Rijkhalzend kijken we bij thegreenlist.nl uit naar eind mei/ begin juni. Want dat is dé periode om vlierbloesem te plukken en om vlierbloesemsiroop te maken. De limo is een hit bij alle kinderen én ouders. Want met een vleugje prosecco maak je de lekkerste zomerse cocktails. Vooruit, het recept voor die cocktail schrijven we ook even voor je uit.
Yes, we mogen weer: vlierbloesemsiroop maken
Eind mei begint het al te kriebelen. Ik woon in een groene woonwijk met opvallend veel vlierstruiken. Elke dag check ik met mijn zoontje of er al groene knopjes te zien zijn. Dat is een eerste teken! Enkele weken later (begin juni) zie je dan de eerste witte bloemen verschijnen. Dit noem je schermen. Je herkent de grote, hoge struiken aan de opvallende witte bloemen. Bekijk voor je gaat plukken foto’s op het internet, zodat je scherp hebt hoe de bloem eruitziet, want in Nederland heb je meer soorten witte bloemen en de meesten zijn niet eetbaar en soms zelfs giftig. Op de foto hieronder zie je een vlierstruik. Check hoe groot deze struik is. Onmiskenbaar toch? In augustus krijgt de struik donkerrode bijna zwarte bessen. Ook deze zijn eetbaar, hier kun je lekkere vlierbessen jam van maken.
Kijk goed naar de schermen (de witte bloemen). Neem de vorm van de kleine bloemen goed in je op, want er zijn struiken met witte bloemen die erop lijken, maar die niet eetbaar en soms zelfs giftig zijn.
De kracht van vlierbloesem
Vlierbloesem, afkomstig van de vlierstruik, is een bloem met een subtiele en aangename smaak. Het wordt vaak gebruikt om verfrissende limonades en siropen te maken. Vlierbloesem voegt een lichte zoetheid toe aan drankjes en gerechten. Bovendien staat het bekend om zijn gehalte aan antioxidanten en vitamine C, wat het een gezonde toevoeging maakt. Katja Wezel, wildplukgids: ‘De bloesem van vlier stimuleert het afweersysteem en werkt onder andere verzachtend op de slijmvliezen, dus goed bij bijvoorbeeld keelpijn en hoest. Tempura van de vlierbloesemschermen (met poedersuiker of soyasaus) zijn ook een ware traktatie!’ Wil je meer weten over de kracht van vlier en andere planten? Bekijk dan dit verslag van een wildplukwandeling.
Vlierbloesemsiroop maken, maar eerst wildplukken
Wat is het beste moment om vlierbloesem te plukken? Volgens wildplukexperts is ’s ochtends vroeg op een droge, zonnige dag het beste moment om de schermen (bloemen) te plukken. Dan is de aroma het sterkst. Het enige wat je nodig hebt, is een schaar en een stoffen tas. Ik durf te wedden dat ook jij vlierstruiken in de omgeving hebt. Ze staan zelfs langs de snelweg! Kun je het toch niet vinden? Dan biedt de Wildplukwijzer uitkomst. Kies mooie witte, schone bloemen die goed in bloei staan. Verder nog een belangrijke tip: knip de schermen niet te laag af, omdat je dan het risico hebt dat honden hun plas erover hebben gedaan. Jakkes! Hoeveel schermen je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid siroop die je wilt maken. Ik raad aan om de eerste keer minimaal twintig tot dertig goede schermen te kiezen.
De flessen voor de siroop steriliseren
Voor je driftig aan de slag gaat met je siroop, waar ga je het in doen? Zorg dat je voldoende glazen flessen in huis hebt voor je begint. Het mooiste vind ik limonadeflessen met een beugelsluiting, maar wijnflessen met een goede draaidop of grote conservepotten werken ook prima. Je moet de flessen wel even steriliseren. Dat doe je door de flessen in de vaatwasser te doen en ze daarna een kwartiertje in een voorverwarmde oven te leggen (100°C). Ovenwanten aan als je ze eruit haalt! Laat de flessen op een schone theedoek afkoelen. Deksels en rubberen ringen dompel je even onder in een bakje met kokend water. Gebruik je wijnflessen? Verwijder dan dat plastic dingetje dat vaak in de dop zit. Je moet de flessen binnen een uur vullen zeggen kookexperts, daarna moet je het proces van steriliseren weer opnieuw doen.
Aan de slag met onze huisgemaakte vlierbloesemsiroop.
De lekkerste vlierbloesemsiroop (en cocktails) maak je zo!
Keukengerei
- (stoffen) tas
- schaar
- 2 grote pannen
- snijplank
- groentemes
- weegschaal
- trechter (Geen trechter? Maak een trechter van een PET-fles.)
- theedoek of dunne doek
- diverse gestereliseerde flessen met dop (zoals oude limonade- of wijnflessen)
Ingrediënten
- 20-30 schermen vlierbloesem (in circa 2 liter water later)
- 2 (biologische) citroenen in plakken gesneden
- 1 kg suiker
- kraanwater
- 20 gr citroenzuur per liter (= om lang houdbaar te houden en voor smaak)
- Optioneel kruiden en specerijen zoals kaneel munt, aardbeien, rozenblaadjes en gember
Instructies
- Pluk ’s morgens de bloemschermen. Bij thuiskomst knip je de bloemetjes van de stelen. Schud de bloemen eventueel licht uit om vuil te verwijderen, maar maak ze niet schoon met water (dan verliest het smaak).
- Doe de schermen in een grote pan of emmer. Doe er dan water bij totdat de bloesem precies onder water staat. De bloesem heeft de neiging om te gaan drijven. Leg er eventueel iets zwaars op, zoals een bord. Op die manier blijven alle bloemen onder water staan. Zet de pan of de emmer 24 uur weg.
- Giet de inhoud van de pan na 24 uur door een zeef (en vang het op in een tweede pan). Gooi de bloemen weg. Herhaal dit proces: giet het water dan nog een keer door een theedoek of een hydrofiele doek terug in de andere pan om het echt goed helder te krijgen.
- Doe circa 2 liter van dit bloemenwater in een pan, snijd de citroen in stukjes en doe deze erbij, voeg 1 kg suiker toe. Eventueel kun je ook munt, aardbeien, rozenblaadjes, kaneel, gember en andere kruiden toevoegen om siroop met een twist te maken. Mijn advies is: begin eerst met een goede basic vlierbloesemsiroop. Is het geslaagd? Maak dan eventueel nog een batch met een twist.
- Verwarm het mengsel. Zorg dat het niet kookt, want anders verliest het smaak. Blijf roeren zodat de suiker goed oplost. Doe in deze fase ook citroenzuur erbij en blijf roeren.
- Reinig de flessen en zet deze klaar. Lees hieronder hoe je de flessen reinigt.
- Giet de hete siroop met een trechter in de flessen en sluit ze direct af. Laat ze afkoelen. Heb je geen trechter? Je kunt zelf een trechter maken door de onderkant van een plastic frisdrankfles te knippen.
- Bewaar de flessen siroop in de koelkast. Het is heel normaal als je bezinksel ziet op de bodem van de fles, dit is stuifmeel uit de bloemetjes.
Oelala… Vlierbloesem cocktails
Save the best for last! Je kunt de siroop dus ook gebruiken als ingrediënt voor een zomerse cocktail. Mijn favoriet is een vlierbloesem cocktail met de naam Hugo:
- 120 ml koude prosecco (dat is net iets minder dan een normaal glas wijn)
- 30 ml (1 shotglaasje) Spa rood
- 30 ml (1 shotglaasje) vlierbloesemsiroop
- 1 schijf limoen
- Een paar takjes munt
- Paar blokjes ijs
Bonustip: gin tonic met een scheut vlierbloesemsiroop is ook heel lekker!
Ook een vlierbloesemtip?
Heb je een leuke vlierbloesemtip? Hoe maak jij de lekkerste siroop of cocktails met vlierbloesem? Of heb je nog een andere spannende receptentip zoals de tempura van de wildplukgids? Laat het ons weten!
Meer inspiratie van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: zelf siroop maken van paardenbloemen.
- Bekijk ook: gekonfijte groene vijgen, heerlijk bij dessert of kaasplankje.
- Bekijk ook: duurzame honing: bestaat dat wel?
Photo credits: thegreenlist.nl.