Search
Milieuvriendelijk schoonmaken met huismiddelen: wondermiddel citroenzuur!

Milieuvriendelijk schoonmaken met citroenzuur: een wondermiddel!

Met citroenzuur kun je koken en bakken, maar je kunt er ook veel schoonmaakklussen mee klaren. Heb je last van kalkaanslag bij je kranen, wasbakken, waterkoker, koffiezetapparaat of andere voorwerpen? Probeer het dan eens weg te krijgen met citroenzuur. Dit natuurlijke middeltje doet wonderen. En er zijn nog veel meer manieren waarop je citroenzuur kunt gebruiken om je woning weer blinkend schoon te krijgen. Aangekoekte pannen, zweetplekken op witte kleding of roestige voorwerpen? Allemaal geen probleem voor citroenzuur. Kortom, dit wondermiddel is een echte alleskunner bij het schoonmaken én het is milieuvriendelijk en goedkoop. Tijd dus om een ode te brengen aan dit fantastische middeltje en de beste schoonmaaktips te delen.

Ode aan citroenzuur

Tegenwoordig vind je voor elk schoonmaakklusje, elk apparaat of oppervlak wel een speciaal ‘handig’ middeltje dat belooft de klus nog beter, sneller en blinkender te klaren. Door al die verschillende goedjes dreigen je schoonmaakkastjes uit te puilen, ze zijn alles behalve milieuvriendelijk en je hebt ze vaak ook helemaal niet nodig. Mijn conclusie: de beste middeltjes gebruikten onze grootouders al, baking soda, groene zeep, citroenzuur en natuurazijn. Deze ware alleskunners in het huishouden zijn milieuvriendelijk, doeltreffend en spotgoedkoop. Dat kun je over weinig andere middelen zeggen.

In dit artikel neem ik citroenzuur onder de loep en vertel ik je waarom ik zo enthousiast ben over dit schoonmaakmiddel. Sinds ik citroenzuur heb ontdekt, kan ik bijna elke schoonmaakklus in huis wel aan. Ik ben elke keer weer verrast hoe dit wondermiddel hardnekkige kalkaanslag als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Ik kan niet meer zonder deze goedkope pot in mijn schoonmaakkastje. Wat is toch het geheim?

Wat is citroenzuur precies?

Citroenzuur wordt vaak gebruikt als smaakversterker of conserveermiddel in voedingsmiddelen en komt ook in veel schoonmaakproducten voor. Maar je kunt dit natuurlijke middel ook makkelijk zelf gebruiken, bijvoorbeeld voor het ontkalken of het maken van jam of siroop. 

Citroenzuur is een organisch zuur. Dat betekent dat het een natuurlijke oorsprong heeft. Het komt van nature voor in citrusvruchten, maar ook in andere voedingsmiddelen zoals appels, bessen en tomaat. Zelfs ons lichaam maakt citroenzuur aan.

Zuivere citroenzuur is een wit poeder dat op suiker lijkt. Qua werking lijkt het op azijn. Tegenwoordig wordt het meeste citroenzuur fabrieksmatig gemaakt door een schimmel aan suiker toe te voegen. De suiker wordt door deze schimmel omgezet in citroenzuur.

Oppassen met citroenzuur

Mocht je nou gelijk zin hebben om schoon te maken, lees dan nog wel even deze waarschuwing voordat je aan de slag gaat. Citroenzuur kan aluminium, marmer en andere kalkstenen beschadigen. Dus hier liever niet gebruiken. En wanneer het boven de 40°C verhit wordt, kan zich het zogenaamd calciumcitraat vormen dat zich hardnekkig laat verwijderen. Daarom kun je voor de zekerheid beter voorzichtig zijn met het verhitten van citroenzuur.

Milieuvriendelijk schoonmaken met citroenzuur: schoonmaaktips

Citroenzuur is vooral ideaal voor het verwijderen van kalkaanslag, maar het kan nog meer. Het werkt antibacterieel en ontsmettend. Onthoud wel dat het een zuur is en dat het, net als andere schoonmaakmiddelen, niet in de natuur terecht mag komen. Vermijd contact met de ogen en wees voorzichtig met huidcontact.

Maak je waterkoker blinkend schoon

Waar ik citroenzuur het meest voor gebruik, is het ontkalken van de waterkoker. Sinds dit middel heb ontdekt, wil ik niks anders meer. Het gaat zo makkelijk, is natuurlijk en stinkt niet. Het enige dat je hoeft te doen, is de waterkoker vullen met koud water en er één of twee theelepels citroenzuur bij doen. Als je de waterkoker een paar uur laat staan, verdwijnt de kalk vanzelf. Mocht de kalkaanslag heel hardnekkig zijn, dan kun je nog een beetje helpen met een schuursponsje. Je hoeft de waterkoker dus niet aan te zetten, omdat het prima werkt met koud water. Dat spaart ook weer energie.  

Dit trucje werkt natuurlijk niet alleen voor je waterkoker, maar ook voor andere apparaten waar je last hebt van kalkaanslag zoals een koffiezetapparaat, strijkbout, stoomoven of eierkoker. Pas wel op dat bij  apparaten die een anti-kalkprogramma hebben, de temperatuur niet boven de 40°C komt. Mocht dit wel het geval zijn, dan kun je beter kiezen voor natuurazijn: dit wondermiddel werkt ook goed tegen kalk.

Aangekoekte pannen: in een handomdraai weer schoon

Heb je aangekoekte pannen die je maar moeilijk schoon krijgt? Probeer het dan eens met citroenzuur. Doe ongeveer één eetlepel citroenzuur en een kopje water in een pan, laat het even intrekken en schrob de pan vervolgens schoon met een schuursponsje. Pas wel op voor pannen met een anti-aanbaklaag: gebruik hier liever een zacht sponsje. Je zult zien dat de pan in een handomdraai weer blinkend schoon is.

Kalkaanslag op je kranen of douchekop makkelijk verwijderen

Last van kalkaanslag op je kranen? Met citroenzuur krijg je het makkelijk weg. Vooral het gedeelte waar het water uitkomt, gaat snel vol zitten met kalk. Omdat citroenzuur het beste werkt wanneer je het even in laat trekken, doe ik altijd een plastic zakje om mijn kraan heen dat ik vul met een beetje water en één of twee theelepels citroenzuur. Ik maak het met een paar knijpers vast, zodat het goedje lekker in kan weken. Nadat ik het minimaal een uur heb laten intrekken, haal ik het zakje eraf en is de meeste kalkaanslag al verdwenen. Mocht er toch nog kalkaanslag te zien zijn, dan kun je dit nu makkelijk met een schuursponsje verwijderen.

Losse delen, zoals filters van je kranen of de douchekop, kun je makkelijk ontkalken door ze in een bakje of emmer met water en een paar eetlepels citroenzuur te leggen. Laat dit ook weer minstens een uur intrekken en dan zul je zien dat de kalkaanslag als sneeuw voor de zon verdwenen is.

Zo maak ik de kranen schoon met citroenzuur.

Maak je wastafel blinkend schoon en vrij van kalkaanslag

Rond de afvoer van mijn wastafel zit regelmatig kalkaanslag. Ook hier gebruik ik citroenzuur om mijn wastafel weer blinkend schoon te krijgen. De oppervlakten waar kalk op zit, maak ik met een sponsje nat en vervolgens strooi ik er met een lepeltje een dun laagje citroenzuur op. Ik laat het minstens een uur intrekken. Het goedje wordt na verloop van tijd hard, maar je kunt het er met een beetje water en een schuursponsje zo vanaf schrobben en je zult zien dat de kalkaanslag dan ook verdwenen is.

Nog meer schoonmaaktips met citroenzuur

Had ik al gezegd dat citroenzuur enorm veelzijdig is? Dit kun je ook nog allemaal schoonmaken met dit natuurlijke middel:

  • Maak je ramen weer blinkend schoon: gebruik hiervoor één liter lauwwarm water en één eetlepel citroenzuur.
  • Slapend de wc schoonmaken: doe ’s avonds vier eetlepels citroenzuur in de wc-pot, laat het ’s nachts inwerken en borstel en spoel de volgende ochtend. Werkt dit niet omdat er wel heel veel kalk en urinesteen in de wc zit? Probeer het dan eens met een combinatie van azijn en citroenzuur. Meng één liter azijn met een kopje citroenzuur en doe het mengsel in de wc-pot. Laat het minimaal twaalf uur staan en borstel en spoel het daarna weg.
  • Weg met roest: vul een kom met water en doe er een paar eetlepels citroenzuur bij. Doe het roestige voorwerp er in en laat het een nacht staan. Eventueel nog een keer herhalen.
  • Douchedeuren ontkalken: neem één liter lauwwarm water en twee eetlepels citroenzuur. Doe dit in een spuitfles en spuit er je douchedeur mee in. Tien minuten laten inwerken en daarna schoonmaken.
  • Heb je gele zweetvlekken op je witte shirt of een overhemd waarvan de kraag vies is? Doe ongeveer één liter water en twee eetlepels citroenzuur in een teiltje en leg het kledingstuk er in. Laat het even inweken en was het kledingstuk daarna op maximaal 40°C in de wasmachine. Pas natuurlijk wel op met kwetsbare materialen. In dit artikel vind je nog meer huismiddeltjes die een ster zijn in het verwijderen van vlekken.
  • Maak je eigen wasverzachter: los vijf eetlepels citroenzuur in één liter water op. Doe bij elke witte was ongeveer vijftig milliliter van deze oplossing in het vakje voor wasverzachter. De witte was wordt niet alleen zacht, maar je wasmachine wordt tegelijkertijd ontkalkt. Pas wel op dat je hooguit op 40°C wast. Voor gekleurde was is deze wasverzachter minder geschikt, omdat citroenzuur een licht blekend effect heeft. In dit geval kun je beter azijn gebruiken of dit recept volgen.

Hoe kun je citroenzuur het beste bewaren?

Je kunt citroenzuur het beste in een goed afgesloten verpakking, zoals een glazen pot, bewaren. Bewaar het wondermiddel het liefst op een donkere plek, bijvoorbeeld in een kastje. Zorg vooral dat er geen vocht bijkomt, want dan gaat het klonteren.

Het is een wonder, het is citroenzuur

Als je deze opsomming zo leest, dan zal het je niet verbazen dat ik zo enthousiast ben over dit wondermiddel in mijn huishouden. Citroenzuur is goedkoop, lang houdbaar, veilig in de omgeving van kinderen en huisdieren, het is natuurlijk en milieuvriendelijk, niet giftig (zelfs eetbaar) en vegan. Kortom, het is een veelzijdig product. Heb jij nog een leuke tip? Laat het vooral weten! Via de volg- en contactbuttons onderaan deze pagina kun je in contact komen met de redactie.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Leven zonder afval, Waar zit wat in, Natural Heroes, Handig Goed, Wasbär Magazine, Smarticular, Utopia. Photo credits: hoofdbeeld: Steve Doig (Unsplash), fruitschaal met citroenen: Julia Peretiatko (Unsplash), citroenen op stof: Vladimir Gladkov (Unsplash), waslijn: Skitterphoto (Pexels), overige foto’s: Kirsten Schoner.

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: