Search
Tips voor een milieuvriendelijke wc

Een milieuvriendelijke wc: hoe creëer je die?

Je komt er zo’n vijf keer per dag: het toilet. Het is het kleinste kamertje in huis, maar wel een die grote impact heeft op je ecologische voetafdruk. Doortrekken, handen wassen, schoonmaken… het is allemaal nodig. Maar hoe kun je zorgen voor een meer milieuvriendelijke wc? We gingen op onderzoek uit!

Aspecten van een milieuvriendelijke wc

Op veel verschillende manieren kun je duurzamer gebruikmaken van het toilet. Wellicht denk je vooral aan watergebruik, maar vergeet ook de impact van toiletpapier, schoonmaakmiddelen, toiletblokjes en handzeep niet. Ik dook voor je in de wereld van duurzaam toiletpapier, ecologische schoonmaakmiddelen en besparen op je waterverbruik. Alles voor een meer milieuvriendelijke wc!

Toiletpapier: duurzaam of niet?

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar toiletpapier is een grote afvalveroorzaker. Het speelt dus een grote rol (no pun intended) in de transitie naar een duurzaam toilet. De gemiddelde Nederlander gebruikt 8,6 velletjes toiletpapier per bezoek. Dat zijn zo’n 75 rollen per jaar. Heel Nederland samen spoelt dus dagelijks ca. 22.000 km wc-papier het riool in! De productie hiervan heeft een grote impact op het milieu. Zo is voor één rol 140 liter water, 1,3 kWh elektriciteit en 0,7 kg hout nodig. Hiervoor worden onder meer bomen gekapt; om iemand gedurende zijn hele leven van toiletpapier te voorzien, zijn zo’n 384 bomen nodig! Hoe kunnen we op het gebied van toiletpapier zorgen voor een duurzaam toilet?

Gebruik minder wc-papier

De radicaalste oplossing is stoppen met toiletpapiergebruik. Je kunt als alternatief kiezen voor een douche-wc of bidet. Het gebruik daarvan kost water, maar omdat je geen of minder wc-papier gebruikt, is minder doorspoelwater nodig. Je bespaart zo niet alleen op bomen, maar ook de productie-, verpakkings- en vervoersimpact van papier komt te vervallen. Gaat het volledig afscheid nemen van wc-papier je te ver? Probeer dan eens bewust minder velletjes te gebruiken. Ben je een ‘propper’? Zorg dan dat je de velletjes voortaan vouwt: dat scheelt al flink in de hoeveelheid. Met dit meer duurzame gebruik help je het milieu én je portemonnee!

Duurzaam toiletpapier

Minder wc-papier gebruiken is dus belangrijk, maar ook het materiaal maakt veel uit voor de duurzaamheid. Tegenwoordig is er gelukkig meer milieuvriendelijker geproduceerd toiletpapier te koop dan een aantal jaren geleden, zoals bijvoorbeeld van The Good Roll. Wil je een duurzaam alternatief voor regulier wc-papier kopen? Ga dan in ieder geval voor papier van gerecycled materiaal. Dat zorgt voor maar liefst 74% minder luchtvervuiling! Helaas is slechts de helft van het Nederlandse toiletpapier van gerecycled papier. Let er daarnaast op dat het papier vrij is van chemicaliën, geur- en kleurstoffen. Beter voor het milieu, maar ook voor je huid. Er is ook toiletpapier van bamboe te koop, dat nóg milieuvriendelijker en zachter is.

Duurzaam wc papier

Duurzaam watergebruik voor een milieuvriendelijke wc

Naast het gebruiken van milieuvriendelijk toiletpapier kun je op duurzaam gebied ook veel winnen door te letten op het watergebruik in de wc. Dagelijks verbruikt je toilet zo’n 30% van je totale waterverbruik. Een ouderwets toilet gebruikt zo’n tien liter water per spoelbeurt. De meeste huishoudens in Nederland hebben een moderner toilet, met een kleiner reservoir (circa zes liter) en een spaarknop of spoelonderbreker. Tot mijn verbazing blijkt echter uit onderzoek dat een derde van de Nederlanders deze knop nooit gebruikt. Hier valt dus veel winst te behalen! Door de juiste knop op het juiste moment te gebruiken, kun je de helft besparen. Ook is het handig om oude wc’s te vervangen. Nieuwe varianten hebben een kleiner reservoir en zijn dus automatisch milieuvriendelijker.

Milieuvriendelijke wc alternatieven

Heb je een wc met een ouderwetse spoelbak zonder spaarknop en kun je deze niet vervangen? Of wil je gewoon nóg meer water besparen? Dan kun je besparen door bijvoorbeeld je douchewater op te vangen in een emmer en daarmee het toilet doorspoelen. Daarnaast is er een makkelijk trucje om de inhoud van grote stortbakken te verkleinen: leg er een plastic fles gevuld met water of een baksteen in. Dit scheelt jaarlijks gemiddeld 1.825 liter water per persoon. Een kleine moeite, maar wel meteen een veel milieuvriendelijkere wc!

Wat mag je wel en niet doorspoelen?

Spoel niets anders door je wc dan de 3 P’s: poep, plas en papier. Gebruik je graag vochtig toiletpapier? Gooi dit dan na gebruik in de vuilnisbak, ook al staat er op de verpakking dat het in de wc kan. In de meeste doekjes zitten namelijk microplastics. Bovendien vallen vochtige doekjes niet snel uit elkaar, waardoor ze zorgen voor rioolverstoppingen. Ook tampons, frituurvet, schoonmaakdoekjes, soep en chemisch afval horen niet in het toilet te worden weggegooid. Het is slecht voor je leidingen en het riool, kost veel tijd en geld om uit het water te halen en tast het milieu aan. Totaal niet passend in je milieuvriendelijke wc-gebruik dus! Een sopje met schoonmaakmiddelen moet je juist wél door de afvoer spoelen en dus niet op straat of in je tuin gooien.

Milieuvriendelijk de wc schoonmaken

Grote kans dat je wel weet dat chloor niet thuishoort in een milieuvriendelijke wc. De stof is niet goed afbreekbaar, de lucht is schadelijk bij inademing en het kost veel energie en transport om chloor te maken. Maar het milieuaspect is niet het enige: chloor helpt helemaal niet om je toiletpot schoon en kalkvrij te maken! Mindblowing, niet? Chloor desinfecteert namelijk alleen maar. En als je je wc regelmatig schoonmaakt, is desinfecteren helemaal niet nodig. Wil je op een milieuvriendelijke manier je toilet ontkalken? Leg dan bijvoorbeeld ‘s nachts een doekje met azijn in je toiletpot. ’s Ochtends kun je de kalk makkelijk wegspoelen. Ook kun je de wc schoonmaken met bijvoorbeeld groene zeep, baking soda en zelfs met cola! Daarnaast helpt het als je een duurzame, plasticvrije toiletborstel gebruikt. Er zijn natuurlijk ook ecologische schoonmaakmiddelen te koop, maar na de recente uitzending van Keuringsdienst van Waarde is de milieuvriendelijkheid daarvan toch wat twijfelachtiger geworden. Mocht je wél van deze milieuvriendelijkere schoonmaakmiddelen gebruikmaken, let dan op de keurmerken en koop een navulverpakking als de fles leeg is.

Luchtverfrissers en wc-blokjes

Ook spullen als luchtverfrissers en wc-blokjes zijn gigantisch vervuilend voor het milieu. Denk aan plastic, drijfgassen en agressieve chemische stoffen. De reinigende werking van toiletblokjes is bovendien helemaal niet zo groot. Wil je dat je milieuvriendelijke toilet lekker ruikt? Gebruik dan 100% natuurlijke alternatieven op basis van pure essentiële oliën, of zet een paar kruidnagels in een halve sinaasappel. Staat nog leuk ook!

Een milieuvriendelijke wc is zo moeilijk nog niet

Inspiratie genoeg om met een duurzame wc aan de slag te gaan, lijkt mij! Fijn toch, dat je met kleine aanpassingen al heel snel voor een meer milieuvriendelijke wc kunt zorgen?

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Groot Glorix toiletonderzoek, Vitens – Water besparen, CBS – Watergebruik thuis (2021), Tipsomtebesparen.nl, CWS: hoe kun je de impact van toiletpapier op het milieu verminderen?, Scientific American – Wipe or wash?, Vanaf hier – 5x duurzaam toiletpapier, Waarom bamboetoiletpapier de beste keuze is, Waternet.nl – papier is oké, vet en doekjes: nee, Waarom je een doekje met azijn in je toiletpot moet leggen, 3 milieuvriendelijke alternatieven voor chloor. Photo credits: Max Vakhtbovych (Pexels), Vlada Karpovich (Pexels), Karolina Grabowska (Pexels), Andrea Davis (Pexels).

Share

Léonie Sanders

Léonie Sanders

Léonie is veel bezig duurzaamheid met veganisme, kringloop, plasticgebruik verminderen en meer. Ze is tekstschrijver bij een communicatiebureau en theaterrecensent. Ze deelt haar ontdekkingen en tips met jou.
Léonie Sanders

Léonie Sanders

Léonie is veel bezig duurzaamheid met veganisme, kringloop, plasticgebruik verminderen en meer. Ze is tekstschrijver bij een communicatiebureau en theaterrecensent. Ze deelt haar ontdekkingen en tips met jou.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: