Search
Milieuvriendelijk schoonmaken van je wasmachine.

Milieuvriendelijk schoonmaken: zo krijg je de wasmachine stralend schoon

Handig hoor die wasmachine, maar denk je er ook aan om dit fijne apparaat regelmatig schoon te maken. Dit houdt je was écht fris en dit kostbare apparaat langer goed. Mascha is expert op het gebied van milieuvriendelijk schoonmaken en deelt haar beste schoonmaakhacks met ons. Dit keer deelt ze hoe zij goed voor haar wasmachine zorgt. Guess what? Ook hier heb je minder heftig schoonmaakspul nodig dan je denkt.

Zo maak je de wasmachine milieuvriendelijk schoon

De wasmachine behoort tot de meest gebruikte apparaten in een modern huishouden. Waar zouden we zijn zonder die makkelijke machine die ons helpt bij het wegwerken van de was. Omdat de wasmachine zo vaak en intensief gebruikt wordt, is het ook belangrijk om ‘m regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je ophoping van vet, vuil, stof en kalk, waarvan je machine kapot kan gaan.

Wil je eerst meer weten over hoe je je wasmachine duurzamer en dus milieubewuster kunt gebruiken? Bekijk dan vooral dit artikel, want dit hebben we ook voor je uitgezocht. Verrassend genoeg is niet de keuze van je wasmiddel de grootste klapper die je kunt maken. Dat denken veel mensen vaak namelijk… Maar alles draait – leuke woordspeling – om hoe je het apparaat gebruikt: was minder, was kouder en was op de eco-stand. Uiteindelijk is de grootste belasting het verwarmen van het water, kortom de energie die het apparaat nodig heeft om de klus te klaren. Een wasmachine die niet regelmatig wordt schoon gemaakt, kan minder goed zijn werk doen, is minder energiezuinig en kan uiteindelijk zelfs eerder stuk gaan. Dat is pas niet duurzaam! Een vuile wasmachine werkt minder goed, hoe zit dat precies?

De gevolgen van een vieze machine

Een wasmachine met opgehoopt vuil en resten van eerdere wasbeurten zorgt voor wrijving tussen de kleding en de trommel. Dit zorgt voor een minder efficiëntere werking van de machine, meer energieverbruik en mogelijk schade aan je kleding. Zeker als je graag (duurzaam!) wast op lage temperaturen, kunnen vet en vuil zich ophopen en voor problemen gaan zorgen. Vooral vetluis wil je niet in je wasmachine hebben. Vetluis komt door de reactie van je wasmiddel met vet, haren en huidschilfers, die in je vieze kleding zitten. Het is dus geen echte luis, mocht je dat denken, maar vuil. Vetluis blijft achter in het binnenwerk en in de rubberen randen van je wasmachine. Deze vetluis kan zorgen voor nare luchtjes, dat je was niet meer schoon wast, en zelfs voor verstoppingen doordat het water niet meer goed weg kan lopen. Oei, dat willen we natuurlijk niet.

Wasmachine eerder stuk door slecht onderhoud?

Dat kan zeker! Rubbers verweren doordat er vuil en zeepresten op blijven zitten. Verstopte filters kunnen ook zorgen dat je wasmachine kapotgaat of minder goed werkt. Als het water niet goed wordt afgevoerd of de rubbers niet goed werken, kun je hierdoor lekkages krijgen. Kortom, je wasmachine kan gebruiksschade oplopen door vuil en zeepresten die niet goed worden verwijderd. Hierdoor loop je het risico dat je onderdelen eerder moet vervangen of dat je met een kapotte wasmachine komt te zitten.

Het is een wondermiddel, het is natuurazijn

Wat zo verrassend is aan deze en heel veel andere schoonmaakklussen: je keukenkastje hoeft niet boordevol met flessen en potjes te staan om je huis en apparaten schoon te houden. Met de basis schoonmaakmiddelen zoals natuurazijn, baking soda, citroenzuur en groene zeep kun je vrijwel elke klus in huis klaren. Dat scheelt gesjouw met flessen, het bespaart je geld en onze planeet is er ook mee geholpen als we deze middeltjes minder vaak gebruiken. Zo ook voor de wasmachine! Voor het schoonmaken van de wasmachine is natuurazijn vaak al voldoende. Natuurazijn vind je in elke supermarkt, meestal in het schap met (zonnebloem)olie. Het is eetbaar, je kunt er heerlijke saladedressings mee maken, maar het is ook een krachtpatser in je huishouden. Het ontvet, ontkalkt, doodt bacteriën en laat vieze geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Precies wat je machine nodig heeft!

Wil je meer weten over natuurazijn? Eerder deelden we een handig artikel met allerlei schoonmaaktips voor natuurazijn.

Milieuvriendelijk schoonmaken van je wasmachine.
Afdrukken
No ratings yet

Milieuvriendelijk schoonmaken van je wasmachine

De wasmachine is één van de meest gebruikte apparaten in huis. Daarom is het belangrijk om deze maandelijks schoon te maken. Daarmee gaat je wasmachine langer mee en het houdt je kleding lekker fris. Het schoonmaken van je wasmachine kun je heel simpel doen met natuurazijn en wat groene zeep. Makkelijk, doeltreffend en goedkoop. Met dit stappenplan heb je in een uurtje je wasmachine weer helemaal blinkend en schoon. En je zorgt ervoor dat vetluis helemaal verdwijnt!
Trefwoord: huishouden, schoonmaken, wasmachine, natuurazijn, wassen

Gereedschap

  • emmer of teil
  • schoonmaakdoek
  • zachte schoonmaakborstel
  • scheut natuurazijn
  • scheut groene zeep

Instructies

  • Begin met het schoonmaken van de rubbers en de binnenkant van de deur van je wasmachine. Met een vochtige oude lap veeg je goed tussen de rubbers van de deur. Houd de rubbers uiteen met één hand en met de andere hand zorg je ervoor dat alle vet en vuil er tussenuit is. Maak met een zachte doek ook de binnenkant van de deur van je wasmachine schoon.
  • Daarna laten we de wasmachine zichzelf van binnen schoonmaken. Wassen op lage temperaturen zorgt voor minder energieverbruik en is daarom een milieuvriendelijke keuze. Maar hierdoor kan er wel vuil en vet in je machine achterblijven. Daarom moet je periodiek je machine goed reinigen. Natuurazijn rekent af met vuil en vet en het zorgt er meteen voor dat je machine ontkalkt wordt. Doe een kopje natuurazijn in de trommel en draai de machine daarna op het heetste programma.
  • Daarna trek je het wasmiddelbakje uit de machine. Om het laatje te verwijderen, kun je een palletje of knopje nodig hebben. Kijk in de handleiding van je wasmachine voor instructies. Het wasmiddelbakje mag in veel gevallen gewoon in je vaatwasser. Of maak het schoon in een emmer met een sopje van groene zeep (allesreiniger kan trouwens ook) en een zachte borstel. Vergeet niet met een doekje de binnenkant van het zeeplaatje schoon te maken. Hier kunnen ook wasmiddelresten in blijven zitten. Vaak komt dit door gebruik van te veel wasmiddel. Meer wasmiddel zorgt er meestal niet voor dat je was schoner wordt, integendeel. Ook is juist doseren een milieuvriendelijke keuze; er hoeft minder wasmiddel te worden geproduceerd en je bespaart verpakkingen. Een eetlepel wasmiddel is vaak voldoende voor een schone was.
  • Controleer ook het filter van je wasmachine en maak de binnenkant schoon met een vochtige doek. Weet je niet waar het filter zit? Pak de handleiding van je wasmachine erbij.
  • Als laatste gebruik je een zachte, schone doek om de buitenkant van je machine te reinigen. Je kunt hiervoor ook een emmertje gebruiken met een klein scheutje azijn om vette vingers en stof te verwijderen.

Je wasmachine schoonmaken, ben je er klaar voor?

Door dit stappenplan regelmatig te herhalen, blijft je wasmachine en je kleding lekker fris, je machine gaat langer mee én je gebruikt minder energie. Schoonmaken voor een betere planeet bestaat dus echt, alleen heeft het lang niet alleen met de keuze van je schoonmaakmiddelen te gebruiken, maar het maakt wel degelijk een verschil. Mocht je nog een leuke schoonmaaktip voor de wasmachine hebben, dan hoor ik het graag. Je kunt via de volg- en contactbuttons onderaan de pagina met thegreenlist.nl in contact komen. En anders zeg ik: succes ermee! Zet een koptelefoon op met een leuke playlist of podcast, en gaan met die banaan! Als je het regelmatig bijhoudt, dan is het zo gepiept. Mocht je nog op zoek zijn naar een duurzame koptelefoon? Check dan even de review over Repeat (met kortingscode). En een leuke podcast heb ik ook in de aanbieding! Die duurzame meiden natuurlijk, dé podcast van thegreenlist.nl!

Meer duurzame schoonmaaktips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Planetcare (Unsplash), natuuraziijn: Olia Danilevich (Pexels), overige foto’s: Mascha Bongenaar.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: