Waarom zijn bananen krom? Niet omdat de consument dat graag wil, blijkt. Te lang, te kort, te dik of inderdaad – te krom. Allemaal redenen waarom maar liefst 40% van de bananen niet eens in de supermarkt belanden. Bananen waar niets mis mee is, want kromme bananen zijn net zo lekker als rechte. En andersom! Maar ook de perfecte banaan heeft het zwaar, want eenmaal in de supermarkt kopen mensen het liefst verse, groene bananen. Bananen met een vlekje worden weggegooid. Thegreenlist.nl to the rescue: wedden dat jij na het lezen van deze tips en recepten met overrijpe bananen juíst op zoek gaat naar die net-niet-perfecte weesbananen en een vreugdesprongetje maakt bij het aantreffen van een bruine banaan in je fruitschaal?
Dat voedselverspilling een grote impact op het milieu heeft, dat weten we inmiddels. Er gaat ontzettend veel energie verloren bij het produceren, verpakken en koelen van voedsel, er is veel water nodig en er wordt over de hele linie veel CO2 uitgestoten om een product bij ons in de supermarkt te krijgen. Superzonde als dat allemaal voor niets is omdat de producten waar al deze energie ingestoken is, rechtstreeks de prullenbak in gaan: zoals dus bij bananen regelmatig gebeurt.
(Overrijpe) bananen zijn de meest verspilde producten
Bananen zijn de meest verspilde producten in de supermarkt, blijkt uit een onderzoek naar voedselverspilling van de Universiteit van Karlstad (Zweden). Waarom? Blijkbaar willen wij met z’n allen het liefste vlekkeloze, gele bananen eten. Maar ook voordat de bananen in de supermarkt liggen, gaat het vaak al mis. Europese regelgeving bepaalt namelijk dat bananen onrijp moeten zijn op het moment dat ze de Europese grenzen over mogen. Zitten er een paar rijpe bananen in een kist? Dan wordt de hele kist afgekeurd.
Bananen redden
Begin je al medelijden te krijgen met die arme bananen, die aan zoveel regels moeten voldoen? Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die zich het lot van de bananen aantrekken en creatief ten strijde trekken om de verspilling van bananen tegen te gaan. The Banana Factory is zo’n bedrijf. Zij vonden de verspilling van bananen zo zonde, dat ze met het merk Sunt bananenbrood, granola en zelfs donuts maken van afgekeurde bananen.
Bananenweetje: smaken verschillen!
Blijkbaar houden wij met z’n allen van vlekkeloze gele bananen. Dat is gelijk de reden dat supermarkten bananen met bruine vlekjes weggooien: niemand koopt ze meer. In Japan is dit precies andersom. Daar is een bruine banaan juíst begerenswaardig. Ze zien dat vlekkerige velletje als een teken dat de banaan lekker rijp begint te worden. Ze kennen in Japans zelfs een speciaal type banaan die je met dun, bruin, zacht velletje en al kunt eten. Smaken verschillen!
Op de linker foto: bananenbrood. Rechts: bananenijs met een restje bananenbrood.
Dit kun je met overrijpe bananen
Maar ook jij kunt iets doen! Je kunt bananen eten van groen tot zwart en voor elke fase is er wel een lekker recept te bedenken. Hieronder vind je een paar recepten waar overrijpe bananen de show stelen. Wist je trouwens dat banaan in veel recepten een prima vervanger is voor een ei?
Bananenbrood
Het maken van een bananenbrood met je overrijpe bananen is misschien een beetje een open deur, maar op een lijstje met tips om je overrijpe bananen om te toveren tot iets lekker kan een bananenbrood toch echt niet ontbreken. Bovendien kun je er lekker veel bananen in kwijt, zeker als je je brood of cake versiert met een opengesneden banaan bovenop. Je kunt je bananenbrood zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt: het internet staat vol met recepten! Mag je brood wel een beetje guilty? Voeg dan wat stukjes chocolade toe aan je beslag.
Zoek je nog een leuk en makkelijk zelfmaak-recept? Saskia maakte een tijdje terug in een handomdraai bananenbrood met hulp van Pineut.
Bananenmuffins van overrijpe bananen
Prima ontbijtmateriaal, deze bananenmuffins. Meng hiervoor 200 gram bloem, 75 gram yoghurt, 50 ml (plantaardige)melk, 30 gram havermout, 1 zakje bakpoeder, 1 ei en 2 rijpe bananen met naar wens wat honing en kaneel. Blijft je deegje te nat? Voeg dan wat meer bloem toe. Te droog? Voeg wat meer melk, wat meer olie of nog een stukje banaan toe. Verwarm je oven op 180°C, doe je mengsel in een muffinvorm en bak in ongeveer twintig minuten goudbruin. De bananen geven je muffins een lekker zoet smaakje, terwijl je geen suiker toe hoeft te voegen.
Bananenijs
Bananenijs is echt een zomerfavoriet, want het is zó makkelijk! Gooi je overrijpe bananen in stukjes in de vriezer en blend de stukjes een paar uur later tot een fantastisch romig ijs. Zijn je bananen erg hard bevroren? Een heel klein beetje (plantaardige)melk helpt om je ijs wat smeuïger te maken. Blenden totdat je de gewenste smeuïgheid hebt bereikt. Bonustip: voeg wat cacao toe en je krijgt ontzettend lekker chocoladeijs.
Bananentoetje met overrijpe bananen
Zin in iets lekkers na het sporten of een supersnel toetje? Plet je overrijpe banaan met een vork en meng met wat cacao. Eventjes kort in de blender kan natuurlijk ook. Wil je je bananentoetje nog lekkerder maken, top je kom dan af met nootjes, stukjes kokos of hagelslag. Het aminozuur tryptofaan in bananen zorgt er trouwens voor dat je goed slaapt, dus dit bananenmengel is een prima late-night-snack!
Links: bananentoetje. Rechts: smoothie met banaan.
Smoothie met banaan
Bananen zijn een ontzettend dankbaar ingrediënt in vrijwel elke smoothie. Door een banaan toe te voegen, wordt je smoothie lekker romig, krijgt je smoothie binding én vult hij lekker. Ben je niet zo dol op bananensmaak voeg dan wat meer andere ingrediënten toe, zoals spinazie en bessen. Ben je juist dol op bananensmaak, houd hem dan lekker puur en voeg alleen wat extra fruit of eventueel havermout toe.
Banana mudslide
Stralend zonnetje of juist mokkend binnen omdat het zo hard regent? Een banana mudslide zorgt onmiddellijk voor een tropisch feestje. Voor één cocktail heb je het volgende nodig: 1 shotje wodka, 2 shotjes bananen puree, 1 shotje Kahlua en ½ shotje Baileys’ of Irish Cream. Doe de ingrediënten in een blender met ijs en mix. Je kunt je cocktail natuurlijk zo sterk maken als je zelf wilt. Ook koffie of cacao toevoegen is lekker!
Bananenreep
Ook een zelfgemaakte bananenreep is een fijne manier om die laatste bananen in de fruitschaal op te maken. Prak de stukjes banaan met geroosterde nootjes, haver, cacaonibs voor de crunch en cacaopoeder, een snufje zout en poedersuiker. Het mengsel kun je laten opstuiven in de koelkast in een ijsvormpje of een stukje (herbruikbaar) folie.
Banana Pancakes
Iedereen die weleens in Azië is geweest droomt ervan… Banana Pancakes! Superlekker, makkelijk en niet eens zo heel erg ongezond. Er zijn twee manieren om lekkere bananenpannenkoeken te maken. Voor de ene variant maak je je pannenkoekenbeslag zoals je dat normaal zou doen (bloem, melk, eieren, suiker) en leg je plakjes banaan in je pan voordat je het beslag erin giet. Voor de tweede variant prak je je overrijpe banaan en voeg je het bananenpapje toe aan je beslag. In dat geval heb je vaak geen eieren nodig. Serveren met yoghurt, extra banaan of sweet milk om jezelf even in zonnige oorden te wanen…
Links: banana pancakes. Rechts: smoothiebowl met banaan.
Curry met banaan
Overgebleven bananen nodigen snel uit tot het zoeken van zoete receptjes, maar ook in verschillende hartige gerechten kun je prima banaan gebruiken. We zullen je niet het recept geven van de in de jaren negentig populaire zuurkoolschotel met banaan (proberen op eigen risico), maar deze curry met banaan is wél een aanrader: stoof hiervoor je stukjes banaan mee in een curry van bouillon en kokosmelk. Voeg ui, koriander, peper en zout toe en voor wat extra vulling eventueel courgette of wat harde groenten die je nog in huis hebt. Serveren met rijst.
Hartige bananendip
Guacamole move over, voortaan heb jij een lekkere hartige bananendip op je borreltafel staan. Voor deze dip meng je een rijpe avocado met overrijpe banaan. Breng de dip op smaak met wat limoensap, koriander, een pepertje, zout en eventueel wat crème fraîche. Lekker met tortillachips.
Zo voorkom je overrijpe bananen
Na al deze recepten lijkt de kans dat er überhaupt een banaan overblijft in jouw huishouden klein, maar voor de zekerheid willen we je deze tips voor het bewaren van bananen niet onthouden.
Hou je bananen apart
Fruit stoot van nature kleine beetjes ethyleen uit, een gas dat de rijping versnelt. Wil je het rijpen van je bananen vertraging? Zorg er dan voor dat je bananen apart van je andere fruit bewaart. Andersom kunnen bananen er ook voor zorgen dat je andere fruit sneller rijp wordt. Handig als je een harde avocado hebt liggen of je kiwi’s maar niet willen rijpen.
Bananen in de koelkast
Wist je dat je bananen prima in de koelkast kunt bewaren? De kou vertraagt het rijpingsproces. Groene bananen worden dus ook niet rijp in de koelkast. Invriezen kan trouwens ook, maar dan wel in plakjes.
Wees voorzichtig met je bananen
Bananen zijn ondanks hun gele jasje best wel kwetsbaar. Een stootje kan al voor een bruin vlekje zorgen en die beurse plekken versnellen het rijpingsproces. Voorzichtig vervoeren en niet onder ander zwaar fruit in je fruitschaal leggen dus. Er bestaan zelfs speciale bananenhouders om je bananen op te hangen.
Overrijpe bananen? Jij weet wat je ermee kunt!
Zo veelzijdig en dan nóg het meest verspilde product in de supermarkt, zonde toch? Vlekjes, een bruin velletje, net een beetje klein of niet krom genoeg, voor de smaak van een banaan doet het er echt niet toe. Laten we ons dus voortaan vooral niet laten afschrikken door een net iets bruinere tros, maar de culinaire veelzijdigheid van de overrijpe banaan omarmen. Weesbananen kom maar door: wie wil er nu niet elke dag bananenbrood! En heb je geen zin in een echt receptje of ben je lui? Maak dan de vermeende favoriet van Elvis Presley: een peanut butter and jelly sandwich – met banaan! Werkt overigens ook als tosti, thank us later!
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Ook heerlijk om overrijpe bananen op te maken: deze vegan smoothiebowl.
- Voedselverspilling tegengaan en ingrediënten langer bewaren? Bekijk de beste no waste tips.
- Jackfruit is een populaire vleesvervanger. Maar hoe duurzaam is jackfruit eigenlijk?
Photo credits: hoofdbeeld: thegreenlist.nl, overige foto’s: Mahlee Plekker.