Een warme douche is de guilty pleasure van Saskia. Vijf minuten per dag douchen is het doel, maar meestal worden het er acht. Oké, en ook weleens tien. Die lange haren hè… En dus ging ze een douche challenge met zichzelf aan en gaf ze zichzelf een douchebudget van een kwartier per week. Gaat dat lukken?
Korter douchen
Waarom lukt het mij op de camping altijd wel om binnen vijf minuten te douchen – inclusief haren wassen – en laat ik deze goede goeie gewoonte thuis iets te vaak los? Blijkbaar is onze douche zandloper van vijf minuten minder dwingend dan de campingdouche die na vijf minuten uitvalt (brrr). Aan de ene kant wil ik graag thuis korter douchen en gas en geld besparen, maar zodra ik in de douche sta ben ik dit goede voornemen iets te vaak vergeten. Ah toe, nog heel even….
Ik vond dat het klaar was met smoesjes en uitstelgedrag en dus ging ik op doucherantsoen: vijftien minuten douchen in één week. Dat is 2,14 minuten per dag of drie keer per week vijf minuten of één keer per week een kwartier. Hoe ik het budget opmaak, bepaal ik zelf. Zolang ik die vijftien minuten maar niet overschrijd. Ik besluit om (bijna) dagelijks te blijven douchen – wel zo fijn – en op zoek te gaan naar manieren om het sneller te doen. Het leverde leuke inzichten op.
Energieverbruik tijdens douchen
Als je doucht, verbruik je gas. Gas is nodig om die douche lekker warm te maken. Hoe langer en hoe heter je doucht, hoe meer gas je verbruikt. De douchebeurt van een gemiddelde Nederlander duurt acht minuten. Als je dit ritueel verkort tot vijf minuten per dag, dan scheelt je dat zo’n 35 euro per jaar op je energierekening (kan iets verschillen, afhankelijk van de prijs die jij betaalt voor gas). Ben je een gezin met twee kinderen, dan kan die besparing flink oplopen dus. Ben je al een korte doucher: van vijf naar twee minuten douchen levert een kleinere besparing op, omdat het meeste gas wordt gebruikt om de douche warm te laten worden. Wil je meer weten over je gasverbruik en hoe je dat kunt verminderen – naast douchen. Bekijk dan dit handige lijstje met tips even!
Korter douchen en andere energiebespaartips voor onder de douche
Door deze uitdaging ontdekte ik een aantal #lifehacks onder de douche. Of nou ja, niet letterlijk onder de douche, want dat mijmeren zou te veel tijd kosten. Helemaal zelf heb ik deze handige doucherituelen niet bedacht. Ik kon weer fijn rekenen op hulp uit mijn Instagram-community.
Tips om korter te douchen
- Een zandloper in de douche is een fantastisch begin. Maar ik moet bekennen dat de douche zandloper van vijf minuten toch weleens in stilte kan aflopen. En dan heb je per ongeluk toch weer langer gedoucht dan gepland. Een effectieve manier om echt korter te douchen: zet je favoriete nummer op en spreek met jezelf af dat je niet langer doucht dan dit liedje. Kies dan wel een nummer dat maximaal twee tot drie minuten duurt (dus niet Paradise by the Dashboard Light).
- Haren wassen, lichaamsdelen scheren… Heb je te veel rituelen onder de douche en zijn die vijf minuten hierdoor zo voorbij? Zet de douche tussendoor uit. Zo heb ik ontdekt dat ik ruim drie minuten douchetijd kan uitsparen door mijn scheerritueel en een deel van mijn haren wasbeurt zonder stromend water te doen. In de zomermaanden prima te doen. Vraag het me in de winter nog eens.
- Maak van korter douchen een spel. Wij gebruiken thuis EnergyFlip, een energieverbruiksmanager met handige app waarmee je live ziet hoeveel energie je verbruikt. Je kunt dus na elke douchebeurt zien hoeveel geld je hebt uitgegeven. Zo kostte een gemiddelde douchebeurt voor mijn challenge zo’n twintig cent. Tijdens mijn challenge was ik op goede dagen nog geen tien cent kwijt per wasbeurt. Deze beloning werkt heel motiverend! Bekijk meer over mijn ervaringen met EnergyFlip.
- Wil je exact weten hoelang je doucht? Gebruik dan de stopwatch op je telefoon en leg je telefoon droog weg op een zichtbare plek in de badkamer. Ook kun je met een beetje snel hoofdrekenen zien hoeveel tijd je uitspaart als je tussendoor de kraan uit en aan doet.
- Treuzel niet als je gaat douchen: leg alles wat je nodig hebt vooraf al klaar, kleed je uit, doe de kraan aan, stap onmiddelijk onder de douche en start met je doucheritueel. Met een te trage start verlies je letterlijk minuten!
- Wees kritisch op je duurzame beautyproducten. Kost het je meer tijd om jezelf in te smeren met een blok zeep of kost het je meer tijd om een natuurlijk goedje zoals appelazijn uit je haar te spoelen? Stop hier dan mee! Korter douchen is vele malen milieubewuster dan een ecologisch beautyproduct. Uit onderzoek van Babette Porcelijn (De verborgen impact) blijkt dat 86% van de impact van badkamer komt van het warm waterverbruik van de douche en het bad. Absoluut niet van de beautyproducten (3%).
Minder warm water gebruiken
Uiteindelijk is korter douchen een middel om minder warm water te verbruiken, maar er zijn meer manieren om je gasverbruik onder de douche naar beneden te brengen:
- Onderzoek of jouw douchekraan een eco-stand heeft en ga deze vanaf nu gebruiken. Dit is inderdaad een zwakker straaltje dan je gewend bent, maar je bespaart meteen op je waterverbruik zonder je douchetijd in te korten. Sommige douchekranen besparen wel 50% water op deze energiezuinige stand.
- Heb je al gecheckt of je een waterbesparende douchekop hebt? Deze douchekop gebruikt minder water per minuut omdat (meer) lucht met water wordt vermengd. Het gevolg: een comfortabele straal en toch minder water verbruiken. Een gewone douchekop inruilen voor een waterbesparende douchekop scheelt je zo’n 20%. Als je nu een regendouche hebt, kan het je zelfs 60% schelen. Bekijk hier een handig overzicht van Milieu Centraal van waterbesparende douchekoppen.
Meer douchetips?
Durf je het ook aan om je doucheritueel aan te pakken? Korter douchen, koud douchen, minder vaak douchen: het draagt allemaal bij aan minder energieverbruik en een schonere planeet. Ik ben benieuwd wat het wordt. Douchen is heerlijk voor jou, niet voor de planeet. En voor je huid is het ook helemaal niet nodig om elke dag onder de douche te staan. We horen graag van je!
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Hoe creëer je een milieuvriendelijke wc? Lees er alles over in dit artikel.
- Wil je meer weten over de verpakkingen, bijvoorbeeld van je doucheproducten, bekijk dan het artikel: de waarheid over plastic dat ik samen met Milieu Centraal schreef.
- Meer duurzame budgettips: duurzaam wassen en alles over wasmachines.
- Open de jacht op energieslurpers in huis met deze tips.
Bronnen: Milieu Centraal. Photo credits: Karolina Grabowska (Pexels).