Daslookzout in een bakje.

Daslookzout: heerlijk wildplukreceptje bij hartige gerechten!

Het zijn de kleine dingen die het doen. Dat bewijst dit receptje wel. Daslookzout is een eenvoudig wildplukreceptje. Heerlijk om je eitje of andere hartige gerechten mee te zouten. Onze wildplukexpert Katja vertelt je er graag meer over!

Daslookzout, zout met een knoflookachtige smaak

Het recept is supereenvoudig: handje daslook, handje zout en je hebt een heerlijke smaakmaker met een zoute-knoflook achtige bite. Die knofsmaak komt van daslook, een bijzonder plantje dat ‘gewoon’ in Nederland groeit. Daslook is een bijzonder plantje dat tot 2017 beschermd is geweest. Het is een wilde plant met langwerpige bladeren en witte stervormige bloemetjes, vooral te vinden in bosrijke, half beschaduwde gebieden. Het heeft een knoflookachtige geur en smaak, wat het populair maakt in de keuken. De eetbare bladeren zijn geschikt voor onder andere salades, pesto’s en soepen. De stervormige bloemetjes zijn prachtige te gebruiken als decoratie voor een gerecht, de zaaddoosjes kun je inleggen als kappertjes en de knolletjes onder de grond zijn te gebruiken als ‘knoflookjes’. Naast culinaire toepassingen heeft daslook ook medicinale eigenschappen. Het is rijk aan ijzer en vitamine C en heeft daarmee een positief effect op het immuunsysteem.

Hoewel je bij elke wildplukactie goed moet weten wat je doet, is bij daslook extra voorzichtigheid geboden. De plant heeft namelijk twee giftige broertjes (of zusjes) die er verdomd veel op lijken. Het meiklokje is er één van en is vaak beter bekend als het prachtige, heerlijk ruikende maar ontzettend giftige Lelietje-van-Dalen. Ben je geen ervaren wildplukker? Ga dan op zoek naar daslook met een gids of plant het in je tuin!

Daslookzout maken, een simpel wildplukreceptje voor in de lente.

Daslookzout in een bakje.

Daslookzout

Daslookzout is een heerlijk, maar eenvoudig wildplukreceptje. Heerlijk om je eitje of andere hartige gerechten mee te zouten. En dit is het recept!
No ratings yet
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 5 minuten
wachttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang bijgerecht
Keuken Hollands

Keukengerei

  • mes
  • oven

Ingrediënten
  

  • handje daslookbladeren
  • je favoriete zout

Instructies
 

  • Snijd de daslookbladeren fijn in reepjes over de breedte van het blad. Droog ze in de oven op 60°C (2-4 uur). Zet de oven op een kiertje, zodat de bladeren niet verbranden (of gebruik een speciale droogoven). Is de daslook droog? Vermeng het dan met je favoriete zout.
  • Zorg er altijd voor dat de blaadjes volledig gedroogd zijn voor je ze mengt met het zout, zo vermijd je mogelijke schimmelvorming.
Trefwoord wildplukken, zoutje, daslook

Even een plukpauze: ken jij de wildplukregels al?

Wildplukken is niet alleen superleuk (en lekker!), maar ook iets waar je een beetje verstand van moet hebben. In Nederland is het officieel verboden, maar op veel plekken wordt het oogluikend toegestaan – zolang je het netjes doet. Zie de natuur als een prachtig buffet waar we allemaal van mogen proeven, maar alleen als we ons gedragen. Dus pluk met liefde, niet met hebzucht. Meer weten? Lees de ongeschreven regels van wildplukken. We hebben het voor je op een rijtje gezet!

Wil je ook met Katja op pad? Check dan haar website Wilderlust met alle informatie over haar wildplukwandelingen en -cursussen.

Meer wildpluktips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl & wilderlust.nl.

Share

Foto van Katja Wezel

Katja Wezel

Katja organiseert met haar bedrijf Wilderlust wildplukwandelingen en online wildplukcursussen in de omgeving van Amsterdam en Castricum, en op uitnodiging ook in de rest van Nederland.
Foto van Katja Wezel

Katja Wezel

Katja organiseert met haar bedrijf Wilderlust wildplukwandelingen en online wildplukcursussen in de omgeving van Amsterdam en Castricum, en op uitnodiging ook in de rest van Nederland.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: