Search
Voetafdruk smartphone: een smartphone is niet duurzaam

Wat is de impact van je smartphone?

Bijna elke Nederlander heeft een mobiele telefoon, meestal een smartphone. We kunnen bijna niet meer zonder! Maar zo’n elektrisch apparaat is ontzettend milieuonvriendelijk om te produceren en te gebruiken. Helaas is een smarthone alles behalve duurzaam dus. We duiken in de voetafdruk van deze onmisbare gadget om te kijken hoe we hier duurzamer mee om kunnen gaan.

Zo verklein je de voetafdruk van je smartphone

99% van de Nederlanders heeft een mobiele telefoon. En we gebruiken deze apparaten de hele dag; om te werken, te fotograferen, te chatten, voor sociale media, internetten… En o ja, je kunt er ook nog steeds mee bellen. Superfijn en heel erg handig. Maar van alle spullen hebben alle elektrische apparaten zoals telefoons, laptops en tablets helaas de grootste milieu-voetafdruk. En we staan er vaak niet bij stil hoe een ingewikkeld apparaat een smartphone eigenlijk is. Een telefoon bevat honderden onderdelen, allemaal verschillende materialen. Dat vereist heel veel grondstoffen en energie om te maken. Ook wordt het apparaat meestal gemaakt in lage lonen landen, ver van ons vandaan, dus het moet ook nog hier naartoe getransporteerd worden. Dat is allemaal belastend voor onze planeet. Hoe kun je daar duurzamer mee omgaan?!

De voetafdruk van smartphones

Wanneer we kijken naar smartphones, is de belangrijkste les dat de grootste voetafdruk zit in de productie van het apparaat. Mijnbouw voor grondstoffen en productie van je device zijn verantwoordelijk voor maar liefst 75% van de klimaat- en milieu-voetafdruk. De productie van de verschillende onderdelen van telefoons maakt gebruik van zeldzame materialen, zoals goud, koper, indium en kobalt. Over kobalt hebben we trouwens een artikel geschreven. Interessant om te checken ook! Deze materialen worden gewonnen door zeer milieuvervuilende mijnbouw. Voor het delven van metalen zoals goud en koper worden giftige stoffen, zoals cyanide en kwik gebruikt. Het afvalwater van dat gif loopt vaak ongefilterd het milieu in. En dan wordt de mijnbouw vaak ook nog onder erbarmelijke omstandigheden gedaan, in sommige gevallen zelfs met kinderarbeid. Oei!

De productie van alle kleine onderdelen van je smartphone en assemblagekosten daarnaast veel energie. Dat is allemaal noodzakelijk door de hoge eisen en innovaties die we vragen (eisen?) van onze smartphones. Maar dat laat dus ook een enorme voetafdruk achter. En dat voor een apparaat dat we gemiddeld na drie jaar al afdanken. Dat kan beter!

Duurzamer met je smartphone omgaan

Het goede nieuws?! Vanwege de enorme voetafdruk van je smartphone kun je met relatief kleine stappen al je voetafdruk erg verkleinen. Maar waar start je?!

Doe langer met je smartphone

Omdat de productie van je smartphone de grootste voetafdruk heeft, zorgt het verlengen van de levensduur van je apparaat ervoor dat je de impact enorm verkleint. Sterker nog, als alle Europeanen een jaar langer met hun smartphone doen, geeft dat evenveel milieuwinst als jaarlijks twee miljoen auto ’s van de weg halen! Ben je dus van plan een nieuw apparaat te kopen; bedenk je dan liever twee keer! Heb je echt een nieuwe smartphone nodig, of kan ie nog wel een jaartje of zelfs twee jaar mee?

Om je smartphone zo lang mogelijk mee te laten gaan, moet je er goed voor zorgen. Koop een stevig hoesje voor je telefoon en bescherm het scherm met een screen-protector. Laat je toestel niet in de zon liggen en bescherm het tegen water. Als je verstandig omgaat met opladen, gaat je batterij ook langer mee (Milieu Centraal geeft tips voor langere levensduur van je batterij).

Oude smartphone repareren of inleveren.

Repareer je smartphone

Om de levensduur van je smartphone te verlengen, is het een duurzame keuze om een kapotte telefoon te repareren en niet meteen te vervangen. Een kapot scherm, slecht werkende camera of versleten batterij zijn vaak te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je langer van je apparaat kunt genieten, en je geen nieuwe hoeft te kopen. Winst voor het milieu en ook voor je portemonnee. Niet alle apparaten zijn echter zo makkelijk te repareren. En dat maakt het voor consumenten, die graag langer met hun telefoon doen, helaas extra moeilijk. Gelukkig stemt de EU in het najaar over Europese regels rondom het Recht Op Reparatie, wat het verplicht moet maken voor producenten om spullen reparabel te maken en consumenten het recht op reparatie te geven. Dat zorgt er hopelijk voor dat reparatie van je smartphone makkelijker en betaalbaarder wordt. (Lees de tips van de Consumentenbond over reparaties en de kosten daarvoor).

Kies een refurbished smartphone

Ben je echt toe aan een ander toestel, dan is kiezen voor een tweedehands exemplaar de duurzaamste keuze. Ga voor een refurbished apparaat dat volledig is gecontroleerd en gereviseerd. Wil je garantie voor de kwaliteit van je refurbished smartphone kies dan voor een aanbieder met het Keurmerk Refurbished

Lever je oude mobiel in voor recycling

Naar schatting van de Milieu Centraal liggen er in Nederland drie miljoen smartphones te verstoffen in een lade. En dat is zonde van alle zeldzame en kostbare materialen in die smartphones, die hergebruikt kunnen worden. In een ton mobiele telefoons zit zelfs twintig keer meer goud dan in een ton gouderts. Zoek eens in die onderste lade en lever je oude smartphone in voor recycling bij een Wecycle-punt. Of laat je oude telefoon repareren, zodat je neefje of buurmeisje geen andere hoeft te kopen. Dat scheelt weer een nieuw gemaakt toestel!

Kies een duurzaam model

Naast de keuze voor een refurbished smartphone, zijn er tegenwoordig gelukkig ook een aantal merken op de markt die hun best doen zo duurzaam en ethisch mogelijk te produceren. Het gaat bij duurzame telefoons over de repareerbaarheid, gebruik van gerecyclede materialen en in hoeverre een apparaat gemaakt is om lang mee te gaan, qua updates en software. Het Nederlandse Fairphone scoort momenteel het best op al die punten. Goede tweede plekken zijn er voor de merken Teracube en Shift.

Wees zuinig met data

Smartphones zijn verbonden met internet, dat lijkt logisch. Maar dat betekent ook dat we enorme hoeveelheden data gebruiken. Dat komt door het gebruik van social media, omvang van onze bestanden in de cloud en streams van filmpjes. De groei van internet en dataverkeer zorgt voor een enorme groei aan datacenters wereldwijd, die enorme hoeveelheden energie verbruiken. Naar schatting verbruiken datacenters in Europa in 2025 al 93 Twh aan elektriciteit. En het is goed te weten dat 100 GB in de cloud goed is voor 0,1 ton CO2-uitstoot. Wees daarom zuinig met data door regelmatig foto ’s van je smartphone en uit de cloud te verwijderen (en op te slaan op een externe schijf), je uit te schrijven van nieuwsbrieven en ongebruikte bestanden te verwijderen uit je cloud. Bekijk meer tips voor het opruimen van de cloud.

Zo verklein je de voetafdruk van je smartphone

Met al deze tips ga je duurzamer om met je smartphone. Omdat de productie van je smartphone de grootste voetafdruk heeft, is het verlengen van de levensduur van je apparaat het allerbelangrijkste. Laat je niet te snel verleiden tot de aankoop van een nieuwe, wees zuinig met je apparaat en laat je smartphone repareren als het nodig is. Zo verklein je de voetafdruk van je smartphone, en dus die van jezelf!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Milieu Centraal, De verborgen impact – Babette Porcelijn, European Environmental Bureau, NPO Kennis, Regionaal informatiecentrum van de Verenigde Naties, Waag futurelab. Photo credits: Victor Freitas (Pexels) (hoofdbeeld), Tima Miroshnichenko (Pexels), Mascha Bongenaar.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: