Zoeken
Recept: maak je eigen zuurdesemstarter

Recept: maak je eigen zuurdesemstarter

Wil je ook graag zuurdesembrood bakken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Om je eigen zuurdesembrood te bakken, heb je een zuurdesemstarter nodig. Deze kun je in de winkel kopen, maar je kunt hem ook makkelijk zelf maken. Zo smaakt hij natuurlijk extra lekker. Wij laten je zien dat het helemaal niet moeilijk is om je eigen zuurdesemstarter te maken. Het enige dat je ervoor nodig hebt, is een beetje meel, water en geduld.

Wat is er zo bijzonder aan zuurdesembrood?

Zuurdesembrood heeft in principe dezelfde ingrediënten als gewoon brood, alleen is er één belangrijk verschil: in plaats van gist, zorgen in dit geval goede bacteriën in de zuurdesemstarter ervoor dat het brood goed rijst. Dit geeft zuurdesem niet alleen een bijzondere smaak, maar zorgt er ook voor dat het brood makkelijker te verteren is. Bovendien is zuurdesembrood langer houdbaar dan brood dat met gist gebakken is. En je kunt het makkelijk en goedkoop zelf maken met maar een paar ingrediënten. Genoeg redenen dus om zelf aan de slag te gaan en je eigen zuurdesembrood te bakken.

Zonder zuurdesemstarter geen zuurdesembrood

Voordat je zuurdesembrood kunt bakken, heb je eerst een zuurdesemstarter nodig. Deze kun je kopen, maar het is nog veel lekkerder en leuker om je starter zelf te maken. Dit hoef je maar één keer te doen, want daarna kun je de starter in de koelkast bewaren en er keer op keer weer brood mee bakken. Het is zelfs zo dat hoe ouder de starter wordt, hoe beter de smaak. Dus snel aan de slag, zodat jij binnenkort ook zo’n heerlijk zuurdesembrood kunt bakken.

Dag 1: het is normaal dat de zuurdesemstarter de eerste dagen nog wat dikker is. Naarmate de zuurdesem ouder wordt, krijgt hij normaal gesproken vanzelf de consistentie van een wafelbeslag.

Recept: maak je eigen zuurdesemstarter

Recept: zuurdesemstarter

Heb je altijd al een keer je eigen zuurdesemstarter willen maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben een supermakkelijk stappenplan voor je, waarmee je in een week tijd je eigen zuurdesem kunt maken. Als je de zuurdesemstarter eenmaal gemaakt hebt, kun je het in de koelkast bewaren en keer op keer gebruiken om zuurdesembrood mee te bakken. Pssst, ze zeggen zelfs dat de starter nog beter lukt als je deze van tevoren een naam geeft.
No ratings yet
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 550 gram

Keukengerei

 • grote pot/ schaal
 • 1 of 2 kleine potjes om de zuurdesem in te bewaren
 • (houten) lepel/ siliconen spatel
 • theedoek
 • keukenweegschaal

Ingrediënten
  

 • 385 gr biologisch roggemeel
 • 385 ml lauwwarm water, belangrijk: nooit meer dan 40°C

Instructies
 

 • Dag 1: 110 gr meel en 110 ml lauwwarm water in een grote pot of schaal doen en goed roeren. Een theedoek eroverheen leggen en op een warme plek neerzetten. Na 12 uur het deeg kort roeren.
 • Dag 2: na weer 12 uur verder, 55 gr meel en 55 ml lauwwarm water toevoegen en goed roeren. De theedoek er weer overheen leggen en op een warme plek neerzetten. Deze keer de zuurdesem 24 uur laten staan. Als het goed is, begint het nu een beetje zuur (azijnachtig) te ruiken.
 • Dag 3: nu weer 55 gr meel en 55 ml lauwwarm water aan het deeg toevoegen en weer goed roeren. De theedoek er overheen doen en op een warme plek zetten. De zuurdesem weer na 12 uur roeren.
 • Dag 4: weer 12 uur later, 55 gr meel en 55 ml lauwwarm water toevoegen en goed roeren. De theedoek er weer overheen doen en op een warme plek zetten. De zuurdesem 24 uur laten staan.
 • Dag 5: nu weer 55 gr meel en 55 ml lauwwarm water aan het deeg toevoegen en weer goed roeren. De theedoek er overheen doen en op een warme plek zetten. De zuurdesem weer na 12 uur roeren.
 • Dag 6: weer 12 uur later, 55 gr meel en 55 ml lauwwarm water toevoegen en goed roeren. De theedoek er weer overheen doen en op een warme plek zetten. De zuurdesem 24 uur laten staan.
 • Dag 7: de zuurdesem is klaar en kan gebruikt worden om brood te bakken! Als het goed is, ruikt hij aangenaam zuur en hebben zich (kleine) blaasjes gevormd. Als je nog geen blaasjes ziet, zou je de stappen van dag 5 en 6 kunnen herhalen totdat je wel blaasjes ziet.

Notities

 • Zet de zuurdesem op een warme plek. Een goede temperatuur is tussen de 25°C en 40°C, waarbij de ideale temperatuur tussen de 30°C en 35°C ligt. Je kunt de zuurdesem bijvoorbeeld op de verwarming zetten. Hoe kouder het is, hoe langer het duurt voordat de zuurdesem klaar is.
 • Soms komt er een dun korstje op de zuurdesem. Dit is niet erg en kun je er gewoon doorheen roeren.
 • Aan het einde van het stappenplan zou de consistentie van de zuurdesemstarter ongeveer hetzelfde moeten zijn als die van wafelbeslag. De eerste dagen is hij vaak wat dikker.
 • Zorg ervoor dat de spullen, die je gebruikt om je zuurdesem te maken, goed schoon zijn. Het beste is om ze van tevoren nog even af te spoelen met kokend water.
 • Het wordt aangeraden om je zuurdesemstarter niet in contact te laten komen met roestvrijstaal. Ik dacht dat dit een fabeltje was en maakte de zuurdesemstarter een keer in mijn keukenmachine van roestvrijstaal, maar toen rook mijn starter binnen de kortste keren naar terpentine en heb ik hem helaas weg moeten gooien.
 • Haal, voordat je brood gaat bakken, nog een paar eetlepels van de zuurdesemstarter af en doe dit in een klein (glazen) potje. Bewaar dit potje in de koelkast en voed je zuurdesemstarter één keer per week. Dit doe je door een grote eetlepel (12 gram) van de zuurdesemstarter in een nieuw potje te doen en er vervolgens 60 gram roggemeel en 60 gram water aan toe te voegen. Goed roeren en vervolgens weer in de koelkast zetten. Leg de deksel losjes op het potje, zodat het potje niet breekt als er bubbels ontstaan. Als je net zo vergeetachtig bent als ik, zet dan twee potjes zuurdesemstarter in de koelkast. Dan heb je nog een reserve potje voor als je een keer tijdens het brood bakken vergeet om een potje zuurdesem voor de volgende keer in de koelkast te zetten.
 • Wanneer je voor het eerst met je zuurdesemstarter brood bakt, is hij meestal nog niet zo sterk en rijst het deeg nog niet zo goed. Dit wordt beter als de zuurdesem ouder is. Je zou eventueel de eerste paar keer ook nog wat gist (10 tot 20 gram) erbij kunnen doen als je brood gaat bakken.
Trefwoord zuurdesem, starter, zuurdesembrood, brood, zuurdesemstarter, fermenteren

Dag 3: de zuurdesem heeft voor het eerst kleine belletjes (foto van de binnenkant) en het volume is toegenomen. Het ruikt azijnachtig. Maak je geen zorgen als de belletjes de volgende dag weer weg zijn, dit is heel normaal. Gewoon verder gaan en geduld hebben, dan kun je binnenkort ook zo’n heerlijk zuurdesembrood bakken.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Velt.nu, Smarticular, Boek: Die neue Traditionelle Ernährung. Photo credits: Kirsten Schoner.

Share

Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: