Meer water in de tuin voor dieren

Meer water in de tuin: help de dieren de droogte door

Door klimaatverandering wordt het ook steeds droger in Nederland. Ook nu is er al weken weinig tot geen regen gevallen. Weerkundigen zeggen dat het historisch droog is. Biologen en boswachters maken zich zorgen, want de dieren hebben het zwaar. Onze duurzame tuinexpert Amanda heeft een aantal handige tips om met meer water in de tuin de dieren te helpen.

Help de dieren de droogte door: meer water in de tuin

Dieren hebben water nodig, om te drinken, om zich in te wassen of om in te leven. Normaal gesproken halen dieren dit uit plassen of uit dakgoten, maar deze staan al tijden droog. Vogels, insecten, amfibieën en andere dieren in de tuin hebben het zwaar. Heb je een tuin of een balkon, dan kun je de dieren een beetje hulp van jou hard gebruiken. Deze tips zijn in de warme maanden van het jaar relevanter dan ooit, maar eigenlijk is het altijd wel een goed idee om te zorgen dat er voldoende water in je tuin is.

Meer water in de tuin

Een waterelement in je tuin is niet alleen harstikke nodig, het voegt veel levendigheid toe: vogels, insecten, kikkers, libellen en juffers komen allemaal op het water af. Uit onderzoek bljjkt dat tuinvijvers een oase zijn voor kikkers, salamanders en vele andere dieren. Ze bieden voedsel, een woonplaats en voortplantingsplekken. En het leuke is, er is een waterelement voor elke tuin: klein én groot. Dus ook jij kunt ermee aan de slag! Ik deel een aantral handige tips.

Zo denk je aan alle dieren

Elk dier heeft zo zijn eigen behoeften. Voor een vogel mag het best een wat diepere schaal of bak zijn. Een insect, zoals een bij of vlinder, kunnen niet uit diep water drinken. Om dit op te lossen kun je in het water een of meerdere grote stenen leggen, die het liefst wat schuin aflopen. Zo kunnen meerdere dieren gebruik maken van het water. Wanneer de rand te steil is, kunnen dieren verdrinken.

Waar het voor vogels en insecten niet zo veel uitmaakt of de drinkschaal verhoogd is, hangt of op de grond staat, is het voor een egel wel handig dat het drinkbakje op de grond staat. Voor een egel volstaat een klein bakje (bijvoorbeeld knaagdier voerbakje) met water. Heb je geen ruimte voor een waterschaal, dan kun je dopjes van flessen op een plankje maken en de dopjes vullen met water. En klaar is je bijen- en insectendrinkplaats.

Zoek de schaduw op

Plaats het water het liefst in de schaduw, anders kan de temperatuur van het water flink oplopen en is dit alles behalve verkoelend. Ook kunnen er in de zon algen ontstaan.

Mini-vijver of tuinpoel zonder vissen

Mocht je net een stapje verder willen gaan dan een drinkschaal, dan kun je denken aan een mini-vijver of Tuiny poel, dit is een inheemse poel op tuinformaat van minimaal twee vierkante meter. Bij een mini-vijver kun je denken aan een cementkuip die je vult met (regen)water en met waterplanten. Kies voor waterplanten die het water zuiveren en die voor zuurstof zorgen. Doe geen vissen in het water, die vervuilen het water. Daarnaast eten ze de eieren en larven van amfibieën op. Door planten in de mini-vijver te plaatsen zorg je dat het water helder blijft. Ook zijn bepaalde dieren, zoals de watersalamander, afhankelijk van bepaalde waterplanten, waar ze haar eieren op legt. Denk ook bij de mini-vijver er aan dat je langs de randen stenen plaatst, zodat er een helling ontstaat.

Op de foto een mini-vijver in wording, er ontbreken nog stenen die nodig zijn zodat de dieren er makkelijk in en uit kunnen. Op de foto daarnaast ook een min-poely van 1 x 1,25 meter met maar liefst 15 kikkers.

Ben je enthousiast geworden over een Tuiny poel? Er zijn kant-en-klare pakketten met waterplanten en aanleginstructie te bestellen via IVN.

Biologisch fruit in de tuin

Laatst was boswachter Arjan Postma te gast bij het tv-programma BEAU om over de extreme droogte te praten. Hij had nog een leuke aanvullende tip: leg biologisch fruit in de tuin voor insecten en andere dieren. In fruit zit ook veel vocht waar dieren profijt van hebben. Doe dit maximaal 24 uur om ongedierte te voorkomen. Door het een hele dag en nacht aan te bieden help je er zowel de dag- als nachtdieren ermee. Het is belangrijk om voor onbespoten, biologisch fruit te kiezen.

Zorgen voor vlinders in de tuin

Wil je vlinders verwennen en ze van dichtbij kunnen bewonderen? Leg dat rot fruit op een schaal neer. Dit is met name handig in het najaar, wanneer je bijvoorbeeld oogst van je fruitboom over hebt. Veel planten zijn dan al uitgebloeid en bieden minder nectar, het rottend fruit is dan een goede voedingsbron. Zet de schaal in de zon, want daar houden vlinders van. Bijkomend voordeel is dat het fruit ook wespen zal lokken, zo hou je ze weg van je drankje op je terras. Wil je meer vlinders in de tuin? Bekijk dan ook de tips van vlinderman Nicky: zo zorg je voor meer vlinders in de achtertuin.

Duurzame tuintip

Kijk eens op Marktplaats voor tweedehands vijverstenen, vaak kun je deze zelfs gratis ophalen!

Amanda

Muggen in de tuin

Oké, leuk al dat water in de tuin. Maar krijg ik nu geen last van muggen met dat water in mijn tuin? Deze vraag krijg ik vraag. Muggen komen op twee dingen af: stilstaand water en vervuild water. Vervuild water kun je voorkomen door geen vissen te nemen en door de juiste planten in het water te zetten. Om stilstaand water te voorkomen, kun je een klein fonteintje plaatsen (heerlijk rustgevend geluid) of een beluchtingspomp in het water doen (het meest eenvoudige en lichte model volstaat). De natuurlijke vijand van muggen (en slakken) is de kikker. Je kunt een tuin kikkervriendelijk maken door het plaatsen van waterplanten in en rondom de vijver. De kikker eet de muggenlarven en volwassen muggen op.

Meer water in de tuin om de droogte te trotseren

Ik hoop dat je met deze tips inspiratie hebt om de tuin of het balkon nog een beetje diervriendelijker maken. Een schaaltje of bierdopje water kan voor dieren nu door de extreme droogte het verschil maken tussen leven en dood. Mocht je nog een leuke aanvullende tip hebben voor de dieren in de tuin, laat het dan weten via de contact- en volgbuttons onderaan de pagina.

Meer groene tips van thegreenlist.nl

Bron vlinders, Photo credits: Maria Orlova (Pexels).

Share

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda heeft een missie: meer groene tuinen en minder verharding om de biodiversteit te beschermen. Voor thegreenlist.nl deelt ze tuintips, want elke tuinbezitter kan het verschil maken. Met haar bedrijf De Groene Weelde Tuinontwerp ontwerpt ze ecologische tuinen. Ze is ook moeder van twee meisjes.
Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda heeft een missie: meer groene tuinen en minder verharding om de biodiversteit te beschermen. Voor thegreenlist.nl deelt ze tuintips, want elke tuinbezitter kan het verschil maken. Met haar bedrijf De Groene Weelde Tuinontwerp ontwerpt ze ecologische tuinen. Ze is ook moeder van twee meisjes.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: