Search
Samenwerking met innocent, een B Corp bedrijf.

Wat is een B Corp bedrijf?

‘Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk écht?’ Het is goed dat mensen steeds vaker kritische vragen durven te stellen over de ‘duurzame’ dingen die ze kopen. Maar er zijn ook veel misverstanden, bijvoorbeeld over plastic verpakkingen, palmolie of katoen. Dat maakt een goede duurzame keuze maken soms best lastig. Maar er zijn keurmerken en organisaties die je kunnen helpen. B Corp is zo’n instituut. Saskia legt je graag uit wat een B Corp doet!

Zie je B Corp, dan zit je goed!

Als je een bedrijf of een product met het B Corp logo tegenkomt, dan is dat goed nieuws! Je weet dan zeker dat de organisatie erachter een uitgebreid certificeringsproces heeft doorlopen en dus echt serieus duurzamer bezig is. Een B Corp word je ook niet zomaar en alleen als je hele bedrijfsvoering aan duurzame criteria voldoet. Als je alle stappen met succes doorlopen hebt, dan word je lid van een wereldwijde beweging die het bedrijfsleven duurzaam wil veranderen. Om dit label te mogen dragen, moet je aan heel veel eisen voldoen en ook blijven voldoen, want elk jaar krijg je van B Lab (de non-profit organisatie achter de certificering) een score. Elk jaar is er ruimte voor een verbetering. Laat je geen beterschap zien of scoor je echt onder de maat, dan kun je de titel ook verliezen. Er zijn op dit moment 3.600 bedrijven die zich B Corp mogen noemen.

Als je een bedrijf of een product met het B Corp logo tegenkomt, dan is dat goed nieuws! Je weet dan zeker dat de organisatie erachter een uitgebreid certificeringsproces heeft doorlopen en dus echt serieus duurzamer bezig is.

B Corp logo

Bekende Nederlandse B Corp bedrijven

B Corp is een internationaal keurmerk. Beroemde B Corp bedrijven zijn Ben & Jerry’s, Patagonia en Innocent. Deze bedrijven zijn allemaal niet Nederlands natuurlijk. Ook in Nederland hebben we (circa) 90 mooie bedrijven die een B Corp certificering hebben, zoals: Auping, bol.com, Blyde (een PR bureau), Dopper, Fairphone, Food for Skin, Fairlingo (een vertaalbureau), Seepje, Triodos Bank, Moyee Coffee, Mud Jeans, Snappcar Tony’s Chocolonely, Yoni, WeTransfer.

Thegreenlist.nl werkt ook graag samen met B Corp bedrijven. Een mooie voorbeeld was de Groene Vrienden campagne van het B Corp bedrijf innocent.

Kies vaker voor goede keurmerken

Wil je graag een duurzamere keuze maken in de supermarkt, met de kleding en spullen die je koopt of met de bedrijven waarmee je zakendoet? Dan zijn keurmerken, zoals B Corp, een goed hulpje. Nu moet je wel oppassen omdat er héél veel keurmerken bestaan en niet alle keurmerken zijn even betrouwbaar. Zo worden ze soms door de bedrijven zelf bedacht zonder onafhankelijke audit. Ingewikkeld? Ja nogal. Maar er zijn ook goede keurmerken, topkeurmerken heten ze. We nemen ze graag met je door zodat je ze kunt gaan dromen in de supermarkt. Bekijk dit artikel over de topkeurmerken.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: