Zoeken
DIY plantenhangers van een oud t-shirt.

Oude T-shirts? Maak een DIY plantenhanger

Kan je oude T-shirt écht niet meer? Vlekken, gaten en te afgedragen om iemand anders blij mee te maken? Goed recyclen kan door het shirt naar de textielbak te brengen. Daar mag ook kapot en versleten textiel in. Maar er is een leukere en vooral creatievere optie voor jouw afgedragen T-shirt: maak er een DIY plantenhanger van. Kriebelen je vingers al? Onze upcycle-expert Melanie neemt je mee in haar stappenplan voor deze DIY plantenhanger en geeft in het voorbijgaan ook nog wat handige kringlooptips!

Een DIY plantenhanger maken is supersimpel!

Ze waren razend populair in de jaren zestig en zeventig, van die macramé plantenhangers. Maar ook in conceptstores en bloemisterijen kun je er de laatste jaren niet omheen. Plantenhangers zijn weer helemaal hip! Ze zijn leuk om je plant met pot op te hangen, extra handig als je weinig ruimte hebt, maar ook gewoon een creatieve manier om wat meer groen naar binnen te brengen. Stiekem zijn ze in de winkel best duur… het goede nieuws? Zelf een plantenhanger maken is super simpel!

Stap 1,3 en 4.

Maak een DIY plantenhanger van een oud t-shirt.
Afdrukken
No ratings yet

DIY plantenhanger

Kan je oude T-shirt écht niet meer? Er is een leuke en vooral creatievere optie voor jouw afgedragen T-shirt: maak er een DIY plantenhanger van. Onze upcycle-expert Melanie neemt je mee in haar stappenplan voor deze DIY plantenhanger.
Voorbereiden10 minuten
Maken15 minuten
Trefwoord: diy, knutselen, planten, T-shirt, plantenhanger

Gereedschap

 • oud T-shirt (minstens 50 cm breed)
 • (gordijn)ring (Tip: zoek eens in de kringloopwinkel.)
 • (stof)schaar
 • liniaal of meetlint
 • optioneel houten kralen (Denk weer aan de kringloopwinkel!)

Instructies

 • Knip een rechthoek door het T-shirt door te knippen onder de lijn van de mouwen/armsgaten. Knip ook de onderste boord af.
 • Leg het T-shirt plat voor je neer en knip repen van ongeveer 2,5 – 3 cm breed.
 • Knip de repen stof aan een kant open. Je hebt voor de simpele DIY plantenhanger 4 repen stof nodig.
 • Pak de repen samen in het midden en maak ze met een lusknoop vast aan de gordijnring. Mocht je geen ring hebben, dan kun kan je ook gewoon een lus knopen.
 • Onder de ring hangen nu 8 repen stof. Pak steeds 2 repen en maak een knoop op ongeveer 15 cm vanaf de bovenste knoop. Je hebt nu als het goed is 4 knopen op dezelfde hoogte.
 • Voor het knopen van het netje moeten de knopen verspringen ten opzichte van de vorige knopen. Het makkelijkste is om de repen naast elkaar te leggen en steeds een knoop te maken met de reep stof ernaast: reep 2 & 3, dan reep 4 & 5 en dan 6 & 7. Voor de laatste knoop pak je de 2 overgebleven repen, reep 1 & 8.
 • Pak nu alle repen samen en maak een knoop op ongeveer 5 cm.
 • Knip alles op gelijke lengte af en knip de repen in zodat je een kwastje krijgt.

Notities

Tips voor het maken van je DIY plantenhanger
Tip 1 : is je potje kleiner? Maak dan de knopen dichter op elkaar.
Tip 2: heb je hele lange repen stof? Maak dan de eerste knopen op 20 cm afstand van de ring.
Tip 3: gebruik houten kralen om de plantenhangers op te leuken. Ook deze kun je in de kringloop vinden, vergeet niet bij de sieraden te kijken!

Stap 5, 6 en 7.

Heb je de smaak te pakken? Google dan eens op macramé plantenhangers en laat je inspireren!

Ook met de restjes van dit DIY-project kun je leuke dingen knutselen. Maak bijvoorbeeld leuke kwastjes als sleutelhangers of voor aan cadeautjes of vlecht de stroken in elkaar voor een creatieve haarband. Pinterest staat vol met leuke ideetjes! Gelukt? We zijn ontzettend benieuwd naar jullie creaties!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Melanie de Oliveira.

Share

Picture of Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.
Picture of Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: