Toen ik laatst op een georganiseerde wildplukwandeling ging, was de natuurgids ontzettend enthousiast over paardenbloemen. Een prachtige inheemse bloem die rijkelijk groeit in ons land. Een bloem die bovendien eetbaar is, een beetje naar honing smaakt en waarmee je dus prachtige recepten kunt maken. Daarnaast is paardenbloem heel erg gezond. Ik deel je mijn recept voor makkelijke paardenbloemensiroop. Dit recept is ook heel leuk en makkelijk om met kinderen te maken.
Paardenbloemensiroop maken
Paardenbloemen smaken een beetje naar honing en dat maakt het dus een perfecte bloem om een limonade van te maken. Daarnaast groeit het een groot deel van het jaar rijkelijk in Nederland, dus je kunt makkelijk een handje plukken voor een lekker recept. Katja, mijn natuurgids tijdens de wildplukwandeling, is ook groot fan: ‘Paardenbloemen hebben onterecht een slecht imago. Ze worden gezien als onkruid en in menig achtertuin geruimd. Terwijl de paardenbloem juist een hele mooie, krachtige inheemse bloem is. Deze bloemen zijn bovendien heel gezond: ze versterken de werking van de gal en lever. De bloem is geneeskrachtig en kan helpen bij een slechte spijsvertering, verminderde eetlust, reuma, jicht, artrose en eczeem’. De jonge blaadjes van paardenbloem kun je ook gebruiken in een salade of roerbakken. Naast limonade kun je er ook jam of gelei van maken. Of wat dacht je van een zomerse cocktail met deze siroop als basis?
Zelf paardenbloemen limonade maken met kinderen
Geënthousiasmeerd door de wildplukwandeling besloot ik samen met mijn zoontje Frank (7) zelf aan de slag te gaan met een paardenbloemensiroop. Een klein beetje ervaring hebben we wel, want elk jaar in juni maken we ook al vlierbloesemsiroop en dat pakt ook altijd supergoed uit. En wat blijkt? Paardenbloemen limonade is net zo makkelijk te maken en minstens even lekker en nog een voordeel: paardenbloem groeit bijna he hele jaar door!




WILDPLUK RECEPT: PAARDENBLOEMENSIROOP
Keukengerei
- 1 (linnen) tas
- 1 schaar
- 2 pannen
- 1 zeef
- 1 theedoek
- 1 lege fles
- 1 trechter
Ingrediënten
- 30 paardenbloemen (Pluk bloemen op afgelegen plek om de kans op bezoekjes van honden en katten te minimaliseren)
- 1 liter water
- 500 gram suiker
- 2 eetlepels (vegan) honing (Ik gebruikte vegan brandnetel honing)
- 1 citroen
- 1 kaneelstok
- specerijen naar smaak (Ik voegde dropplant uit eigen tuin toe)
Instructies
Dag 1: siroop maken
- Pluk op een zonnige dag de paardenbloemen op een rustige plek, een plek waar geen/weinig honden, katten en auto’s komen. Op een zonnige ochtend of middag staan de bloemen open en zitten de bloemen vol stuifmeel. Dit is een mooi moment om te plukken!
- Scheid de gele bloemen van het groen en doe de gele bloemen in een zeef. Was de bloemen. Het beste is om zoveel mogelijk groen eraf te trekken/ plukken,/ knippen. Een beetje groen is niet erg, maar het is een beetje bitter.
- Was de bloemen goed.
- Snijd de citroen in partjes.
- Doe de bloemen, citroen, kaneel, specerijen in een pan met één liter water en zet het op een vuurtje.
- Voeg de suiker en de (vegan) honing al roerend toe. Blijf roeren totdat de suiker en honing is opgelost. Zet het vuur uit.
- Laat de pan een dagje staan.
Dag 2: siroop bottelen
- Hang een theedoek in een zeef en giet de siroop door de theedoek en zeef. Vang de siroop op in een tweede pan onder de zeef. Wat in de theedoek en zeef blijft hangen, gooi je weg.
- Steriliseer een fles (en vergeet de dop niet). Giet er kokend water overheen en zet de fles daarna tien minuten in een oven van 100 graden.
- Giet de siroop met een trechter in een fles.


Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Energie besparen is actueler dan ooit. Sinds kort gebruiken wij EnergyFlip, een handige app waarmee we live inzicht krijgen in energieverbruik in ons huis.
- Ben je op zoek naar een lekkere vleesvervanger? Heb je al een GREENFORCE geprobeerd?
- Meer weten over duurzaam tuinieren: Help de natuur, koop gifvrije planten.
- Bestaat duurzame honing wel? Lees er alles over.