Energieverbruik verminderen met Energyflip

EnergyFlip maakt van energieverbruik verminderen een spel

De hoge kosten van gas en elektra raakt iedereen in de portemonnee. Veel huishoudens lijken hierdoor op zoek te zijn naar manieren om energieverbruik te verminderen. Bij ons thuis is het niet anders. Om echt stappen te zetten, is het handig om live inzicht te hebben in je verbruik zodat je meteen je gedrag kunt aanpassen. Meten is weten toch? Wij gebruiken hiervoor sinds kort EnergyFlip, een energieverbruiksmanager met een handige app die samen met de Consumentenbond is ontwikkeld. Dit systeem gaat nog (veel) verder dan een slimme meter. Eindelijk maken we écht stappen om ons verbruik naar beneden te brengen.

Grip op je energieverbruik met EnergyFlip

In samenwerking met EnergyFlip

Energieverbruiksmanager EnergyFlip geeft je actueel en ‘realtime’ inzicht in- en controle over hoeveel gas en elektriciteit je woning op dat moment verbruikt. Wij mogen dit systeem reviewen samen met een hele handige uitbreidingsset voor zonnepanelen. Met deze uitbreiding zie je niet alleen wat je teruglevert, maar ook wat je bruto gebruikt (dit laatste zie je niet vaak terug in de meeste standaard apps van zonnepanelen). In dit artikel lees je alles over het berekenen van de opbrengst van je zonnepanelen met EnergyFlip.

We krijgen bezoek van een monteur die binnen een uur het meetkastje installeert. Vanaf het moment dat de het meetkasje en de app zijn aangesloten, zien we live hoeveel energie er in huis gebruikt wordt. Op het moment van aansluiten scheen de zon ook flink. Hierdoor zagen we meteen live hoeveel we opwekten, gebruikten en teruggaven. Met de app in de hand kun je direct actie ondernemen. Dit is toch echt veel handiger dan het overzicht van de energieleverancier dat bovendien ook nog eens dagen later komt en veel algemener is. Nu de installatie is voltooid, zijn we klaar om ons eigen gedrag onder de loep te nemen en om de energieslurpers in huis te ontdekken.

Energieverbruik in kaart: ‘David gebruikt de zandloper niet’

EnergyFlip ziet alles, bijvoorbeeld dat David iets langer dan de zandloper van vijf minuten heeft gedoucht ;). Ik open de app en zie dat wij in de ochtend 0,49 cent aan gas hebben verbruikt. In de staafdiagram zien we twee pieken rond 8.00 uur ’s ochtends. De eerste piek is iets korter dan de tweede, samen goed voor een kleine vijftig cent. Dat zijn onze douchebeurten geweest. Ik was die ochtend de eerste die had gedoucht met de zandloper en David volgde erna. Gekscherend confronteer ik hem met deze data en schuldbewust geeft David toe dat hij inderdaad ietsjepietje langer had gedoucht die ochtend.

‘Help ons gasverbruik piekt’

Op een andere lenteochtend open ik ontspannen de app, meer met het idee om bevestigd te worden dat we heel goed bezig zijn. En ik schrik me rot. We hebben het afgelopen uur een euro aan gas verbruikt. De staafdiagram was niet eerder zo uitgeschoten. Hoe dan? De verwarming blijkt nog aan te staan, terwijl de tuindeuren openstaan. O no! Elke ochtend gaat de verwarming automatisch aan zodat we niet de in de kou op hoeven te staan. Normaal gesproken zetten we de verwarming dan vrij snel op de eco-stand, maar dat waren we dus vergeten. Dat kost je dus meteen een euro. Aangezien dit niet de eerste keer is dat dit gebeurde, hebben we door het inzicht met EnergyFlip nu wel actie ondernomen en onze Google Nest permanent op eco-stand gezet, het is immers toch lente nu.

‘Klopt het dat de tv en een paar lampen aanstaan?’

Het is avond en we liggen op de bank tv te kijken. Ik open de app omdat ik benieuwd ben hoeveel energie we nu verbruiken met een aantal lampen aan. Ik krijg een melding in de app met de vraag of het klopt dat de tv en een paar lampen aanstaan. Kijkend naar mijn energieverbruik, zou dit de situatie kunnen zijn. Verrek EnergyFlip, je hebt gelijk. Maar wat zal er gebeuren als ik een paar lampen uitzet? Met de app in de hand doe ik een rondje door het huis en zie ik ons verbruik in stapjes afnemen als ik onze ledlampen aan of uitdoe. Geinig!

Gasverbruik verminderen met behulp van EnergyFlip

‘Zonnige dag is wasdag’

De app van EnergyFlip begint steeds meer dagelijks onderdeel te worden van ons gedrag. Als de zon schijnt, check ik de app en besluit ik om grote apparaten zoals de wasmachine en de vaatwasser aan te zetten. Op deze manier beginnen we ons huis en onze apparaten steeds beter te kennen. We zien realtime wat we verbruiken, sporen op waar de slurpers zitten en als het nodig is, passen we ons gedrag aan. En zo maken we elke dag kleine stapjes om ons energieverbruik te verminderen zonder dat het schraal of armoedig voelt. Het tegenoverstelde is waar: het begint een soort spel te worden om het energieverbruik lager te krijgen en we hebben er juist heel veel lol in.

Meer weten over EnergyFlip?

De energieverbruiksmanager EnergyFlip is in 2017 bedacht samen met de onafhankelijke consumentenorganisatie de Consumentenbond. Toen heette het Huisbaasje. In 2021 veranderde de naam in EnergyFlip: ‘Because the energy system is flipping, energiegebruikers worden energie-opwekkers. EnergyFlip is onafhankelijk en staat helemaal los van je energieleverancier. Energiebedrijven kunnen dus ook niet ‘meekijken’. Je kunt handig je eigen energiecontract en de afloopdatum in de app zetten. Houd eenvoudig in de gaten wanneer je contract afloopt en je eventueel kunt overstappen’, aldus Eloise van Rijswijk van Aurum Europe, het moederbedrijf achter Energyflip.

Terugverdientijd volgens EnergyFlip

‘Binnen een jaar heb je je investering eruit. Uit klantonderzoek blijkt dat klanten per jaar gemiddeld 123 euro besparen met behulp van de app. Dit is nog berekend met de oude energieprijzen.

Eloïse van EnergyFlip

EnergyFlip

Wil je ook meer controle over je energieverbruik?

Smaakt deze review naar meer en wil je ook aan de slag met EnergyFlip? Met de kortingscode GREENLIST10 krijg je tijdelijk 10 procent korting bij de aanschaf van de benodigdheden. Alle apparaten zijn online te bestellen in de webshop van EnergyFlip. Het kastje kost 99 euro, de uitbreidingsset zon kost 55 euro. Heb je een analoge of digitale meter, dan heb je ook nog sensoren nodig (9,95 euro). Deze kosten zijn exclusief installatiewerkzaamheden, hiervoor moet je nog apart een installateur vragen (hierbij geldt de kortingscode niet uiteraard). Als je geen uitbreidingset zon nodig hebt, dan heb je geen installateur nodig.

Meer energietips van thegreenlist.nl

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: