In mijn zoektocht naar een groener leven, proberen wij thuis ook de feestdagen groener aan te pakken. Al eerder vierden we een groene kerst. En dit jaar proberen we ook de het paasfeest klimaatvriendelijker aan te pakken. En dus vieren we het weekend voor Pasen een duurzaam paasfeest. Dat ging best aardig, maar we maakten ook een aantal foutjes tijdens deze ‘dry run’. Wat hebben we geleerd? In dit artikel deel ik tips voor een duurzaam paasfeest!
Duurzaam paasfeest
Een paasontbijt, eieren schilderen, een chocolade haas op het ontbijtbordje en een paastak met decoratie eieren. Met onze zoon van zeven vieren we Pasen in volle glorie en daar genieten we ook van. Maar kunnen we Pasen ook iets duurzamer vieren? Dat vroeg ik mij af en dus ben ik op zoek gegaan naar duurzame alternatieven voor een groen paasfeest. Mijn conclusie: een duurzaam paasfeest organiseren is goed te doen, maar je moet wel een goede voorbereiding treffen. In dit artikel lees je hoe wij het groener hebben aangepakt en ook waar we tegenaan liepen. Al deze ervaringen hebben wij opgedaan door een pre-paasfeestje te vieren, een week voor Pasen. Ik verwacht dat we het met het echte paasfeest weer een stukje beter en duurzamer zullen gaan doen met de inzichten die we hebben opgedaan met ons pre-paasfeest.
Eieren schilderen op een duurzaam paasfeest?
Eieren schilderen is voor mijn zoontje het hoogtepunt van het paasontbijt. Bovendien is hij gek op een gekookt eitje. Wij hebben niet een volledig plantaardig dieet, maar ik vond het wel een leuke uitdaging om een paasontbijtje vegan aan te pakken. Alleen was ik dus een beetje vergeten dat mijn zoontje een paasontbijt zonder eieren schilderen niet echt lekker trekt. De teleurstelling was groot dat ik niets had om te schilderen. Ik loste het op door een tweedehands konijnenspel Bunny Hop op tafel te zetten, wat een goede afleiding was. Maar ik had het natuurlijk beter kunnen voorbereiden door ervoor te zorgen dat er nep eieren te schilderen waren.
Houten en plastic eieren is ook best fun
Mijn volgers op Instagram tipten houten eieren om te beschilderen, maar die had ik natuurlijk niet in huis. Wel vond ik later nog een zakje met foeilijke plastic eieren die ik ooit bij een paastak in de supermarkt heb gehad. Deze zijn we na het ontbijtje gaan beschilderen. Ik moet er wel bij zeggen: voor mijn zoontje is dit nog niet helemaal vergelijkbaar met een echt ei schilderen, want hij mist het peuzelen van zijn geschilderde eitje wel. Maar het was zeker een goede second best.
Ook leuk om met samen met je kinderen te doen: DIY paasversiering maken van restmaterialen.


Vegan paasontbijt
Ook het paasontbijt kun je plantaardig aanpakken. In samenwerking met GREENFORCE ben ik een uitdaging aangegaan om het paasontbijt te veganizen. Zij verkopen hele lekkere vegan ei die wij thuis -ook mijn zoontje- heel lekker vinden. Je kunt hier een vegan omelet of een roerei van maken. Daarnaast mocht ik hun vegan smeerworst reviewen en dat samen met lekkere broodjes, een paasbrood en vers fruit, maakte het tot een geslaagd vegan ontbijt. Bijna vegan moet ik zeggen, want achteraf bleek dat ons paasbrood niet vegan was. Dus zo zie je maar weer hoe goed je moet opletten als je echt dierlijke producten wil vermijden, ook met Pasen. Een volger op Instagram tipte mij dat Lidl een heel lekker en vegan paasbrood heeft. Had ik dat maar eerder geweten…
Mijn review over GREENFORCE vind je hier. Speciaal voor Pasen heb ik een tijdelijke kortingcsode zodat je GREENFORCE ook kunt proberen: SASKIA25 = 25% korting in de webshop.
Lokaal en seizoensgebonden paasontbijtje is ook duurzaam!
Mocht je een vegan paasontbijt nog net iets te ver vinden gaan, dan is het misschien een leuke duurzame tip om meer lokale en seizoensgebonden producten te kopen voor het paasontbijt. Koop dan bijvoorbeeld verse eitjes bij de boer waarvan je weet dat de kippen een prettig leven hebben.
Vegan chocolade eitjes
Als je een beetje oplet kun je op sommige plekken ook chocolade eitjes vegan kopen. Wij hebben een zakje vegan eitjes van Holland & Barret. De melk chocolade is onze favoriet.
Saskia – thegreenlist.nl

Superleuk idee voor duurzame paastak
Het is mij onduidelijk hoe impactvol de teelt van een paastak is. Wilgen groeien in principe in de lente in Nederland en kun je op sommige plekken vers van het land kopen. Dat is uiteraard een duurzame keuze. Maar of een paastak uit de supermarkt of van de bloemist ook vers van het Nederlandse land komt, is mij onduidelijk. Amanda, ecologisch tuinontwerper, deelde op Instagram een leuke tip: een paastak krijgt in een vaas na een aantal weken wortels. Als je deze na Pasen in de tuin plant, dan zal je zien dat deze gaat uitgroeien tot een prachtige wilg. Vanaf nu knipt zij -en iedereen die het maar wil bij haar uit de buurt- een paastak van haar krulwilg. Op de foto zie je haar krulwilg, deze was vijf jaar terug nog een paastak in een vaas. Gaaf toch?
Bekijk hier het hele artikel hoe je zelf zo’n duurzame paastak kunt groeien.
Eropuit met Pasen
Voor veel mensen betekent Pasen ook eropuit trekken: in de rij bij meubelboulevards en keukenconcurrenten, samenzijn met familie of misschien wel de bollenvelden zien (leuke uittip trouwens!). Mocht het binnen je mogelijkheden liggen, overweeg dan om dit op een duurzame manier aan te pakken: pak het openbaar vervoer of de fiets naar je bestemming en zoek een uitje dichtbij huis zodat je minder kilometers maakt.

Consuminderen met Pasen
Heb je plannen om te gaan shoppen deze Pasen? Bedenk dan goed of je deze spullen echt nodig hebt. Earth Overshoot Day valt dit jaar voor Nederland op 12 april, dat is dus nog voor het paasweekend. Na 12 april leven wij Nederlanders op de pof bij moederaarde en hebben we meer grondstoffen gebruikt dan de aarde ons in een jaar kan geven. Met andere woorden: als iedereen zou leven als een gemiddelde Nederlander, dan hebben we per jaar drie tot vier aardes nodig. De consumptie van onze spullen staat bovenaan als de grootste impactmaker*. Elk klein stapje telt en je zal zien dat als je eenmaal de duurzame verandering hebt ingezet, je op steeds meer vlakken andere keuzes gaat maken. En het hoeft allemaal niet in één keer perfect, dat lukt ons ook niet zoals je leest. Dus mocht je écht iets nodig hebben tijdens het paasweekend: Marktplaats en Vinted zijn met Pasen ook gewoon open ;)!
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: Tik eens een vegan ei.
- Bekijk ook: Het lijstje met de leukste Moederdag cadeaus.
- Bekijk ook: Wat is er mis met bloemen en hoe kun je duurzamer van bloemen genieten.
- Bekijk ook: Wat is er mis met fair trade chocolade?

*bron: De verborgen impact, Babette Porcelijn.