Search
Meer water in de tuin voor dieren

Meer water in de tuin: help de dieren de droogte door

Door klimaatverandering wordt het ook steeds droger in Nederland. Weerkundigen zeggen dat het in de zomer historisch droog is en dat langere periodes van droogte en veel regen alleen maar meer zullen gaan voorkomen. Biologen en boswachters maken zich zorgen, want de dieren hebben het zwaar tijdens die droge periodes. Onze tuinexpert Amanda heeft een aantal handige en makkelijke tips om met meer water in de tuin de dieren te helpen. Kom in actie voor ze!

Help de dieren de droogte door: meer water in de tuin

Dieren hebben water nodig om te drinken, om zich in te wassen of om in te leven. Normaal gesproken halen dieren dit uit plassen of uit dakgoten, maar die staan in de zomer nu vaak droog. Vogels, insecten, amfibieën en andere dieren in de tuin hebben dan dus geen waterbron. Door een tekort aan water verzwakken ze en ze kunnen uiteindelijk door het watertekort zelfs sterven. Heb je een tuin of een balkon? Kom dan tijdens de warme periodes in actie! De dieren kunnen je hulp heel hard gebruiken. En het kost je maar enkele minuten per dag. Wat zeg ik: per week.

Meer water in de tuin

Bij meer water denk je vast al snel aan een vijver. Dat is hartstikke leuk – als het kan, zou ik zeggen: doen! –. Uit onderzoek blijkt ook dat tuinvijvers een oase zijn voor kikkers, salamanders en vele andere dieren. Ze komen er om te eten, te wonen en te schuilen. Al dat bezoek is natuurlijk hartstikke gezellig. Maar een vijver past niet in elke tuin. Misschien heb je wel een balkon of kleine kinderen zonder zwemdiploma. Wat moet je dan? Ook zonder vijver kun je waterplekjes creëren waarmee je dieren mee naar je tuin trekt. Voor je het weet kun je ook vogels, insecten, kikkers, libellen en juffers verwelkomen. Ik ga je vertellen hoe je dat kunt doen.

Zo denk je aan alle dieren

Ga naar kringloopwinkel en ga daar op zoek naar mooie schalen of plantenpotten die je kunt gebruiken om waterplekjes te creëren. Of misschien heb je nog wel wat in huis, helemaal top! Het liefst zorg je voor verschillende soorten schalen en potten, want elk dier heeft zo zijn eigen behoeften. Voor een vogel mag het best een wat diepere schaal of bak zijn, terwijl dit voor insecten juist niet handig is. Om dit op te lossen, kun je in het water ook één of meerdere grote stenen leggen (die het liefst wat schuin aflopen). Zo kunnen meerdere dieren gebruik maken van het water. Of je kiest meerdere schaaltjes en potjes. Let op: wanneer de rand te steil is, kunnen dieren verdrinken. Heb je geen ruimte voor een waterschaal, bijvoorbeeld omdat je geen buiten of slechts een Frans balkon hebt, dan kun je (bier)dopjes vullen met een klein beetje water en dat op een rand buiten zetten. Klaar is je bijen- en insectendrinkplaats!

Waar het voor vogels en insecten niet zo veel uitmaakt of de drinkschaal verhoogd is, hangt of op de grond staat, is het voor een egel wel handig dat het drinkbakje op de grond staat. Voor een egel volstaat een klein bakje met water (bijvoorbeeld knaagdier voerbakje of een bruin tapasschaaltje uit de kringloop).

Waar creër je die plekjes? Plaats het water het liefst in de schaduw, anders kan de temperatuur van het water flink oplopen en is dit alles behalve verkoelend. Ook kunnen er in de zon algen ontstaan.

Insecten hebben zo weinig nodig: een stukje fruit of een frisdrankdopje met water is al genoeg voor ze!

Biologisch fruit in de tuin

In plaats van water kun je ook biologisch fruit in de tuin of op je balkon leggen. Dit is een tip van boswachter Arjan Postma. In fruit zit ook veel vocht waar dieren profijt van hebben. Leg dit fruit maximaal een dag neer om ongedierte te voorkomen. Door het een hele dag en nacht aan te bieden, help je er zowel de dag- als nachtdieren er mee. Het is belangrijk om voor onbespoten, biologisch fruit te kiezen.

Zorgen voor vlinders in de tuin

Wil je vlinders helpen en ze vaker van dichtbij bewonderen? Leg dat rottend fruit op een schaaltje neer. Dit is met name handig in het najaar, wanneer je bijvoorbeeld oogst van je fruitboom over hebt. Veel planten zijn dan al uitgebloeid en bieden minder nectar, het rottend fruit is dan een goede voedingsbron voor vlinders. Zet deze schaal wel in de zon, want daar houden vlinders van. Wil je meer vlinders in de tuin? Bekijk dan ook de tips van vlinderman Nicky: zo zorg je voor meer vlinders in de achtertuin.

Minivijver zonder vissen

Vind je het idee van de schaaltjes iets te summier en wil je meer doen? Dan is de minivijver een leuke en laagdrempelige optie. Bij een minivijver kun je denken aan een cementkuip die je ingraaft en vult met (regen)water en met waterplanten. Dit kun je vrij eenvoudig zelf maken. Kies voor waterplanten die het water zuiveren en voor zuurstof zorgen. Doe geen vissen in het water, die vervuilen het water alleen maar. Daarnaast eten ze de eieren en larven van amfibieën op. Door planten in de minivijver te plaatsen zorg je dat het water helder blijft. Ook zijn bepaalde dieren, zoals de watersalamander, afhankelijk van bepaalde waterplanten. Plaats bij je minivijver ook stenen langs de randen, zodat er een helling ontstaat. Tip: vijverstenen kun je vaak gratis vinden op Marktplaats.

Links: een minivijver in wording, er ontbreken nog stenen die nodig zijn, zodat de dieren er makkelijk in en uit kunnen. Rechts: een tuiny poel van 1 x 1,25 meter die wordt bewoond door vijftien kikkers. Ben je nu toch enthousiast geworden over de tuiny poel: er zijn kant-en-klare pakketten met waterplanten en aanleginstructie te bestellen via IVN.

Muggen in de tuin

Oké, leuk al dat water in de tuin. Maar krijg ik nu geen last van muggen? Deze vraag krijg ik heel vaak! Muggen komen op twee dingen af: stilstaand water en vervuild water. Dus voor die schaaltjes is dat makkelijk: elke dag even verversen. En voor die (mini-)vijver kun je denken aan een klein fonteintje (heerlijk rustgevend geluid) of een beluchtingspomp in het water (het meest eenvoudige en lichte model volstaat). De natuurlijke vijand van muggen (en slakken) is de kikker. Je kunt een tuin kikkervriendelijk maken door het plaatsen van waterplanten in en rondom de vijver. De kikker eet de muggenlarven en volwassen muggen op.

Meer water in de tuin om de droogte te trotseren

Ik hoop dat ik je inspiratie heb gegeven om de tuin of het balkon nog een beetje diervriendelijker maken, juist ook in de zomer. Een schaaltje of bierdopje water kan voor dieren al het verschil maken tussen leven en dood. Mocht je nog een leuke aanvullende tip hebben voor de dieren in de tuin, laat het dan weten via de contact- en volgbuttons onderaan de pagina.

Meer groene tips van thegreenlist.nl

Bronnen: vlinders. Photo credits: Maria Orlova (Pexels).

Share

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda heeft een missie: meer groene tuinen om de biodiversiteit te beschermen. Ze deelt écht groene tuintips waar iedereen, inclusief alle kriebelbeestjes, blij van wordt.
Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda heeft een missie: meer groene tuinen om de biodiversiteit te beschermen. Ze deelt écht groene tuintips waar iedereen, inclusief alle kriebelbeestjes, blij van wordt.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: