Zoek
Kledingruil organiseren tips

Zo organiseer je een kledingruil!

Het is tof om te doen met vriendinnen en het misstaat ook zeker niet op een vrijmibo met collega’s: een kledingruilfeestje! Sas is dol op ruilfeestjes en vertelt hoe je dit handig en ontspannen aanpakt. Zo organiseer je een kledingruil!

Een kledingruil is goed voor de aarde én je portemonnee

We kopen wereldwijd gigantisch veel (te veel) kleding. Kleding was ooit een luxeproduct waar je zuinig op was – onze grootouders hadden vaak ook maar enkele items in hun kast waar ze (tientallen) jaren mee deden. Dat is nu helaas wel anders. Het is een wegwerpproduct geworden van vaak slechte kwaliteit. Met de komst van fast fashion is er elke week wel ergens een nieuwe collectie die nog aparter, gaver en bijzonderder is dan de collectie van de week ervoor. En met de komst van ultra fast fashion gaat het nog sneller. Binnen enkele dagen van ontwerptafel tot webshop is heel normaal geworden. En de kwaliteit van deze kleding? Daar hebben we het maar niet over. Het is ontzettend belastend en schadelijk voor de planeet om al die kleding te maken, kort te dragen en weg te gooien. De afvalberg die we ermee creëren is gigantisch en de aarde put uit. Dat kan anders!

En daar komt de kledingruil om de hoek kijken. Dit is een fantastische manier om die kledingberg te verkleinen. Jij ruimt je kast op (opruimtips vind je hier), je shopt kleding bij een ander, je voegt geen nieuwe kleding toe aan de wereld, terwijl je wel lekker wat nieuws kunt dragen. En je hebt ook nog eens een gezellige avond. Kom op, laten we allemaal massaal kleding gaan ruilen. En dat doe je zo!

Tips voor het organiseren van een kledingruil.

Afdrukken
No ratings yet

Een kledingruil organiseren: zo pak je dat handig aan!

Een kledingruil is fun én goed voor onze prachtige aardbol. Want als we al die kleding zo gezellig aan elkaar doorgeven, heb je regelmatig iets ‘nieuws’ om aan te trekken zonder dat je kleding nieuws hoeft te kopen. Want inmiddels weten we dat het maken van kleding ontzettend schadelijk is. Koop minder kleding, ga voor tweedehands. En dat kan zelfs gratis als je een kledingruil organiseert. En dat doe je zo!
Voorbereiden30 minuten
Maken1 uur
Totale tijd1 uur 30 minuten

Gereedschap

 • minimaal 5 deelnemers (5 tot 15 is ideaal als je het behapbaar wilt houden)
 • 5-10 toffe kledingstukken per persoon
 • kledingrek
 • spiegel
 • hoekje om te passen
 • hapjes & drankje
 • gezellige muziek

Instructies

 • Prik een datum en nodig een groepje vrienden uit. Ervaren kledingruilers uit de Insta-community zeggen dat vijf tot vijftien deelnemers ideaal is. Het is handig als iedereen ongeveer dezelfde maat heeft, maar dit is geen must. En nodig vooral de mensen uit die je altijd zo bewondert om hun kledingstijl.
 • Neem allemaal minimaal vijf tot tien mooie, schone kledingstukken mee. Spreek samen vooraf een aantal af.
 • Hang alles op maat en op categorie.
 • Zorg voor een grote spiegel, gezellige muziek en lekkere hapjes & drankjes (of laat iedereen iets lekkers meenemen).
 • Verdeel de avond in verschillende rondes: kijken, passen, kiezen en verdelen.
 • Meerdere fans van één item? Verloot het dan.
 • Breng de overgebleven kleding naar een goed doel of de kringloopwinkel.

Werkborrels

Tip: op een werkborrel/tijdens een event is het gezellig om een hoekje te creëren en het ruilen verder een beetje los te laten. Je legt in de uitnodiging uit wat de bedoeling is en geeft mensen vervolgens zelf de gelegenheid om spullen op te hangen en om te winkelen. Je zult zien dat als je het loslaat, het ruilen vanzelf op gang gaat komen tussen de bedrijven door. Een kledingruil is dus ook een leuke energizer voor je zakelijke event.

Een kledingruil bezoeken

Heb je geen zin of geen tijd om een kledingruil zelf te organiseren, dan kun je ook een grote kledingruil bezoeken. Regelmatig worden er kledingruilfeestjes georganiseerd in steden of in buurthuizen. Tof ook om het te combineren met een citytrip. Een actuele lijst van kledingruilfeestjes vind je op de website van The Clothing Loop.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: nos.nl, bnnvara.nl, hva.nl, europarl.europa.eu. Photo credits: thegreenlist.nl, fatin-hisham (Pexels) (tas met kleding).

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: