Search
DIY: natuurlijke verf voor paaseieren,

DIY: natuurlijke verf voor paaseieren

Pang! Wie weet het nog van vroeger – of van recenter als je kids hebt? Die plastic eiermolentjes waarmee je een paasei makkelijk rondom kunt beschilderen, gaan nooit lang mee. Vroeg of laat springt dat veertje en klemt je ei niet meer. Eén en al frustratie. En die bijgeleverde verf: waar is dat van gemaakt? Onze DIY-expert Melanie ging aan de slag met iets veel leukers: natuurlijke verf voor paaseieren. Die natuurlijke verf maakt ze zelf. Breng de bieten maar binnen!

Natuurlijke verf voor eieren

Voor veel kinderen is het vaste prik met Pasen: gekookte eieren schilderen. De meeste kinderen doen dat waarschijnlijk met zo’n frustrerend wegwerpding – bij gebrek aan beter. Nu heb ik een leuke tip: je kunt paaseieren ook schilderen met natuurlijke verf. Dat is verf wat je maakt van eten zoals uien, avocado, koffie, bieten of rode kool. Kortom, hele gewone producten die je misschien wel al thuis hebt of makkelijk kunt kopen in de supermarkt. En het mooie is, je weet zeker dat er geen rotzooi inzit.

Met natuurlijke ingrediënten zoals rode kool, bosbessen en ui kun je zelf paaseieren verven.

Verf van groente, fruit en kruiden

De mooiste natuurlijk geverfde paaseieren kreeg ik met rode ui schillen, rode kool en bosbessen. Ik probeerde ook paaseieren te verven met hibiscusthee, maar dit viel nogal licht uit. Groene eieren zou je kunnen krijgen door spinazie of avocado te gebruiken, of meng het verfbad van de kurkuma met wat van de rode kool: geel en blauw samen maakt namelijk ook groen! Wanneer je maar een klein laagje gebruikt in het verfbad, zou je ook een tweekleuren paasei kunnen maken. Ben je overtuigd en wil je ook aan de slag met je eigen natuurlijke verf voor paaseieren? Experimenteer dan ook eens met andere groenten, fruit en kruiden!

DIY: natuurlijke verf voor paaseieren,
Afdrukken
No ratings yet

Tof: natural dyeing voor paaseieren

Ik duik de keuken in om te experimenteren met verschillende ingrediënten om zo de paaseieren te verven op een natuurlijke manier. Ik moet toegeven, het was best een beetje een geklieder, maar het was zeker de moeite waard. De eieren zien er prachtig uit!
Voorbereiden10 minuten
Maken30 minuten
Totale tijd40 minuten
Trefwoord: diy, Pasen, paasei, eieren verven, natuurlijke verf

Gereedschap

 • kopje vol schillen van rode ui (roodbruin)
 • kopje vol schillen van gele ui (geel/oranje)
 • kopje vol gesneden rode kool (blauw, bij bruine eieren wordt het groenig)
 • kopje vol gesneden rode bieten (roze) (je kunt ook bietensap gebruiken)
 • 2 el kurkuma (geel of oranje bij bruine eieren)
 • koffie (bruin)
 • kopje blauwe bessen of bosbessen (vers of bevroren) (paars)
 • azijn
 • (kokos)olie
 • glazen potten
 • vergiet
 • gekookte eieren (Ik gebruikte witte eieren, het kan allebei, maar het kleureffect wordt wel wat anders, de kleuren zijn donkerder bij bruine eieren.)
 • eventueel: oude panty en blaadjes of bloemetjes

Instructies

 • Doe je gewenste verfmateriaal (dus het gekozen eten) in een pannetje met 2 kopjes water. Breng aan de kook en laat het ongeveer 20-30 minuten staan op een laag pitje. Hou het deksel op de pan zodat er niet te veel verdampt.
 • Laat afkoelen en giet je verfmengsel dan door je vergiet heen in een glazen pot. De kurkuma hoef je niet te koken, die kun je gewoon oplossen in het water. Hetzelfde geldt voor de koffie. Gebruik lekkere sterke koffie.
 • Doe 2-3 eetlepels azijn bij je verfmengsel, dit helpt om de kleur aan het ei te laten fixeren.
 • Dompel je gekookte ei in het verfmengsel en laat het een paar uurtjes gekoeld staan. Doe je meerdere eieren in één verfbad, zorg dan dat ze niet tegen elkaar aan liggen. (Ver(3)dubbel indien nodig het recept).
 • Koel de eieren af! Omdat ik niet genoeg plek had in mijn koelkast, en het buiten nog aardig afkoelt, heb ik de potjes een nachtje buiten neer gezet. Je kunt ze af en toe een beetje keren in het verfbad zodat ze regelmatiger kleuren. Ik houd juist wel van het vlekkerige effect. Wil je een donkerder effect, laat het ei dan drogen en herhaal het verfbad nog eens.

Notities

Extra: Je kunt nog een extra leuk effect aan de eieren geven! Tip: leg, voordat je de eieren in het verfbad doet, een takje of wat blaadjes op het ei. Bind er een stukje panty omheen om het op zijn plek te houden en knoop het vast. Wanneer je na het verfbad de panty verwijdert, zal je de afdruk van het blaadje zien. Superleuk! Je zou ook het ei kunnen omwinden met touw of elastiekjes voor een leuk effect.
Als de eieren helemaal droog zijn, kun je ze nog inwrijven met een klein beetje kokosolie zodat ze een mooie glans krijgen.

Voor een extra leuk effect kun je met een panty blaadjes op de eieren binden voordat je ze in het natuurlijke verfbad legt.

Ook aan de slag met natuurlijke verf voor paaseieren?

Heb je nu ook zin gekregen om aan de slag te gaan met natuurlijke verf voor paaseieren? Deel je creaties in Instagram stories en tag @thegreenlist.nl. Heb je nog een mooi supermarktproduct ontdekt waarmee je goede natuurlijke verf kunt maken, dan horen we het ook heel graag. Leuk!

Meer tips voor groenere Paasdagen

Photo credits: Melanie de Oliveira.

Share

Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.
Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: