Repeat duurzame koptelefoon

Met Repeat heb je een koptelefoon voor het leven

Het is niet op één hand te tellen hoeveel koptelefoons en oortjes ik al in mijn leven heb versleten. En ik vrees dat dit voor veel mensen geldt. Ik heb meerdere keren een koptelefoon weg moeten gooien vanwege een draadbreuk, een kapot oortje of een verloren oorkussen dat niet meer los te bestellen was. Zo zonde, want juist elektronica is bijzonder ingewikkeld en impactvol om te maken. Kan dat ook anders? Ja dat kan! Repeat biedt circulaire en modulaire koptelefoons aan voor het leven. Gaat een onderdeel stuk, dan kun je het gewoon vervangen. Dat is wel zo duurzaam!

Een circulaire koptelefoon van Repeat

In samenwerking met Repeat Audio

Het was weer zover. Dit keer was het geen draadbreuk en ook geen ontbrekend onderdeel. Nee, mijn koptelefoon waar ik zo graag mee hardloop, telefoneer en podcasts mee luister tijdens huishoudelijke klusjes, brak gewoon spontaan helemaal doormidden. Ik heb nog een poging gedaan om het met gaffertape te fixen, maar dat wilde niet helpen. Ga ik nu tegen beter weten in wéér een nieuwe koptelefoon kopen die wéér binnen enkele jaren weer de brui aangeeft? Nee, dat voelde niet goed. En dus ging ik op zoek naar een duurzamer alternatief. Ik kwam uit bij de circulaire koptelefoons van Repeat. Rinkelt er niet meteen een belletje? Vroeger heetten ze Gerrard Street. Misschien ken je dat nog wel.

Op aandringen van mijn volgers op Instagram, nam ik contact op met Repeat. Zij wilden mij dolgraag een exemplaar laten testen zodat ik zelf kon zien (en vooral horen) dat een goede en duurzame koptelefoon prima samen kunnen ook. Ook tech-journalisten en audiofielen zijn razend enthousiast over Repeat, dan kan ik als groentje niet achterblijven natuurlijk. Ik kreeg geen spijt! Ik ben zo blij dat ik eindelijk mijn levenspartner heb gevonden: een duurzame koptelefoon van topkwaliteit die bij mij kan blijven voor de rest van mijn leven. We hebben elkaar eeuwige trouw gezworen!

De impact van een koptelefoon

Ik vind het onvoorstelbaar in een tijd van grondstoffenschaarste en een klimaatramp dat spullen zo makkelijk kapotgaan en tegelijk zo lastig te repareren zijn. Hoewel de Europese Commissie bezig is met een Europees recht op reparatie waarmee producten min of meer worden gedwongen om hun producten beter en vooral circulairder te maken, is er nu nog weinig van te merken. De meeste fabrikanten maken producten zo dat je ze koopt, gebruikt en uiteindelijk weggooit. Onze economie is een wegwerpeconomie en is zo ingericht dat we maar meer en meer blijven kopen. Het schijnt zelfs zo ver te gaan dat spullen soms bewust slecht of niet-repareerbaar worden gemaakt zodat we niks anders ermee kunnen dan weggooien en een nieuwe kopen. Dat is niet alleen superoneerlijk voor de consument, het is gewoon onverkoopbaar in de tijd waarin we nu leven. Zeker elektronica dat bestaat uit tig kleine zeldzame onderdelen is de meest impactvolle categorie spullen om te maken.

De impact van spullen

Het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn heeft onderzoek gedaan naar de impact top 10 van een gemiddelde Nederlander. Niet de usuals suspects zoals afval, energie en vervoer staan bovenaan, maar de consumptie van spullen staat bovenaan de impact top 10 van een gemiddelde Nederlander. Dat komt omdat de productie van spullen ontzettend impactvol is en omdat we te gemakkelijk spullen kopen en weggooien. Het boek heeft ook gekeken naar verschillende type spullen en daaruit blijkt dat elektronica de zwaarte categorie is omdat dit vaak gemaakt wordt van heel veel kleine onderdelen en bijzondere metalen. En als iets zwaar is voor de planeet, dan is het wel mijnbouw.

Bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn

Een koptelefoon als voorbeeld van een circulaire economie

Maar gelukkig is er ook goed nieuws: er zijn steeds meer ondernemers die laten zien dat het ook anders, duurzamer en circulairder kan. Eén van deze pioniers zijn de mannen achter Repeat. Tom en Dorus vonden het ook ongelooflijk en vooral bloedirritant dat elektronica niet te repareren en lastig uit elkaar te halen is. Gaat het kapot? Dan wordt het verbrand, terwijl dat kapotte apparaat vol kostbare onderdelen zit die nog prima gerecycled kunnen worden. Vooral koptelefoons waren een grote frustratie aangezien de heren zelf een grote liefde hebben voor muziek (maken).

Na hun studie Industrieel Ontwerp aan de TU Delft besloten ze daarom dat ze daar iets aan wilden veranderen. En dat werd het begin van hun duurzame en modulaire koptelefoons die een blauwdruk zouden kunnen zijn voor veel meer elektronische gebruiksvoorwerpen.

Hoe vaak heb jij al een apparaat weggegooid, omdat iets kleins niet te repareren was?

Elk jaar gooien we ruim vijftig miljard kilo aan elektrische apparaten weg. En omdat we steeds meer devices kopen, die we hooguit een paar jaar gebruiken. Dit maakt E-waste de snelst groeiende afvalstroom. In 2050 zal elk jaar 120 miljard kilo bij het afval belanden2. Een reusachtige afvalberg, vol met bruikbare componenten en waardevolle materialen als goud en zilver.

Bron: repeat.audio

Repeat geeft je een koptelefoon voor het leven, maar hoe werkt dat?

De sleutel naar een duurzamere wereld ligt allemaal bij ‘smart design’. De koptelefoons van Repeat zijn zo gemaakt dat wanneer er losse onderdelen stuk zijn, ze onafhankelijk van elkaar kunnen worden vervangen. Hierdoor hoef je nooit de hele koptelefoon weg te gooien als slechts één klein onderdeel kapot is.

Bij Repeat kun je kiezen uit drie typen koptelefoons. De eenvoudigste met de naam Day is er eentje met een draad, de twee luxere heten Boss en Prince. Deze zijn draadloos en hebben extra functionaliteiten zoals Bluetooth en de optie om telefoongesprekken te voeren. Het paradepaardje met naam Price heeft naast top notch geluidskwaliteit ook noise cancelling. Voor elk type audiogebruiker en elke portemonnee is er een keuze. Koptelefoon Day kost je €119 of €9,99 per maand, Boss kost €179 of €12,50 per maand en een Prince voor het leven heb je voor €269 of €17,50 per maand.

Maar er is meer en juist dat maakt Repeat uniek. Je kunt de koptelefoon kopen, maar je kun er ook kiezen voor een abonnement. Ook hier heb je drie opties:

  • Met een maandelijks abonnement heb je de flexibiliteit om van koptelefoon te veranderen of terug te sturen wanneer je maar wilt. Je betaalt alleen zolang je ze gebruikt en je hebt gratis reparaties zolang je de koptelefoon hebt. Ben je erop uitgekeken of wil je een ander model, dan kun je het per lidmaatschap per maand opzeggen of aanpassen. Je zit nergens aan vast.
  • Je kunt ook een koptelefoon van Repeat kopen met een abonnement op Unlimited Repairs. Je kunt je abonneren op Unlimited Repairs per jaar, of je kunt Unlimited Repairs Forever in één keer kopen. Die laatste optie heb ik.
  • Tot slot kun je ook gewoon de koptelefoon, zonder de Unlimited Repairs, kopen. In dat geval kun je ook meedoen aan de circulaire community door je onderdelen los te bestellen bij Repeat mocht dat ooit nodig zijn. Waarover heb je het dan? Een nieuwe klankkast kost tussen de €35 en €99 (afhankelijk van het type), een oorkussen vervangen kost €20, een hoofdband of een knop een tientje en een kabeltje kost €12,50. Retour betaalt altijd de verzend- en retourkosten, maar je moet wel kapotte onderdelen altijd terugsturen. That’s part of the deal…

Mijn nieuwe duurzame koptelefoon en ik

En hoe bevalt ‘ie? Daar kan ik kort over zijn: Prince doet zijn naam eer aan. Het is echt een top koptelefoon. De kwaliteit is perfect, hij ziet er mooi uit én zit lekker op mijn hoofd (niet geheel onbelangrijk!). Ik kan er alles mee doen wat ik ook met mijn oude wegwerpvariant kon. Alleen dan met een beter gevoel. Tja, ook duurzaamheid zit tussen de oren… Als er ooit onverhoopt toch een onderdeel stukgaat, dan hoeft niet het hele apparaat bij het grofvuil. Ik hoef enkel het onderdeel te vervangen en in het gunstigste geval kunnen de jongens van Repeat nog iets met het kapotte onderdeel, want die stuur ik natuurlijk terug. Kortom, een koptelefoon met een goed verhaal. Ik zie mijn Prince als een duurzaam statement.

Verder heb ik bij de koptelefoon ook meteen een inlog gekregen naar de virtuele omgeving van Repeat. Hier kan ik onderdelen bestellen en reparaties aanvragen.

Wil jij ook een statement maken met een modulaire koptelefoon van Repeat
Gezien mijn verleden met koptelefoon, schat ik de kans groot in dat ook jij binnen afzienbare tijd te maken gaat krijgen met een koptelefoon of oortjes die het begeven. Wil je ook een duurzame koptelefoon voor het leven en een sterk statement maken? Bekijk dan eens de website van Repeat. Met code THEGREENLIST10 krijg je tien procent korting bij je eerste order in hun webshop.

Ik ben benieuwd wie jij eeuwige trouw belooft! Wordt het Day, Boss of Prince? Repeat en ik zouden het heel leuk vinden als je jouw keuze met ons deelt. Maak een leuke story en tag ons op Instagram: @repeat.audio en @thegreenlist.nl.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: