Heb je wel eens een zuurdesembrood geproefd? Dan weet je dat dit brood een unieke smaak heeft. Je kunt zuurdesembrood bij de bakker kopen, maar je kunt het ook gewoon zelf maken. Zo smaakt je brood nog lekkerder en het is bovendien een stuk goedkoper. Oh en je huis ruikt erna ook heerlijk!
500grzuurdesem(wanneer je de zuurdesemstarter net hebt gemaakt, rijst het deeg nog niet zo goed en kun je er nog 10-20 gr gist bij doen zodat het brood wat luchtiger wordt. Als je zuurdesem een paar weken oud is, heb je geen gist meer nodig).
1elzout
2elolijfolie
250grbloem(biologisch)
250grspeltmeel(biologisch)
200mlwater(als de zuurdesem al wat ouder is, zou het kunnen dat je iets minder water, ca. 175 ml, nodig hebt. Dit merk je als het deeg te plakkerig wordt).
Instructies
Alle ingrediënten in een kom of keukenmachine goed kneden.
Een brood vormen en op een bakblik met bakmat/ bakpapier leggen. Of: in een rijsmandje of een schaal met theedoek leggen.
Een theedoek eroverheen doen en op een warme plek net zo lang laten liggen tot het volume ongeveer 2x zo groot is. Dit duurt ongeveer 4 tot 6 uur.
Ongeveer 45-50 minuten in de oven met 200°C bakken. Als je een stoomoven hebt, wordt het brood extra lekker wanneer je een beetje stoom toevoegt. Je kunt ook een klein (hittebestendig) schaaltje water in de oven zetten. Het brood is klaar wanneer het hol klinkt als je erop klopt.
Notities
Dit recept vinden wij het lekkerst, maar je kunt gerust ook ander bloem of meel nemen. Als het in totaal maar 500 gram is. Wanneer je volkoren meel gebruikt, heb je waarschijnlijk (tot 100 ml) meer water nodig.
Je kunt het brood met de hand of met een keukenmachine kneden. Mocht het deeg plakken, dan helpt het om je handen voor het kneden nat te maken.
Vergeet niet voordat je aan dit recept begint, ongeveer 100 gram van de zuurdesemstarter af te halen en dit in een glazen potje te doen zodat je het in de koelkast kan bewaren voor de volgende keer dat je brood gaat bakken. Hoe je dit potje zuurdesemstarter in leven houdt en hoe je hem weer kunt activeren en vermenigvuldigen, zodat je weer 500 gram zuurdesem hebt om er met dit recept zuurdesembrood van te bakken, lees je in dit artikel.