Zoeken
Recept: vegan paardenbloemhoning

Recept: vegan paardenbloemhoning

De lente komt eraan, de bloemen beginnen weer te bloeien en de bijen vliegen weer vrolijk rond op zoek naar nectar om honing van te maken. Deze honing is eigenlijk bedoeld voor de bijen zelf en niet voor ons. Ben je toch dol op honing? Dan hebben we een milieu- en diervriendelijke oplossing voor je: vegan paardenbloemhoning. Ja je leest het goed, honing gemaakt van paardenbloemen. Een paardenbloem smaakt heerlijk zoet, we maakten er eerder ook al limonadesiroop van. Vertrouw ons maar: dit recept wil je proberen!

Honing van paardenbloemen?

Iedereen die als kind weleens een paardenbloem geproefd heeft, weet dat paardenbloemen een beetje bitter smaken. Ze worden dan ook vaak als onkruid gezien. Maar wist je dat paardenbloemen eigenlijk heel gezond zijn? Deze inheemse bloemen zitten boordevol vitaminen, zijn goed voor de stofwisseling en ondersteunen de werking van nieren en lever. Je kunt er thee van maken, je kunt ze door de salade heen doen en als je niet van die bittere smaak houdt, dan maak je er gewoon siroop of honing van. Wij zijn dolblij dat we een heerlijk recept voor vegan paardenbloemhoning gevonden hebben, omdat het de ideale vervanger voor bijenhoning is. Zoals we namelijk eerder al concludeerden in dit artikel, bestaat er eigenlijk geen duurzame en diervriendelijke honing.

Paardenbloemen plukken en paardenbloemhoning maken is ook een superleuke activiteit om samen met je (klein)kinderen te doen.

Paardenbloemen plukken voor je eigen vegan paardenbloemhoning

Om je eigen paardenbloemhoning te maken, heb je natuurlijk wel paardenbloemen nodig. Dus we zorgen ook nog voor je dagelijkse portie beweging en frisse lucht. Thank us later. Aangezien paardenbloemen bijna overal groeien, vind je er vast ook wel een paar in jouw buurt. Let wel op dat je de paardenbloemen verzamelt op een plek waar weinig verkeer is en waar weinig honden of katten rondlopen. Paardenbloemen kun je tijdens zachte winters al vanaf januari in Nederland tegenkomen, maar het beste bloeien ze normaal gesproken in april. Met een beetje geluk vind je in mei ook nog paardenbloemen en als de herfst echt heel mild is, zou je in december ook nog een enkele paardenbloem tegen kunnen komen. Aangezien je voor ons recept aardig wat paardenbloemen nodig hebt, raden wij aan om in april al op zoek te gaan. Het beste tijdstip om op zoek te gaan naar paardenbloemen is op een zonnige ochtend, wanneer de bloemen open zijn en de dauw net opgedroogd is.

Zelfgemaakte vegan paardenbloemhoning

Recept: vegan paardenbloemhoning

Ben je op zoek naar diervriendelijke en milieuvriendelijke honing? Dan hebben wij het ideale recept voor je, namelijk vegan honing van paardenbloemen. Paardenbloemen?! Ja, dit ‘onkruid‘ is niet alleen heel gezond, maar je kunt er ook nog eens de lekkerste honing van maken die qua smaak lijkt op normale honing.
No ratings yet
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang beleg
Keuken Nederlands
Porties 1 kg

Keukengerei

  • 2 pannen
  • theedoek
  • glazen potten (inhoud in totaal 1 liter)

Ingrediënten
  

  • 100 paardenbloemhoofden
  • 1 liter water
  • 1 kg suiker
  • halve biologische citroen
  • halve biologische sinaasappel

Instructies
 

  • Doe de paardenbloemhoofden (dus alleen het gele gedeelte) in een pan en giet vervolgens het water in de pan. Of je de paardenbloemen van tevoren moet wassen, daar zijn de meningen over verdeeld. Sommigen zeggen dat het beter is om de bloemen niet te wassen omdat er anders waardevolle ingrediënten verloren gaan. Maar het is natuurlijk wel hygiënischer om ze van tevoren te wassen. Ik laat het ervan afhangen waar ik de paardenbloemen verzameld heb.
  • De halve citroen en sinaasappel in plakjes snijden en ook in de pan doen.
  • Het geheel ongeveer 10 minuten koken en dan weer laten afkoelen. Dek de pan af en laat het 24 uur staan.
  • De volgende dag de paardenbloemhoofden, citroen en sinaasappel met een theedoek afgieten zodat alleen de vloeistof nog over blijft. Vang op het einde het mengsel op in de theedoek, zodat je de laatste vloeistof er nog uit kunt knijpen.
  • De suiker aan de vloeistof toevoegen en het geheel aan de kook brengen. Op een laag pitje laten koken en telkens weer roeren.
  • Net zo lang koken totdat de consistentie ongeveer hetzelfde is als normale honing. Dit kan minstens een uur duren. De consistentie van de honing kun je testen door een klein lepeltje honing uit de pan te nemen en op een bord te laten afkoelen.

Notities

  • Spoel de glazen potjes waar je de honing in bewaart, van tevoren met kokend water uit. Vergeet de deksels niet. Zet de potjes daarna nog 10 minuten in de oven met 100°C en zorg ervoor dat alles goed droog is voordat je de honing erin doet. Zo is de honing ongeveer een jaar lang houdbaar.
  • Bewaar de paardenbloemhoning op een droge en donkere plek. Bewaar het niet in de koelkast want dan kristalliseert de honing.
Trefwoord wildplukken, vegan honing, paardenbloem, honing

Links de ingrediënten voor vegan paardenbloemhoning. Rechts: met een theedoek (of hydrofiele doek) kun je het geheel makkelijk afgieten.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: velt.nu, Flora van Nederland. Photo credits: Kirsten Schoner.

Share

Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: