Zoeken
Duurzaam wassen: tips

Duurzaam wassen: alles over duurzame wasmachines en wasmiddel

We zouden niet zonder kunnen: de wasmachine. Maar we weten ook: die wasmachine is een behoorlijke energieslurper. Hoe gebruik je dit apparaat duurzamer? We gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat de keuze van je wasmiddel weinig verschil maakt – op duurzaam vlak dan. En zo hadden we nog wel een paar eye-openers over duurzaam wassen, milieuvriendelijke wasmachines en eco wasmiddel.

Duurzaam wassen: wat maakt wassen dan niet duurzaam?

Het meest vervuilende aan de vuile was schoon krijgen, is het energie- en waterverbruik van je wasmachine. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Zo, dat is verrassend! Dus zelfs het produceren van je machine bij de fabrikant is minder belastend dan het draaien van al die wasjes bij elkaar. En het minst interessant voor de planeet is de keuze van je wasmiddel. Dat is wel een eye-opener voor me. Duurzaam wassen heeft dus vooral te maken met energie- en waterbesparing door jou. In dit artikel duik ik in de wereld van duurzaam wassen. Van machine tot wasrituelen en van wasmiddel tot onderhoud: ik heb het allemaal voor je op een rijtje gezet!

Energiezuinige machine

Wasmachines hebben, net als alle andere elektrisch apparaten, een energielabel. Op dit label staat met een letter van A t/m G en met kleuren donkergroen tot en met rood vermeld hoeveel energie het apparaat verbruikt. Op deze manier kun je gemakkelijk wasmachines met elkaar vergelijken. Hoe gek het ook klinkt, zowel uit duurzame motieven als budgetoverwegingen kan het dus slim zijn om te investeren in een nieuwe energiezuinige wasmachine. Helemaal met de hogere energieprijzen heb je je investering er dus zo uit! Heb je wat spaargeld op de bank staan en besluit je dit in te zetten voor een nieuwe energiezuinige wasmachine, denk dan goed na over welke maat trommel het beste past bij de grootte van je huishouden. Een grote trommel gebruikt meer water en energie en als je dat niet nodig hebt, is dat alleen maar zonde van het geld en alle verspilde energie.

Zuinig gebruik bij het wassen

Door zoveel mogelijk te wassen op lage temperaturen zoals 20 of 30°C, was je het meest zuinig. Voor de was van 40-60°C gebruik je bij voorkeur de eco-stand van je wasmachine. En zet de wasmachine pas aan als de trommel vol zit. Met een halve trommel gebruikt je machine meer stroom en water. Hoe weet je of je wasmachine goed gevuld is? Als je net een hand bovenin de trommel kunt steken, dan zit je goed. Als je vaak op lage temperaturen wast, dan is het belangrijk om regelmatig een heet wasje te draaien van 60-90°C. Hier kun je handdoeken, beddengoed of schoonmaakdoekjes goed voor gebruiken. Zo houd je je wasmachine schoon en krijgt vetluis geen kans. Vetluis is een opeenhoping van wasmiddel en vuil wat eerder ontstaat bij lage temperaturen en weer verdwijnt door op hoge temperaturen te wassen. Over je wasmachine schoonmaken valt veel meer te vertellen: hierover hebben we een apart artikel geschreven.

Wasroutine: zorgvuldig doseren, lage temperatuur en eco-stand.

Minder wassen

Het allerbeste is natuurlijk als die wasmachine niet aan hoeft. Zijn er andere manieren om je kleding wel fris te krijgen zonder dat je die machine aan het werk hoeft te zetten? Ja die zijn er zeker. Je kunt je kleding vaker uithangen bij een open raam, daar wordt het ook weer lekker fris van. Heb je vlekken, dan hoeft niet meteen het hele kledingstuk in de wasmachine. Je kunt ook alleen de vlek behandelen, dat scheelt ook weer. Voor het behandelen van vlekken hebben we ook hele goeie tips. Bekijk ze hier!

Heb je zonnepanelen? Zonnige dag = wasdag

Heb je zonnepanelen? Bestempel een zonnige dag dan vanaf nu als een wasdag. Zet energieslurpers, zoals een wasmachine of een vaatwasser, aan op dagen dat de zon schijnt en je panelen lekker aan het werk zijn.

Drogen aan de lijn

Een wasdroger verbruikt veel energie, maar er zijn ook veel verschillen. Niet verrassend: oude condensdrogers gebruiken (véél) meer energie dan nieuwe modellen. Ben je verknocht aan dit apparaat? Dat kunnen we heel goed voorstellen, want het is echt een uitvinding. Schaf dan een nieuwe energiezuinige warmtepompdroger aan met een AA+++ energielabel. Het is echt de moeite waard om hiervoor te sparen; dit kan wel 70% schelen in je energieverbruik.

Je was aan de lijn drogen is de meest duurzame oplossing. En het liefst droog je je was buiten aan een waslijn. Maar als je geen tuin hebt en het is slecht weer – wat niet ondenkbaar is, dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Een wasrekje past ook over een deur of in een hoek van je slaapkamer. En als je vaak te veel was hebt die te langzaam droogt, overweeg dan een elektrisch wasrek of een centrifuge. Dat is energiezuiniger dan een droger, maar droogt je was wel sneller dan een ‘gewoon’ wasrekje. Gaat dit allemaal niet snel genoeg voor je. Dan toch maar die warmtepompdroger overwegen.

Duurzaam wasmiddel: wat kies je?

Was je met een energiezuinige machine op een lage temperatuur, dan ben je top bezig. Maar ook voor wasmiddel kun je duurzame keuzes maken, vooral in het gebruik. Zuinig doseren dus. Vaak was je met minder wasmiddel dan het doseeradvies je kleding al prima schoon en sommige wasmachines hebben een automatische dispenser die vaak ook erg zuinig en dus goed afgesteld is. Zo bespaar je geld en je hebt minder verpakkingen nodig. In Nederland hebben we vrijwel overal zacht tot gemiddeld zacht water, dan is zuinig doseren geen probleem. Check de hardheid van het water in jouw regio bij je waterleidingbedrijf.

Alternatieven voor wasmiddel

De laatste jaren zijn er veel alternatieven voor regulier wasmiddel op de markt gekomen die duurzamer zouden zijn. Helaas geeft de Consumentenbond aan dat de wasresultaten van wasdoekjes, wasnoten en wasballen te wensen overlaten. Ook zijn de kosten vaak veel hoger dan die van gewoon wasmiddel. En dat terwijl onderbouwing voor het duurzaam zijn vaak ontbreekt.

Wasmiddel keurmerken

Wil je ook graag de allerbeste duurzame keuze maken in je wasmiddel? Dan kies je voor een wasmiddel met een keurmerk zoals COSMOS, EU Ecolabel of Nordic Swan Ecolabel. Wasmiddelen met zo’n duurzaam keurmerk zijn: Seepje, Klok, Sonett of Ecover (alleen het poeder heeft een eco-keurmerk). Veel mensen zijn ook fan van wasstrips. Vaak wordt als argument gegeven ‘dat het zo fijn is dat je geen plastic meer in huis hoeft te halen en dus minder afval hebt’. Dat klopt zeker, maar het grote milieuvoordeel van wasstrips is dat het in kleine verpakkingen – zonder water – vervoerd kan worden. Hierdoor is het veel efficiënter in transport; er kunnen veel meer wasstrips in een vrachtwagen dan literflessen wasmiddel. Of wasstrips milieuvriendelijke ingrediënten bevatten, is niet zomaar te zeggen. Elk wasstripmerk heeft zijn eigen ingrediëntenlijst. Dit kan beter, maar ook slechter zijn dan regulier wasmiddel.

Wil je minder microplasticvezels veroorzaken, kies dan voor een vloeibaar parfumvrij wasmiddel als je synthetische kleding wast, omdat er dan minder microplastics vrijkomen volgens Milieu Centraal. Let op: de termen eco, biologisch afbreekbaar en duurzaam zijn geen garantie dat een product een keurmerk heeft; dat kun je alleen zien aan het label van het desbetreffende keurmerk. Er kan van alles worden gezegd op een verpakking.

Microplastics door het wassen

Microplastics die door het wassen via de afvoer in de natuur terechtkomen, zijn wereldwijd een groot probleem. Misschien heb je er nog niet bij stilgestaan, maar kleding gemaakt van synthetische materialen (ook gerecycled PET) laten microplastics los bij het wassen. Om dit te verminderen kun je een aantal dingen doen:

  • Koop zoveel mogelijk kleding van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld bio-katoen, hennep, bamboe en LYOCELL (Tencel). Meer weten over materialen? Bekijk dan dit artikel.
  • Was synthetische kleding spaarzaam en was het alleen als het écht nodig is.
  • Hoe heter je kleding wast, hoe meer microvezels er vrijkomen. Dus nog een extra reden om koud(er) te wassen.
  • Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel: volgens Milieu Centraal komen er dan minder vezels los en vermijd ook wasverzachter met een geurtje. Ik voeg daar nog aan toe: kies wasmiddel van een ecologisch merk en gebruik vlekkenzout in plaats van wasverzachter om geurtjes en vlekken te verwijderen.
  • Gemiddeld komen er in de droger 3,5 keer zoveel microplastics vrij als in de wasmachine. Nog een reden dus om de droger minder te gebruiken.
  • Er zijn verschillende gadgets op de markt om microplastics op te vangen in je wasmachine. Plastic Soup Foundation adviseert een abonnement op een wasmachinefilter van PlanetCare, dit apparaat bevestig je aan de slang van je machine, maar er zijn ook andere oplossingen zoals een waszak van GuppyFriend of een Cora Ball. Verder hebben steeds meer wasmachines een ingebouwd filter en het ziet ernaar uit dat dit binnen enkele jaren verplicht wordt.

Microvezels van kleding, een rijskorrel versus een microplasticsvezel en een Cora Ball.

Duurzaam wassen

De conclusie is dat de duurzaamheid van het wasmiddel dat je kiest, bijna verwaarloosbaar is ten opzichte van de andere keuzes die je met wassen kunt maken. Investeringen in een zuinige wasmachine, minder wassen en kiezen voor lage temperaturen is het beste wat je kunt doen. Daarnaast is zuinig doseren een goede keuze voor het milieu. Succes met wassen! Of succes met vaker kledingstukken uithangen, kunnen we beter zeggen!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Milieu Centraal, Milieu Centraal. Photo credits: Cottonbro (Pexels) (hoofdbeeld), Karolina Grabowska (Pexels), Cora Ball, Mascha Bongenaar.

Share

Picture of Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Picture of Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: