Ben je op zoek naar diervriendelijke en milieuvriendelijke honing? Dan hebben wij het ideale recept voor je, namelijk vegan honing van paardenbloemen. Paardenbloemen?! Ja, dit ‘onkruid‘ is niet alleen heel gezond, maar je kunt er ook nog eens de lekkerste honing van maken die qua smaak lijkt op normale honing.
Doe de paardenbloemhoofden (dus alleen het gele gedeelte) in een pan en giet vervolgens het water in de pan. Of je de paardenbloemen van tevoren moet wassen, daar zijn de meningen over verdeeld. Sommigen zeggen dat het beter is om de bloemen niet te wassen omdat er anders waardevolle ingrediënten verloren gaan. Maar het is natuurlijk wel hygiënischer om ze van tevoren te wassen. Ik laat het ervan afhangen waar ik de paardenbloemen verzameld heb.
De halve citroen en sinaasappel in plakjes snijden en ook in de pan doen.
Het geheel ongeveer 10 minuten koken en dan weer laten afkoelen. Dek de pan af en laat het 24 uur staan.
De volgende dag de paardenbloemhoofden, citroen en sinaasappel met een theedoek afgieten zodat alleen de vloeistof nog over blijft. Vang op het einde het mengsel op in de theedoek, zodat je de laatste vloeistof er nog uit kunt knijpen.
De suiker aan de vloeistof toevoegen en het geheel aan de kook brengen. Op een laag pitje laten koken en telkens weer roeren.
Net zo lang koken totdat de consistentie ongeveer hetzelfde is als normale honing. Dit kan minstens een uur duren. De consistentie van de honing kun je testen door een klein lepeltje honing uit de pan te nemen en op een bord te laten afkoelen.
Notities
Spoel de glazen potjes waar je de honing in bewaart, van tevoren met kokend water uit. Vergeet de deksels niet. Zet de potjes daarna nog 10 minuten in de oven met 100°C en zorg ervoor dat alles goed droog is voordat je de honing erin doet. Zo is de honing ongeveer een jaar lang houdbaar.
Bewaar de paardenbloemhoning op een droge en donkere plek. Bewaar het niet in de koelkast want dan kristalliseert de honing.