Zoeken
Huis koel houden

Zo houd je je huis koel in de zomer zonder airco!

De zomer is een heerlijke tijd, maar de temperatuur in huis kan flink oplopen. Gelukkig zijn er talloze slimme en duurzame manieren om je huis koel te houden zonder airco. Ontdek in dit artikel handige hacks om je huis aangenaam koel te houden en tegelijkertijd bij te dragen aan een beter milieu.

Zomers in Nederland: heter en droger

In Nederland worden de zomers steeds extremer: soms is het natter dan ooit, en dan weer ongekend heet en droog. De afgelopen jaren hebben we vaker te maken gehad met hittegolven en extreem hoge temperaturen. Dit komt door klimaatverandering, waardoor langere periodes van droogte en hitte steeds gebruikelijker worden. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je huis koel kunt houden zonder afhankelijk te zijn van energievretende airconditioners.

Waarom kiezen voor energiezuinige oplossingen?

Een airconditioner is superhandig, maar o jee, die airco’s zijn ook enorme energieslurpers. Een gemiddelde airco verbruikt veel stroom, afhankelijk van het type, de grootte van de ruimte en de gebruiksduur. Hoe langer de airco aanstaat, hoe meer energie hij verbruikt. Vaak aan- en uitzetten is ook geen goede oplossing. Het gebruik van een airco, zelfs spaarzaam, verhoogt je energierekening en de CO2-uitstoot. Door de airco uit te laten en andere koele oplossingen te gebruiken, bespaar je geld én help je het milieu.

Bron: ANWB

Tips om je huis koel te houden zonder airco

Ventileer, ventileer, ventileer

Luchtstroming is essentieel om je huis koel te houden. Creëer een frisse bries door ramen en deuren tegenover elkaar te openen, vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat als het buiten koeler is. Ventilatoren helpen de lucht in huis te laten circuleren. Een leuke truc: plaats een kom met ijs of een fles bevroren water voor de ventilator voor een verfrissend briesje. Bonustip: richt je ventilator ’s avonds naar buiten om warme lucht uit je huis te blazen en koelere lucht van buiten naar binnen te trekken.

Houd de hitte buiten!

De zon is heerlijk (smeer je wel goed in), maar directe zonnestralen kunnen je huis flink opwarmen. Gebruik gordijnen, jaloezieën of zonneschermen om de zon buiten te houden. Lichte kleuren zijn ideaal omdat ze het zonlicht weerkaatsen. Buiten zonwering, zoals markiezen of rolluiken, zijn ook supereffectief. En waarom niet wat groen toevoegen? Precies! Planten en bomen dienen als natuurlijke zonwering en brengen ook nog eens sfeer in je tuin of aan je gevel.

Isolatie is niet alleen voor de winter

Goede isolatie is niet alleen nuttig in de winter, maar ook in de zomer. Veel mensen associëren isolatie vooral met het warm houden van hun huis tijdens koude maanden, maar het heeft een dubbel voordeel. In de zomer werkt isolatie als een barrière die voorkomt dat de hitte van buiten naar binnen dringt. Dit betekent dat goed geïsoleerde muren, daken en vloeren helpen om de binnentemperatuur stabiel en koel te houden, zelfs tijdens de heetste dagen. Dubbel glas of speciale raamfolies kunnen ook helpen om de warmte buiten te houden. Isolatie heeft dus het hele jaar door voordelen!

Zo houd je het huis koel in de zomer: gebruik dun beddengoed van een natuurlijk materiaal en houd de ramen overdag dicht.

Meer ideeën om je huis koel te houden

Er zijn ook allerlei creatieve manieren om je huis koel te houden. Een iets ongebruikelijke, maar effectieve methode is het ophangen van natte lakens voor open ramen. De verdampende lucht zorgt voor een aangename verkoeling. Een makkelijkere tip is om overdag in koelere ruimtes te verblijven, zoals een kelder of kamers aan de noordkant. Het sluiten van deuren naar ongebruikte kamers helpt ook om de koele lucht geconcentreerd te houden.

Koel slapen

Pas je dagelijkse routines aan om het zelf lekker koel te houden. Vermijd koken en bakken tijdens de heetste uren van de dag; dit voorkomt extra warmte in huis. Maak in plaats daarvan verkoelende koude gerechten zoals salades of gazpacho. En vergeet niet om je beddengoed aan te passen voor een prettigere nacht: lichte lakens van natuurlijke materialen zoals van biokatoen of van Tencel zijn veel koeler dan synthetische materialen​​. Een duurzamere beddengoedtip van Tencel is het merk Koala Hug. Check hier onze review.

Conclusie: houd het hoofd koel!

Kortom, het is echt niet nodig om de airco te laten draaien om je huis koel te houden. Met deze slimme en duurzame tips houd je je huis comfortabel tijdens de hete zomerdagen. Je bespaart niet alleen op je energierekening, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Heb je een vraag of een goede tip? Laat het ons weten! Via de volg- en contactbuttons onderaan deze pagina kun je in contact komen met de redactie.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: hoofdbeeld: Teona Swift (Pexels), raam met bamboe gordijn: Ena Marinkovic (Pexels)

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: