Tik eens een vegan alternatief voor je eitje

Tik eens een vegan ei

Koppen we ‘m in? Ja hoor: een ei hoort erbij! Bijna iedereen is dol op een gekookt eitje bij het (paas)ontbijt. Bovendien spelen eieren in veel gerechten en baksels een belangrijke rol. Maar wat als je hebt besloten geen ei meer te willen eten? Of als je geen eieren in huis hebt en tóch een cake wilt bakken? Er zijn gelukkig allerlei alternatieven te verzinnen die minstens zo lekker smaken als een echt ei! We doken in de alternatieven voor een eitje en zette een aantal slimme vervangers, klassiekers in een nieuw jasje of een vegan alternatief voor je gekookte ei op een rijtje.

Eén ei is geen (vegan) ei…

Eieren worden al sinds mensenheugenis gegeten, toch is een ei natuurlijk in eerste instantie – indien bevrucht – een bron van leven. Daar ligt voor sommige mensen ook gelijk een deel van de weerstand om ze te eten. Maar eieren worden ook gepromoot als onderdeel van een gezond eetpatroon. Ze bevatten naast vetten en eiwitten ook ijzer, vitamine A, B2 en B12. Door hun specifieke eigenschappen worden eieren bovendien in heel veel gerechten en baksels gebruikt. Maar wil je geen dierlijke producten eten of zoek je om andere redenen naar een alternatief voor ei? Dat kan prima!

Vegan koken en bakken zonder ei, hoe dan?!

Waaróm worden eieren in zo ontzettend veel gerechten gebruikt?  Ze zijn makkelijk in gebruik, relatief goedkoop en bovendien makkelijk om aan te komen. Maar het zijn vooral hun specifieke eigenschappen waardoor ze zo geliefd zijn in de keuken. Eieren zorgen namelijk voor binding doordat ei stolt, ze zorgen dat producten luchtig worden, ze geven een specifieke smaak én ze zorgen voor een mooi geel kleurtje. Op zoek dus naar ingrediënten die dezelfde werking hebben als ei!

Vegan ei: deze ingrediënten zijn prima alternatieven voor ei

Meteen maar even een disclaimer: ik schreef dat eieren voor binding, luchtigheid en smaak zorgen, maar dat is niet in alle gerechten zo. Soms heeft het toegevoegde ei geen functie of is het effect zo minimaal dat je het ei gerust weg kunt laten en helemaal niet op zoek hoeft naar een vervanger. Zo kun je in pannenkoeken prima dat ei weglaten. Probeer maar eens!

Het maakt ook uit of je de eieren uit een zoet of hartig gerecht wilt vervangen. Afhankelijk van de functie van de eieren in jouw beoogde recept zijn er verschillende opties. Je ontwikkelt daar vanzelf een soort fingerspitzengefühl voor, maar natuurlijk helpen wij je eerst een eind op weg!

Met appelmoes kun je een heerlijke vegan cake bakken zonder ei.

Appelmoes

Appelmoes is een prima vervanger voor ei, vooral in zoete bakrecepten zoals cake. Het werkt net als een eitje als binder. Het geeft ook een frisse, zoetzure smaak, maar is niet te overheersend. Als je drie eetlepels appelmoes aanhoudt ter vervanging van een ei dan zit je goed! Heb je geen appelmoes in huis, maar wel appels? Met ons recept kun je in tien minuten zelf appelmoes maken!

Bananen

Bananen werken net als appelmoes als binding in je recept. Dat komt doordat bananen veel zetmeel bevatten. Met de bananensmaak valt het wel mee, vooral omdat je maar een halve banaan nodig hebt om één ei te vervangen. Banaan werkt voornamelijk goed als je appelmoes te nat vindt voor je recept. Bijkomend voordeel? Mooi rijpe bananen zijn vrij zoet, je hebt dus minder suiker nodig in je recept.

Aardappel

Zoek je een bindmiddel voor een hartig recept waar je normaal een eitje in zou doen? Dan is aardappel een prima optie. Eén aardappel vervangt één ei. Aardappel werkt trouwens ook goed als bindmiddel in bijvoorbeeld een soep of saus die je net iets te vloeibaar vindt.

Kikkererwtenmeel

Nog zo’n veelzijdige keukenvriend is kikkererwtenmeel. Net als aardappelen kun je kikkererwtenmeel goed gebruiken om je gerecht te binden. Daarnaast is kikkererwtenmeel (gemalen ongekookte kikkererwten) gemengd met water een perfecte basis voor een vegan omelet. Meng hiervoor drie eetlepels water met drie eetlepels kikkererwtenmeel en bak in een pan met olie of (plantaardige)boter.

Lijnzaad

Lijnzaad is een bijzonder goedje. Je kent het wellicht uit je smoothiebowl, maar ook ter vervanging van een eitje works lijnzaad its magic! Je moet hiervoor het (gebroken) lijnzaad wel eerst even wellen in water. Na ongeveer twintig minuten heb je een kommetje wat misschien nog het meeste op behangplaksel lijkt, maar prima te gebruiken is in plaats van een geklutst eitje. De toevoeging van lijnzaad zorgt ervoor dat jouw baksel ook zonder een ei mooi rijst. Gebruik één eetlepel gebroken lijnzaad met drie eetlepels water. Dit trucje werkt trouwens ook met chiazaad.

Bakpoeder of baking soda

Zoek je vooral een vervanger voor ei omdat je gerecht moet rijzen? Dan werken bakpoeder of appelazijn met baking soda ook. Voor een mooie rijs in je deeg, gebruik je drie eetlepels bakpoeder met drie eetlepels water. Heb je appelazijn en baking soda in huis? Meng dan een theelepel appelazijn met een theelepel baking soda. Schrik niet, dit gaat schuimen! Roer het goedje daarna door je beslag. Dit werkt beter als je sowieso al met een wat natter beslag werkt, zoals voor een cake.

Jam

Vermeldt het recept dat je een geklopt eitje over de bovenkant van je versgebakken taart/koekjes of brood moet smeren voor een mooie glans? Jam werkt net zo goed! Gebruik het liefst een lichte jam als abrikozenjam, dat geeft het mooiste kleurtje.

Vegan ei: vervangers voor complete eiergerechten

De bovenstaande ingrediënten zijn perfecte vervangers voor een ei in je gerechten. Wil je een volledig eiergerecht veganizen? Ook daarvoor zijn veel lekkere opties. De makkelijkste: tofu! Heb je zin in scrambled eggs? Laat een blok zijden tofu uitlekken en roer het net als een roereitje in een hete pan met olie. Zout, peper en klaar – hoewel het ook lekker is om er wat knapperige groenten doorheen te roeren. Hét geheime ingrediënt om een echte eiersmaak te geven aan jouw tofuscramble of kikkererwtenmeelomelet? Dat is kala namak!

Hét geheime ingrediënt? Kala namak

Kala namak is een vulkanisch steenzout uit de Himalaya. In de Indiase en Pakistaanse keuken kom je het zwarte zout (dat overigens vaak helemaal niet zwart is, eerder roze) regelmatig tegen, maar ook in Nederland wordt het steeds vaker gebruikt. Door de zwavelachtige geur is het namelijk de perfecte toevoeging als je wel de smaak van ei wilt hebben, maar geen echt ei wilt eten. Perfect voor veganisten dus! Geen fan van de geur? Geen zorgen, de geur is het sterkst tijdens verhitting en verdwijnt daarna grotendeels. Dus maak je een lekkere scrambled tofu of een vegan omeletje? Kala namak maakt hét verschil!

Kala namak kopen? Dat kan bij de beter gesorteerde supermarkt, online (bijvoorbeeld bij Pit&Pit) of bij EkoPlaza.

Misschien wel de allerbeste vegan alternatief voor een eitje: aquafaba

Aquafaba is dé eiwitvervanger. Was je bang dat je nooit meer zo’n heerlijke merenque of Eton Mess kon eten zonder ei? Aquafaba is je redding. Aquafaba is het vocht dat in een blik kikkererwten zit, maar je kunt het ook zelf creëren als je kikkererwten kookt. Doordat het kikkererwtenvocht heel veel plantaardige eiwitten bevat, kun je het net zo luchtig opkloppen als het eiwit van eieren. Voeg er suiker aan toe en klop totdat er een luchtig schuim ontstaat. Dit opgeklopte eiwitschuim kun je vervolgens op een bakblik spatelen en rustig bakken tot een merenque, opspuiten in kleine rondjes zodat je schuimpjes krijgt of door je taartbeslag spatelen voor een extra luchtig beslagje.

Omelet van vegan ei van Greenforce.

Vegan ei vind je ook in de supermarkt

Naast de slimme vervangende ingrediënten voor ei die we je hierboven gegeven hebben, liggen er ook in de supermarkt ook steeds meer eivervangers, zoals Vegan Ei van Greenforce en Plant Based Egg van Plant B. Daarmee is het maken van een lekkere omelet helemaal een eitje!

Ben je geïnspireerd geraakt om de keuken in te gaan, zónder ei? We zijn heel benieuwd naar jouw gerechten en recepten. Hebben we nog een ingrediënt gemist? We vullen het lijstje graag aan zodat iedereen volop kan gaan experimenteren.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: cake en kala namak: Mahlee Plekker, appelmoes, zijden tofu omelet en omelet van Greenforce: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.
Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: