Het zijn de kleine dingen die het doen. Dat bewijst dit receptje wel. Daslookzout is een eenvoudig wildplukreceptje. Heerlijk om je eitje of andere hartige gerechten mee te zouten. Onze wildplukexpert Katja vertelt je er graag meer over!
Daslookzout, zout met een knoflookachtige smaak
Het recept is supereenvoudig: handje daslook, handje zout en je hebt een heerlijke smaakmaker met een zoute-knoflook achtige bite. Die knofsmaak komt van daslook, een bijzonder plantje dat ‘gewoon’ in Nederland groeit. Daslook is een bijzonder plantje dat tot 2017 beschermd is geweest. Het is een wilde plant met langwerpige bladeren en witte stervormige bloemetjes, vooral te vinden in bosrijke, half beschaduwde gebieden. Het heeft een knoflookachtige geur en smaak, wat het populair maakt in de keuken. De eetbare bladeren zijn geschikt voor onder andere salades, pesto’s en soepen. De stervormige bloemetjes zijn prachtige te gebruiken als decoratie voor een gerecht, de zaaddoosjes kun je inleggen als kappertjes en de knolletjes onder de grond zijn te gebruiken als ‘knoflookjes’. Naast culinaire toepassingen heeft daslook ook medicinale eigenschappen. Het is rijk aan ijzer en vitamine C en heeft daarmee een positief effect op het immuunsysteem.
Hoewel je bij elke wildplukactie goed moet weten wat je doet, is bij daslook extra voorzichtigheid geboden. De plant heeft namelijk twee giftige broertjes (of zusjes) die er verdomd veel op lijken. Het meiklokje is er één van en is vaak beter bekend als het prachtige, heerlijk ruikende maar ontzettend giftige Lelietje-van-Dalen. Ben je geen ervaren wildplukker? Ga dan op zoek naar daslook met een gids of plant het in je tuin!
Wildplukken moet je serieus nemen
Hoewel ik dol ben op dit receptje, toch ook nog even een disclaimer. Het is van essentieel belang dat je weet wat je plukt. Zo heeft daslook een extreem giftige dubbelganger, die wel goed te onderscheiden is, maar je moet het dan wel echt met aandacht determineren. En dat geldt eigenlijk voor alle plantjes. Daarnaast is wildplukken officieel verboden in Nederland, maar het wordt op veel plekken gedoogd. Het is belangrijk om je aan een aantal wildplukregels te houden, zodat we allemaal kunnen blijven genieten van de natuur.
- Pluk alleen als je zeker weet dat het een eetbare soort is. (Voor determinatie is het soms wel handig om iets te plukken. Pluk dan alleen wat nodig is om goed te kunnen determineren.)
- Neem altijd een veldgids (boek) mee om soorten te kunnen determineren.
- Zorg dat je thuis meerdere wildplukboeken hebt, zodat je gevonden soorten kunt vergelijken.
- Neem een opgeladen telefoon mee om het internet of een plantenapp (Obsidentify of PlantNet) te kunnen raadplegen. Let op: deze apps zijn géén garantie op het juiste antwoord, maar kunnen je slechts wat op weg helpen. Raadpleeg altijd ook een betrouwbare veldgids of een kenner.
- Je plukt geen kwetsbare of bedreigde planten.
- Je plukt geen planten waar er maar weinig van bij elkaar staan.
- Je plukt niet in beschermde gebieden.
- Een richtlijn is: pluk niet meer dan een champignondoosje voor eigen gebruik (enige uitzondering is vlier).
- Pluk altijd met liefde en respect voor de natuur en de omgeving.
- Pluk alleen dat wat je gaat gebruiken.
- Snijd of knip de plant voorzichtig en met aandacht af, zodat deze gewoon weer door kan groeien.
- Wees lief voor dieren, vogels en insecten, verstoor ze niet om aan je wildpluk te komen.
- Laat de natuur altijd mooier achter dan je het aantreft. Zie je bijvoorbeeld een verdwaald stukje plastic liggen tijdens je wandeling? Neem dit mee om weg te gooien.
Wildplukken is waanzinnig, maar je moet er niet te makkelijk over denken. Dat is ook de reden waarom ik met mijn bedrijf Wilderlust wildplukcursussen en -rondleidingen geef. Ik wil mensen goed geïnformeerd op pad sturen!
Daslookzout maken, een simpel wildplukreceptje voor in de lente.
Daslookzout
Keukengerei
- mes
- oven
Ingrediënten
- handje daslookbladeren
- je favoriete zout
Instructies
- Snijd de daslookbladeren fijn in reepjes over de breedte van het blad. Droog ze in de oven op 60°C (2-4 uur). Zet de oven op een kiertje, zodat de bladeren niet verbranden (of gebruik een speciale droogoven). Is de daslook droog? Vermeng het dan met je favoriete zout.
- Zorg er altijd voor dat de blaadjes volledig gedroogd zijn voor je ze mengt met het zout, zo vermijd je mogelijke schimmelvorming.
Meer wildpluktips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: op wildplukwandeling!
- Bekijk ook: Hollandse pesto van zevenblad en daslook.
- Bekijk ook: het lekkerste recept voor paardenbloemensiroop (vinden wij dan).
- Bekijk ook: vlierbloesemlimonade en -cocktails maken.
Photo credits: thegreenlist.nl & wilderlust.nl.