duurzame badkleding

Duurzame badkleding: waarop moet je letten?

Een badpak of een bikini is een klein stukje stof dat je doorgaans ook niet dagelijks draagt. ‘So what’ kun je denken. Maar ook hier gaat een hele wereld achter schuil. Omdat ik zelf een nieuw badpak nodig had, ben ik op onderzoek uitgegaan. Wat maakt badmode onduurzaam en hoe kun je dit kledingitem milieuvriendelijker en eerlijker kiezen? Ik duik in de wereld van duurzame badkleding.

Badkleding kopen is al lastig zat

Waarschijnlijk let je -net als ik- op andere dingen als je voor de spiegel een nieuwe bikini of badpak aantrekt. Zit het fijn, past de kleur bij mijn huid, blijven de borsten binnenboord, worden mijn sterke punten geaccentueerd en mijn zwakke puntjes een beetje gemaskeerd? Dit zijn in ieder geval vragen die vooral door mijn hoofd spoken als ik badkleding ga kopen. Ik ben al lang blij als ik een model vind waar ik blij van word en dan moet ik van mezelf vanaf nu ook nog op duurzame eigenschappen letten. Ik maak het mezelf niet echt makkelijk. Of toch wel?

Perfect duurzame badmode bestaat niet

Een kleine spoiler: perfect duurzame badkleding lijkt niet te bestaan als ik de experts moet geloven, maar je kunt badmode wel duurzamer en eerlijk ‘fair fashion’ kiezen. Mijn ervaring is dat je, door te letten op duurzame eigenschappen, vanzelf bij de betere badmode uitkomt waar je blij van wordt. Dus een zoektocht naar duurzame badmode leidde bij mij tot het mooiste badpak dat ik ooit heb gehad (niet overdreven). Ik heb dit badpak overigens gewoon zelf gevonden en gekocht (dit is geen samenwerking).

De impact van badkleding

Als we het hebben over de impact van kleding, dus ook van badkleding, dan kunnen we grofweg naar twee zaken kijken. Het materiaal en het productieproces aan de ene kant en de werkomstandigheden van de makers aan de andere kant. Bij fast fashion badkleding zijn beide zaken vaak onder de maat. Het materiaal is vaak van matige kwaliteit waardoor het snel slijt en ook zijn de omstandigheden waaronder kledingstuk is gemaakt discutabel. Kinderarbeid, slechte werkomstandigheden, lage lonen en lange werkdagen komen nog steeds voor in deze branche. Wel zie je dat steeds meer fast fashion merken een duurzaam label hebben, ik zag het laats bij een denim-collectie. Vaak betekent dit dat de stoffen dan duurzamer zijn (bijvoorbeeld biologisch katoen in het geval van denim), maar het zegt niets over de werkomstandigheden van de makers. Maar er is meer, en nu gaan we ons begeven in een grijzer gebied.

Duurzame badmode van AAVA
Dit is mijn nieuwe badpak van gerecycled PET van AAVA.

Badkleding en microplastics?

Zwemkleding is gemaakt van een synthetisch materiaal, meestal is het gemaakt van een combinatie van polyamiden, polyester en elastaan. Zijn dat niet materialen die je wil vermijden in een duurzame garderobe? Ik hoor je denken… Ja en nee. Het klopt dat deze synthetische stoffen gemaakt zijn van aardolie en dus theoretisch gezien microplastic-vezels kunnen loslaten tijdens het zwemmen en bij het wassen. Maar bij zwemkleding is dat toch wel onwaarschijnlijk. In Trouw* zegt een expert op het gebied van hoogwaardige textielrecycling hierover: ‘Dit soort stoffen bestaat uit lange vezels, waarvan relatief weinig deeltjes vrijkomen. Bovendien wordt badkleding op lage temperaturen gewassen. Misschien komen er wat vezels vrij als je van de glijbaan gaat, maar dat geldt voor alle textielsoorten.’ Bovendien hebben syntethische badstoffen een aantal fijne eigenschappen: het droog snel, kan tegen chloor, zeewater en verkleurt niet. Tja, die synthetische stoffen hebben ook echt wel een voordeel soms…. 😉

Duurzame badkleding van gerecycled plastic

Als je online zoekt naar duurzame badmode, dan kom je al snel uit bij badkleding gemaakt van gerecycled materiaal, zoals oude PET-flessen en visnetten. Dit materiaal herken je aan de naam econyl. Het duurzame aspect van dit materiaal is dat afval wordt hergebruikt als grondstof voor je badpak. Met andere woorden: er hoeft geen aardolie uit de grond geboord te worden voor de stof van je badpak of bikini. Tegelijkertijd wordt er wat gedaan aan het plastic afvalprobleem in de wereld. Daar kun je niet op tegen zijn toch? Bovendien een mooi fashion statement om te dragen. Mijn fantastische nieuwe badpak is ook van dit materiaal trouwens.

Maar hoeveel duurzamer dit materiaal écht is, moet nader onderzocht worden. Een marine-expert zegt in Trouw hierover: ‘Het kost ontzettend veel energie om afval uit zee te halen, daar verstoken schepen massa’s brandstof voor. Het is de vraag of je dat terugwint met de materiaalopbrengst van chemische recycling.’ Een kunststoffen-expert vult aan: ‘Het afvalplastic wordt met een sterk zuur onder temperatuurverhoging gekraakt, totdat de bouwstenen van het plastic overblijven. Dat is een erg energie-intensief proces.’ Er is meer onderzoek nodig om echt conclusies te kunnen trekken. Wat verder over econyl wordt gezegd, dat het vaak opvallend stevig (en dus duurzaam) materiaal is. Dat viel mij persoonlijk ook meteen op aan mijn nieuwe badpak van AAVA, dat ook van econyl is.

Duurzame badmode van AVAA, Under Protection & Dedicated, allemaal te koop bij Sophie Stone. Met de code GREENLIST10 krijg je 10% korting.

Duurzame badkleding: hierop moet je letten!

De duurzaamste koop is de aankoop die je niet hoeft te doen. Het voorkomen van miskopen en ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk met kleding doet, zijn minstens even belangrijk om aandacht aan te besteden. Pas badkleding daarom goed en laat je goed adviseren door een verkoper (of partner, huisgenoten of vriendinnen bij een online aankoop). Ook duurzame Nederlandse webshops zijn een aanrader om te kopen omdat je vaak één-op-één advies kunt vragen. Zo heb ik mijn badpak online bij Sophie Stone gekocht en via een DM op Instagram konden zij mij al goed adviseren over de pasvorm (AAVA valt klein). Een badpak of bikini is voor veel vrouwen niet per se het outfit waar ze zich het meest zelfverzekerd in voelen, dus het is echt super belangrijk om veel aandacht te besteden aan de keuze en het passen. Een andere tip hierbij is: ga ook eens door je kledingkast om te ontdekken van welke kleuren jij AAN gaat staan (en zoek badkleding in dat kleurenpalet).

Wastip van mode-expert

‘Spoel je badpak kort uit met koud water. Laat het binnenstebuiten en in de schaduw drogen. Als je het wast, dan voor de zekerheid het liefst in de Guppyfriend of een wasmachine met microplastic filter. 

Anna Sophie Slingerland van duurzame modewinkel Sophie Stone

Anna Sophie van duurzame mode webshop van Sophie Stone

Badpak en bikini duurzaam kiezen: let hierop!

Samenvattend is mijn conclusie dat het duurzame badpak niet bestaat, maar er zijn zeker wel zaken waarop je kunt letten.

  • Ga voor een badpak van een mooi duurzaam merk en laat je desnoods adviseren door een duurzame modewinkel. Een aantal duurzame modelabels voor badmode zijn: AAVA, Dedicated, Underprotection, Andie en Makara.
  • Doe een dubbelcheck en check waar en hoe het badpak gemaakt is. Duurzame modemerken zullen daar altijd transparant over zijn en vertellen waar, hoe en door wie het wordt gemaakt. Zo weet ik dat mijn badpak van AAVA wordt gemaakt in een atelier in Portugal.
  • Koop alleen een badpak waar je je fijn en prettig invoelt.
  • Kies een badpak in een kleur wat je vaak draagt.
  • Zorg goed voor je badpak: uitspoelen met koud water, in de schaduw drogen. (Ik was mijn badkleding nooit in de wasmachine).
  • Het materiaal econyl lijkt een mooie duurzame keuze.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bron: Trouw.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: