Search
Paardenbloemsiroop

Wildplukrecept: paardenbloemensiroop maken

Van een wildplukgids kregen we de tip om eens paardenbloemensiroop te maken. Het zou een beetje naar honing smaken en erg gezond zijn. Volgens haar zou dit nóg lekkerder zijn dan vlierbloesem en bovendien kun je hier langer van genieten, omdat de paardenbloem langer in bloei staat. We gingen aan de slag met het recept voor makkelijke paardenbloemensiroop. Dit recept is ook heel leuk en makkelijk om met kinderen te maken!

Paardenbloemensiroop maken

Paardenbloemen smaken een beetje naar honing en dat maakt het dus een perfecte bloem om een limonade van te maken. Daarnaast groeit het een groot deel van het jaar rijkelijk in Nederland, dus je kunt makkelijk een handje plukken voor een lekker recept. Tip: pluk niet op veldjes waar honden worden uitgelaten. Natuurgids Katja van Wilderlust is groot fan. (We gingen met haar op pad, bekijk meer over dit leuke uitje hier.) ‘Paardenbloemen hebben onterecht een slecht imago. Ze worden gezien als onkruid en in veel tuinen worden ze weggehaald. Zonde, een paardenbloem is geen onkruid, maar juist een hele mooie, krachtige inheemse bloem. Deze bloemen zijn bovendien heel gezond: ze versterken de werking van de gal en lever, ze zijn geneeskrachtig en kunnen helpen bij een slechte spijsvertering, verminderde eetlust, reuma, jicht, artrose en eczeem’. We leren van Katja dat je met paardenbloemen alle kanten op kunt: De jonge blaadjes van paardenbloem kun je gebruiken in een salade of roerbakken. Naast limonade kun je er ook jam of gelei van maken. Of wat dacht je van een zomerse cocktail met deze siroop als basis? Daar zeggen we geen nee tegen!

Zelf paardenbloemen limonade maken met kinderen

Aangestoken door deze wildplukwandeling besloot ik samen met mijn zoontje Frank (7) zelf aan de slag te gaan met een paardenbloemensiroop. Een klein beetje ervaring hebben we wel, want elk jaar in juni maken we ook al vlierbloesemsiroop en dat pakt ook altijd supergoed uit. En wat blijkt? Paardenbloemlimonade (lekker scrabblewoord) is net zo makkelijk om te maken en de smaak is heel goed, anders dan vlierbloesem. En nog een voordeel: paardenbloem groeit bijna het hele jaar door!

Zelf paardenbloemen plukken voor paardenbloemensiroop.
Paardenbloemen limonade

Wildplukrecept paardenbloemensiroop

Paardenbloemen onkruid? Welnee, het is een prachtige inheemse bloem die eetbaar is. Je kunt er waanzinnig lekkere siroop van maken. Dit recept is voor 1 liter siroop. Dit zelfmaak-recept is ook heel leuk en makkelijk om met kinderen te doen.
No ratings yet
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang drankjes
Keuken Nederlands
Porties 1 liter

Keukengerei

  • (stoffen) tas
  • schaar
  • 2 pannen
  • zeef
  • theedoek
  • lege fles
  • trechter

Ingrediënten
  

  • 30 paardenbloemen (Pluk bloemen op afgelegen plek om de kans op bezoekjes van honden en katten te minimaliseren.)
  • 1 liter water
  • 500 gr suiker
  • 2 el (vegan) honing (Ik gebruikte vegan brandnetel honing.)
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstok
  • specerijen naar smaak (Ik voegde dropplant uit eigen tuin toe.)

Instructies
 

Dag 1: siroop maken

  • Pluk of knip op een zonnige dag de paardenbloemen op een rustige plek, een plek waar geen/weinig honden, katten en auto’s komen. Op een zonnige ochtend of middag staan de bloemen open en zitten de bloemen vol stuifmeel. Dit is een mooi moment om te plukken! Doe de paarden bloemen in je tas.
  • Thuis scheid je de gele bloemen van het groen en doe de gele bloemen in een zeef. Was de bloemen. Het beste is om zoveel mogelijk groen eraf te plukken of te knippen. Een beetje groen is niet erg, maar het is een beetje bitter van smaak.
  • Was de bloemen goed.
  • Snijd de citroen in partjes.
  • Doe de bloemen, citroen, kaneel, specerijen in een pan met één liter water en zet het op een vuurtje.
  • Voeg de suiker en de (vegan) honing al roerend toe. Blijf roeren totdat de suiker en honing is opgelost. Zet het vuur uit.
  • Laat de pan een dagje staan.

Dag 2: siroop bottelen

  • Hang een schone theedoek in een zeef en giet de siroop door de theedoek en zeef. Vang de siroop op in een tweede pan onder de zeef. Wat in de theedoek en zeef blijft hangen, gooi je weg.
  • Steriliseer een fles (en vergeet de dop niet). Steriliseren: giet kokend water over de fles en zet de fles daarna tien minuten in een oven van 100°C.
  • Giet de siroop met een trechter in een fles.
  • Je kunt de siroop zeker een maand bewaren. Doe citroenzuur bij de siroop als je het langer wilt bewaren.
Trefwoord siroop,, limonade, paardenbloem, wildplukken

Paardenbloemen hebben een geneeskrachtige werking en ze zijn heel lekker. Meer weten over deze eetbare bloem?

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: