Het zijn de kleine dingen die het doen. Dat bewijst dit receptje wel. Daslookzout is een eenvoudig wildplukreceptje. Heerlijk om je eitje of andere hartige gerechten mee te zouten. Onze wildplukexpert Katja vertelt je er graag meer over!
Daslookzout, zout met een knoflookachtige smaak
Het recept is supereenvoudig: handje daslook, handje zout en je hebt een heerlijke smaakmaker met een zoute-knoflook achtige bite. Die knofsmaak komt van daslook, een bijzonder plantje dat ‘gewoon’ in Nederland groeit. Daslook is een bijzonder plantje dat tot 2017 beschermd is geweest. Het is een wilde plant met langwerpige bladeren en witte stervormige bloemetjes, vooral te vinden in bosrijke, half beschaduwde gebieden. Het heeft een knoflookachtige geur en smaak, wat het populair maakt in de keuken. De eetbare bladeren zijn geschikt voor onder andere salades, pesto’s en soepen. De stervormige bloemetjes zijn prachtige te gebruiken als decoratie voor een gerecht, de zaaddoosjes kun je inleggen als kappertjes en de knolletjes onder de grond zijn te gebruiken als ‘knoflookjes’. Naast culinaire toepassingen heeft daslook ook medicinale eigenschappen. Het is rijk aan ijzer en vitamine C en heeft daarmee een positief effect op het immuunsysteem.
Hoewel je bij elke wildplukactie goed moet weten wat je doet, is bij daslook extra voorzichtigheid geboden. De plant heeft namelijk twee giftige broertjes (of zusjes) die er verdomd veel op lijken. Het meiklokje is er één van en is vaak beter bekend als het prachtige, heerlijk ruikende maar ontzettend giftige Lelietje-van-Dalen. Ben je geen ervaren wildplukker? Ga dan op zoek naar daslook met een gids of plant het in je tuin!



Daslookzout maken, een simpel wildplukreceptje voor in de lente.

Daslookzout
Keukengerei
- mes
- oven
Ingrediënten
- handje daslookbladeren
- je favoriete zout
Instructies
- Snijd de daslookbladeren fijn in reepjes over de breedte van het blad. Droog ze in de oven op 60°C (2-4 uur). Zet de oven op een kiertje, zodat de bladeren niet verbranden (of gebruik een speciale droogoven). Is de daslook droog? Vermeng het dan met je favoriete zout.
- Zorg er altijd voor dat de blaadjes volledig gedroogd zijn voor je ze mengt met het zout, zo vermijd je mogelijke schimmelvorming.
Even een plukpauze: ken jij de wildplukregels al?
Wildplukken is niet alleen superleuk (en lekker!), maar ook iets waar je een beetje verstand van moet hebben. In Nederland is het officieel verboden, maar op veel plekken wordt het oogluikend toegestaan – zolang je het netjes doet. Zie de natuur als een prachtig buffet waar we allemaal van mogen proeven, maar alleen als we ons gedragen. Dus pluk met liefde, niet met hebzucht. Meer weten? Lees de ongeschreven regels van wildplukken. We hebben het voor je op een rijtje gezet!
Wil je ook met Katja op pad? Check dan haar website Wilderlust met alle informatie over haar wildplukwandelingen en -cursussen.
Meer wildpluktips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: op wildplukwandeling!
- Bekijk ook: Hollandse pesto van zevenblad en daslook.
- Bekijk ook: kappertjes van daslookzaadjes.
Photo credits: thegreenlist.nl & wilderlust.nl.