Zoeken

Sluipverbruik: stiekeme energieslurpers in huis

Lampen die per ongeluk te lang blijven branden, apparaten die altijd op stand-by staan of een oude brommende koelkast: betalen voor energie die je eigenlijk niet nodig hebt, is hartstikke zonde. Energie-expert Eloïse van Rijswijk van EnergyFlip deelt speciaal voor lezers van thegreenlist.nl tips om sluipverbruik aan te pakken. Open ook de jacht op energieslupers in huis! Dit is een duurzame actie waarmee je maandelijks veel geld uitspaart (helemaal met de hoge energieprijzen).

Weet jij dit over sluipverbruik?

In samenwerking met EnergyFlip

‘Stel, je parkeert je auto voor deur, gaat slapen en stapt de volgende dag weer in de auto. Hoe zou je het vinden als je auto acht liter benzine heeft verbruikt… Terwijl jij sliep? In feite gebeurt dit elke dag in jouw huis! Net als een auto, verbruikt een huis energie. Echter het grote verschil is, als je de auto niet gebruikt, verbruikt hij ook niets. Maar jouw huis wel, en een deel ervan is niet nodig. Best zonde, want je betaalt dus wel gewoon voor die onnodige gas en stroom.’

Rustverbruik versus sluipverbruik

‘Rustverbruik is het energieverbruik van je huis nadat je alles hebt uitgezet. Denk aan je energieverbruik in de nacht of tijdens de vakantie. Het is de energie die nodig is om je huis ’s nachts te laten draaien. Denk aan je koelkast, vriezer, cv en/of boiler. Gemiddeld genomen is het rustverbruik goed voor 8% van het totale energieverbruik van een Nederlands gezin. Dat kost je gemiddeld honderd tot driehonderd euro per jaar. En met de huidige (en stijgende) energieprijzen gaat dit bedrag alleen maar toenemen. Maar in dat rustverbruik zit vaak nog iets, en dat noem je sluipverbruik. Denk aan lampen die per ongeluk blijven branden, apparaten die uit gemak altijd op stand-by blijven staan of een oude koelkast of vriezer zonder energielabel die onnodig veel energie verbruikt. Door het opsporen van onnodig sluipverbruik, kun je je rustverbruik naar beneden brengen. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook slim om te doen. Je kunt er maandelijks veel geld mee besparen, helemaal nu met de huidige energieprijzen.’ Hoe kun je energieslurpers opsporen en te lijf gaan?

Mooi rustverbruik

Voor een klein gezin in een appartement is het mooi als je rustverbruik onder de 100 Watt zit. Heb je een grotere woning, met meer apparaten? Dan komt het voor dat je boven de 300 Watt zit.

Eloïse van Rijswijk, EnergyFlip

Kenmerken van energievreters

Apparaten die stiekem energie verbruiken, hoe herken je die? Het consumentencollectief United Consumers heeft een handig lijstje opgesteld zodat je deze energrievreters sneller kunt opsporen:

 • Sluipverbruikers hebben een stand-by lamp die aanstaat als je het apparaat uitzet.
 • Sluipverbruikers hebben vaak een display waar een tijdstip of andere informatie op te zien is.
 • Wanneer het apparaat niet ingeschakeld is, hoor je nog steeds een geluid en komt er warmte vrij.
 • Sluipverbruikers zijn elektronische apparaten met een externe stroomtoevoer zoals een adapter of kabel.

Dit overzicht van United Consumers laat zien dat je flink kunt besparen door energieslurpers op te sporen.

Als je besluit op jacht te gaan in huis, check dan vooral ook de volgende zaken:

 • Die extra (oude) koelkast of vriezer die je in de schuur hebt staan. Vooral als die ook nog een slecht energielabel heeft.
 • Die oude lamp van oma waar nog een gloei- of halogeenlamp in zit. Vervang deze door ledlampen en je verlaagt het verbruik van die lamp met 85%.
 • De pomp van je vloerverwarming. Zonder schakelaar draait een oude pomp voortdurend, terwijl een nieuwe pomp met schakelaar alleen draait als dat nodig is.
 • Een jacuzzi in de tuin. Heerlijk! Maar oef, 24 uur per dag verwarmen… En dan nog de filterpomp die erbij komt…
 • Tropische aquariums of terrariums. Ook hier geldt: 24 uur per dag verwarmen… Do the math!
 • Waterbed, zelfde verhaal.
 • Tuinverlichting zonder zonne-energie of zonder afgestelde tijdschakelaar staan vaak te lang aan onnodig aan.
Sluipverbruik verlichting

Sluipverbruik opsporen doe je zo

Eloïse: ‘Het is niet makkelijk te zien waar precies je sluipverbruik zit. De energiestromen in je huis zijn onzichtbaar. Hier komt de waarde van goede monitoring om de hoek kijken, want meten is weten! Met goede monitoring kun je er makkelijker achter komen welke apparaten en stroomgebruikers (onnodig) aan staan en kun je je sluipverbruik reduceren. De energieverbruiksmanager van EnergyFlip kan hierbij helpen. Met dit handige meetkastje in de meterkast en bijbehorende app, kun je actief en live op zoek naar de grootste sluipverbruikers. Zet iemand die oude schemerlamp van oma aan? Dan zie je het verbruik direct in je app stijgen en kun je meteen zien of je te maken hebt met een sluipverbruik of een energieslurper.

Met behulp van het kastje en de app leer je om minder energie te verbruiken, en wat je niet gebruikt hoef je natuurlijk niet te betalen. Zo hebben gebruikers van EnergyFlip, mede door het inzicht in sluipverbruikers, gemiddeld al zo’n 150 euro bespaard in het eerste jaar.’

Met EnergyFlip sluipverbruik opsporen.

Sluipverbruik voorkomen en verminderen

Nu je weet waar je sluipverbruik vandaan komt, kun je in actie komen. Heb je dankzij de app geïdentificeerd welke apparaten onnodig veel verbruiken? Dan kun je het volgende doen:

 • Gebruik vanaf nu de daadwerkelijke uitknop en vermijd de stand-by knop.
 • Haal opladers na gebruik uit het stopcontact, zoals telefoon-, tablet- game- en tandenborstelopladers.
 • Investeer in een bespaarstekker tussen het stopcontact en het apparaat, een bespaarstekker schakelt het apparaat volledig uit.
 • Kijk eens of je de instellingen van je apparaten kunt veranderen. Misschien heeft het apparaat een eco-stand, check wat er in de app gebeurt als je de eco-stand aanzet.
 • Schakel apparaten die bij elkaar horen, zoals de computer- of tv-hoek, aan op één contactdoos met aan/uit-schakelaar.
 • Heb je een oude koelkast, vriezer, oven, wasmachine of droger: spaar voor een nieuw, energiezuinig exemplaar. Met de huidige energieprijzen, heb je je investering binnen een jaar (soms zelf half jaar) er al uit.

Wil je ook meer controle over je sluipverbruik?

Denk je na het lezen van deze tips dat je te maken hebt met sluipverbruik en wil je daar wat aan doen met behulp van EnergyFlip? Met de kortingscode GREENLIST10 krijg je tijdelijk 10% korting bij de aanschaf van de benodigdheden. Alle apparaten zijn online te bestellen in de webshop van EnergyFlip. Het kastje kost 99 euro, de uitbreidingsset zon kost 55 euro. Heb je een analoge of digitale meter, dan heb je ook nog sensoren nodig (9,95 euro). Deze kosten zijn exclusief installatiewerkzaamheden, hiervoor moet je nog apart een installateur vragen (hierbij geldt de kortingscode niet uiteraard). Als je geen uitbreidingset zon nodig hebt, dan heb je geen installateur nodig.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Charlotte May (Pexels), Elviss Railijs Bitāns (Pexels).

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: