Zoeken
Speciaal voor Valentijn: DIY Valentijnshart

Speciaal voor Valentijn: DIY Valentijnshart

Je kunt er bijna niet omheen, de winkeletalages hangen al weken vol met hartjes voor Valentijnsdag. De een vindt het commerciële onzin, bij de ander gaat het hart toch wat harder kloppen rondom die 14e februari. Eigenlijk is het elke dag leuk om aan de mensen om je heen te laten weten dat je blij met ze bent! Dat hóeft natuurlijk niet met een gekocht cadeau uit de winkel. En zelfgemaakt is wel zo persoonlijk. DIY-koningin Melanie ging daarom speciaal voor Valentijnsdag aan de slag met een DIY Valentijnshart gemaakt van huis-tuin-en-keuken-materialen. Leuk om je huis mee te versieren, spannend om te versturen naar jouw Secret Valentine en ook nog eens lief voor de wereld!

Aan de slag met een DIY Valentijnshart

De dag waarop de vogels starten met paren, een verwijzing naar de Romeinse priester Valentinus die zieken, ouderen en armen hielp en genas, een heidens feest. De verhalen over het ontstaan van Valentijnsdag verschillen nogal. Het is wél het op een na (Nieuwjaarsdag) meest gevierde feest ter wereld, hoewel het in vrijwel geen enkel land een vrije dag oplevert. In Maleisië, Iran, Rusland, Saudi-Arabië, Indonesië en Pakistan is Valentijnsdag verboden en in Argentinië vieren ze zelfs een hele week Valentijns bovenop nóg een week van de liefde in juni.

Om ook je vrienden, buren, collega’s of de juf of meester te laten weten dat je blij met ze bent, laat ik je graag zien hoe je van materialen die je waarschijnlijk wel in huis hebt hele leuke hartjes kunt maken! Met de onderstaande instructies kun je maar liefst vijf verschillende hartjes maken.

Benodigdheden voor een DIY Valentijnshart:

 • Tijdschrift (Zorg ervoor dat je een tijdschrift gebruikt met niet al te dik papier.)
 • Karton (van een verpakking)
 • Liniaal
 • Hobbylijm
 • Vouwbeen of een oud (bank)pasje
 • Satéprikker
 • Potlood of pen
 • Schaar
 • Lijmpistool (niet noodzakelijk, wel handig)
 • Stukje touw

Bekijk je dit artikel op je telefoon, maar zijn de foto’s te klein? Open dit artikel dan op je pc of laptop.

Instructies:

 1. Haal een pagina uit het tijdschrift.
 2. Leg de liniaal tegen de lange kant van de pagina en scheur het papier langs de liniaal af. Je hebt nu een strook zo breed als de liniaal. Leg het papier weer langs de lijn en maak zo meerdere stroken. Het geeft niet dat er gescheurde randjes zijn, want die vouwen we toch naar binnen.
 3. Vouw de strook dubbel door de lange kanten op elkaar te leggen en gebruik het vouwbeen (of een pasje), om een goede scherpe vouw te maken.
 4. Vouw de strook weer open en vouw nu de beide lange kanten naar de middenvouw die je gemaakt hebt in de vorige stap. Gebruik weer je vouwbeen om een scherpe vouw te maken.
 5. Vouw nu de strook nogmaals dubbel door de lange kanten op elkaar te vouwen. De gescheurde randjes zitten nu binnenin. Gebruik weer je vouwbeen om een scherpe vouw te maken. Dit is belangrijk om straks goed verder te kunnen rollen.
 6. Herhaal dit en maak meerdere strookje, hoeveel je er nodig hebt is afhankelijk van hoe groot je de harten wil maken.

Variant Valentijnshart 1

 1. Rol het strookje papier op. Het is makkelijker om dit met behulp van een satéprikker te doen. Verdeel wat stipjes lijm over de strook en begin met rollen.
 2. Aan het einde van de strook doe je een stipje lijm aan de binnenkant van de strook en schuif je de volgende strook er tussen. Verdeel wat stipjes over de strook en ga verder met rollen.
 3. Herhaal de stappen totdat je rolletje groot genoeg is.
 4. Maak met je duim en wijsvinger nu een punt aan je rol door er in te knijpen aan een kant. Je maakt een druppelvorm.
 5. Herhaal de stappen 1 tot en met 4.
 6. Lijm beide druppels aan elkaar met het lijmpistool.
 7. Lijm nog een strookje om het hartje heen voor een mooie afwerking.
 8. Lijm een touwtje aan de achterkant met het lijmpistool om het hartje op te kunnen hangen.

DIY Valentijnsharten gemaakt van oude tijdschriften
De verschillende varianten van het DIY Valentijnshart. Welke kies jij?

Variant Valentijnshart 2

 1. Volg stap 1 tot en met 3 van Valentijnshart 1 en maak rolletjes van verschillende groottes.
 2. Lijm met het lijmpistool de rolletjes aan elkaar in een hartjesvorm.
 3. Lijm een touwtje aan de achterkant met het lijmpistool om het hartje op te kunnen hangen.

TIP: Maak een malletje van karton. Je kunt de rolletjes ook op een kartonnetje plakken als je dat makkelijker vindt.

Variant Valentijnshart 3

 1. Maak aan het begin van je strook een V-vorm (ongeveer 2 cm), lijm dit vast. Doe wat stipjes lijm op de rest van de strook en plak de strook om de V-vorm vast. Probeer de V in vorm te houden.
 2. Aan het einde van de strook doe je een stipje lijm aan de binnenkant van de strook en schuif de volgende strook er tussen. Verdeel wat stipjes lijm over de strook en ga verder met het vouwen van de strook om de V-vorm.
 3. Herhaal de stappen totdat je hart groot genoeg is. Terwijl je de stroken vouwt probeer je de hartvorm er in te houden.
 4. Lijm een touwtje aan de achterkant met het lijmpistool om het hartje op te kunnen hangen.

Variant Valentijnshart 4

 1. Voor dit hart gebruik je de stroken zonder ze te vouwen. Rol de lange kant van de strook om de satéprikker heen. Zet het rolletje vast met wat lijm.
 2. Maak meerdere rolletjes
 3. Teken op een stukje dubbelgevouwen karton de helft van een hartje en knip deze uit.
 4. Lijm het hartje helemaal in en lijm de rolletjes er op. Je kan daarvoor de geprinte kant van het karton gebruiken want je gaat het hart helemaal vol lijmen met de rolletjes.
 5. Laat de lijm even wat drogen.
 6. Knip de rolletjes bij door aan de achterkant langs het kartonnen hartje te knippen.
 7. Lijm een touwtje aan de achterkant met het lijmpistool om het hartje op te kunnen hangen.

TIP 1: Ik vond het rollen makkelijker met wat kortere stroken. Ik maakte daarom de stroken voor de rolletjes van de korte kant van de tijdschriftpagina

TIP 2: Maak twee dezelfde hartjes en plak ze tegen elkaar met het touwtje er tussen.

Variant Valentijnshart 5

Volg de stappen van hart 4, maar rol nu de stroken om een potlood of pen heen zodat je dikkere rolletjes krijgt.

Wie stuur jij jouw DIY Valentijnshart?

Je kunt de DIY Valentijnshartjes ophangen, er meerdere knutselen en er een slinger van maken of ze op een kaartje plakken en versturen als Valentijnskaart voor jouw Valentijn!

Meer DIY-tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Melanie de Oliveira.

Share

Picture of Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.
Picture of Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: