Het zal je niet verrassen, maar ook je zwemkleding kun je milieuvriendelijker kiezen. Kies voor betere, gecertificeerde of gerecyclede materialen en eerlijk geproduceerde swimwear en je duikt het water in met een veel beter gevoel. Van bikinisets tot zwembroeken en badpakken: we hebben de leukste duurzame badkledingmerken voor je op een rij gezet. Maar eerst vertellen we je meer over zwemkleding. Drie, twee, één… splash!
Waarop kun je letten bij milieuvriendelijkere zwemkleding?
Als je duurzame badkleding zoekt, kun je op twee dingen letten: het materiaal en de manier waarop het is geproduceerd. Beide factoren bepalen hoe milieuvriendelijk je zwemkleding daadwerkelijk is. Dus duik met ons mee, we nemen het allemaal even met je door en delen een fijn lijstje met betere shoptips. Want that’s how we roll (or dive, in dit geval).
Materiaal van zwemkleding
Laten we beginnen met het materiaal, want dat heeft direct invloed op het milieu. Polyester, nylon en elastaan, kortom synthetische materialen, zijn ondanks de milieubelasting, nog steeds de meest geschikte materialen voor zwemkleding. En daarom worden deze materialen (vaak in een mix) nog steeds het meeste gebruikt, ook bij de duurzamere badkledingmerken. Deze materialen nemen nauwelijks water op, drogen snel en je badkleding blijft goed elastisch. Het nadeel? Het zijn dus synthetische stoffen die worden gemaakt van aardolie, een proces waar (veel) CO2-uitstoot bij komt kijken. Helaas, door een gebrek aan beter, ontkom je er dus niet aan om deze materialen te dragen als je gaat zwemmen. Een badpak van katoen lijkt ons ook geen pretje. Blub, blub, blub.
Microplastics door badkleding?
Bij synthetische kleding denk je ook al gauw aan het microplasticsprobleem, maar daarover hebben we goed nieuws. Gelukkig valt het microplasticsprobleem bij badkleding wel mee. In Trouw zegt een expert op het gebied van hoogwaardige textielrecycling: ‘Badkleding bestaat uit lange vezels, waarvan relatief weinig deeltjes vrijkomen. Bovendien wordt badkleding op lage temperaturen gewassen. Misschien komen er wat vezels vrij als je van de glijbaan gaat, maar dat geldt voor alle textielsoorten.’ Dit komt overeen met wat we eerder leerden over fleece truien: stoffen die makkelijk pluizen, laten meer microplastics los dan gladde stoffen. En badpakken zijn juist gemaakt van gladde stof, waardoor de vezels minder snel afbreken. Oké check, weer een zorg minder.
Badkleding van gerecyclede stoffen
Zijn er betere materialen dan polyester en nylon? Ja, gerecycled plastic, zoals Econyl, een nylon stof gemaakt van oude visnetten en ander afvalplastic. Maar hoe duurzaam dit materiaal écht is, moet nog verder onderzocht worden. Een marine-expert zegt hierover in Trouw: ‘Het kost ontzettend veel energie om afval uit zee te halen, daar verstoken schepen massa’s brandstof voor. Het is de vraag of je dat terugwint met de materiaalopbrengst van chemische recycling.’ Een kunststoffen-expert vult aan: ‘Het afvalplastic wordt met een sterk zuur onder temperatuurverhoging gekraakt, totdat de bouwstenen van het plastic overblijven. Dat is een erg energie-intensief proces.’ Kortom, Econyl is waarschijnlijk een betere keuze, maar wel met een paar kanttekeningen.
Fair swimwear
Het rijmt, maar het is een serieuze zaak! Naast het materiaal is ook de productiewijze van je elegante zwemkledij belangrijk. Ook al draag je een string en een klein driehoekje, iemand heeft hard zitten ploeteren voor dat kleine stukje badstof. Fast fashion-merken laten hun badkleding vaak goedkoop produceren in fabrieken waar arbeidsomstandigheden, schone productie en lonen te wensen overlaten. Je hebt misschien weleens beelden op tv gezien van kledingfabrieken waar mensen onder slechte en onveilige omstandigheden moeten werken en waarbij resten van de productie, zoals textielverf en andere chemicaliën, zo in de natuur gedumpt worden. Kies je voor fast swimwear, dan weet je dat de kans groot is dat milieuvervuiling en (kinder)uitbuiting van je badkleding afdruipen. Wil je daarmee gezien worden op het strand of aan de rand van een zwembad? Neuh, wij liever niet. En dus zijn we op zoek gegaan naar betere, duurzame badmodemerken.



Duurzame badkleding: voor elke smaak en stijl is er een duurzamere keuze. Of je nu op zoek bent naar een bikini, een sportief badpak of juist iets meer kleur of juist fashion. Op de foto zie je o.a. de duurzame badkledingmerken Under Protection (zwart, links) en AVAA (zwart, boven). het gekleurde rekje is de badmodecollectie van de Utrechtse duurzame modewinkel Sophie Stone.
Lijstje met mooie duurzame zwemkledingmerken
Bij duurzamere badkledingmerken wordt er juist gelet op eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden en productie in landen met strengere regelgeving, zoals binnen Europa of bij kleine ateliers, vaak in Azië. Wil je een écht duurzame keuze maken? Let dan niet alleen op het materiaal, maar ook op hoe en waar de badkleding wordt gemaakt. Doe onderzoek! Of kies uit deze lijst. We hebben een mooie lijst met badkledingmerken voor je verzameld. De meeste merken kiezen voor gerecyclede synthetische stoffen. We hebben de leukste duurzame badkledingmerken voor je verzameld. Komen ze!
- AAVA: kleurrijk Spaans badmodemerk met stijlvolle, duurzame bikini’s en badpakken, gemaakt van Econyl, je weet wel: gerecycled oceaanplastic waar we het eerder al over hadden.
- Adam Underwear: ondergoedmerk uit Amsterdam met een B Corp certificering. In hun collectie vind je ook veel heren zwemshorts in toffe, vrolijke printjes die zijn gemaakt van gerecycled plastic van Waste2wear.
- Anekdot: Berlijns ondergoed, nacht- en badmodemerk dat luxe en minimalisme combineert, met badkleding gemaakt van – heb je ‘m weer – Econyl en restmateriaal. De stijl? Simpel en toch elegant.
- Asket: Zweeds herenmodemerk dat tijdloze zwemshorts maakt van gerecycled oceaanplastic, minimalisme is hun uitgangspunt, vandaar de kleine collectie in eenvoudige kleuren.
- Augustine Amsterdam: dit Nederlandse badmodemerk combineert minimalistisch design met gerecycled nylon van oude visnetten, voor flatterende en ethisch geproduceerde swimwear. Te gek zijn de gekleurde vakken en kleurencombinaties. Daar val je mee op langs het zwembad.
- AYA Label: dit duurzame badmodemerk uit Nederland maakt stijlvolle swimwear van Econyl en produceert ethisch in Istanbul en Bali. Dit badkledingmerk heeft een grote collectie kleurrijke bikini’s.
- Dedicated: dit Zweedse merk combineert creatieve prints, gezellige kleuren en duurzame stoffen en maakt badmode voor mannen en vrouwen van goede gerecyclede polyesterstoffen.
- Makara Wear: Europese-Balinees badmodemerk met stijlvolle, minimalistische badkleding van Econyl en deadstock-materialen. De collectie in één zin: strakke lijnen en opvallende ontwerpen. Meest in het oog springen de badpakken en bikini’s met lange mouwen en ritssluitingen.
- TET. Responsible Wear: Nederlands B Corp-gecertificeerd badmodemerk dat een kleine collectie stijlvolle badkleding maakt van gerecycled plastic, met eerlijke productie in Bali.
- Under Protection: Deens B Corp-gecertificeerd badmodemerk dat vol inzet op duurzaamheid met zwemkleding van Econyl en gerecycled polyester, eerlijke productie en initiatieven zoals een reparatie- en inleverservice. In één woord: simpel.


Via die Gioia het duurzame badkledingmerk van Nederlandse ontwerpster Charlotte. Zij heeft een kleine collectie elegante badkleding van gerecyclede stoffen.
- Via di Gioia: Nederlands badmodemerk met een kleine collectie zeer stijlvolle en ethisch geproduceerde swimwear van cup A t/m G, gemaakt van mooie gerecyclede stoffen. De productie vindt plaats in gecertificeerde fabrieken in Italië en Tunesië, onder veilige en goede omstandigheden. Ze planten voor elke bestelling een boom via One Tree Planted. De stijl? Chic maar sexy. Alle items zijn rijkelijk geborduurd, iets wat je bijna nooit terugziet in bikini’s. Daarbij bieden ze tops en broekjes aan in verschillende pasvormen, zodat je zelf de fit kunt kiezen die het beste bij je past. En: de achterkant van alle bikinitops is verstelbaar! Dus je kunt ze zo strak of los zettten als je zelf wilt, ideaal voor jouw perfecte fit.
- Vitamin A: Californisch badmodemerk met luxe swimwear van duurzame stoffen zoals EcoLux (ook een gerecyclede nylon). De productie vindt grotendeels plaats in de VS, met aandacht voor eerlijke lonen en milieuvriendelijke processen. Daarnaast doneert het merk een deel van de omzet aan oceaanbescherming via 1% for the Planet. De stijl? We spotten veel retro looks.
- Woodlike Ocean: Duitse badmodemerk maakt elegante, sportieve zwemkledingvan Econyl. De productie vindt plaats in een sociaal verantwoord familiebedrijf in Turkije. Daarnaast doneert het merk 1% van de omzet aan Healthy Seas via 1% for the Planet. We omschrijven de badkleding als stijlvol en sportief. Maar oordeel vooral zelf.
Jouw favoriete duurzame badkledingmerken?
Met deze lijst heb je genoeg inspiratie om dit zwemseizoen een duurzamere keuze te maken. Duurzamere materialen, eerlijke productie en tijdloze ontwerpen die jarenlang meegaan, er zijn gelukkig steeds meer badkledingmerken die hierop letten. Heb jij nog een goede tip voor duurzame badkleding? Laat het ons weten! We vullen dit lijstje met liefde aan.
Bronnen: Trouw.nl. Photo credits: hoofdbeeld (via Sophie Stone), overig: Under Protection & AVAA (via Sophie Stone) (galerij 1) en Via di Gioia (galerij 2).