Paardenbloemsiroop

Wildpluk recept: paardenbloemensiroop maken

Toen ik laatst op een georganiseerde wildplukwandeling ging, was de natuurgids ontzettend enthousiast over paardenbloemen. Een prachtige inheemse bloem die rijkelijk groeit in ons land. Een bloem die bovendien eetbaar is, een beetje naar honing smaakt en waarmee je dus prachtige recepten kunt maken. Daarnaast is paardenbloem heel erg gezond. Ik deel je mijn recept voor makkelijke paardenbloemensiroop. Dit recept is ook heel leuk en makkelijk om met kinderen te maken.

Paardenbloemensiroop maken

Paardenbloemen smaken een beetje naar honing en dat maakt het dus een perfecte bloem om een limonade van te maken. Daarnaast groeit het een groot deel van het jaar rijkelijk in Nederland, dus je kunt makkelijk een handje plukken voor een lekker recept. Katja, mijn natuurgids tijdens de wildplukwandeling, is ook groot fan: ‘Paardenbloemen hebben onterecht een slecht imago. Ze worden gezien als onkruid en in menig achtertuin geruimd. Terwijl de paardenbloem juist een hele mooie, krachtige inheemse bloem is. Deze bloemen zijn bovendien heel gezond: ze versterken de werking van de gal en lever. De bloem is geneeskrachtig en kan helpen bij een slechte spijsvertering, verminderde eetlust, reuma, jicht, artrose en eczeem’. De jonge blaadjes van paardenbloem kun je ook gebruiken in een salade of roerbakken. Naast limonade kun je er ook jam of gelei van maken. Of wat dacht je van een zomerse cocktail met deze siroop als basis?

Zelf paardenbloemen limonade maken met kinderen

Geënthousiasmeerd door de wildplukwandeling besloot ik samen met mijn zoontje Frank (7) zelf aan de slag te gaan met een paardenbloemensiroop. Een klein beetje ervaring hebben we wel, want elk jaar in juni maken we ook al vlierbloesemsiroop en dat pakt ook altijd supergoed uit. En wat blijkt? Paardenbloemen limonade is net zo makkelijk te maken en minstens even lekker en nog een voordeel: paardenbloem groeit bijna he hele jaar door!

Zelf paardenbloemen plukken voor paardenbloemensiroop.
Paardenbloemen limonade

WILDPLUK RECEPT: PAARDENBLOEMENSIROOP

Paardenbloemen onkruid? Welnee, het is een prachtige inheemse bloem die eetbaar is. Je kunt er waanzinnig lekkere siroop van maken. Het recept voor 1 liter siroop, ook heel leuk en makkelijk om met kinderen te doen.
No ratings yet
Voorbereiding 10 min
Bereiding 10 min
Gang Drankjes
Keuken Nederlands
Porties 1 liter

Keukengerei

  • 1 (linnen) tas
  • 1 schaar
  • 2 pannen
  • 1 zeef
  • 1 theedoek
  • 1 lege fles
  • 1 trechter

Ingrediënten
  

  • 30 paardenbloemen (Pluk bloemen op afgelegen plek om de kans op bezoekjes van honden en katten te minimaliseren)
  • 1 liter water
  • 500 gram suiker
  • 2 eetlepels (vegan) honing (Ik gebruikte vegan brandnetel honing)
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstok
  • specerijen naar smaak (Ik voegde dropplant uit eigen tuin toe)

Instructies
 

Dag 1: siroop maken

  • Pluk op een zonnige dag de paardenbloemen op een rustige plek, een plek waar geen/weinig honden, katten en auto’s komen. Op een zonnige ochtend of middag staan de bloemen open en zitten de bloemen vol stuifmeel. Dit is een mooi moment om te plukken!
  • Scheid de gele bloemen van het groen en doe de gele bloemen in een zeef. Was de bloemen. Het beste is om zoveel mogelijk groen eraf te trekken/ plukken,/ knippen. Een beetje groen is niet erg, maar het is een beetje bitter.
  • Was de bloemen goed.
  • Snijd de citroen in partjes.
  • Doe de bloemen, citroen, kaneel, specerijen in een pan met één liter water en zet het op een vuurtje.
  • Voeg de suiker en de (vegan) honing al roerend toe. Blijf roeren totdat de suiker en honing is opgelost. Zet het vuur uit.
  • Laat de pan een dagje staan.

Dag 2: siroop bottelen

  • Hang een theedoek in een zeef en giet de siroop door de theedoek en zeef. Vang de siroop op in een tweede pan onder de zeef. Wat in de theedoek en zeef blijft hangen, gooi je weg.
  • Steriliseer een fles (en vergeet de dop niet). Giet er kokend water overheen en zet de fles daarna tien minuten in een oven van 100 graden.
  • Giet de siroop met een trechter in een fles.
Trefwoord siroop,, limonade, paardenbloem, wildplukken

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: