Search
Hollandse pesto van zevenblad en daslook

Wildplukpesto: Hollandse pesto van zevenblad en daslook

Pesto kennen we voornamelijk als Italiaanse lekkernij, maar wist je dat je ook een Hollandse variant kunt maken van daslook en zevenblad dat in de lentemaanden gewoon om ons heen groeit. Deze wildplukpesto smaakt verrukkelijk. Heerlijk voor op een toastje, op je boterham of door de pasta! Onze wildplukexpert Katja deelt haar receptje voor pesto van zevenblad en daslook.

Hollandse pesto van zevenblad?

Een Hollandse wildplukpesto heeft best wel veel weg van de Italiaanse pesto – dat recept vind je hier. Ook deze variant is een smaakvolle saus gemaakt van verse kruiden, noten, knoflook, kaas en olijfolie. Alleen laten we in dit geval de traditionele basilicum achterwege en gebruiken we wilde planten zoals daslook en zevenblad. Deze planten geven de pesto een kruidige twist. Perfect voor bij pasta, op brood of als smaakmaker in diverse gerechten. Voordat je enthousiast aan de slag gaat met dit recept, is het belangrijk dat je een aantal dingen weet over zevenblad, daslook en wildplukken.

Zevenblad, een eetbare plant bomvol vitaminen

Zevenblad, ook wel tuindersverdriet genoemd, is een veel voorkomende plant in tuinen, moestuinen, parken, bermen en bossen. De naam doet vermoeden dat de plant altijd te herkennen is aan haar zeven bladeren, maar niks is minder waar. Vaak zijn het er zeven, maar heel vaak heeft de plant maar drie, vijf of zelfs negen blaadjes. Het groeit heel hard en daarom zijn mensen met een tuin hier niet dol op. Hoewel het vaak als onkruid wordt gezien, is het een supergezond plantje vol met vitaminen A en C, antioxidanten, eiwitten en mineralen. Het is familie van selderij en peterselie. Ik vind zevenblad bijna overal lekker bij, omdat het de smaak van peterselie/wortel/selderij heeft. Je kunt het gebruiken als een soort spinazie, maar ook in pesto’s, hartige taarten, roerbakgerechten of in een smoothie is het een feest. En wist je dat vlinders en bijen ook dol zijn op deze plant? Heb je zevenblad in de tuin? Houd ’m in toom, maar verwijder ‘m niet helemaal, is mijn advies. Daar is-ie te lekker en te belangrijk voor.

Daslook, een soort wilde knoflook

Daslook is een bijzonder plantje dat tot 2017 beschermd is geweest. Het is een wilde plant met langwerpige bladeren en witte stervormige bloemetjes, vooral te vinden in bosrijke, half beschaduwde gebieden. Het heeft een knoflookachtige geur en smaak, wat het populair maakt in de keuken. De eetbare bladeren zijn geschikt voor onder andere salades, pesto’s en soepen. De stervormige bloemetjes zijn prachtige te gebruiken als decoratie voor een gerecht, de zaaddoosjes kun je inleggen als kappertjes en de knolletjes onder de grond zijn te gebruiken als ‘knoflookjes’. Naast culinaire toepassingen heeft daslook ook medicinale eigenschappen. Het is rijk aan ijzer en vitamine C en heeft daarmee een positief effect op het immuunsysteem.

Hoewel je bij elke wildplukactie goed moet weten wat je doet, is bij daslook extra voorzichtigheid geboden. De plant heeft namelijk twee giftige broertjes (of zusjes) die er verdomd veel op lijken. Het Meiklokje dat wordt genoemd in bovenstaand artikel is vaak beter bekend als het prachtige maar ontzettend giftige Lelietje-van-Dalen. Ben je geen ervaren wildplukker? Ga dan op zoek naar daslook met een gids of plant het in je tuin!

Hollandse pesto van zevenblad en daslook, beide planten groeien in het wild in Nederland. Goed om te weten: piepjong zevenblad kun je soms vanaf februari al vinden en groeit tot in augustus of zelfs tot in september. Daslook groeit van maart tot en met juli ongeveer.

Wildplukken moet je serieus nemen

Hoewel ik dol ben op dit receptje, toch ook nog even een disclaimer. Het is van essentieel belang dat je weet wat je plukt. Zo heeft daslook een extreem giftige dubbelganger, die wel goed te onderscheiden is, maar je moet het dan wel echt met aandacht determineren. En dat geldt eigenlijk voor alle plantjes. Daarnaast is wildplukken officieel verboden in Nederland, maar het wordt op veel plekken gedoogd. Het is belangrijk om je aan een aantal wildplukregels te houden, zodat we allemaal kunnen blijven genieten van de natuur.

  • Pluk alleen als je zeker weet dat het een eetbare soort is. (Voor determinatie is het soms wel handig om iets te plukken. Pluk dan alleen wat nodig is om goed te kunnen determineren.)
  • Neem altijd een veldgids (boek) mee om soorten te kunnen determineren.
  • Zorg dat je thuis meerdere wildplukboeken hebt, zodat je gevonden soorten kunt vergelijken.
  • Neem een opgeladen telefoon mee om het internet of een plantenapp (Obsidentify of PlantNet) te kunnen raadplegen. Let op: deze apps zijn géén garantie op het juiste antwoord, maar kunnen je slechts wat op weg helpen. Raadpleeg altijd ook een betrouwbare veldgids of een kenner.
  • Je plukt geen kwetsbare of bedreigde planten.
  • Je plukt geen planten waar er maar weinig van bij elkaar staan.
  • Je plukt niet in beschermde gebieden.
  • Een richtlijn is: pluk niet meer dan een champignondoosje voor eigen gebruik (enige uitzondering is vlier).
  • Pluk altijd met liefde en respect voor de natuur en de omgeving.
  • Pluk alleen dat wat je gaat gebruiken.
  • Snijd of knip de plant voorzichtig en met aandacht af, zodat deze gewoon weer door kan groeien.
  • Wees lief voor dieren, vogels en insecten, verstoor ze niet om aan je wildpluk te komen.
  • Laat de natuur altijd mooier achter dan je het aantreft. Zie je bijvoorbeeld een verdwaald stukje plastic liggen tijdens je wandeling? Neem dit mee om weg te gooien.

Wildplukken is waanzinnig, maar je moet er niet te makkelijk over denken. Dat is ook de reden waarom ik met mijn bedrijf Wilderlust wildplukcursussen en -rondleidingen geef. Ik wil mensen goed geïnformeerd op pad sturen!

Het staat prachtig op een borrelplank: Hollandse pesto van zevenblad en daslook.

Hollandse pesto van zevenblad en daslook

Hollandse wildplukpesto van zevenblad en daslook

Ben je bekend met alle wildplukregels en kun je de planten goed determineren? Dan is het te gek om een wildplukpesto te maken. De basilicum laat je achterwege. In plaats daarvan gebruik je zevenblad en daslook uit je eigen omgeving wat tussen maart en mei rijkelijk en jong groeit!
No ratings yet
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang borrelhapje, bijgerecht, beleg
Keuken Italiaans, Nederlands

Keukengerei

  • pan
  • keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten
  

  • volle hand zevenblad (Bij voorkeur jonge plantjes.)
  • handje daslookbladeren. Heb je geen daslook? Gebruik dan een teentje knoflook
  • handje pompoenpitten
  • handje zonnebloempitten
  • handje geraspte Remeker of Nylander kaas (bio) (Vegan? Gebruik dan edelgistvlokken.)
  • sap van ½ kleine bio citroen
  • extra vierge olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Zet een pan op een middelhoog vuur en rooster daarin de pompoen- en zonnebloempitjes totdat ze licht bruin verkleuren.
  • Was het zevenblad en de daslook. Zorg dat je het hierna goed droogt.
  • Doe het zevenblad, de daslook (of knoflook), wat flinke scheuten olijfolie en de kaas in de keukenmachine en draai deze door totdat het een gladde pasta is. Eventueel extra olijfolie toevoegen om het beter te kunnen mixen.
  • Voeg vervolgens het citroensap, de geroosterde pitjes en wat peper en zout toe en mix nog even kort zodat de pitjes wat van de structuur behouden. Dit is lekker voor de bite.
  • Serveer op een toastje en ta-da: een heerlijke borrelhap! De pesto is ook heerlijk te gebruiken als saus bij een pasta.
Trefwoord wildplukken, pesto, daslook, zevenblad

Wildplukpesto van zevenblad en daslook laten proeven tijdens een wildplukwandeling.

Meer wildpluktips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: wilderlust.nl, overig: thegreenlist.nl.

Share

Katja Wezel

Katja Wezel

Katja organiseert met haar bedrijf Wilderlust wildplukwandelingen en online wildplukcursussen in de omgeving van Amsterdam en Castricum, en op uitnodiging ook in de rest van Nederland.
Katja Wezel

Katja Wezel

Katja organiseert met haar bedrijf Wilderlust wildplukwandelingen en online wildplukcursussen in de omgeving van Amsterdam en Castricum, en op uitnodiging ook in de rest van Nederland.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: