Tochtcheck van het huis

Een tochtcheck van het huis

Een tochtcheck van het huis. Heb je daar weleens over nagedacht? In Nederland zijn er regels voor isolatie, maar voor luchtdicht bouwen bestaat zoiets nog niet. Het gevolg? We isoleren ons suf, maar er wordt niet gecheckt of er gaten en kieren zijn waar kostbare warmte ook door wegsijpelt. Saskia kreeg bezoek van de jongens van tochtcheck.nl om te ontdekken hoe het gesteld staat met haar ‘goed’ geïsoleerde tussenwoning.

Een geïsoleerd huis en toch altijd fris

In samenwerking met tochtcheck.nl

In onze schitterende tussenwoning uit de jaren zeventig hebben we al heel wat maatregelen genomen om het huis te verduurzamen. Spouwmuurisolatie? Check! Vloerisolatie? Check! Schelpenisolatie in de kruipruimte? Check! HR++ glas? Check! En toch heb ik het vaak koud in de winter. Of eerder tochtig. Verbeeld ik het me of ben ik gewoon een koukleum? Ik heb altijd gedacht dat het laatste aan de hand was, want het huis hebben we aardig verduurzaamd. Totdat ik een tochtcheck heb laten uitvoeren en ontdekte dat er op belangrijke plekken in huis onnodig warmte wegsijpelt. Het dak, de voordeur, de vensterbank… Poeh, best schrikken. Kom maar door met nieuwe tochtstrips en isolatiemateriaal. Er is werk aan de winkel!

Hoe werkt een tochtcheck precies? Ik vroeg het Ivar Hilhorst, één van de oprichters van tochtcheck.nl, terwijl hij met een infraroodcamera en rookmachine door mijn woning ging, op jacht naar kieren en gaten!

Hoe gaat een tochtcheck precies in z’n werk?

‘Wij komen altijd met een team van twee man en zullen eigenlijk direct bij binnenkomst starten met een aantal metingen. Hierbij zullen wij eerst kijken naar de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte in de leefruimte(s). Deze waarden zijn van belang in ons advies om de balans tussen luchtdichtheid en ventilatie op de juiste manier te reguleren. Vervolgens zal ik, of één van mijn collega’s, de gehele woning doorlopen om de ventilatieroosters te sluiten, rookmelders af te plakken (of te demonteren), de cv-ketel uit te zetten en alle binnendeuren te openen. De andere collega kan ondertussen van start gaan met de opzet van het blowerdoor systeem. Dit is een frame in de voordeur met een grote ventilator aan de onderzijde. Met dit systeem meten we onder andere de ACH-waarde (dit staat voor air changes per hour, ofwel de tijd die nodig is om alle lucht in de woningen te verversen). En zetten we de gehele woning op een onderdruk.

Een tochtcheck van mijn huis.

We simuleren hiermee eigenlijk een koude winterse dag waarbij de koude lucht naar binnen wordt getrokken door alle kieren en naden. Vervolgens blijft één van ons binnen en kan de ander naar buiten met de rookmachine. We zullen dan alle ramen, kozijnen, deuren en plekken rondom de woning controleren met een rooktest. Tijdens de rooktest kunnen we ook op een infraroodcamera zien waar de warmtelekken zich bevinden. De rook zal naar binnen worden gezogen op deze plekken en hierdoor kunnen we inzichtelijk maken waar de verbeterpunten zijn in de woning.’

Wat weet je na een tochtcheck?

‘Na de tochtcheck weet je exact op welke punten je kostbare verwarmde lucht de woning weer verlaat. Wij maken inzichtelijk welke punten je kunt verbeteren om het comfort te verhogen en de energierekening te verlagen. De gemeten waarden geven ook een indicatie van hoe het gesteld is met het binnenklimaat in jouw leefomgeving. Hierbij geven we tips en adviezen om verbeteringen door te voeren voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Wat kun je doen om het te verbeteren?

‘Je ontvangt van ons na afloop een volledige rapportage met een maatwerk advies. Afhankelijk van de situatie, kun je ervoor kiezen om de gevonden warmtelekken zelf op te lossen (als je handig bent), of we kunnen je in contact brengen met betrouwbare aannemers en/of timmermannen. Dit is echt afhankelijk van de dingen die we tegenkomen. Dit is in iedere situatie anders en daarom zijn wij ook geen fan van valse beloftes dat je gegarandeerd een bepaald percentage kan gaan besparen.’

Loop je niet het risico dat alles te potdicht wordt?

‘Goede ventilatie is zeker heel erg belangrijk bij het isoleren en luchtdicht maken van je woning. Om deze reden meten wij ook de luchtvochtigheid en CO2-gehalte. Op basis van hiervan geven we ook advies omtrent ventilatie. Wij zijn groot fan van warmteterugwinning (WTW-systemen). Wat belangrijk is om te weten: goede ventilatie gaat 24 uur door en is gereguleerd. Tocht of een raampje openzetten, is dus geen optimale ventilatie.

Waarom zegt goed isoleren niks over tocht?

‘Er zijn talloze isolatiebedrijven die als paddenstoelen uit de grond schieten. Een heel groot percentage hier van zijn echte cowboys die niets geven om een goede installatie. Geloof me, we komen helaas echt de gekste dingen tegen… Tevens zijn er ook geen normen omtrent luchtdicht bouwen in de renovatiebouw (deels wel bij nieuwbouwprojecten). Helaas komen wij dus echt te vaak tegen dat er goede maatregelen zijn getroffen maar de installatie of plaatsing niet luchtdicht is. Voor een energielabel maakt dit niet uit, bij het treffen van deze maatregelen zal je energielabel verbeterd worden. De werkzaamheden blijven dus eigenlijk ongecontroleerd.’

Zit je tochtstrip wel goed?

Wist je dat bij vier miljoen huizen de tochtstrip van de voordeur verkeerd om zit. Hierdoor klapt-ie niet dicht bij wind, maar juist open. Gevolg: tocht! Een tochtstrip laten zetten door een ervaren klusjesman biedt geen garantie. Het wordt heel vaak fout gedaan, ook voor pro’s is het soms lastig te zien hoe die tochtstrip nou hoort. Ivar: ‘Bij negen van de tien huizen die wij bezoeken, zit de tochtstrip verkeerd om!’

Bron: tochtcheck.nl

Hoeveel mensen hebben mogelijk te maken met tocht?

‘Het is lastig om hier een percentage te noemen, omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren. Denk hierbij aan bouwjaar van de woning, staat de woning in een omgeving met veel wind, andere weersomstandigheden, etc. Wij merken in de praktijk dat eigenlijk elke woning wel last heeft van tocht. Er is nooit echt rekening gehouden met luchtdicht bouwen en er waren dus ook geen controles hierop. We zien gewoon dat de grootste maatregelen, zoals bijvoorbeeld de plaatsing van triple glas, niet op de juiste manier worden uitgevoerd waardoor er sprake is van warmtelekken. Er zijn zo veel plekken waarbij kostbaar verwarmde lucht verloren gaat. We vergelijken een woning vaak met een thermoskan waarbij iedereen momenteel de focus legt op de wand van de kan (isolatie). Hierbij wordt er gewoon te weinig aandacht besteed aan de dop van de thermoskan (warmtelekken). Je warme koffie of thee is vervolgens wel binnen no-time afgekoeld en je kunt alles weer opnieuw verwarmen.’

Ook een tochtcheck van jouw huis?

Heb je het ook fris thuis, zijn de dekens en koppen thee niet aan de slepen of vraag je je gewoon af hoe het gesteld is met de luchtdichtheid van jouw woning, misschien wel omdat je een warmtepomp overweegt? Neem vrijblijvend contact op met Ivar, Mylan en Martel van tochtcheck.nl voor een gratis strategiegesprek. Een tochtcheck van je huis kost tussen de 595 en 995 euro, afhankelijk van je woonoppervlak. Als je vertelt dat je via thegreenlist.nl komt, dan krijg je 10% korting op een tochtcheck. Heel veel succes en doe ze de groeten! Hopelijk zit jij er volgende winter ook weer warmpjes bij!

Meer energiebespaartips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: