Vogels kunnen in de winter wel een extraatje gebruiken en jij misschien wel een zinvolle activiteit om de donkere en natte dagen door te komen. In beide gevallen is deze DIY perfect: vetbollen voor vogels maken. Wij leggen je uit hoe je dit kunt doen!
Help de vogels in de tuin met je DIY vetbollen
Een tuin vol met vogels, niets is zo gezellig als een groepje kwetterende vogels in je tuin. Het is niet alleen gezellig, maar vogels zijn enorm belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Zo zijn vogels belangrijk om het aantal insecten in toom te houden. Vogels eten namelijk 400-500 miljoen ton insecten per jaar! Insecten zijn een belangrijke bron van eiwitrijk voedsel voor de vogels. Het is dan ook de bedoeling dat de insecten en insecteneters met elkaar in evenwicht zijn. Ook zijn vogels belangrijk voor de bestuiving van ongeveer 5% van de planten wereldwijd. Bovendien zorgen vogels voor de verspreiding van de zaden uit bessen die ze eten via hun poep. Vogels zijn dus essentieel voor het voortbestaan van verschillende ecosystemen. Des te meer reden om goed voor de vogels te zorgen.
Zo help je de vogels in de tuin
Je kunt vogels helpen door ervoor te zorgen dat er voldoende voedsel en water is, maar ook plekjes waar de vogels kunnen schuilen en plekken om te broeden kunnen ze waarderen. Elke vogel heeft weer behoefte aan wat anders en daarom is variatie aan beplanting ook belangrijk. Daarnaast mag je vogels het hele jaar bijvoeren, aldus de Vogelbescherming. In de herfst zijn ze op zoek naar voeding om hun reserves op te bouwen voor de winter, in de winter is wat extra energie belangrijk om warm te blijven en in het voorjaar hebben ze de kracht nodig om eieren te leggen en hun jongen groot te blijven. Elke fase vraagt weer om verschillende voedingsstoffen. Zo is er tegen de kou meer vet nodig, in het voorjaar en de zomer hebben de vogels meer behoefte aan eiwitten en kalk. Je hoeft niet bang te zijn dat je de vogels te veel voer geeft of dat ze nu te lui worden om zelf op zoek te gaan. Vogels zijn verstandige eters en zullen altijd op zoek gaan naar een gevarieerd menu. Daar kunnen wij soms nog wel eens van leren! Meer weten? Eerder schreven we een artikel hoe je vogels in de tuin kunt helpen en hoe je de dieren in de tuin kunt helpen in de winter (spoiler: doe weinig).
Vogels bijvoeren? Denk hieraan!
- Geef geen producten waar zout in zit (dus niet te veel brood, niet de pindakaas uit je voorraadkast maar speciale vogelpindakaas, geen restjes kaas of worst!)
- Gebruik geen vetbollen of pinda’s in een netje. Naast dat de vogels er verstrikt in kunnen raken, zorgt het ook voor onnodig plastic afval.
- Leg niet te veel eten neer, want het kan ook ongedierte aantrekken of nat worden en zo bederven.
- Hang voerhuisjes of silo’s niet te dicht bij het raam, want dan kunnen ze niet tegen het raam vliegen als ze in paniek raken.
- Hang vetbollen niet in de zon, want dan kunnen ze gaan smelten!
Tip: bij de Vogelbescherming kun je een gratis cursus ‘Tuinvogels van Nederland’ volgen. Leuk, zo kun je straks makkelijk de vogels herkennen die in jouw tuin komen buurten.
Zo doe je dat: vetbollen voor vogels maken
Gereedschap
- frituurvet of kokosolie (Als vet voor de vetbollen kun je ongebruikt frituurvet of kokosolie gebruiken. Gebruik geen boter, dat werkt laxerend voor de vogels.)
- zadenmix
- vormpjes: cupcake vormpjes, koekvormpjes, leeg melk- of sappak
- kopje, leeg blik of glazen potje
- uitgeperste sinaasappelschil
- touw
- satéprikker
- krant of bakpapier om je werkblad te beschermen
Instructies
- Verwarm het frituurvet of de kokosolie totdat deze zacht is. Meng de zadenmix door de olie. De verhouding is ongeveer 1 op 1. Meng de zaden goed door de olie.
- Bij gebruik van koekvormpjes. Leg de vormpjes op het bakpapier. Schep het mengsel in de vormpjes en laat afkoelen. Omdat de vormpjes open zijn aan de onderkant, kun je het beste je zadenmengsel eerst een beetje laten afkoelen zodat de kokosolie niet meer al te vloeibaar is. Gebruik een satéprikker of een breipen om een gaatje te maken. Doe dit wanneer het nog een beetje zacht is. Wanneer de kokosolie helemaal is uitgehard, is dat wat lastiger. Wanneer het helemaal hard is geworden, kun je het uit de vorm halen. Wanneer je het vet niet goed uit de vorm kunt krijgen, laat er dan even wat warm water overheen lopen en dan krijg je ze er zo uit! Haal een touwtje door het gaatje en ze zijn klaar om op te hangen! Tip: wanneer je een cupcake blik gebruikt kun je makkelijk veel vetbollen in één keer maken!
- Kopjes: schep het zadenmengsel in een kopje. Steek recht tegenover het oor een stokje (zie hoofdfoto voor voorbeeld). Wanneer het vet is gestold, haal je een touwtje door het oor en kun je het zo ophangen. De vogeltjes kunnen zitten op het stokje. Tip: Gebruik leuke vintagekopjes uit de kringloop, of dat ene leuke kopje waar een stukje af is, maar nog te leuk is om weg te doen.
- Blikjes of glazen potjes: Vul het glas of blik met het mengsel. Om ze op te hangen, kun je het beste een pindakaaspothouder voor vogels gebruiken.
- Toen ik de sinaasappelvetbollen op Instagram zag, wilde ik deze ook maken! Ik perste wat sinaasappels uit en gebruikte de uitgeperste helften. Laat de schillen eerst ongeveer 2 dagen drogen. Anders is de schil te zacht en scheurt het uit wanneer je er een touwtje aan vastbindt. Met een prikker maakte ik 4 gaatjes in de schil dwars tegen over elkaar (niet te dicht bij de rand!) en knoopte ik er een touwtje aan. Vullen met het mengsel en je bent klaar! Je zou ook satéprikkers schuin er doorheen kunnen prikken en er dan een touwtje aan maken. Een andere optie is om ze gewoon zo in je vogelhuisje neer te zetten.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Ook leuk voor in de tuin: deze DIY plantenhanger van oude t-shirts.
- Heb jij je moestuinplanning al op orde? In dit artikel vind je de beste tips.
- Wil je deze zomer je eigen aardbeien eten? Wij bieden eerste hulp bij aardbeien kweken!
Bron: vogelbescherming Nederland. Photo credits: koolmees: Phil Mitchell (Pexels), overige foto’s: Melanie de Oliveira.