  • Dit recept vinden wij het lekkerst, maar je kunt gerust ook ander bloem of meel nemen. Als het in totaal maar 500 gram is. Wanneer je volkoren meel gebruikt, heb je waarschijnlijk (tot 100 ml) meer water nodig.
  • Je kunt het brood met de hand of met een keukenmachine kneden. Mocht het deeg plakken, dan helpt het om je handen voor het kneden nat te maken.
  • Vergeet niet voordat je aan dit recept begint, ongeveer 100 gram van de zuurdesemstarter af te halen en dit in een glazen potje te doen zodat je het in de koelkast kan bewaren voor de volgende keer dat je brood gaat bakken. Hoe je dit potje zuurdesemstarter in leven houdt en hoe je hem weer kunt activeren en vermenigvuldigen, zodat je weer 500 gram zuurdesem hebt om er met dit recept zuurdesembrood van te bakken, lees je in dit artikel. 
Trefwoord zuurdesembrood, brood, bakken, zuurdesem

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Velt.nu, Smarticular, Boek: Die neue Traditionelle Ernährung. Photo credits: Kirsten Schoner.

Share

Foto van Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Foto van Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: