Onbezorgd genieten van een lekkere warme douche. Met de hoge energieprijzen en meer bewustwording over de milieu-impact van warm waterverbruik, zit dat ‘onbezorgd genieten’ er voor mij niet meer in. Voor mijn podcastserie ‘Onsje Groener’ ging ik daarom een duurzame challenge aan: ik ging op douche rantsoen: korter douchen dus! Lukt het mij om rond te komen van 15 minuten douchebudget in een week? Ik deel mijn ervaringen en tips!
Nieuwe douchegewoonten
Waarom lukt het mij op de camping altijd wel om binnen vijf minuten te douchen (inclusief haren wassen) en laat ik deze goede duurzame gewoonte thuis iets te vaak los? Blijkbaar is onze douche zandloper van vijf minuten minder dwingend dan de campingdouche die na vijf minuten uitvalt (brrr). Aan de ene kant wil ik graag thuis korter douchen en gas, geld en energie besparen, maar aan de andere kant kan wil ik deze luxe nog niet opgeven. Je dag starten met een ontspannen douchebeurt is zo fijn! Hoe kan ik elke dag blijven douchen en tegelijk warm water en dus geld en energie besparen? Deze uitdagende challenge was een uitnodiging om te onderzoeken of en hoe het mij lukt om ook onder de douche groene stapjes te zetten. Wat is er wel en niet mogelijk voor mij (en mijn lange bos met haar)?
De impact van douchen
Om je energierekening omlaag te kunnen brengen, moet je natuurlijk wel eerst weten waar die (hoge) kosten grofweg vandaan komen. Je gebruikt gas om je huis te verwarmen (gemiddeld zo’n 70-75 procent van het verbruik komt hier vandaan), om water te verwarmen (gemiddeld zo’n 20-25 procent van het verbruik komt hier vandaan) en om te koken, als je op gas kookt ten minste (hoewel dit maar 2-3 procent van het verbruik is). Door minder warm water te verbruiken bij het douchen, kun je de energierekening aardig omlaag brengen. Korter douchen, koud douchen of douchebeurten overslaan, is dan het eerste waaraan je dan denkt.
Korter douchen en andere energie bespaartips voor onder de douche
Ik heb een aantal handige tips om aan de slag te gaan met een kortere douchebeurt, maar ik heb ook een aantal comfortabele douchegadgets ontdekt die helpen om warm waterverbruik te verminderen zonder dat je je douchebeurt hoeft in te korten.
Tips om korter te douchen
- Een zandloper in de douche is een fantastisch begin. Maar ik moet bekennen dat de douche zandloper van vijf minuten toch weleens in stilte kan aflopen. En dan heb je per ongeluk toch weer langer gedoucht dan gepland. Een effectieve manier om echt korter te douchen: zet je favoriete nummer op en spreek met jezelf af dat je niet langer doucht dan dit liedje. Kies dan wel een nummer dat maximaal twee tot drie minuten duurt (dus niet Paradise by the dashboard light 😉).
- Haren wassen, lichaamsdelen scheren: is korter dan vijf minuten douchen onmogelijk voor je? Zet de douche tussendoor uit. Zo heb ik ontdekt dat ik ruim drie minuten douchetijd kan uitsparen door mijn scheerritueel en een deel van mijn haren wasbeurt zonder stromend water te doen.
- Maak van korter douchen een spel. Wij gebruiken thuis EnergyFlip, een energieverbruiksmanager met handige app waarmee je live ziet hoeveel energie je verbruikt. Je kunt dus na elke douchebeurt zien hoeveel geld je hebt uitgegeven. Zo kostte een gemiddelde douchebeurt voor mijn challenge zo’n twintig cent. Tijdens mijn challenge was ik op goede dagen nog geen tien cent kwijt per wasbeurt. Dat inzicht en die financiële incentive werkt voor mij heel motiverend. Bekijk meer over mijn ervaringen met EnergyFlip.
- Wil je exact weten hoe lang je doucht? Gebruik dan de stopwatch op je telefoon en leg je telefoon droog weg op een zichtbare plek in de badkamer. Zo kun je ook goed in de gaten houden hoe lang je douchebeurt duurt en of je moet versnellen. Ook kun je met een beetje snel hoofdrekenen zien hoeveel tijd je uitspaart als je tussendoor de kraan uit en aan doet, bijvoorbeeld om te scheren, je in te zepen of tanden te poesten (die tijd onthoud je en trek je erna eraf).
- Treuzel niet als je gaat douchen: leg alles wat je nodig hebt klaar, kleed je uit, doe de kraan aan, stap onmiddelijk onder de douche en start met je doucheritueel. Mijn ervaring is dat je vooral in een trage start veel tijd kunt verliezen.
- Wees kritisch op je duurzame beautyproducten. Kost het je meer tijd om jezelf in te smeren met een blok zeep of kost het je meer tijd om een goedje zoals appelazijn uit je haar te halen? Stop hier dan mee! Korter douchen is vele malen milieubewuster dan een ecologisch beautyproduct. Uit onderzoek van Babette Porcelijn (De Verborgen Impact) blijkt dat 86% van de impact van badkamer komt van het warm waterverbruik van de douche en het bad.
Minder warm water gebruiken
Uiteindelijk is korter douchen een middel om minder warm water te verbruiken, maar er zijn meer manieren om je gasverbruik onder de douche naar beneden te brengen:
- Onderzoek of jouw douchekraan een eco-stand heeft en ga deze vanaf nu gebruiken. Dit is inderdaad een zwakker straaltje dan je gewend bent, maar je bespaart meteen op je waterverbruik zonder je douchetijd in te korten. Sommige douchekranen besparen wel tot 50 procent op deze energiezuinige stand.
- Heb je al gecheckt of je een waterbesparende douchekop hebt? Deze douchekop gebruikt minder water per minuut omdat (meer) lucht met water wordt vermengd. Het gevolg: een comfortabele straal en toch minder water verbruiken. Een gewone douchekop inruilen voor een waterbesparende douchekop scheelt je zo’n twintig procent. Als je nu een regendouche hebt, kan het je zelfs zestig procent schelen. Bekijk hier een handig overzicht van Milieu Centraal van waterbesparende douchekoppen.
Tot slot, wil ik nog zeggen: laat je niet uit het veld slaan als je op een slechte dag toch per ongeluk of bewust te lang doucht. Het gebeurt mij ook nog steeds! Pak je voornemen dan de volgende dag gewoon weer op. Het is al winst dat je zoveel dagen al wél bewuster bent geweest en geld en energie hebt uitgespaard. Uiteindelijk draait het om het grotere plaatje en dat is een nieuwe gewoonte aanleren. Het is logisch dat het niet meteen in één keer goed gaat. Men zegt weleens: het begint met bewustwording en dan komt verandering vanzelf. Dat is voor een douchepatroon niet anders.
Duurzame podcast: Onsje Groener
Deze inzichten heb ik opgedaan tijdens een douche challenge die ik heb gedaan voor mijn podcastserie ‘Onsje Groener’. Ik ging op doucherantsoen en moest proberen om een week rond te komen van een douchebudget van 15 minuten, dat is iets meer dan twee minuten per dag. Onsje Groener is een podcastserie die ik samen maak met podcastmaker Beathe Weckesser. Elke aflevering maken we je deelgenoot van onze duurzame zoektocht en brengen we je op ideeën voor een groener leven. Ik probeer al bijna duizend dagen groener te leven, terwijl mijn co-host pas net komt kijken. Ze wil wel groener, maar weet nog niet zo goed hoe. Elke week organiseren wij ook een duurzame challenge om samen met luisteraars te ontdekken of en hoe het allemaal ietsje groener kan.

Kom je luisteren?
- Onsje Groener is vanaf nu elke week te beluisteren in je favoriete podcast-app.
- De duurzame challenges kun je volgen via het exclusieve kanaal ‘Vriend van de show’. Speciaal voor de lancering hebben we een aantal challenges gratis beschikbaar gesteld. Deze douche challenge kun je daarom gratis terug luisteren.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Ben je op zoek naar meer tips en handige gadgets om je gasverbruik te verminderen? Check dan dit handige lijstje dat ik heb opgesteld in samenwerking met Milieu Centraal.
- Hoe creëer je een milieuvriendelijke wc? Lees er alles over in dit artikel.
- Wil je meer weten over de verpakkingen, bijvoorbeeld van je doucheproducten, bekijk dan het artikel: de waarheid over plastic dat ik samen met Milieu Centraal schreef.
- Meer duurzame budgettips: duurzaam wassen en alles over wasmachines.
- Open de jacht op energieslurpers in huis met deze tips.
Photo credits: Karolina Grabowska (Pexels)