Milieuvriendelijk schoonmaken natuurazijn

Milieuvriendelijk schoonmaken: natuurazijn is een wondermiddel!

Met natuurazijn kun je niet alleen een heerlijke saladedressing maken, het is ook een perfect schoonmaakmiddel voor van alles en nog wat. Je kunt er de keuken mee schoonmaken, het is de perfecte wasverzachter voor in je wasmachine, je kunt er spiegels en ramen mee oppoetsen en nog veel meer. Natuurazijn kan zelfs (onverdund) een vieze wc-pot te lijf gaan. Kortom, natuurazijn is een echte alleskunner bij het schoonmaken én het is milieuvriendelijk. Tijd dus om een ode te brengen aan dit fantastische middeltje en de beste schoonmaaktips met natuurazijn te delen.

Ode aan natuurazijn

Tegenwoordig vind je ook voor elk schoonmaakklusje, elke apparaat of oppervlak wel een speciaal ‘handig’ middeltje dat belooft de klus nog beter, sneller en blinkender te klaren. Door al die verschillende goedjes dreigen je schoonmaakkastjes uit te puilen, ze zijn alles behalve milieuvriendelijk en je hebt ze vaak ook helemaal niet nodig. Onze conclusie: de beste middeltjes gebruikten onze grootouders al, baking soda, groene zeep, citroenzuur en natuurazijn. Deze ware alleskunners in het huishouden zijn milieuvriendelijk, doeltreffend en spotgoedkoop. Dat kun je over weinig andere middelen zeggen.

In dit artikel neem ik natuurazijn onder de loep en vertel ik je waarom ik zo enthousiast ben over dit schoonmaakmiddel. Sinds ik natuurazijn heb ontdekt, kan ik bijna elke schoonmaakklus in huis wel aan. Ik ben elke keer weer verrast hoe vaak natuurazijn wel niet de oplossing is voor een hardnekkige schoonmaakklus. Ik kan niet meer zonder mijn vertrouwde doorzichtige fles biologische natuurazijn die mij nog geen euro kost. Wat is toch het geheim?

Waarvan is natuurazijn gemaakt?

Het is toch bijzonder dat iets waarmee je lekkere maaltijden kunt bereiden, ook een verdomd handig schoonmaakmiddel is. Dat natuurazijn een wondermiddel is, is niks nieuws. Ik noemde net al dat onze grootouders het al gebruikten, maar eigenlijk gaat het nog veel verder terug. Al in de middeleeuwen gebruikte men azijn in het eten, voor het langer houdbaar maken van voedsel en ook als geneesmiddel. Azijn is al zo oud, dat het zelfs al in de bijbel is beschreven. Maar wat is het eigenlijk?

Azijn ontstaat als gegiste producten, dit zijn alcoholhoudende dranken zoals wijn, bier of gegist vruchtensap, verzuren door de juiste bacteriën. Het zal je in de winkel vast weleens opgevallen zijn dat je allerlei soorten azijn hebt: wijn-, rijst-, balsamico- of appelazijn en nog veel meer. Azijn is zo makkelijk om te maken, dat je het zelfs thuis zou kunnen maken. Het enige wat je nodig hebt is een weckpot en wat geduld. Om het proces wat te versnellen maken azijnproducenten vaak gebruik van een hulpmiddel, een bacterie waarmee het fermentatieproces sneller verloopt.

wat is natuurazijn

Natuurazijn versus schoonmaakazijn

In het schap van de supermarkt vind je ook schoonmaakazijn. Is dat dan niet hetzelfde? Nee! Deze azijnsoort wordt in de chemische industrie gemaakt uit (m)ethanol, dat is een synthetisch proces. Deze azijn is veel zuurder en daarom niet bedoeld voor consumptie, maar wel als schoonmaakmiddel. Het is ook zeker heel doeltreffend en goedkoop, maar een stuk minder mild.

Milieuvriendelijk schoonmaken met natuurazijn: schoonmaaktips!

Juist met de milde eetbare natuurazijn, ook wel bekend als tafelazijn, kun je ontzettend veel kanten op bij het schoonmaken. Azijn ontkalkt, ontvet, doodt bacteriën, verdrijft geurtjes en is dus milieuvriendelijk. Je kunt je met deze bijzondere eigenschappen wel voorstellen waarom natuurazijn zo’n geweldig schoonmaakmiddel is. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over een azijngeur, want het zure middeltje ruikt niet als het is opgedroogd.

Voorzichtig met azijn in de natuur, tenzij je ongedierte wilt bestrijden

Azijn is een zuurhoudende oplossing. Wanneer insecten in aanraking komen met dit soort zure culturen, dan zullen zij onmiddellijk sterven. Dus ja, natuurazijn is ook een zeker een tip als je ongedierte zoals fruitvliegjes en mieren wil bestrijden, maar voorzichtigheid is ook geboden bij het weggooien van je schoonmaakmengsel. Gooi natuurazijn, net als andere schoonmaakmiddelen, altijd veilig in de gootsteen of wc weg en niet in de natuur.

Omdat azijn een lage pH-waarde heeft, moet je ook oppassen met hardhouten oppervlakten en gesteentes, dat is geen goede combinatie.

Bron: ongediertebestrijden.com

Kalkaanslag in de badkamer verwijderen

Niets is irritanter dan kalkaanslag. Dat krijg je zo lastig weg. Probeer eens natuurazijn! Vul een emmer met gelijke delen water en azijn en breng het aan op de kalkaanslag. Laat het een paar uur inwerken, spoel het daarna af met water et voilà je badkamer straalt weer! Heb je een douchekop met hardnekkige kalkaanslag? Laat dan de hele douchekop een aantal uur in de emmer zitten met het mengsel (en herhaal dit eventueel een aantal keer tot het weg is).

Heb je last van schimmel in de badkamer? Je bent dan al snel geneigd om meteen te grijpen naar een effectieve schimmel verwijderaar. Maar poeh, dat is behoorlijk sterk chemisch spul. Schimmels zijn ook niet gek op zuur en daarom kan een plantenspray met natuurazijn ook heel effectief zijn bij beginnende schimmelplekken.

Natuurazijn voor alle kalkaanslag

Omdat natuurazijn goed werkt tegen kalk, kun je ook andere kalkaanslag zoals in de theekoker, het strijkbout en het koffiezetapparaat er perfect mee schoonmaken en dus ontkalken!

Aangekoekte pannen schoonmaken

Breng een koekenpan met een deel water en een deel natuurazijn aan de kook en laat het vijf tot tien minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur, spoel ‘m schoon en schrob daarna voorzichtig de pan schoon met een zacht sponsje en baking soda. Zelfs de pannen met het meest hardnekkige vuil hebben wij hiermee schoon gekregen. Bekijk hier de korte video om het stappenplan te zien.

Deze pannen met keramische anti-aanbaklaag waren zo vies, dat we het niet meer schoon kregen. Totdat we dus natuurazijn en baking soda probeerden. Meer over onze zoektocht naar duurzame pannen lees je hier.

Schone ramen, maar dan milieuvriendelijk

Producten om ramen en spiegels mee schoon te krijgen, bevatten meestal ook vluchtige organische stoffen. Van deze stofjes is bekend dat ze bijdragen aan 5 tot 10% van de smogvorming in Nederland. Vaak ruik je het al of voel je het aan je ogen zodra je zo’n schoonmaakmiddel gebruikt. Gelukkig heb je vaak helemaal niet zo’n heftig schoonmaakmiddel nodig, want ook voor het schoonmaken van ramen en spiegels is natuurazijn je krachtpatser. Maak een mengsel van een deel natuurazijn en drie delen water en veeg de ramen schoon met een spons. Spoel het daarna af met water en veeg het droog met een schone doek.

Vieze keuken de baas worden

Natuurazijn is ook een perfecte allesreiniger. Maak een mengsel van gelijke delen water en natuurazijn, doe er eventueel nog wat sap van een citroen of een paar druppels etherische olie bij en je hebt de perfecte allesreiniger voor het schoonmaken van je aanrecht, gootsteen, gaspitten, oven, magnetron, keukenkastjes en koelkast. Veeg alles af met een droge schone doek en de keuken is weer blinkend schoon. Tip: heb je een verstopte gootsteen? Probeer dan eens een mengsel van natuurazijn (één kopje) en baking soda (één eetlepel)!

Bekijk ook: schoonmaaktips met baking soda en schoonmaaktips met citroenzuur (nog zulke milieuvriendelijke toppers!).

Extra schoonmaaktip voor de magnetron

Zet een bakje met azijn in de magnetron, verwarm deze enkele minuten op vol vermogen. Zo maak je de magnetron makkelijker schoon en vieze geurtjes zijn verdwenen.

Bron: slimhuishouden.nl

Als wasverzachter en wasmachinereiniger

Als je milieuvriendelijker de was wil doen, dan wil je het liefst op een zo laag mogelijke temperatuur wassen. Als je dan niet oppast, liggen vieze geurtjes op de loer en dat wil je natuurlijk niet hebben omdat dit ook in je schone kleding kan gaan trekken. De oplossing is om wekelijks de handdoeken op 60°C te wassen (daarmee dood je bacteriën), maar wat ook heel goed helpt is om natuurazijn als wasverzachter te gebruiken. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: wasverzachter is niet milieuvriendelijk, natuurazijn heeft dezelfde verzachtende werking, het gaat vieze geurtjes tegen en is in tegenstelling tot wasverzachter niet schadelijk voor het milieu. Daarnaast ontkalkt en doodt natuurazijn bacteriën en gaat het zo dus ook vieze geurtjes in de wasmachine te lijf die meestal ook worden veroorzaakt door bacteriën. Is de wasmachine erg vies? Giet dan een kopje natuurazijn in de wasmachine en draai een lege was op de heetste stand om vuil en geurtjes uit de machine te verwijderen.

Bekijk ook: alles over wasmachines en wasmiddel en milieuvriendelijk schoonmaken van je wasmachine met natuurazijn.

Vieze wc-pot te lijf gaan

Voor een vieze wc-pot heb je ook heel wat heftige schoonmaakmiddelen op de markt. De meeste mensen grijpen al snel naar chloor of een wc-eend, maar ook deze klus kun je milieuvriendelijker klaren met jawel natuurazijn. In dit geval moet je wel met grof geschut aankomen: giet onverdunde natuurazijn in de pot om een aantal uur te laten inwerken. Spoel het daarna door met water en herhaal het eventueel als het echt heel hardnekkig is.

Natuurazijn als afwasmiddel

Als je er een vieze wc-pot mee schoon kunt krijgen, dan moet het borden en bestek ook wel kunnen laten blinken. En dat klopt ook. Natuurazijn is ook een geweldig milieuvriendelijk alternatief voor afwasmiddel. Azijn heeft namelijk, net als citrusvruchten, de eigenschap om vet eenvoudig op te laten lossen. En dat is natuurlijk precies wat je wilt als je de vaat doet. Gebruik ongeveer één deel azijn en drie delen water hiervoor. Over afwassen gesproken: als je een vaatwasser hebt, dan is natuurazijn ook een goedkoop en veel milieuvriendelijker alternatief voor glansspoelmiddel. Probeer maar eens!

Volgens schoonmaakgoeroe Marja Middeldrop kun je ook je bestek weer laten glimmen door ze in een mengsel van natuurazijn en water te laten leggen en daarna goed schoon te poetsen.

Het is een wonder, het is natuurazijn

Als je deze opsomming zo leest, dan zal het je niet verbazen dat ik zo enthousiast ben over natuurazijn in mijn huishouden. Natuurazijn is goedkoop, lang houdbaar, veilig in de omgeving van kinderen en huisdieren, het is natuurlijk en milieuvriendelijk, niet giftig (zelfs eetbaar) en vegan. Kortom, het is een veelzijdig product. Heb jij nog een leuke tip met natuurazijn? Laat het vooral weten! Via de volg- en contactbuttons onderaan deze pagina kun je in contact komen met de redactie.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bron: Willem Wever, Buitenleven. Photo credits: olia danilevich (Pexels) en thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: