Search
Moeilijke vlek? Zo haal je alle vlekken uit (tweedehands) kleding.

Moeilijke vlek? Zo haal je alle vlekken uit (tweedehands) kleding

Een kledingstuk weggooien, omdat er een lelijke vlek in zit? Dat is in de meeste gevallen niet nodig. Eerder schreven we al een artikel over simpele middeltjes die bij de meeste vlekken werken. Sommige vlekken zijn zo hardnekkig dat ze een speciale behandeling nodig hebben. Denk aan vlekken van zonnebrand of inkt. Wat je ook probeert, die moeilijke vlek gaat er maar niet uit. Omdat wij van thegreenlist.nl het ontzettend zonde vinden om kleding weg te gooien, hebben we de beste tips om hardnekkige vlekken te verwijderen voor je op een rijtje gezet.

Moeilijke vlekken makkelijk verwijderen

Met onze kledingaankopen belasten we het milieu. Dit begint al tijdens het groeien van de grondstoffen en gaat verder tijdens het maken van de stof, kleuren, vervoeren en verkopen van het kledingstuk. Je staat er misschien niet elke dag bij stil, maar er zijn heel wat land, bestrijdingsmiddelen, chemicaliën, water en andere grondstoffen voor nodig voordat een kledingstuk bij jou in de kast hangt. Daarom is het verstandig om zo lang mogelijk met je kleding te doen en zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Heb je per ongeluk een lelijke vlek gemaakt in dat nieuwe (tweedehands) kledingstuk? Lees dan snel de tips in dit artikel zodat je die vlek er makkelijk en snel weer uitkrijgt. 

Lees dit nog even voordat je die moeilijke vlek gaat verwijderen

Pas wel op dat niet alle middeltjes voor elk materiaal geschikt zijn en dat niet alle materialen er tegen kunnen om lang in te weken. Daarom is het aan te raden om het eerst op een kleine onopvallende plek te proberen. Houd er ook rekening mee dat sommige middeltjes zoals citroen, baking soda, tandpasta en azijn blekend kunnen werken.

Hoe sneller je een vlek verwijdert, hoe makkelijker dit gaat. Ben je onderweg of heb je het juiste middeltje niet bij de hand? Probeer dan in ieder geval om de vlek nat te houden. Zo heb je de meeste kans dat je de vlek er later nog helemaal uitkrijgt.

Moeilijke vlek van rood fruit

Heb je vlekken van rood fruit, zoals aardbei of framboos, in je kleding? Dan krijg je dit er makkelijk en snel uit met kokend water. Doe het kledingstuk binnenstebuiten. Eventueel kun je het kledingstuk over een vergiet spannen en vastzetten met knijpers. Giet er dan een beetje kokend water overheen en je zult zien dat de vlek als sneeuw voor de zon verdwijnt. Pas op: doe dit alleen met kledingstukken die gemaakt zijn van 100% katoen.

Een tweejarige die in haar mooie dirndl-jurk aardbeien eet? Dat vraagt om vlekken. Aangezien we op een feestje waren, kon ik niet gelijk kokend water over haar jurk gieten. Dus het werd pas twee dagen later. En zelfs toen werkte de truc!

Is je kledingstuk niet gemaakt van 100% katoen? Dan kun je het ook nog met natuurazijn proberen. Leg de vlek in een bakje met natuurazijn en laat het een uur inweken. Spoel het kledingstuk vervolgens goed uit. Ten slotte zouden vlekken van rood fruit ook verbleken door tandpasta. Maak de vlek nat en wrijf de vlek in met witte tandpasta, laat het eventjes intrekken en spoel het weer goed uit.

Mocht er na het behandelen met bovenstaande middeltjes nog steeds een lichte vlek zichtbaar zijn, dan kun je het kledingstuk nat in de zon te leggen. Met een beetje geluk verdwijnen de laatste restjes van de vlek dan ook nog.

Bloedvlek

Bij bloedvlekken wil je heet water juist vermijden, omdat het eiwit in het bloed dan stolt en de vlek zich met het textiel verbindt. Daarom kun je bloedvlekken het beste direct met koud water spoelen. Als de vlek er niet gelijk uitgaat, strooi er dan wat baking soda op en laat het intrekken. Je kunt ook proberen om het natte kledingstuk in de zon te hangen, nadat je het eerst goed hebt uitgespoeld. Heb je een bloedvlek die al opgedroogd is? Laat deze dan een paar uur weken in een bak met koud water en baking soda. Daarna gelijk in de wasmachine wassen met eventueel wat (vlekken)zout erbij. Let wel op dat vlekkenzout niet altijd even natuurlijk en duurzaam is. Kies het liefst een natuurlijke vorm van vlekkenzout zoals natrium-percarbonaat.

Heb je geen baking soda in huis? Dan kun je ook proberen om de bloedvlek er met citroensap uit te halen. Druppel wat citroensap op de vlek en laat het een half uur intrekken. Spoel het vervolgens met koud water uit. Bij hardnekkige vlekken kun je een pasta maken van citroensap en zout. Laat dit ook goed intrekken en spoel het vervolgens weer uit.

Vetvlek

Het is zo gebeurd tijdens een etentje: een vetvlek op je kleding. Omdat vet niet wateroplosbaar is, zul je met wat grover geschut moeten komen. Een veelgebruikt middel voor het verwijderen van vetvlekken is afwasmiddel. Als het mogelijk is, was dan de vlek gelijk met een beetje afwasmiddel en koud water uit. Is de vlek al wat ouder? Laat dan het afwasmiddel even intrekken. Een andere mogelijkheid is om de vlek nat te maken en in te wrijven met een beetje ossengalzeep of groene zeep. Even in laten trekken en vervolgens met de hand of op 30 of 40°C in de wasmachine wassen.

Chocoladevlek

Chocoladevlekken komen bij ons regelmatig voor. Vooral als chocoladevlekken eenmaal ingedroogd zijn, kreeg ik ze er maar lastig uit. Gelukkig zijn er een aantal simpele middeltjes waarmee het mij toch gelukt is om die moeilijke chocolade vlekken weer uit onze kleding te krijgen. De eerste stap: als er nog stukjes (chocolade) op je kledingstuk zittten, haal deze er dan eerst voorzichtig vanaf. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het er met een bot mes vanaf te schrapen. Is de chocolade vloeibaar? Dan kun je het kledingstuk een paar uur in de vriezer leggen zodat de chocolade hard wordt en je het er makkelijker vanaf kunt schrapen.

Chocoladevlekken zijn moeilijk te verwijderen door het vet wat in de chocolade zit. Daarom kun je chocoladevlekken, net als vetvlekken, verwijderen met een beetje afwasmiddel, ossengalzeep of groene zeep.

Moeilijke vlek van zonnebrand

Vooral bij zonnebrand vlekken is het belangrijk om er snel bij te zijn. Met de juiste middeltjes kun je die moeilijke zonnebrand vlek toch nog uit je kleding krijgen. Probeer voordat je de vlek behandelt, overige restjes zonnebrand op te zuigen, bijvoorbeeld met een stukje keukenpapier of een zachte doek. Bij zonnebrandvlekken helpen ook weer dezelfde middeltjes als bij vetvlekken: afwasmiddel, ossengalzeep of groene zeep. Op lichte kleding kun je het ook nog met baking soda proberen: maak de vlek nat, bedek de vlek met baking soda en laat het een half uur intrekken. Vervolgens goed uitwassen.

Moeilijke vlek van tomaten of rode saus

Vooral op lichte kleding zien vlekken van tomaten of rode saus er lelijk uit. Als je er snel bij bent, kun je proberen om de vlek gelijk met water uit te spoelen. Omdat saus, zoals ketchup, meestal suiker bevat, is het belangrijk om koud water te gebruiken. Met heet water stolt de suiker en plakt dan juist nog meer tussen de vezels. Gaan de vlekken er niet gelijk uit? Dan kun je het proberen met ossengalzeep of groene zeep. Even in laten werken en goed uitspoelen. Als het mogelijk is, laat de kleding dan in de zon drogen om eventuele overgebleven vlekken te laten bleken.

Heb je ingedroogde tomaten(saus)vlekken? Dan kun je het met kleurloze natuurazijn proberen. Giet een beetje natuurazijn over de vlek en laat het ongeveer een half uur inwerken. Vervolgens uitspoelen met koud water. Ingedroogde vlekken kun je ook behandelen met ossengal- of groene zeep en de kracht van de zon.

Moeilijke vlek van rode wijn

Bij vlekken van rode wijn wil je er het liefst zo snel mogelijk bij zijn. Bestrooi de verse vlek met zout of baking soda en laat het even intrekken zodat het de wijn kan absorberen. Was het kledingstuk vervolgens goed. Lukt het niet om de rode wijnvlek er gelijk uit te halen? Probeer de vlek in ieder geval nat te houden. Oudere rode wijnvlekken kun je behandelen met natuurazijn. Laat de azijn ongeveer een kwartier inwerken en was het vervolgens goed uit.

Grasvlek

Grasvlekken komen vooral bij mijn kinderen regelmatig voor. Als je er snel bij bent, krijg je grasvlekken er meestal uit door ze gelijk zo heet mogelijk te wassen en vervolgens in de zon te laten drogen. Oudere grasvlekken zijn iets lastiger om te verwijderen. Witte tandpasta bleekt de grasvlek uit. Was de tandpasta er na hooguit tien minuten weer met warm water uit, want anders krijg je daar weer vlekken van. Andere middeltjes die helpen bij grasvlekken zijn: citroensap, natuurazijn, afwasmiddel of ossengalzeep. Wrijf de vlek in met het desbetreffende middel, laat het even inwerken en spoel het vervolgens goed uit. Als het kan, laat het kledingstuk dan in de zon drogen.

Verfvlek

Iets te enthousiast aan je DIY-project gewerkt? Hobbyverf of acrylverf krijg je er makkelijk uit door het kledingstuk eerst een paar uur in koud water in te weken en vervolgens in te smeren met ossengalzeep of groene zeep. Kort in laten werken en daarna goed uitwassen. Mijn dochter kwam laatst uit school met blauwe verf op haar witte shirt. Met bovenstaande tips en mijn stuk ossengalzeep, was de vlek zo verdwenen.

Inktvlek

Vooral linkshandigen kennen dit probleem: inktvlekken. In dit geval geldt ook weer: hoe sneller je de vlek eruit haalt, hoe makkelijker het gaat. Middeltjes die goed werken tegen inktvlekken zijn natuurazijn of citroensap. Laat het middel even inwerken, borstel nog even na en was het vervolgens goed uit.

Moeilijke vlekken die er echt niet uit gaan

Heb je alle middeltjes geprobeerd en krijg je een vlek er echt niet uit? Dan zou je het nog met een chemische vlekverwijderaar zoals Vanish Oxi Action kunnen proberen. Dit is niet de duurzaamste keuze, maar meestal toch beter dan een kledingstuk weg te gooien. Het produceren van nieuwe kleding heeft namelijk nog meer negatieve invloed op het milieu.

Een andere mogelijkheid is om je kleding op een creatieve manier te redden van de afvalberg. Zo kun je bijvoorbeeld de kleding verven, een leuk label erop naaien of een bloemetje over de vlek borduren.

Weg met moeilijke vlekken

Als je er op tijd bij bent, kun je de meeste vlekken gewoon weer uit je kleding krijgen. Bookmark dit artikel op je telefoon, zodat je meteen het juiste middeltje kunt gebruiken om die moeilijke vlek te verwijderen. Zo heb je langer plezier van je kleding en dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Heb jij nog goede tips om vlekken te verwijderen die niet in het artikel staan? Laat het ons vooral weten via de volg- en contactbuttons onderaan deze pagina.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Utopia, Waschbär, RTL nieuws, Servus, Smarticular. Photo credits: hoofdbeeld: Sarah Brown (Unsplash), jurken: Leeloo Thefirst (Pexels), zonnebrand: RFstudio (Pexels), overige foto’s: Kirsten Schoner.

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: