Search
duurzame badkleding

Duurzame badkleding: waarop moet je letten?

Een badpak of een bikini is gemaakt van een relatief klein stukje stof, maar het is wel polyester. Dat is een synthetische stof die wordt gemaakt van aardolie. En veel badkleding wordt gekocht bij fast fashion merken waar een hoop niet goed gaat. Waarop moet je letten als je badkleding duurzamer wilt kopen?

Badkleding kopen is lastig, laat staan duurzame badkleding

Waarschijnlijk let je op andere dingen als je voor de spiegel een nieuwe bikini of badpak past, althans ik wel. Hoe zit-ie, past de kleur bij je huid, blijven de borsten binnenboord, worden je sterke punten geaccentueerd en de zwakke puntjes een beetje onderbelicht. Als ik voor mezelf mag spreken, vind ik het kopen – en trouwens ook dragen – van badkleding best lastig. Het is toch wel erg (veel) bloot. Nee, in een badpak ben ik niet op m’n sterkst. Ik ben dus allang blij als ik een badpak vind waar ik blij van word. En dan wil ik vanaf nu ook nog op duurzame eigenschappen gaan letten. Dat betekent dus minder keuze. Poeh, best een lastige klus.

Duurzame en minder duurzame badkleding

Als je kijkt naar duurzaamheid van kleding, dus ook badkleding, dan kun je op twee dingen letten. Het eerste is het gebruikte materiaal. Hiermee krijg je een beeld of kleding met veel of weinig milieuschade is gemaakt, want tussen materialen zijn veel verschillen. Het tweede waarop je kunt letten zijn de omstandigheden waaronder je badpak is gemaakt. Waar is het gemaakt, door wie en hoe worden zij behandeld en betaald? Bij fast fashion kleding en dus ook badkleding zijn die omstandigheden vaak niet goed. De kleding wordt ver weg, goedkoop onder slechte omstandigheden gemaakt door mensen die lange dagen moeten werken en er slecht voor betaald worden. Kinderarbeid komt ook nog steeds voor.

Badkleding kun je zeker eerlijker kiezen, maar duurzamer? Tja, dat is dus niet zeker. Wat betreft materialen heb je bij badkleding helaas niet zoveel te kiezen. Het beste en eigenlijk enige goede materiaal voor een bikini, badpak of zwembroek is polyester. (Zwemkleding is meestal gemaakt van een combinatie van polyamiden, polyester en elastaan, als je het echt wilt weten.) Niet bepaald een duurzame stof, maar wel een materiaal met een aantal verdomd handige en unieke eigenschappen waar geen enkel ander materiaal aan kan tippen. Maar als je aan polyester denkt, dan denk je waarschijnlijk ook aan microplastics. Dat klopt, maar daarover hebben we goed nieuws! Voor badpakken lijkt het microplastics probleem mee te vallen.

Badkleding en microplastics

In Trouw zegt een expert op het gebied van hoogwaardige textielrecycling ‘dat badkleding uit lange vezels bestaat, waarvan relatief weinig deeltjes vrijkomen. Bovendien wordt badkleding op lage temperaturen gewassen. Misschien komen er wat vezels vrij als je van de glijbaan gaat, maar dat geldt voor alle textielsoorten.’ Wat deze expert bedoeld – en dat komt overeen met wat we ook hebben geleerd bij de fleece trui: synthetische kleding dat makkelijk kan pluizen, zal eerder microplastics loslaten tijdens het wassen en dragen dan een gladde stof. En een badpak is een gladde stof, dus over die microplastics hoef je je dus niet zo’n zorgen te maken bij het dragen van een badpak. Bovendien is er geen beter materiaal te bedenken. Een badpak van een ander materiaal zou veel te zwaar worden, uitrekken en slecht drogen. Zijn er helemaal geen betere opties? Jawel, gerecycled plastic. Maar ook daarover moet je iets weten.

Duurzame badkleding van econyl, van gerecycled plastic

Als je online zoekt naar duurzame badmode, dan kom je al snel uit bij badkleding gemaakt van gerecycled materiaal, zoals oude PET-flessen en visnetten. Dit materiaal herken je aan de naam econyl. Het voordeel van deze stof is dat er geen aardolie is gebruikt bij de productie, maar dat bestaande plastics zijn gerecycled. Bovendien is het een hele fijne en stevige stof, want spoiler: ik ben bij dit materiaal uitgekomen toen ik een nieuw en duurzaam badpak zocht. Ik ben bij het Spaanse badmodemerk AAVA uitgekomen.

Ik ben superblij met mijn badpak. Het model is fantastisch – heel belangrijk – én het is eerlijk geproduceerd in Europa. Maar hoeveel duurzamer dit materiaal nou écht is, moet nog verder onderzocht worden. Een marine-expert zegt in Trouw hierover: ‘Het kost ontzettend veel energie om afval uit zee te halen, daar verstoken schepen massa’s brandstof voor. Het is de vraag of je dat terugwint met de materiaalopbrengst van chemische recycling.’ Een kunststoffen-expert vult aan: ‘Het afvalplastic wordt met een sterk zuur onder temperatuurverhoging gekraakt, totdat de bouwstenen van het plastic overblijven. Dat is een erg energie-intensief proces.’ Er is meer onderzoek nodig om echt conclusies te kunnen trekken.

Mijn conclusie is dat econyl absoluut een goede en wellicht zelfs betere keuze is, maar het perfecte duurzame materiaal voor een badpak bestaat gewoon (nog) niet. Oké, het adamstenue dan.

Duurzame badkleding: adresjes

Duurzame badmode van AVAA, Under Protection & Dedicated. Andie en Makara zijn ook mooie merken. Mocht je nog op zoek zijn: bekijk dan de website van duurzame modewinkel Sophie Stone eens. Zij hebben veel keuze en een winkel in Utrecht!

Omdat badkleding toch best wel een lastige aankoop is, ligt een miskoop toch wel op de loer. Of je nou fast fashion of een eerlijk badpak van econyl koopt: een miskoop is altijd superzonde. Pas badkleding daarom goed en laat je goed adviseren in de winkel. Koop je badkleding liever online, dan kun je ook op Vinted eens kijken. Hier vind je vaak prachtige vrijwel ongedragen exemplaren voor weinig geld. Blijkbaar zijn er toch heel veel mensen die een miskoop doen op het gebied van badkleding – je bent nu dubbel gewaarschuwd.

Tot slot nog een duurzame wastip voor je badbak, zo blijft-ie langer mooi! Spoel je badpak na het zwemmen kort uit met koud water. Laat het binnenstebuiten en in de schaduw drogen. Als je het wast, dan voor de zekerheid het liefst in de GuppyFriend waszak dat microplastics opvangt en je badkleding beschermt.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Sophie Stone en AVAA, Under Protection & Dedicated.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: