Duurzaam wassen: tips

Duurzaam wassen: alles over duurzame wasmachines en wasmiddel

Je kleding na het dragen weer schoon en fris krijgen is noodzakelijk en erg fijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je zo duurzaam mogelijk je was doet? Thegreenlist.nl zocht alles uit over duurzaam wassen, milieuvriendelijke wasmachines en eco wasmiddel.

Duurzaam wassen: wat maakt wassen dan onduurzaam?

De meeste impact van de wasjes die je draait zit in het energie- en watergebruik van je wasmachine, volgens Milieu Centraal. Dat had ik eigenlijk niet verwacht. Zelfs het produceren van je machine bij de fabrikant heeft minder impact dan het gebruik van de machine. En de minste impact heeft je keuze voor het merk wasmiddel. Dat is wel een eye-opener voor me. Duurzaam wassen heeft dus vooral te maken met energie- en waterbesparing. In dit artikel duik ik in de wereld van duurzaam wassen. Van machine tot wasrituelen en van wasmiddel tot onderhoud: ik heb het allemaal voor je op een rijtje gezet!

Energiezuinige machine

Wasmachines hebben, net als alle andere elektrisch apparaten, een energielabel. Op dit label staat met een letter van A t/m G en met kleuren donkergroen tot en met rood vermeld hoeveel energie het apparaat verbruikt. Op deze manier kun je gemakkelijk wasmachines met elkaar vergelijken. Hoe gek het ook klinkt, zowel uit duurzame motieven als budgetoverwegingen kan het dus slim zijn om te investeren in een nieuwe energiezuinige wasmachine, helemaal met de huidige energieprijzen. Heb je wat spaargeld op de bank staan en besluit je dit in te zetten voor een nieuwe energiezuinige wasmachine, denk dan goed na over welke maat trommel het beste past bij de grootte van je huishouden. Een grote trommel gebruikt meer water en energie en als je dat niet nodig hebt, is dat alleen maar zonde van het geld en alle verspilde energie.

Duurzaam wassen: schoonmaaktip

Maak de rubbers van je wasmachine regelmatig schoon met een vochtige doek. En vergeet de zeeplade niet af en toe te verwijderen en te reinigen. 

Mascha Bongenaar

Duurzame wastip

Zuinig gebruik bij het wassen

Door zoveel mogelijk te wassen op lage temperaturen zoals 20 of 30 graden, was je het meest zuinig. Voor de was van 40-60 graden gebruik je bij voorkeur de eco-stand van je wasmachine. Ook zorg je er beter voor dat je geen halve trommel wast; dat gebruikt meer energie en water. Het meest zuinig gebruik is met een volle trommel. Hoe je dit weet? Als je net een hand bovenin de trommel kunt steken, dan zit je goed. Als je vaak op lage temperaturen wast, dan is het belangrijk om regelmatig een heet wasje te draaien van 60-90 graden. Hier kun je handdoeken, beddengoed of schoonmaakdoekjes goed voor gebruiken. Zo houd je je wasmachine schoon en krijgt vetluis geen kans.

Wasroutine: zorgvuldig doseren, lage temperatuur en eco-stand.

Minder wassen

Als je minder vaak wast, was je natuurlijk het meest duurzaam. De meest groene energie is namelijk de energie die je niet gebruikt. Saskia schreef eerder een heel handig artikel met tips van volgers hoe je minder kunt wassen en toch je kleding schoon kunt houden.

Duurzame wastip

Heb je zonnepanelen? Bestempel een zonnige dag dan vanaf nu als een wasdag. Zet energieslurpers, zoals een wasmachine of een vaatwasser, aan op dagen dat de zon schijnt en je panelen lekker aan het werk zijn.

Mascha Bongenaar

Duurzame wastip

Drogen aan de lijn

Een wasdroger verbruikt veel energie. Je was aan de lijn drogen is de meest duurzame oplossing. En het liefst droog je je was buiten aan een waslijn. Maar als je geen tuin hebt, moet je roeien met de riemen die je hebt. Een wasrekje past al over een deur of in een hoek van je slaapkamer. En als je vaak teveel was hebt die te langzaam droogt, overweeg dan een elektrisch wasrek. Dat is nog energiezuiniger dan een droger, maar droogt je was wel sneller dan een ‘gewoon’ wasrekje.

Duurzaam wassen: gebruik geen droger

Duurzaam wasmiddel: wat kies je?

Was je met een energiezuinige machine op een lage temperatuur, dan was je het meest duurzaam. Maar ook voor wasmiddel kun je duurzame keuzes maken, vooral in het gebruik. Zuinig doseren is het meest milieuvriendelijk. Vaak was je met minder wasmiddel dan het doseeradvies je was al prima schoon en sommige wasmachines hebben een automatische dispenser die vaak ook erg zuinig en dus goed afgesteld is. Zo bespaar je geld en je hebt minder verpakkingen nodig. In Nederland hebben we vrijwel overal zacht tot gemiddeld zacht water, dan is zuinig doseren geen probleem. Check de hardheid van het water in jouw regio bij je waterleidingbedrijf.

Alternatieven voor wasmiddel

De laatste jaren zijn er veel alternatieven voor regulier wasmiddel op de markt, die duurzamer zouden zijn. Helaas geeft de Consumentenbond aan dat de wasresultaten van wasdoekjes, wasnoten en wasballen te wensen overlaten. Ook zijn de kosten vaak veel hoger dan die van gewoon wasmiddel. En dat terwijl onderbouwing voor het duurzaam zijn vaak ontbreekt.

Wasmiddel keurmerken

Wil je ook graag de allerbeste duurzame keuze maken in je wasmiddel? Dan kies je voor een wasmiddel met een keurmerk, zoals Europees Ecolabel of Nordic Ecolabel, Wasmiddelen met zo’n duurzaam keurmerk zijn: Seepje, Klok, Sonett, Ecover (alleen het poeder heeft een eco-keurmerk), maar veel supermarkten hebben ook een huismerk-wasmiddel met een eco-label. Veel mensen zijn ook fan van de nieuwe wasstrips van Brauzz, deze wasstrips komen per post in een kartonnen envelop en besparen zo op water en transport. Verder zijn de wasstrips vegan en microplasticvrij en ze voorkomen zeepresten in een trommel. De wasstrips van Brauzz hebben nog geen eco-label.

Wil je minder microplastic vezels veroorzaken, kies dan voor een vloeibaar parfumvrij wasmiddel als je synthetische kleding wast, omdat er dan minder microplastics vrijkomen volgens Milieu Centraal. Let op: de termen eco, biologisch afbreekbaar en duurzaam zijn geen garantie dat een product een keurmerk heeft; dat kun je alleen zien aan het label van het desbetreffende keurmerk.

Microplastics door het wassen

Microplastics die door het wassen via de afvoer in de natuur terechtkomen, zijn wereldwijd een groot probleem. Misschien heb je er nog niet bij stilgestaan, maar kleding gemaakt van synthetische materialen (ook gerecycled PET) laten microplastics los bij het wassen. Om dit te verminderen kun je een aantal dingen doen:

  • Koop zoveel mogelijk kleding van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld bio-katoen, hennep, bamboe en LYOCELL (Tencel).
  • Was synthetische kleding spaarzaam en was het alleen als het écht nodig is.
  • Hoe heter je kleding wast, hoe meer microvezels er vrijkomen. Dus nog een extra reden om koud(er) te wassen.
  • Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel: volgens MILIEU CENTRAAL komen er dan minder vezels los en vermijd ook wasverzachter met een geurtje. Ik voeg daar nog aan toe: kies wasmiddel van een ecologisch merk en gebruik vlekkenzout in plaats van wasverzachter om geurtjes en vlekken te verwijderen.
  • Gemiddeld komen er in de droger 3,5 KEER ZOVEEL MICROVEZELS VRIJ ALS IN DE WASMACHINE. Nog een reden dus om de droger minder te gebruiken ;).
  • Er zijn verschillende gadgets op de markt om microplastics op te vangen in je wasmachine. The Plastic Soup Foundation adviseert een abonnement op een wasmachinefilter van PLANET CARE, dit apparaat bevestig je aan de slang van je machine, maar er zijn ook andere oplossingen zoals een waszak van GUPPYFRIEND of een CORA BALL. Verder hebben steeds meer wasmachines een ingebouwd filter en het ziet ernaar uit dat dit binnen enkele jaren verplicht wordt.

Duurzaam wassen

De conclusie is dat de duurzaamheid van het wasmiddel dat je kiest, bijna verwaarloosbaar is ten opzichte van de andere keuzes die je met wassen kunt maken. Zo lang je zo min mogelijk wast, en kiest voor zo laag mogelijke temperaturen, maak je de beste keuzes. Daarnaast is zuinig doseren een goede keuze voor het milieu.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Cottonbro (Pexels) Karolina Grabowska (Pexels), @duurzamekeuzes.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha geeft fact-based tips voor een duurzamer leven. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt over haar eigen groene gezinsleven op duurzamekeuzes.com.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha geeft fact-based tips voor een duurzamer leven. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt over haar eigen groene gezinsleven op duurzamekeuzes.com.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: