Zoeken
Een schone was dankzij zelfgemaakt wasmiddel.

Zero waste recept: zelf wasmiddel maken

Wie zelf wasmiddel maakt, bespaart op jaarbasis veel afval. Al die grote flessen heb je niet meer nodig. Ook als je geen zero waste leven ambieert, kan zelf wasmiddel maken heel fijn zijn: het is een stuk goedkoper en je weet exact welke ingrediënten je gebruikt. Zero waste expert Emily-Jane Townley deelt haar favoriete DIY-recept met je.

Zelf wasmiddel maken

Wasmiddel kun je heel makkelijk zelf maken en je bespaart er veel geld mee. De voorbereidingen heb je vrij snel gedaan, het is daarna vooral een kwestie van een aantal uur wachten voordat het klaar is voor gebruik. Veel duurzame doeners zweren bij hun eigen gemaakte wasmiddel, maar er is ook een stroming die een ecologisch wasmiddel kant-en-klaar kopen toch fijner vindt. Doe vooral wat jij prettig vindt: tegenwoordig heb je veel keuze: milieuvriendelijk, vegan en zelfs bijna helemaal verpakkingsvrij door de introductie van de wastrips. Wil je wasmiddel zelf leren maken? Dan heb ik een heel makkelijk receptje voor je.

Alle ingrediënten voor deze zero waste tip zijn ook te koop in mijn webshop: leven zonder afval.

Als student zelf wasmiddel maken.
Afdrukken
5 van 3 stemmen

Zero waste recept: zelf wasmiddel maken

Bespaar geld en afval door zelf wasmiddel te maken. Ook als je geen zero waste leven ambieert, kan zelf wasmiddel maken heel fijn zijn. Je weet precies waarvan je wasmiddel is gemaakt, geen onduidelijke zooi dus! Ga aan de slag met dit simpele recept van een zero waste expert.
Voorbereiden10 minuten
Maken10 minuten
Totale tijd20 minuten
Trefwoord: zelf wasmiddel maken, zero waste, diy, budgettip, duurzaam leven

Gereedschap

 • 1 emmer
 • 1 rasp
 • 1 waterkoker of pan waarmee je water kunt koken
 • 1 garde of staafmixer
 • 1 trechter
 • 2 – 5 lege wasmiddelflessen

Materialen

 • 50 gr huishoudzeep
 • 2 ½ liter water
 • 8 – 10 druppels etherische olie, bijvoorbeeld citroen of lavendel (Deze olie geeft geen vlekken in de was.)

Instructies

 • Rasp de huishoudzeep en doe het in de pan, emmer of grote kom en giet er 2,5 liter kokend water bij (doe eventueel een mondkapje op of een sjaal om, het kan soms wat prikken). Bij sommige winkels kun je het al geraspt kopen.
 • Roer dit goed totdat de zeep in het water is opgelost. Voeg eventueel etherische olie toe voor een lekkere geur.
 • Laat het wasmiddel een paar uur of een nachtje (buiten) staan om af te koelen.
 • Klop het stijf geworden mengsel vervolgens met een garde of een staafmixer om het weer vloeibaar te maken.
 • Schenk het wasmiddel met een trechter in een oude wasmiddelfles.
 • Klaar en wassen maar!

Zelf wasmiddel maken of ecologisch kopen?

Het kiezen van beter wasmiddel is een goede duurzame stap, maar om eerlijk te zijn: het is een kleine stap. Het échte verschil op het gebied van wassen maak je door zuinig met je wasmachine om te gaan: gebruik ‘m minder vaak en hang kleding vaker uit, was op een lagere temperatuur, gebruik het eco-programma en houd de wasmachine goed schoon. Pas daarna komt de keuze van je wasmiddel. Wil je aan de gang met je een duurzamer wasritueel? Slim idee! We helpen je graag op weg. Hier lees je alles over duurzamer wassen. En hoe je je wasmachine op een goede en milieuvriendelijke manier schoonmaakt, weten we ook!

Meer zero waste tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Ron Lach (Pexels), Sarah Chai (Pexels).

Share

Picture of Emily-Jane Townley

Emily-Jane Townley

Emily-Jane is zero waste expert en deelt haar favoriete zero waste recepten. In 2013 begon ze met haar zoektocht naar een zero waste leven. Ze heeft een zero waste webshop, schrijft boeken en geeft lezingen over hoe je afval kunt verminderen. Ze is ook moeder van drie kids.
Picture of Emily-Jane Townley

Emily-Jane Townley

Emily-Jane is zero waste expert en deelt haar favoriete zero waste recepten. In 2013 begon ze met haar zoektocht naar een zero waste leven. Ze heeft een zero waste webshop, schrijft boeken en geeft lezingen over hoe je afval kunt verminderen. Ze is ook moeder van drie kids.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: