Zoek
YOKUU schoonmaken met bacteriën

YOKUU: schoonmaken met goede bacteriën

Bacteriën en vuil te lijf gaan met goede bacteriën, YOKUU zet de schoonmaakwereld op z’n kop met probiotische schoonmaakmiddelen. Saskia haalde miljarden schoonmaakhulpjes in huis en ontdekte deze nieuwe natuurlijke en duurzame manier van poetsen. Maak kennis met Zuurtje, Pluisje, Dikkie, Zoetje en Jackson, de microben die de strijd aangaan met het vuil in huis. De belofte van YOKUU ‘clean less, live more’ klinkt als muziek in de oren.

Schoonmaken met bacteriën?

In samenwerking met YOKUU

Een jaar geleden, tijdens een bezoekje aan Artis Micropia, maakte ik kennis met het fenomeen ‘goede’ schoonmaakbacteriën. Ik wist niet wat ik zag toen ik daar op een expositie zelf met eigen ogen kon zien hoe microben, goede bacteriën dus, een effectief schoonmaakmiddel kunnen zijn. Dus toen de Belgische start up YOKUU mij benaderde of ik hun probiotische schoonmaakmiddelen wilde proberen, twijfelde ik geen moment. Schoonmaken is absoluut niet mijn favoriete bezigheid, maar ik ben mede door mijn ervaring in het microbenmuseum supernieuwsgierig ernaar geworden. Dit wil ik dolgraag thuis proberen!

Unboxing van mijn nieuwe probiotische schoonmaakproducten zonder afval

Ik krijg een doosje met de schoonmaakproducten thuisgestuurd. Ik maak het open en tref daarin aan mijn startpakket met drie hervulbare sprays (alles- badkamer- en glasreiniger) en drie parels met daarin schijnbaar vijftien miljard bacteriën. De kleine parelvormige tabletjes los je op met kraanwater in de herbruikbare sprayfles. Ik lees dat je met één opgeloste parel ongeveer vier weken probiotisch kunt schoonmaken. Is de fles op, dan moet je deze niet weggooien. De fles kun je oneindig hergebruiken: een nieuwe parel erin en voilà, je kunt weer boenen. Op deze manier heb je nooit meer afval van schoonmaakmiddelen. Onderin de doos vind ik ook nog een zakje met probiotische vloerreiniger waarmee je alle type vloeren kunt reinigen, goed voor circa 25 emmers. Ik heb wat te doen dus!

Aan de slag met YOKUU.

Schoonmaken met bacteriën: hoe zit het nou?

YOKUU is bedacht en opgezet door bio-ingeneur Joris Jansen. Joris heeft onderzoek gedaan naar microben in de binnenomgeving. Joris: ‘De uitkomst van mijn onderzoek was dat we allemaal wel een beetje vuiler mogen worden en alles iets minder moeten steriliseren. Door contact met vuil, zoals modder, huisdieren en verschillende bacteriën, trainen we juist ons immuunsysteem. Daarnaast zorgt overmatig gebruik van desinfecterende middelen en klassieke chemische schoonmaakproducten voor milieuvervuiling en een disbalans tussen mens en natuur. Goede microben terugbrengen in ons hygiënemodel is beter voor onze planeet én onze gezondheid.’

Nog beter dan ‘gewoon’ schoonmaken?

‘YOKUU heeft een rechtstreeks schoonmaakeffect, net zoals andere producten. Maar we gaan ook nog een stapje verder. Na het poetsen blijven er bacteriën achter op je oppervlak. Die vormen een ecosysteem van goede bacteriën, waardoor de ‘slechte’ minder kans maken. Bacteriën zijn ook in de natuur de afvalopruimers van dienst. Als er bijvoorbeeld een boom omver valt, wordt dit opgeruimd dankzij bacteriën die organisch afval afbreken. In huis doen zij eigenlijk hetzelfde – ze blijven stof en andere organische deeltjes (zoals geurtjes) afbreken zodat jouw huis langer schoon blijft.’

Joris Jansen, bio-ingenieur en oprichter YOKUU

YOKUU wil niet te veel kwijt over hun geheime schoonmaakformule, behalve dan dat er vijf bacterieformules worden ingezet die 100% natuurlijk en niet genetisch gemodificeerd zijn. Maak kennis met de schoonmaakhulpjes in mijn startpakket:

 • Zuurtje: slechte microben komen niet graag in haar buurt. Zuurtje produceert melkzuur en bevindt zich graag in zuurdere omgevingen zoals yoghurt. Ook wordt Zuurtje vaak gebruik als voedingssupplement omdat ze een positieve werking heeft op de darmflora.
 • Pluisje: verwijdert stof en zorgt voor een minder snelle hechting van vuil. Pluisje vertoeft graag in de veren van vogels. Daar eet hij pluisjes op door de productie van speciale stoffen zoals keratine.
 • Dikkie: kampioen in het wegwerken van vetten! Dikkie eet graag vetten, hij is een echte gulzigaard. Bij het reinigen van olie verontreinigde bodems, wordt Dikkie vaak ingezet als hulpbron. Al die vetrijke oliën lust Dikkie wel graag!
 • Zoetje: de ideale bondgenoot voor een gezonde thuis. Zoetje is een echte suikerfanaat! Dat is ook waarom ze het leuk vindt om voeding te fermenteren. Naast het eten van suiker produceert Zoetje vitaminen waardoor ze wordt toegepast in voeding voor mens en dier.
 • Jackson: kampioen in het wegwerken van geurtjes en erg belangrijk bij de opbouw van de natuurlijke balans thuis! Jackson is een echt vechtersbaasje. In de landbouw wordt hij gebruikt als biologisch alternatief voor chemische pesticiden op planten. Ziekteverwekkers komen liever niet in zijn buurt. Naast vechten is Jackson enorm bekwaam in het afbreken van zetmeel en eiwitten.

Schoonmaken met YOKUU: mijn ervaring

Binnen een minuutje ben je startklaar om aan je schoonmaakklus te beginnen: je vult de fles met kraanwater, plop de parel met bosbacteriën erbij en klaar is kees. De parel lost meteen op in het water. Je schudt de fles een keertje en je kunt meteen met het schoonmaken beginnen. Alle oppervlakken worden stralend schoon en fris. De schoonmaakmiddelen van YOKUU ruiken nauwelijks, een heel licht prettig en verfrissend geurtje is wel waarneembaar. Het is niet zo sterk ruikend als je gewend bent van schoonmaakmiddelen.

De belofte van YOKUU

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar YOKUU en de duurzame schoonmaakformule? Het wordt nóg beter als je dit weet. Dit is wat je moet weten over YOKUU:

 • Circa vijftien miljard bosbacteriën in een fles die op een natuurlijke wijze vuil verwijderen. Joris: ‘In het bos verdwijnen rotte appels, geurtjes en ander vuil als sneeuw voor de zon. In het bos huizen triljoenen bacteriën die 24/7 het bos schoonmaken. Bacteriën recycleren vuil tot voedingsstoffen om te overleven. Een circulaire keten die zichzelf in stand houdt in de natuur’.
 • De schoonmaakmiddelen zijn vrij van microplastics en chemische ingrediënten.
 • De producten van YOKUU zijn vegan wat betekent dat het geen dierlijke ingrediënten bevat, dat de ingrediënten niet getest zijn op dieren en dat er geen dieren zijn gebruikt bij het vervaardigen of distribueren van het product.
 • Je huis blijft langer schoon. De bacteriën blijven achter op het oppervlak en ‘eten’ het organisch afval nog dagenlang, tot wel zeven dagen lang, op.
 • Het is veilig voor kinderen. Wist je dat 10% van de oproepen naar het Belgische antigifcentrum is door huishoudproducten. Ook als een kleintje onverhoopt wat schoonmaakmiddel van YOKUU binnenkrijgt, is er geen reden voor groot alarm.
 • YOKUU is lid van de organisatie ‘1 percent for the planet‘. Elk jaar doneren ze 1%t van hun wint aan een goed doel.
 • YOKUU werkt hard aan het verkrijgen van een EU Ecolabel of ander keurmerk, maar omdat probiotische schoonmaakmiddelen zo nieuw zijn, heeft dat een langere adem in verband met wet- en regelgeving.
 • Joris en zijn team blijft onderzoeken of ze in de natuur meer goede bacteriën kunnen vinden. Sinds kort hebben ze ook probiotische vaatwastabletten.

Ook YOKUU proberen?

De schoonmaakproducten van YOKUU kun je bestellen in de webshop van YOKUU en zijn in een aantal winkels in België en Nederland te koop. Bekijk hier de actuele verkooppunten. Mijn startpakket kost 35,95 euro, een navulverpakking (3 parels) kost 11,95 euro.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: