Search
Met een energiemanager wordt het berekenen van de opbrengst van je zonnepanelen een eitje.

Met een energiemanager wordt het berekenen van de opbrengst van je zonnepanelen een eitje

Die zonnepanelen zijn een prachtige uitvinding. Het brengt ons groene energie, maakt ons steeds meer zelfvoorzienend en met de hoge energietarieven heb je je investering er ook sneller uit. Top! Maar hoe werkt dat nou precies met de opbrengst van die zonnepanelen? En kun je dat ook op een eenvoudige manier achterhalen? Jazeker! Wij gebruiken de energiemanager EnergyFlip met het uitbreidingsset ‘zon’. David vertelt je er alles over!

Nieuwe zonnepanelen, maar wat brengen ze nou op?

In samenwerking met EnergyFlip

Sinds twee jaar zijn wij de trotse eigenaren van zonnepanelen op het dak. Onze zonnepanelen geven al een mogelijkheid om de dagelijkse opbrengst te kunnen zien. Omdat we supernieuwsgierig zijn naar de werking van onze zonnepanelen – het was toch een grote investering –, keken we in het begin dagelijks in deze app. Alleen is er één minpunt. In deze app zien we alleen hoeveel er is opgewekt. Om het plaatje compleet te krijgen, moet je ook het daadwerkelijke verbruik van jouw huishouden ernaast kunnen leggen. Bummer, die gegevens ontbreken dus.

Slimme meter versus energiemanager

Die gegevens achterhalen kan niet zo ingewikkeld zijn, want juist hiervoor zijn die handige slimme meters ontwikkeld toch? De slimme meter is het apparaat in je meterkast dat jouw stroom- en gasverbruik bijhoudt. Deze is hier geplaatst door de netbeheerder en biedt hen de mogelijkheid om op afstand jouw verbruik te monitoren. Als je akkoord geeft voor het uitlezen van deze gegevens, dan deelt de netbeheerder deze gegevens ook met jouw energiemaatschappij. Deze gegevens worden eenmaal per dag uitgelezen en gebruikt om de energierekening voor jouw huishouden op te stellen. En in het geval van zonnepanelen houdt de slimme meter ook bij hoeveel stroom binnen jouw huishouden wordt opgewekt. Hiermee weet jouw energiemaatschappij genoeg om de energierekening op te stellen.

Energieverbruiksmanagers

Naast het opstellen van de energierekening zijn deze gegevens natuurlijk uitermate geschikt om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik, zodat je dus aan de slag kunt als slimme energiebespaarder. Hiervoor zijn speciale energiemanagers op de markt die onafhankelijk van jouw energiemaatschappij dezelfde slimme meter gebruiken, maar nu met als doel om jouw inzicht en advies te geven over jouw daadwerkelijke energieverbruik.

Deze komen in twee smaken voor. De eerste is een apparaatje in huis dat direct (live) jouw slimme meter uitleest. En je hebt energiemanagers op afstand die, net zoals je energiemaatschappij, eenmaal per dag jouw verbruik doorkrijgen van de netbeheerder.

Wij gebruiken zelf al dik een jaar een energiemanager van EnergyFlip die ons live inzicht geeft in de opbrengsten van onze zonnepanelen en ons energieverbruik. Zowel ons gas- als stroomverbruik kunnen we realtime zien! EnergyFlip is een kastje in je meterkast en een handige app op je telefoon waarmee je dus live inzicht krijgt in je energieverbruik. Dat kastje kun je uitbreiden met een uitbreidingsset zon en dat is ideaal voor zonnepaneleneigenaren, want hiermee heb je dus live inzicht in de werking van je zonnepanelen Onlangs heeft EnergyFlip de functionaliteit toegevoegd aan de app om heel eenvoudig te schakelen tussen het bruto-, nettoverbruik of het totaaloverzicht van jouw huishouden. Superhandig als je het rendement van jouw zonnepanelen wilt berekenen.

Aan de slag met je energiemanager

Een energiemanager is heel handig, omdat je dus live kunt zien wat je zonnepanelen nu aan het doen zijn en hoeveel stroom je nu verbruikt in huis. Schijnt de zon, dan is het een goed moment om zwaardere apparaten zoals de wasmachine of de vaatwasser aan te zetten. En ook onze elektrische scooter laden we zoveel mogelijk op wanneer de zon schijnt. Bij thegreenlist.nl krijgen we vaak de vraag of dat wel zin heeft, omdat je nooit zeker weet of je daadwerkelijk stroom tapt uit je eigen panelen. Dus dat hebben we even nagevraagd bij EnergyFlip. Dat is aan de ene kant inderdaad zo, maar omdat energie de weg van de minste weerstand kiest, is de kans toch echt wel heel groot dat je op een zonnige dag uit je eigen vaatje aan het tappen bent. Ook niet geheel onbelangrijk: als een zonnepaneel stuk blijkt of door een meeuwenflats niet meer goed werkt, heb je dat meteen door.

Heb je meer vragen over energieverbruik thuis? Hier vind je een uitgebeide Q&A met EnergyFlip waar we de meest gestelde vragen van volgers en lezers van thegreenlist.nl beantwoorden. En ook schreven we eerder een uitgebreide review over EnergyFlip.

De magie achter de berekeningen van je energiemanager en slimme meter?

Het is magisch toch, zo’n handige app? En met die handige pictogrammen en grafieken heb je ook helemaal geen reden om na te denken hoe die berekening tot stand komt. Waarom zou je? En toch vind ik het als tech-savvy wel interessant om hierin te duiken. Wat jouw energiemaatschappij en energiemanager achter de schermen berekenen is jouw bruto-en nettostroomverbruik. In het kort komt het erop neer dat alle stroom die wordt opgewekt door jouw zonnepanelen eerst gebruikt wordt door jouw huishouden. Mocht er meer stroom worden opgewerkt dan nodig is, dan wordt de rest terug geleverd aan het stroomnet.

Het brutoverbruik is het totale stroomverbruik van jouw huishouden. Als hier de opbrengst van de zonnepanelen van af wordt getrokken blijft het nettoverbruik over.

Simpel rekenvoorbeeld: de opbrengst van je zonnepanelen

  • Stel je voor: na een mooi zonnig jaar heeft jouw huishouden een brutoverbruik van 1.000kWu terwijl jouw zonnepanelen 1.200kWu hebben opgewekt. Voor dat jaar spreken we dan van een nettoverbruik van (1000 – 1200 =) -200 kWu.
  • Het gevolg voor jouw energierekening is dat je niets betaalt over het deel dat je zelf hebt gebruikt (1000 kWu). Bovendien geeft jouw energiemaatschappij geld terug voor het deel wat je hebt terug geleverd (200 kWu).

Het is nogal van belang welke periode je hanteert voor het berekenen van je bruto- en nettoverbruik. Dit kan jaarlijks, maandelijks of zelfs per uur. Om onduidelijkheid voor de consument te voorkomen, wil de overheid nu per wet de energiemaatschappijen verplichten om dit jaarlijks te doen.

Mocht je nog dieper in de materie willen duiken over bruto- en nettoverbruik dan heeft Energyflip een mooie uitleg op hun site staan.

Ook aan de slag met een energiemanager van EnergyFlip?

Wil je ook aan de slag met een energieverbruiksmanager? Of je nu zelf zonnepanelen hebt of niet, het is ontzettend prettig om live inzicht te hebben in je energieverbruik. Want meten is weten toch? Wij gebruiken de app ook om op jacht te gaan naar onze energieslurpers. Hierdoor is het gelukt om ons rustverbruik met bijna de helft te verminderen (van 163 kWu naar 94 kWu). Ook geeft de app je live inzicht in je gasverbruik. Dat is vooral heel erg handig in de winter, de periode dat je de meeste energiekosten maakt door het verbruik van gas om je huis mee te verwarmen. Door slimmer en zuiniger om te gaan met onze verwarming en je warmwaterverbruik, konden wij eind 2023 een gigantische besparing maken. Terwijl we kampten met torenhoge gasprijzen, gebruikten we in februari slechts 48m3. Van dat geld kunnen we een hoop andere leuke of lekkere dingen gaan doen. Enthousiast geworden?

Met de code GREENLIST10 krijg je 10% korting op jouw EnergyFlip. En ben je nu benieuwd hoe jij je zonnepanelen optimaal kunt monitoren om dit te bewerkstelligen, maar weet je niet precies wat je nodig hebt? Doe de handige keuzehulp van EnergyFlip en begin met het optimaal uitlezen van je zonnepanelen.

Meer energie tips van thegreenlist.nl

Photo credits: zonnepanelen op dak: Vivint Solar (Unsplash), overige foto’s: thegreenlist.nl.

Share

David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: