Tips om gasverbruik te verminderen

Simpele tips om vandaag nog je gasverbruik te verminderen

De gasprijzen gaan door het dak. Huishoudens zijn massaal op zoek naar manieren om hun gasverbruik te verminderen. We weten natuurlijk al langer dat gasgebruik bijdraagt aan de opwarming van de aarde, alleen dat werd (helaas) als minder urgente reden gezien om het gasverbruik te verminderen. Nu veel mensen er wel oren naar hebben om de kosten te drukken, maak ik graag van de gelegenheid gebruik om energie bespaartips te delen om je gasverbruik te verminderen. Ik ging hiervoor in gesprek met Suzanne Hoogers van Milieu Centraal. Ken jij deze simpele hacks al?

Tips om je gasverbruik te verminderen

Hoewel er een run lijkt te zijn op warmtepompen, de manier om helemaal van het gas af te komen, is zo’n grote investering niet voor iedereen weggelegd. Je zou maar onvoldoende financiële buffer hebben of in een huurhuis wonen of misschien is je huis nog niet helemaal geschikt omdat het onvoldoende geïsoleerd is. Kortom, er zijn tal van redenen waarom het niet mogelijk is om (snel) van het gas af te gaan, terwijl je wel wordt geconfronteerd met extreem hoge gasprijzen zodra je contract afloopt. Speciaal voor al deze huishoudens heef Suzanne van Milieu Centraal tips. Want ook zonder warmtepomp blijft er voldoende over om te doen om je gasverbruik in ieder geval te minderen. Sommige mensen maken er zelfs een sport van om het energieverbruik te minimaliseren.

Waarvoor gebruiken we gas?

Gas gebruiken we hoofdzakelijk voor drie dingen: het huis verwarmen, warm water en koken (als je op gas kookt tenminste). Suzanne: ‘Dat klopt! Waarbij je wel moet weten dat verwarmen de grootste hap uit de taart neemt (driekwart van het gasverbruik gaat op aan verwarmen van het huis) en de tweede energieslurper is met 23% warm water voor douchen en de keuken, bijvoorbeeld om handvaat mee te doen. Gasverbruik tijdens koken is minimaal (zo’n 2-3 procent). Je hoort weleens dat mensen om gas te besparen bewust eenpansgerechten gaan koken, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Je kunt beter je energie stoppen in andere bespaaracties.´

Zo begin je vandaag nog met het verminderen van je gasverbruik!

‘Als je aan de slag gaat met het verminderen van je gasverbruik, dan kun je grofweg twee dingen doen: je gedrag veranderen én ervoor zorgen dat zo min mogelijk warmte het huis verlaat. Bij het laatste gaat het om het beter isoleren van je huis, wat wel een groter en kostbaarder traject is. Als je de mogelijkheden hebt, ga het dan zeker doen! En begin er nu al mee, want er is veel vraag naar isolatie, dus als je voor komende winter klaar wilt zijn, is dít het moment om het aan te pakken. Goed isoleren is ook zeker ons advies, maar je kunt ook zelf kleine aanpassingen doen om ervoor te zorgen dat je minder gas verbruikt. Deze tips komen in mijn lijstje hieronder terug.’

Minder verwarmen

  • Zet de verwarming lager: 19 graden is vaak al warm genoeg overdag als je thuis bent en een beetje in beweging blijft (en 15 graden in de nacht of als je weg bent). Voor vloerverwarming is het advies: 17 graden in nacht en als je weg bent. Elke graad lager bespaart zo’n 120 euro per jaar, dus kijk vooral wat voor jou werkt.
  • Verwarm alleen ruimtes waar je bent en draai de radiatoren uit op kamers waar je niet bent. . Denk er goed aan om de deuren te sluiten, zodat de warmte ook echt in de ruimte blijft.
  • Verwarm de slaapkamers niet, zet hooguit even voor het slapengaan een elektrische deken aan of leg een extra deken over je bed.
  • Zorg ervoor dat je de thermostaat een uur voor bedtijd op 15 graden zet. In sommige huizen kan de thermostaat zelfs twee tot drie uur voor slapengaan uit zonder dat je veel warmte verliest.
  • Zorg er tegelijk voor dat je jezelf beter verwarmt in de winter: draag thermo-ondergoed, warme wollen truien en goede sloffen en beweeg voldoende.

  • Nog steeds koud? Gebruik dan een elektrisch dekentje om kort je (werk)plek te verwarmen. Gebruik nooit een elektrisch kacheltje, dat zijn enorme energieslurpers en dus niet duurzaam. Een beter alternatief is dan een infrarood-paneel: die verwarmt niet de hele ruimte, maar geeft stralingswarmte af, waardoor het in de buurt van het paneel lekker warm voelt. Dit kun je prima gebruiken om kort een ruimte, zoals je werkkamer, te verwarmen.
  • Vind je het lastig om zelf te letten op alle slimme verwarmingstips? Dan kan een slimme thermostaat helpen. Er zijn verschillende soorten slimme thermostaten en die kunnen de verwarming op jouw gedrag afstemmen. Ga je een slimme thermostaat kopen? Kijk dan welke functie jij handig vindt en welke bij jou passen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je slimme thermostaat zelflerend en modulerend is, dat zorgt ervoor dat de thermostaat je huis zo efficiënt mogelijk gaat opwarmen en dat je cv-ketel minder hard brandt als er geen warmte nodig is.
  • Zet de CV op 60 dan werkt je hr-ketel wat zuiniger dan bij een temperatuur van 80 graden (wat vaak nog de standaard is). In sommige goed geïsoleerde huizen kun je nog een stapje verder gaan en de CV op 40 graden zetten. Bekijk hier de instructie om je CV in te stellen.

Minder warm water verbruiken

  • Investeer in een waterbesparende douchekop. Je hebt dezelfde douche-ervaring, maar gebruikt aanzienlijk minder water.
  • Korter douchen: Een gemiddelde douchebeurt duurt negen minuten. Door je doucheritueel in te korten, kun je vandaag nog beginnen met energie besparen. Koop een zandloper van vijf minuten die je helpt om nooit langer dan vijf minuten te douchen. Of zet een lekker nummer op dat niet langer duurt dan vijf minuten.
  • Douche minder vaak en kies vaker voor een wasbeurt aan de wastafel.
  • Voor de niet kou-kleumen onder ons: vaker koud douchen (bijvoorbeeld in de zomermaanden) is een hele effectieve manier om minder gas te verbruiken.
  • Heb je een bad? Ga dan niet meer badderen. Wist je dat één gevuld bad gelijk staat aan drie douchebeurten?
  • Heb je nog mengkranen? Overweeg dan om voor een thermostaatkraan te gaan. Uit onderzoek blijkt dat er bij ouderwetse mengkranen onnodig warm water verloren gaat omdat het even duurt voor je de juiste temperatuur te pakken hebt. Bij een thermostaatkraan staat de kraan gelijk al goed afgesteld.
  • Probeer het warm watergebruik in de keuken te verminderen: meer vaat in de vaatwasser, vaker vaat koud afspoelen en handen wassen met koud water is het advies.

Minder warmte je huis uit

  • Met een kleine extra investering kun je ook effect boeken. Investeer in het dichten van naden en kieren en plakken van tochtstrips, zodat er minder warmte weglekt uit je huis. En bevestig radiatorfolie achter je verwarming, zodat de warmte niet je muur doorlekt, maar terug de kamer in kaatst. Let op: radiatorfolie is minder moeilijk dan je denkt, je radiatoren hoeven niet van de muur!
  • Doe gordijnen dicht, zeker in de winter in de avond en zorg ervoor dat de gordijnen niet over de radiator vallen. Op een zonnige dag is het juist weer slim om de gordijnen open te houden om warmte mee te pikken van de zon.
  • Een no-brainer maar ik noem het toch: houd ramen en deuren gesloten als de kachel loeit.
  • Koude voeten? Investeer in mooie (vintage) vloerkleden.
  • Tocht uit de gang? Een gordijn voor de voordeur biedt uitkomst.
  • Huisgenoten die stelselmatig de gangdeur open laten? Al een deurdranger overwogen?
  • Tot slot, is een radiator ventilator nog een tip die de moeite waard is om te noemen. Het is niet bewezen dat het energie bespaart, maar de circulatie van warme lucht zorgt in ieder geval wel voor een aangenamer gevoel.

Suzanne van Milieu Centraal

Over Suzanne

Suzanne Hoogers werkt bij onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal: ‘Al vóór ik bij Milieu Centraal ging werken, keek ik vaak op de site voor tips. Want wat is nou beter: sap uit een kartonnen pak, een plastic of juist glazen fles? Bij Milieu Centraal kun je terecht voor advies over de volgende duurzame stap in jouw leven. Of het nou gaat om het vergroenen van je tuin, het verminderen en goed scheiden van afval, over klimaatvriendelijke voeding of je energierekening!’. Meer informatie van Milieu Centraal over energie besparen vind je hier.

Start vandaag nog met gasverbruik en elektraverbruik verminderen

Het loont enorm om vandaag al te starten met het verminderen van je gasverbruik. Maar waar begin je na al deze tips van de expert van Milieu Centraal. Hieronder deel ik een boodschappenlijstje van de tips die hierboven genoemd zijn. Wellicht heb je geluk en loopt je contract nog niet af, ook dan is het verstandig om bewust om te gaan met je energieverbruik in huis. Het is beter voor de aarde en straks voor je portemonnee, dus dan kun je maar beter die nieuwe gewoontes nu alvast aanleren.

Boodschappenlijstje energie besparen

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl?

Photo credits: George Milton (Pexels).

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: