De avocado, wie kent hem niet? Deze groene vriend, ook wel ‘groen goud’ genoemd, maakt vast onderdeel uit van vele pokébowls, wordt vaak geserveerd op toast en is het hoofdbestandsdeel van de populaire dip guacamole. Toch heeft de vruchtgroente een slecht imago. Het zou een enorme waterslurper zijn. Daarnaast worden avocado’s in verband gebracht met slechte arbeidsomstandigheden en ontbossing, en worden ze vaak met het vliegtuig naar Europa vervoerd wat zorgt voor flinke uitstoot van broeikasgassen. Dus, hoe duurzaam zijn avocado’s eigenlijk? En maakt het uit waar avocado’s vandaan komen? Lauri ging voor thegreenlist.nl op onderzoek uit!
De voedselafdruk van een avocado
Wij Nederlanders zijn in korte tijd groot fan geworden van de avocado, blijkt uit meerdere onderzoeken. We eten er gemiddeld zo’n twaalf per jaar. En dat aantal is de afgelopen jaren flink gestegen, want in 2008 aten we nog drie avocado’s per persoon. De komst van de avocado toast heeft hier vast mee te maken gehad. Helaas heeft de grote populariteit van de avocado ook negatieve gevolgen: het zorgt voor waterschaarste in de productielanden. Om aan de groeiende vraag te voldoen worden steeds meer bossen gekapt om avocadoplantages aan te leggen. En dan hebben we het nog niet over de avocado maffia in Mexico gehad…
Hier komt onze geliefde avocado vandaan
Avocado’s kunnen niet goed tegen koude of natte weersomstandigheden, hier in Nederland zouden ze het dus helaas niet zo best doen. Al proberen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en Research (WUR) het tegendeel te bewijzen, dus wie weet wat de toekomst brengt. Voor nu groeien avocado’s enkel in gebieden met warme en droge weersomstandigheden, bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, maar ook iets dichterbij huis rond het Middellandse Zeegebied, in Spanje en Italië. Spanje was lang het enige Europese land waren avocado’s worden geteeld, maar het kreeg in 2019 gezelschap van Italië, waar in april de eerste bomen werden gepland.
Nederland importeert volgens gegevens van het CBS voornamelijk avocado’s uit Chili en Peru. Avocado’s uit Mexico gaan vooral naar de Verenigde Staten. Hoewel Nederland de één na grootste importeur ter wereld is, komt dit vooral om een groot deel van de avocado’s via de Rotterdamse haven weer verder doorgevoerd worden naar andere landen in Europa.

Avocado en waterverbruik
De productie van avocado’s vergt een boel water. Een kilo avocado’s heeft ongeveer 1300 liter water nodig, blijkt uit gegevens van het RIVM. Dat lijkt heel veel, maar we moeten niet vergeten dat al ons voedsel water nodig heeft om te groeien. En als we het bijvoorbeeld vergelijken met vlees, zie je al snel grote verschillen. Zo kost kippenvlees 4300 liter per kilo, varkensvlees 6000 liter per kilo, en rundvlees maar liefst 15.500 liter water! Dat betekent natuurlijk niet dat we ongelimiteerd avocado’s moeten consumeren, want de avocadoboom staat terecht bekend als een enorme waterslurper. Andere exotische vruchten vragen om een stuk minder water. Een kilo mango’s kost ongeveer 370 liter, voor een kilo bananen is slecht 84 liter nodig. Om het allemaal nog iets lastiger te maken: het blijft wel een ingewikkelde puzzel. Het waterverbruik hangt er namelijk óók vanaf hoeveel regen er in een regio valt, welke andere gewassen er worden verbouwd, wat de rol van de overheid is, en hoe het water verder verdeeld wordt onder de inwoners, boeren en bedrijven. Het is dus erg lastig om regio’s zo één op één met elkaar te vergelijken.
Spaanse avocado’s duurzamer?
Is het dan wellicht beter om avocado’s uit Spanje te halen? Ja en nee. Avocado’s uit Spanje komen natuurlijk van dichterbij en hoeven niet met het vliegtuig te worden vervoerd, maar het land verwerkt en reëxporteert ook avocado’s uit andere gebieden. Daardoor is niet altijd even duidelijk of jouw Spaanse avocado’s echt uit Spanje komen. Bovendien zijn de weersomstandigheden in Spanje óók niet ideaal. Er zijn maar een aantal gebieden die geschikt zijn, zoals Axarguia in Malaga en de kust bij Granada. En ook in Spanje slurpen de bomen water: zo’n duizend liter water per kilo avocado’s. Terwijl de boeren ook een kilo tomaten kunnen verbouwen voor 200 liter water. Tot slot verdwijnt in deze regio veel geld in de zakken van tussenpersonen, waardoor de boeren niet voldoende loon ontvangen en in de problemen kunnen komen, vertelt boer Antonio Guererro aan het NRC Handelsblad.
Biologische teelt
Moeten we dan helemaal stoppen met het consumeren van avocado’s? Nee, dat hoeft niet. Maar wees je wel extra bewust van je aankoop. Wil jij graag avocado’s blijven eten? Kies dan zoveel mogelijk voor biologische avocado’s, dat kan namelijk een groot verschil maken. Biologische telers zijn verbonden aan strengere regels rondom het gebruik van de bodem. Hierdoor telen biologische boeren op een betere bodem, met meer biodiversiteit en meer vervuiling. Deze gezondere bodem heeft een groter waterhoudend vermogen, wat zorgt voor betere koolstofbinding en minder erosie. Volgens de berekeningen van Soil & More Impacts, een in Duitsland gevestigde consultancy die gespecialiseerd in ecologische impactanalyses, bespaar je met een keuze voor een biologische avocado 88 liter water per kilo ten opzichte van reguliere avocado’s.
Biologische avocado’s worden ook zoveel mogelijk per schip of per vrachtauto vervoerd, in plaats van met het vliegtuig. Biologische avocado’s kun je vinden bij je lokale biologische supermarkt, de Ekoplaza en enkele biologische groothandels zoals bijvoorbeeld gebana. Ook voor biologische avocado’s geldt: de productie kost nog steeds veel water. Het is een duurzamer alternatief, maar niet de perfecte oplossing. Wees dus altijd kritisch als je kijkt naar het land van herkomst van jouw avocado’s en probeer waar mogelijk informatie te vinden over de telers. Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in de regio? Krijgen de telers voldoende betaald?

Verspilling thuis tegengaan
Tot slot zijn er ook nog een aantal dingen die je zelf thuis kunt doen om ervoor te zorgen dat je geen avocado’s verspilt. Het klinkt heel simpel, maar knijp niet alle avocado’s in de supermarkt helemaal fijn om te ontdekken welke er rijp zijn. Dit zorgt ervoor dat ze sneller bruin worden en gaan rotten. Koop ook geen eetrijpe avocado’s, deze worden na gerijpt in klimaat gecontroleerde rijpkamers (en dat kost weer extra energie). Schaf dus onrijpe avocado’s aan, en leg ze thuis in de fruitschaal in de buurt van een appel of banaan. Zo rijpen ze lekker snel, en heb je binnen een paar dagen een smakelijke avocado. Gebruik je maar de helft van de avocado? Bewaar de andere helft dan met de pit, eventueel in een bakje met water, in de koelkast. En pas op met het verwijderen van de pit: doe dit níet met een mes, maar met een lepel om ongelukken te voorkomen.


Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
Als je dit artikel interessant vond, dan vind je waarschijnlijk de volgende artikelen ook leuk om te lezen:
- Bekijk ook: de waarheid over plastic verpakkingen.
- Bekijk ook: palmolie, het zit niet zo zwart-wit.
- Bekijk ook: hoe duurzaam is jackfruit?
- Bekijk ook: genieten van een kopje duurzame thee.
Bronnen: CBS, AD.nl, AGF.nl, CBS, Volkskrant, Nudge, inspanje.nl, NRC, duurzaamheid.nl, eosta.com.
Photo credits: Lisa (Pexels), Matthias Oben (Pexels), Taryn Elliott (Pexels), Daria Shevtsova (Pexels).