Search
Groene tuinomheining, groene schutting

Meer dieren in de tuin? Ga voor een groene tuinomheining (en die maak je zo)!

We weten inmiddels allemaal dat een groene tuin met minder tegels een goede eerste stap is om de dieren en de biodiversiteit te helpen. Een groene tuinomheining wordt vaak overgeslagen, terwijl je die ook kunt vergroenen. Dus weg met die schutting en dat hekwerk. Dat kan groener. Letterlijk! En wij laten je zien hoe!

De keuze voor je tuinomheining maakt zoveel uit!

Er zijn veel redenen op te noemen waarom veel rijtjeshuizen zijn gescheiden met een muur, schutting of hekwerk. Het is snel geplaatst, biedt veiligheid en het is onderhoudsvrij. Maar is het mooi en word je er blij van? Wij betwijfelen het. En de dieren zijn helemaal niet geholpen met zo’n kille en kale bedoening. In een groene tuinomheining kunnen dieren schuilen, nestelen, broeden en ze kunnen er voedsel vinden. Ook zorgt een groene omheining ervoor dat de dieren gemakkelijk door de tuinen kunnen lopen en dus niet de straat op hoeven. We kennen allemaal de platgereden egels wel… Dus handen uit de mouwen en aan de slag met een groene omheining! Daar wordt iedereen, inclusief jijzelf en de buren, een stuk blijer van.

Kiezen voor een groene tuinomheining!

Wil jij ook graag je tuin een groene omheining geven, maar heb je geen idee hoe je dit kunt aanpakken? Ik zal je eerst vertellen hoe ik mijn omheining heb veranderd en daarna zal ik tips delen hoe je dit zelf thuis kunt aanpakken. Per tuintype heb ik een aantal leuke, duurzame tips voor haagplanten.

Mijn groene tuinomheining

Mijn tuin was aan de zijkant beplant met vier tot vijf meter hoge coniferen die al aan een kant dor waren. Door de enorme hoogte van de coniferen waren er amper vogels te zien in onze tuin. En deze hoge coniferen waren niet meer door ons zelf te snoeien. Ze waren ook nog eens één tot twee meter dik, waardoor er veel tuin verloren ging. Zonde! Samen met de buren hebben we een laag hekwerk neergezet, maar niet tot de grond om egels doorloopmogelijkheden te geven. Vervolgens hebben we samen de haag aangeplant. Het waren hele gezellige dagen waarbij we onze buren ook nog eens beter hebben leren kennen. Het verwijderen van de coniferen hebben we door een hovenier laten doen die ook meteen alles heeft afgevoerd.

Links: onze oude tuinomheining met coniferen. Rechts: de nieuwe groene haag.

Welke tuinomheining past bij jouw tuin?

Bij het uitkiezen van de haagplanten is het belangrijk dat je weet met wat voor soort grond je te maken hebt in je tuin en wat de staat is van je bodem. Dit bepaalt namelijk de keuze van je heg. Sommige planten doen het nou eenmaal beter in een bepaalde grond. En als je grond ook nog eens flink uitgeput is, dan moet je daar ook nog actie op ondernemen. Bekijk in dat geval het artikel over mulchen even. Ten slotte, is het belangrijk dat je kijkt naar zon en schaduw plekken. Dan weet je welke planten het bij jou goed zullen doen en kun je een tuinplan maken. Ik help je op weg met een paar ideeën.

  • Heb jij een zonnige tuin? Dan is olijfwilg geschikt. Olijfwilg is een snelgroeiende en wintergroene haagplant. Hij wordt ook wel zilverbes genoemd: het blad is aan de onderkant zilvergrijs en er komen oranje/rode bessen aan. De olijfwilg is een sterke plant en doet het goed op elk type grondsoort, behalve slecht gedraineerde grond (grond waarin water blijft staan).
  • Heb je een zonnige tuin of halfschaduw? Een andere topper die ook van zon of halfschaduw houdt, is de inheemse groene beukenhaag (een inheemse plant is een plant die van oorsprong hier voorkomt en dat is goed voor de biodiversiteit). Hij is niet wintergroen, maar de verdorde bladeren blijven in de winter wel hangen, totdat het nieuwe blad verschijnt (april/mei). De afgevallen bladeren kun je vervolgens gewoon laten liggen, want het is hele goede voeding voor de bodem. De groene beuk groeit vrij snel en is goedkoop in aanschaf. Hij doet het minder goed op kleigrond.
  • Heb je een zonnige tuin of schaduw tuin? Hulst kan goed tegen schaduw en ook prima in de zon, ook is elke grondsoort geschikt. Hulst is wintergroen en ook inheems (top). En door de stekels is deze haag een goede schuilplaats voor vogels (katten kunnen er niet bij), ook de besjes zijn eetbaar. Let wel op dat hulst vrij prijzig is en een langzame groeier is. Hulst kan op elke grondsoort, maar houdt net als de olijfwilg niet van moerasachtige grond of zware kleigrond.
  • Heb je zon, halfschaduw of schaduw? Dan is de liguster een idee. Deze haag groeit overal goed, behalve op natte grond. Hij krijgt witte bloemen en vervolgens zwarte besjes, een goede keuze voor insecten en vogels in je tuin!
  • En dit rijtje sluiten we af met laurier. Deze plant maakt het ook niet uit of hij in de zon of schaduw staat. Laurier is een wintergroene en snelgroeiende haag. Natte voetjes, daar houdt hij niet van. Hij doet het ook minder goed op een kleigrond.

Olijfwilg, hulst en laurier zijn alle drie mooie opties als duurzame tuinomheining.

De plussen en minnen op een rijtje

De plussen van een groene omheining:

  • Ontspannend/ stressverlagend.
  • Vergroot de biodiversiteit.
  • Verkoelend.
  • Planten nemen CO2 op uit de lucht.
  • Vaak goedkoper dan een schutting.
  • Vangt regenwater op.
  • Er zijn geen bouwmaterialen nodig met de bijbehorende milieubelasting.
  • Dieren kunnen gemakkelijk van de ene naar de andere tuin lopen.
  • Had ik al gezegd dat het er echt veel mooier uitziet?

Nadelen van een groene omheining:

  • Het moet af en toe gesnoeid worden.
  • In hele hete periodes dient er in het eerste jaar extra water gegeven te worden.
  • In het begin weinig privacy omdat de haag nog moet groeien.

Tof: een groene tuinomheining van takken

Wil je toch graag je tuin wat sneller dicht hebben, bijvoorbeeld vanwege privacy? Ook dan zijn er duurzame opties. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een omheining van dood materiaal: een takkenril of een hekwerk van wilgentenen of hazelaar. Hier kun je vervolgens klimplanten tegenaan laten groeien (afwisseling/diversiteit aan beplanting is heel belangrijk). Ook heel mooi is een levende wilgentenen schutting, dit zijn gevochten wilgentenen en de palen zijn gemaakt van wilgen die vervolgens boven de schutting verder groeien. Een combinatie van schutting en groen dus.

Beter niet doen als tuinomheining

Gebruik in ieder geval nooit geïmpregneerd hout in je tuin. Geïmpregneerd hout is in een bad van chemicaliën gelegd en bevat schadelijke stoffen die in de bodem en het water terecht kunnen komen. Andere afraders zijn: hout zonder keurmerk, tropisch hardhout en natuursteen die van ver gehaald worden. Wil je echt een schutting, dan is kastanje hout het duurzaamst: het hoeft niet behandeld te worden en groeit dichtbij (voornamelijk Engeland en Frankrijk). Een kastanjeboom heeft vijftien jaar nodig om te groeien en het hekwerk dat hieruit voorkomt gaat vervolgens twintig jaar mee.

Meer groene tips van thegreenlist.nl

Naast een groene tuinomheining kun je nog meer doen om de dieren in jouw tuin te helpen:

Photo credits: hoofdbeeld: Jasmin Chew (Pexels), Amanda Sniekers & thegreenlist.nl, overige foto’s: Amanda Sniekers.

Share

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda heeft een missie: meer groene tuinen om de biodiversiteit te beschermen. Ze deelt écht groene tuintips waar iedereen, inclusief alle kriebelbeestjes, blij van wordt.
Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda heeft een missie: meer groene tuinen om de biodiversiteit te beschermen. Ze deelt écht groene tuintips waar iedereen, inclusief alle kriebelbeestjes, blij van wordt.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: