Search
Vlekken verwijderen: met deze simpele huismiddeltjes krijg je bijna alle vlekken uit je kleding.

Vlekken verwijderen: zo krijg je bijna alle vlekken uit je kleding

Dat is balen! Heb je net dat mooie ‘nieuwe’ tweedehands shirt aan en voor je het weet, zit er een vlek in. Of wat dacht je van die kringloopschat van een paar piek die niet voor niets zo scherp geprijsd was. Ai! Die vlek had je niet gezien toen je in het pashokje stond. Gelukkig zijn er genoeg huismiddeltjes die goed werken bij het verwijderen van allerlei soorten vlekken. In dit artikel zetten we de beste vlekkenverwijderaars voor je op een rij. Guess what? Zo ingewikkeld hoeven die middeltjes niet te zijn. Zo kun je in een handomdraai de meeste vlekken verwijderen en heb je langer plezier van je kleding.

De beste natuurlijke middelen om vlekken te verwijderen

Voor je het weet is het gebeurd: een vlek op je kleding. En dan natuurlijk net op die mooie broek of dat toffe shirt. Gelukkig hoeft dit geen reden te zijn om het desbetreffende kledingstuk in de textielcontainer te gooien. En je hoeft ook niet gelijk naar heftige middeltjes te grijpen. Er zijn namelijk genoeg huismiddeltjes waarvan je er waarschijnlijk al een paar in de kast hebt staan en die goed werken bij het verwijderen van vlekken. Met mijn stuk ossengalzeep en de zon kan ik vrijwel alle vlekken uit onze kleding verwijderen. En geloof me, met twee kleine kinderen zijn dat er nogal wat. Naast de zon en ossengalzeep, zijn er nog meer simpele middelen die helpen om je kleding weer stralend schoon te krijgen. En weet je wat hier zo fijn aan is: het meeste heb je al in huis en is spotgoedkoop. Kortom, je hebt minder nodig dan je denkt om vlekken te verwijderen. Een aantal volgers van thegreenlist.nl wisten dit al en hebben via Instagram hun beste tips met ons gedeeld.

Vlekken door stiften, ook zo’n klassieker.

Zo lang mogelijk met je kleding doen? Wel zo duurzaam!

Met onze kledingaankopen belasten we het milieu behoorlijk. Het maken van kleding vraagt veel van onze planeet en we kopen veel te veel nieuwe kledingstukken. Voordat jij die mooie nieuwe blouse of toffe jeans in je kast hebt hangen, is er al een heel productieproces aan vooraf gegaan. Zo is er veel land, water en meestal zijn er ook bestrijdingsmiddelen en chemicaliën voor nodig om die prachtige stoffen te maken. Daarom is het aller duurzaamste om die vervelende vlek zo goed mogelijk te verwijderen, zodat je langer met dat prachtige kledingstuk kunt doen.

Mijn beste vriend om vlekken te verwijderen: de zon

Al eens van ‘op de bleek leggen’ gehoord? Voordat er allerlei chemische vlekverwijderaars in de supermarkt te koop waren, wisten onze voorouders al hoe je met deze simpele truc de was weer blinkend schoon krijgt. Vlekken van natuurlijke oorsprong – denk aan etensvlekken, bloedvlekken, grasvlekken, vlekken van babypoep – bleken namelijk in de zon. De vlekken gaan er het snelste uit als je de kleding nat op het gras legt. Als je geen grasveld in de buurt hebt, kun je de kleding ook ergens anders te drogen leggen of hangen. Zelfs als het bewolkt is, werkt deze truc. Al duurt het dan wel wat langer. Onze kinderen hebben regelmatig etensvlekken in hun kleding en ik krijg er het grootste gedeelte uit door de kleding nat in de zon te hangen. Ook onze wasbare luiers worden na het wassen weer mooi wit door ze in de zon te drogen te hangen. 

De zon is een wondermiddel om moeilijke vlekken te laten verdwijnen.

Ossengalzeep en groene zeep: echte alleskunners

Voor de vlekken die ik er met de zon niet uit krijg, heb ik een stuk ossengalzeep in huis. Ik ben niet de enige fan van dit natuurlijke middel; het werd ook massaal getipt door volgers van thegreenlist.nl. Ossengalzeep is biologisch afbreekbaar en werkt bij vlekken van bijvoorbeeld vet, fruit, wijn, melk, gras, inkt en bloed. Maak het kledingstuk nat en wrijf vervolgens met de ossengalzeep over het kledingstuk. Je moet de zeep even in laten trekken en vervolgens met de hand of op 30°C of 40°C in de wasmachine goed uitwassen. Laat de zeep niet indrogen, want hierdoor kan de stof verbleken. Ossengalzeep is voor de meeste materialen geschikt, maar niet voor leder.

Toen ik onlangs even niet oplette, had mijn tweejarige dochter een markeerstift gevonden en zat haar roze shirt onder de blauwe vlekken, waarvan enkele zo groot waren als een pingpongbal. Ik heb haar shirt toen gelijk nat gemaakt en ingewreven met ossengalzeep. Nadat ik het ongeveer een half uur heb laten inweken, kon ik de vlekken er zo met de hand uitwassen.

Ossengalzeep duurzaam?

Ossengalzeep wordt gewonnen uit de gal van dode dieren en is dus niet vegan. Het is een bijproduct van de vleesindustrie. Met een stuk ossengalzeep kun je wel heel lang doen. Ik heb mijn stuk ossengalzeep zeker al vijf jaar. Een vegan alternatief is groene zeep. Dit kun je net als ossengalzeep gebruiken om vlekken te verwijderen.

Pas wel op: gebruik geen zeep op meubels. Je moet zeep altijd goed uitspoelen en dit is bij meubels lastig. Zeepresten zijn plakkerig en als je zeep niet goed uitspoelt, kan de vlek juist erger worden doordat het vuil aantrekt.

Vlekken verwijderen met afwasmiddel

Afwasmiddel? Ja afwasmiddel is ook zeker een vlekkenverwijderaar die in dit lijstje thuishoort. Vooral bij vet- en olievlekken werkt afwasmiddel goed. Maar ook voor andere vlekken wordt afwasmiddel met succes gebruikt door volgers van thegreenlist.nl. Doe een klein beetje afwasmiddel op de vlek, laat het even intrekken en was het kledingstuk vervolgens. Heb je een hardnekkige vlek? Dan kun je het ook nog proberen met baking soda en een beetje afwasmiddel.

Ook afwasmiddel kun je milieuvriendelijker kiezen. Let er op het biologisch afbreekbaar is en of het ecologische keurmerken heeft en vegan en dierproefvrij is. Geen zin om te zoeken? Bekijk dan dit lijstje met betere schoonmaakmiddelen. We hebben dat allemaal al voor je uitgezocht. Fijn toch?

Keukenzout voor al je vlekken

Nog zo’n huismiddeltje dat bijna iedereen wel in huis heeft: keukenzout. Keukenzout werkt goed bij verse vlekken van bijvoorbeeld bloed, koffie en rode wijn. Het onttrekt namelijk het vocht. Strooi daarom zout op de verse vlek, laat het een half uur intrekken en was het vervolgens. Ook bij oude vlekken waarvan je niet precies weet waar ze vandaan komen, kan keukenzout een goede oplossing zijn. Maak de vlek nat en strooi er zout overheen. Laat het een nacht inwerken en spoel het de volgende dag uit.

Let wel op: keukenzout is niet hetzelfde als vlekkenzout. Vlekkenzout is niet altijd even natuurlijk en duurzaam. Hier zijn vaak nog chemische stoffen aan toegevoegd. Mocht de vlek er met normaal zout niet uitgaan, kun je eerst nog een natuurlijke vorm van vlekkenzout zoals natrium-percarbonaat gebruiken. Tip van zero waste expert Emily-Jane Townley: doe altijd een schepje natrium-percarbonaat in de was tegen vlekken en grauwheid.

Baking soda

Ook baking soda wordt door volgers van thegreenlist.nl gebruikt om vlekken mee te verwijderen. Eerder schreven we al een artikel over dit natuurlijke wondermiddel. Baking soda werkt onder andere voor vlekken van bloed, koffie en rode wijn. Als de vlek nog vochtig is, kun je er een beetje baking soda op strooien om het vocht eruit te trekken. Als de vlek al ingedroogd is, kun je een pasta maken van baking soda en een beetje water. Smeer dit op de vlek, laat het even intrekken en was het kledingstuk vervolgens.

Vlekken verwijderen: sneller werkt beter

Voor alle vlekken geldt: hoe sneller je de vlek eruit haalt, hoe makkelijker het gaat. Vooral als de vlek eenmaal ingedroogd of gewassen is, gaat hij er meestal lastiger uit. Het is dus aan te raden om de vlek snel in te weken en ervoor te zorgen dat hij niet opdroogt. Het beste kun je de vlek pas nadat je hem hebt behandeld in de wasmachine doen.

Pas wel op dat niet alle middeltjes voor elk materiaal geschikt zijn en dat niet alle materialen er tegen kunnen om lang in te weken. Daarom is het aan te raden om het eerst op een kleine onopvallende plek te proberen.

Help, een vlek onderweg!

Thuis gaat het verwijderen van vlekken makkelijk omdat je gelijk in actie kunt komen. Als je onderweg bent, kun je meestal niet gelijk je kledingstuk uittrekken om de vlek te verwijderen. Je kunt moeilijk in je ondergoed in een restaurant gaan zitten. Wat je wel kunt doen: zorgen dat je de vlek nat houdt. Zo is de kans het grootst dat je hem er later weer uitkrijgt.

Vlekken die er echt niet uit gaan

Sommige vlekken zijn zo hardnekkig, dat ze er ook met bovenstaande tips niet uitgaan. Voorbeelden zijn vlekken van inkt, zonnebrand of acrylverf. In dit artikel beschrijven we de beste manieren om deze en andere speciale vlekken te verwijderen. Ook als je een vlek er met geen mogelijkheid meer uitkrijgt, is dit nog geen reden om kleding weg te gooien. Volgers van thegreenlist.nl kwamen met goede tips om kleding weer mooi te maken zoals verven, een leuk label erop naaien of een bloemetje over de vlek borduren.

Lukt dit ook niet? Dan is het meestal toch duurzamer om naar een wat chemischer middel te grijpen dan een nieuw kledingstuk te kopen. Zo hebben meerdere volgers goede ervaringen met Vanish Oxi Action. Dit is niet de meest duurzame keuze, maar het behoud van je kleding staat voorop. 

Genoeg manieren om kleding met vlekken te redden

Zoals je kon lezen zijn er genoeg manieren om kleding met vlekken van het afval te redden. Dat is wel zo fijn, aangezien het produceren van kleding veel negatieve invloed heeft op het milieu. En laten we eerlijk zijn: er is toch al meer dan genoeg kleding op deze wereld? Laten we vooral hergebruiken wat we hebben en proberen om zo lang mogelijk met onze kleding te doen. Met een paar goedkope huismiddeltjes kom je al een heel eind en belast je het milieu en je portemonnee een stuk minder.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Milieu Centraal over de impact van onze kleding, Libelle over ossengalzeep, RTL nieuws over zeep op meubels, Poetsprins over groene zeep, Servus over de beste huismiddeltjes om vlekken te verwijderen, Oekotest over vlekken verwijderen met zout. Photo credits: hoofdbeeld: Ron Lach (Pexels), kind met viltstiften: Elina Fairytale (Pexels), kledingrek: Polina Tankilevitch (Pexels), waslijn met witte was: Skitterphoto (Pexels), rompertjes: Kirsten Schoner, zout: Lorena Martínez (Pexels), afwasmiddel en zeep: Ron Lach (Pexels).

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: