Een schone was dankzij zelfgemaakt wasmiddel.

Zero waste recept: zelf wasmiddel maken

Wie zelf wasmiddel maakt, bespaart op jaarbasis enorm veel afval. Ook als je geen zero waste leven ambieert kan zelf maken heel fijn zijn: het is goedkoop en je weet exact welke ingrediënten je gebruikt. Zero waste expert Emily-Jane Townley deelt haar favoriete DIY recept met je.

Zelf wasmiddel maken

Wasmiddel kun je heel makkelijk zelf maken en je bespaart er veel geld mee. De voorbereidingen heb je vrij snel gedaan, het is daarna vooral een kwestie van een aantal uur wachten voordat het klaar is voor gebruik. Veel duurzame doeners zweren bij hun eigen gemaakte wasmiddel, maar er is ook een stroming die een ecologisch merk kopen toch fijner vindt. Doe vooral wat jij prettig vindt: tegenwoordig heb je prachtige duurzame merken die plasticvrije wasproducten aanbieden zoals de wasstrips van Brauzz. Wellicht niet helemaal zero waste, maar wel bijna en een fantastische innovatie, want geen zeepresten in je trommel. Wil je wasmiddel zelf leren maken? Dan heb ik een heel makkelijk receptje voor je.

Alle ingrediënten voor deze zero waste tip zijn ook te koop in mijn webshop: leven zonder afval.

Als student zelf wasmiddel maken.
Afdrukken
5 van 3 stemmen

Zero waste recept: zelf wasmiddel maken

Bespaar geld en afval door zelf wasmiddel te maken. Ook als je geen zero waste leven ambieert kan zelf wasmiddel maken heel fijn zijn: je weet precies waarvan je wasmiddel is gemaakt! Ga aan de slag met dit simpele recept van een zero waste expert.
Voorbereiden10 minuten
Maken10 minuten
Totale tijd20 minuten
Trefwoord: zelf wasmiddel maken, zero waste, diy, budgettip, duurzaam leven

Gereedschap

  • 1 emmer
  • 1 rasp
  • 1 waterkoker of pan waarmee je water kunt koken
  • 1 garde of staafmixer
  • 1 trechter
  • 2 – 5 lege wasmiddelflessen

Materialen

  • 50 gram huishoudzeep
  • 2 ½ liter water
  • 8 – 10 druppels etherische olie, bijvoorbeeld citroen of lavendel (deze olie geeft geen vlekken in de was)

Instructies

  • Rasp de huishoudzeep en doe het in de pan, emmer of grote kom en giet er 2,5 liter kokend water bij (doe eventueel een mondkapje op of een sjaal om, het kan soms wat prikken). Bij sommige winkels kun je het al geraspt kopen.
  • Roer dit goed totdat de zeep in het water is opgelost. Voeg eventueel etherische olie toe voor een lekkere geur.
  • Laat het wasmiddel een paar uur of een nachtje (buiten) staan om af te koelen.
  • Klop het stijf geworden mengsel vervolgens met een garde of een staafmixer om het weer vloeibaar te maken.
  • Schenk het wasmiddel met een trechter in een oude wasmiddelfles.
  • Klaar en wassen maar!

Zelf wasmiddel maken of ecologisch kopen?

Welk wasmiddel je ook kiest, in alle gevallen is het belangrijk om goed voor je wasmachine te zorgen. Zorg dat je de machine regelmatig zonder kleding laat draaien op de heetste stand met citroenzuur of natuurazijn. Dit is nóg belangrijker als je zelfgemaakte wasmiddel gebruikt.

Meer zero waste tips van thegreenlist.nl?

Photo credits Ron Lach (Pexels), Sarah Chai (Pexels).

Share

Emily-Jane Townley

Emily-Jane Townley

Emily-Jane is de zero waste expert. Voor lezers van thegreenlist.nl deelt ze haar favoriete zero waste recepten. In 2013 begon ze met haar zoektocht naar een zero waste leven. Ze heeft een zero waste webshop, schrijft boeken en geeft lezingen over hoe je afval kunt verminderen. Ze is ook moeder van drie kids.
Emily-Jane Townley

Emily-Jane Townley

Emily-Jane is de zero waste expert. Voor lezers van thegreenlist.nl deelt ze haar favoriete zero waste recepten. In 2013 begon ze met haar zoektocht naar een zero waste leven. Ze heeft een zero waste webshop, schrijft boeken en geeft lezingen over hoe je afval kunt verminderen. Ze is ook moeder van drie kids.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: