Zoeken
Tips om gasverbruik te verminderen

Simpele tips om vandaag nog je gasverbruik te verminderen

Oei, die gasprijs is hoog. Huishoudens zijn massaal op zoek naar manieren om hun gasverbruik te verminderen. We weten natuurlijk al langer dat gasgebruik bijdraagt aan de opwarming van de aarde, alleen dat werd (helaas) als minder urgente reden gezien om het gasverbruik te verminderen. Nu veel mensen er wel oren naar hebben om de kosten te drukken, maken we graag van de gelegenheid gebruik om energiebespaartips te delen waarmee je je gasverbruik naar beneden brengt. We gaan hiervoor in gesprek met Suzanne Hoogers van Milieu Centraal. Ken jij deze simpele hacks al?

Tips om je gasverbruik te verminderen

Hoewel er een run lijkt te zijn op warmtepompen, de manier om helemaal van het gas af te komen, is zo’n grote investering niet voor iedereen weggelegd. Misschien is je huis wel helemaal niet geschikt, woon je in een huurhuis of is deze investering veel te duur. Kortom, er zijn tal van redenen waarom het niet mogelijk is om (snel) van het gas af te gaan, terwijl de gasprijs niet mals is. Speciaal voor al deze huishoudens deel ik samen met Suzanne een waslijst aan tips. Ook zonder warmtepomp blijft er zat over om te doen om je gasverbruik naar beneden te brengen. Sommige mensen maken er zelfs een sport van!

Waarvoor gebruiken we gas?

Gas gebruiken we hoofdzakelijk voor drie dingen: het huis verwarmen, warm water en koken (als je op gas kookt). Je huis verwarmen is de grootste hap uit de taart: driekwart van het gasverbruik gaat op aan het verwarmen van het huis. De tweede gasverbruiker is met 23% warm water voor douchen en voor de keuken, bijvoorbeeld om handvaat mee te doen. Tijdens het koken gebruik je maar heel weinig gas, goed voor zo’n 2 tot 3% van de gasrekening. Je hoort weleens dat mensen om gas te besparen bewust eenpansgerechten gaan koken, maar dat zet dus weinig zoden aan de dijk. Je kunt beter je energie stoppen in andere bespaaracties.

Zo begin je vandaag nog met het verminderen van je gasverbruik!

Suzanne: ‘Als je aan de slag gaat met het verminderen van je gasverbruik, dan kun je grofweg twee dingen doen: je kunt je gedrag veranderen en/of ervoor zorgen dat zo min mogelijk warmte het huis verlaat. Je moet dan denken aan beter isoleren, wat wel een groter en kostbaarder traject is. Als je de mogelijkheden hebt, ga dit dan zeker doen. Een goed geïsoleerd huis is de basis, pas daarna is het verstandig om andere maatregelen te overwegen, zoals een warmtepomp.’ Oké, we gaan er even vanuit dat je huis goed geïsoleerd is, dat je ermee bezig bent of dat het – heel vervelend – niet mogelijk is om je woning beter te isoleren. Wat kun je nóg meer doen? Dat gedrag, dat is interessant, daar heb je gelijk invloed op. Onderstaande lijst zijn tips om minder gas te verbruiken, waar je per direct mee kunt beginnen zonder ingewikkelde verbouwing of kostbare investering.

Minder gasverbruik door je huis minder te verwarmen

 • Zet de verwarming lager: 19°C is vaak al warm genoeg overdag als je thuis bent en een beetje in beweging blijft (en 15°C in de nacht of als je weg bent). Voor vloerverwarming is het advies: 17°C in nacht en als je weg bent. Elke graad lager bespaart zo’n 120 euro per jaar, dus kijk vooral wat voor jou werkt.
 • Verwarm alleen ruimtes waar je bent en draai de radiatoren uit op kamers waar je niet bent. . Denk er goed aan om de deuren te sluiten, zodat de warmte ook echt in de ruimte blijft.
 • Verwarm de slaapkamers niet, zet hooguit even voor het slapengaan een elektrische deken aan of leg een extra deken over je bed.
 • Zorg ervoor dat je de thermostaat een uur voor bedtijd op 15 °C zet. In sommige huizen kan de thermostaat zelfs twee tot drie uur voor slapengaan uit zonder dat je veel warmte verliest.
 • Zorg er tegelijk voor dat je jezelf beter verwarmt in de winter: draag thermo-ondergoed, warme wollen truien en goede sloffen en beweeg voldoende. Duurzame tips voor sloffen en pantoffels vind je hier.
 • Nog steeds koud? Gebruik dan een elektrisch dekentje om kort je (werk)plek te verwarmen. Gebruik nooit een elektrisch kacheltje, dat zijn enorme energieslurpers en zijn dus niet duurzaam. Een beter alternatief is dan een infraroodpaneel: die verwarmt niet de hele ruimte, maar geeft stralingswarmte af, waardoor het in de buurt van het paneel lekker warm voelt. Dit kun je prima gebruiken om kort een ruimte, zoals je werkkamer, te verwarmen.
 • Vind je het lastig om zelf te letten op alle slimme verwarmingstips? Dan kan een slimme thermostaat helpen. Er zijn verschillende soorten slimme thermostaten en die kunnen de verwarming op jouw gedrag afstemmen. Ga je een slimme thermostaat kopen? Kijk dan welke functie jij handig vindt en welke bij jou passen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je slimme thermostaat zelflerend en modulerend is, dat zorgt ervoor dat de thermostaat je huis zo efficiënt mogelijk gaat opwarmen en dat je cv-ketel minder hard brandt als er geen warmte nodig is.
 • Zet je CV op 60°C, dan werkt je hr-ketel wat zuiniger dan bij een temperatuur van 80°C (wat vaak nog de standaard is). In sommige goed geïsoleerde huizen kun je nog een stapje verder gaan en de CV op 50 of 40°C zetten. Bekijk hier de instructie om je CV in te stellen.

Minder gas verbruiken door minder warm water te verbruiken

 • Investeer in een waterbesparende douchekop. Je hebt dezelfde douche-ervaring, maar gebruikt aanzienlijk minder water.
 • Korter douchen: een gemiddelde douchebeurt duurt negen minuten. Door je doucheritueel in te korten, kun je vandaag nog beginnen met energie besparen. Koop een zandloper van vijf minuten die je helpt om nooit langer dan vijf minuten te douchen. Of zet een lekker nummer op dat niet langer duurt dan vijf minuten.
 • Douche minder vaak en kies vaker voor een wasbeurt aan de wastafel.
 • Voor de niet koukleumen onder ons: vaker koud douchen (bijvoorbeeld in de zomermaanden) is een hele effectieve manier om minder gas te verbruiken.
 • Heb je een bad? Ga dan niet meer badderen. Wist je dat één gevuld bad gelijk staat aan drie douchebeurten?
 • Heb je nog mengkranen? Overweeg dan om voor een thermostaatkraan te gaan. Uit onderzoek blijkt dat er bij ouderwetse mengkranen onnodig warm water verloren gaat, omdat het even duurt voor je de juiste temperatuur te pakken hebt. Bij een thermostaatkraan staat de kraan gelijk al goed afgesteld.
 • Probeer het warm watergebruik in de keuken te verminderen: meer vaat in de vaatwasser, vaker vaat koud afspoelen en handen wassen met koud water is dus de tip.

Minder warmte je huis uit = minder gas verbruiken

 • Investeer in het dichten van naden en kieren en plakken van tochtstrips, zodat er minder warmte weglekt uit je huis. En bevestig radiatorfolie achter je verwarming, zodat de warmte niet je muur doorlekt, maar terug de kamer in kaatst. Let op: radiatorfolie plaatsen is minder moeilijk dan je denkt, je radiatoren hoeven niet van de muur!
 • Doe gordijnen dicht! Zeker in de winter in de avond en zorg ervoor dat de gordijnen niet over de radiator vallen. Op een zonnige dag is het juist weer slim om de gordijnen open te houden om warmte mee te pikken van de zon.
 • Een no-brainer: houd ramen en deuren gesloten als de kachel loeit.
 • Koude voeten? Investeer in mooie (vintage) vloerkleden.
 • Tocht uit de gang? Een gordijn voor de voordeur biedt uitkomst. Als je precies wilt weten door welke gaten en kieren kostbare warmte wegsijpelt, zou je net als wij een tochtcheck van het huis kunnen laten doen.
 • Huisgenoten die stelselmatig de gangdeur open laten? Al een deurdranger overwogen?
 • Tot slot, is een radiatorventilator nog een tip die de moeite waard is om te noemen. Het is niet bewezen dat het energie bespaart, maar de circulatie van warme lucht zorgt in ieder geval wel voor een aangenamer gevoel.

Start vandaag nog met je gasverbruik verminderen

Zoveel tips, duizelt het je al? Of ben je gemotiveerder dan ooit om aan de slag te gaan met het verminderen van je gasverbruik. Begin gewoon met een paar nieuwe gewoontes waarvan je denkt dat je ze makkelijk kunt toepassen in je leven. En schaal vanuit daar op. Ben je op zoek naar de handige gadgets die genoemd zijn in het artikel? Hieronder vind je een lijstje:

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: George Milton (Pexels).

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: