Hoeveel koptelefoons en oortjes heb jij al in je leven versleten vanwege een draadbreuk, kapot oortje of een verloren oorkussen dat niet meer bijbesteld kon worden? Zo zonde, want juist elektronica is bijzonder ingewikkeld om te maken. Kan dat ook anders? Ja dat kan! Repeat biedt circulaire en modulaire koptelefoons aan voor het leven. Gaat een onderdeel stuk, dan kun je het gewoon vervangen. Dat is wel zo duurzaam!
Een circulaire koptelefoon van Repeat
In samenwerking met Repeat Audio
Het was weer zover. Dit keer was het geen draadbreuk en ook geen ontbrekend onderdeel. Nee, mijn koptelefoon waar ik zo graag mee hardloop, telefoneer en podcasts mee luister tijdens huishoudelijke klusjes, brak gewoon spontaan helemaal doormidden. Ik heb nog een poging gedaan om het met Gaffa tape te fixen, maar dat wilde niet helpen. Ga ik nu tegen beter weten in wéér een nieuwe koptelefoon kopen die wéér binnen enkele jaren de brui er aan geeft? Nee, dat voelde niet goed. En dus ging ik op zoek naar een duurzamer alternatief. Ik kwam uit bij de circulaire koptelefoons van Repeat. Rinkelt er niet meteen een belletje? Vroeger heetten ze Gerrard Street. Misschien ken je dat nog wel.
Op aandringen van een aantal volgers op Instagram (ze hebben veel fans) nam ik contact op met Repeat. Zij wilden mij dolgraag een exemplaar laten testen, zodat ik zelf kon zien (en vooral horen) dat een goede en duurzame koptelefoon prima samen kunnen ook. Ook tech-journalisten en audiofielen zijn razend enthousiast over Repeat, dan kan ik als groentje niet achterblijven natuurlijk. Ik kreeg geen spijt! Ik ben zo blij dat ik eindelijk mijn levenspartner heb gevonden: een duurzame koptelefoon van topkwaliteit die bij mij kan blijven voor de rest van mijn leven. We hebben elkaar eeuwige trouw gezworen!
De impact van een koptelefoon
Ik vind het onvoorstelbaar in een tijd van grondstoffenschaarste en een klimaatramp dat spullen zo makkelijk kapotgaan en tegelijk zo lastig te repareren zijn. Hoewel de Europese Commissie bezig is met een Europees recht op reparatie waarmee producten min of meer worden gedwongen om hun producten beter en vooral circulairder te maken, is er nu nog weinig van te merken. De meeste fabrikanten maken producten zo dat je ze koopt, gebruikt en uiteindelijk weggooit. Onze economie is een wegwerpeconomie en is zo ingericht dat we maar meer en meer blijven kopen. Het schijnt zelfs zo ver te gaan dat spullen soms bewust slecht of niet-repareerbaar worden gemaakt zodat we niks anders ermee kunnen dan weggooien en een nieuwe kopen. Dat is niet alleen superoneerlijk voor de consument, het is gewoon onverkoopbaar in de tijd waarin we nu leven. Zeker elektronica, wat bestaat uit tig kleine zeldzame onderdelen, is de meest heftige categorie spullen om te maken.
De negatieve impact van spullen
Het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn heeft onderzoek gedaan naar de impact top 10 van een gemiddelde Nederlander. Niet de usuals suspects zoals afval, energie en vervoer staan bovenaan, maar de consumptie van spullen staat bovenaan de impact top 10 van een gemiddelde Nederlander. Dat komt omdat de productie van spullen ontzettend belastend is en omdat we te gemakkelijk spullen kopen en weggooien. Het boek heeft ook gekeken naar verschillende type spullen en daaruit blijkt dat elektronica de zwaarte categorie is, omdat dit vaak gemaakt wordt van heel veel kleine onderdelen en bijzondere metalen. En als iets zwaar is voor de planeet, dan is het wel mijnbouw.
Bron: De verborgen impact, Babette Porcelijn
Een koptelefoon als voorbeeld van een circulaire economie
Maar gelukkig is er ook goed nieuws: er zijn steeds meer ondernemers die laten zien dat het ook anders, duurzamer en circulairder kan. Eén van deze pioniers zijn de mannen achter Repeat. Tom en Dorus vonden het ook ongelooflijk en vooral bloedirritant dat elektronica niet te repareren en lastig uit elkaar te halen is. Gaat het kapot? Dan wordt het verbrand, terwijl dat kapotte apparaat vol kostbare onderdelen zit die nog prima gerecycled kunnen worden. Vooral koptelefoons waren een grote frustratie aangezien de heren zelf een grote liefde hebben voor muziek (maken).
Na hun studie Industrieel Ontwerp aan de TU Delft besloten ze daarom dat ze daar iets aan wilden veranderen. En dat werd het begin van hun duurzame en modulaire koptelefoons die een blauwdruk zouden kunnen zijn voor veel meer elektronische gebruiksvoorwerpen.
Hoe vaak heb jij al een apparaat weggegooid, omdat iets kleins niet te repareren was?
Elk jaar gooien we ruim vijftig miljard kilo aan elektrische apparaten weg. En omdat we steeds meer devices kopen, die we hooguit een paar jaar gebruiken. Dit maakt e-waste de snelst groeiende afvalstroom. In 2050 zal elk jaar 120 miljard kilo bij het afval belanden. Een reusachtige afvalberg, vol met bruikbare componenten en waardevolle materialen als goud en zilver.
Bron: repeat.audio
Repeat geeft je een koptelefoon voor het leven, maar hoe werkt dat?
De sleutel naar een duurzamere wereld ligt allemaal bij ‘smart design’. De koptelefoons van Repeat zijn zo gemaakt dat wanneer er losse onderdelen stuk zijn, ze onafhankelijk van elkaar kunnen worden vervangen. Hierdoor hoef je nooit de hele koptelefoon weg te gooien als slechts één klein onderdeel kapot is.
Bij Repeat kun je kiezen uit drie typen koptelefoons. De eenvoudigste met de naam Day is er eentje met een draad, de twee luxere heten Boss en Prince. Deze zijn draadloos en hebben extra functionaliteiten zoals Bluetooth en de optie om telefoongesprekken te voeren. Het paradepaardje met naam Prince heeft naast top notch geluidskwaliteit ook noise cancelling. Voor elk type audiogebruiker en elke portemonnee is er een keuze. Koptelefoon Day kost je 119 euro of 9,99 euro per maand, Boss kost 179 euro of 12,50 euro per maand en een Prince voor het leven heb je voor 269 euro of 17,50 euro per maand.
Maar er is meer en juist dat maakt Repeat uniek. Je kunt de koptelefoon kopen, maar je kun er ook kiezen voor een abonnement. Ook hier heb je drie opties:
- Met een maandelijks abonnement heb je de flexibiliteit om van koptelefoon te veranderen of terug te sturen wanneer je maar wilt. Je betaalt alleen zolang je ze gebruikt en je hebt gratis reparaties zolang je de koptelefoon hebt. Ben je erop uitgekeken of wil je een ander model, dan kun je het lidmaatschap per maand opzeggen of aanpassen. Je zit nergens aan vast.
- Je kunt ook een koptelefoon van Repeat kopen met een abonnement op Unlimited Repairs. Je kunt je abonneren op Unlimited Repairs per jaar, of je kunt Unlimited Repairs Forever in één keer kopen. Die laatste optie heb ik.
- Tot slot kun je ook gewoon de koptelefoon zonder de Unlimited Repairs, kopen. In dat geval kun je ook meedoen aan de circulaire community door je onderdelen los te bestellen bij Repeat mocht dat ooit nodig zijn. Waarover heb je het dan? Een nieuwe klankkast kost tussen de 35 en 99 euro (afhankelijk van het type), een oorkussen vervangen kost 20 euro een hoofdband of een knop een tientje en een kabeltje kost 12,50 euro. Repeat betaalt altijd de verzend- en retourkosten, maar je moet wel kapotte onderdelen altijd terugsturen. That’s part of the deal…
Mijn nieuwe duurzame koptelefoon en ik
En hoe bevalt-ie? Daar kan ik kort over zijn: Prince doet zijn naam eer aan. Het is echt een top koptelefoon. De kwaliteit is perfect, hij ziet er mooi uit én zit lekker op mijn hoofd (niet geheel onbelangrijk!). Ik kan er alles mee doen wat ik ook met mijn oude wegwerpvariant kon. Alleen dan met een beter gevoel. Tja, ook duurzaamheid zit tussen de oren… Als er ooit onverhoopt toch een onderdeel stukgaat, dan hoeft niet het hele apparaat bij het grofvuil. Ik hoef enkel het onderdeel te vervangen en in het gunstigste geval kunnen de jongens van Repeat nog iets met het kapotte onderdeel, want die stuur ik natuurlijk terug. Kortom, een koptelefoon met een goed verhaal. Ik zie mijn Prince als een duurzaam statement.
Verder heb ik bij de koptelefoon ook meteen een inlog gekregen naar de virtuele omgeving van Repeat. Hier kan ik onderdelen bestellen en reparaties aanvragen.
Wil jij ook een statement maken met een modulaire koptelefoon van Repeat
Gezien mijn verleden met koptelefoons schat ik de kans groot in dat ook jij binnen afzienbare tijd te maken gaat krijgen met een koptelefoon of oortjes die het begeven. Wil je ook een duurzame koptelefoon voor het leven en een sterk statement maken? Bekijk dan eens de website van Repeat. Via deze link krijgt je 10% korting op je eerste order.
Ik ben benieuwd wie jij eeuwige trouw belooft! Wordt het Day, Boss of Prince? Repeat en ik zouden het heel leuk vinden als je jouw keuze met ons deelt. Maak een leuke story en tag ons op Instagram: @repeat.audio en @thegreenlist.nl.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: die duurzame meiden: de lifestyle podcast waar de wereld op zit te wachten.
- Bekijk ook: energie besparen met hulp van EnergyFlip.
- Bekijk ook: kobalt zit in elke batterij, maar wat is het eigenlijk?
- Bekijk ook: de impact van je smartphone.
Photo credits: thegreenlist.nl.