Search
Kledingkast opruimen stappen

Je kledingkast opruimen in vier stappen

Oké toegegeven, het opruimen van die kledingkast is niet een favoriet klusje. Maar als je één regenachtige ochtend eraan opoffert, zul je daarna er zoveel plezier aan beleven. Die opgeruimde kast brengt nieuwe toffe outfits aan het licht én het kan je een zakcentje opleveren. Want draag je het niet? Verkoop het dan! In dit artikel deelt Saskia haar methode: je kledingkast opruimen in vier stappen. Het is echt zo gepiept. Beloofd!

In vier stappen een opgeruimde garderobe

In ons leven verzamelen we heel wat kleding. Hoe zit dat bij jou? Hier even wat cijfers! Een gemiddelde Nederlander heeft 173 kledingstukken in zijn kast, draagt gemiddeld een derde niet en koopt per jaar 46 nieuwe items bij. Doen we nooit iets weg? Jawel hoor, maar daar gaat het ook niet helemaal goed. Het blijkt dat we gemiddeld 40 kledingstukken per jaar weggooien. Verreweg de meeste kledingstukken (24) belanden bij het huisvuil en worden dus verbrand. Zonde, want veel van die ongebruikte kleding kunnen we beter een tweede leven geven. Dat is belangrijk omdat onze grondstoffen opraken. Kortom, die kledingkast opruimen, is ook nog eens een hele mooie duurzame zet. Kom op, aan de bak! Ik deel mijn stappenplan!

Stap 1: alle kleding verzamelen

Het beste resultaat behaal je als je alle kleding zichtbaar maakt: leg de volledige inhoud van je kledingkast op het bed. Niet schrikken, waarschijnlijk wordt het een flinke berg, maar het gaat je echt helpen om betere keuzes te maken (stap 2). Echt waar! Ben je klaar? Doe dan nog even een rondje door het huis. Leg je schoenen erbij, pak al je jassen van de kapstok, misschien heb je ook nog wat ongedragen kleding op zolder liggen en vergeet ook de wasmand en de schone was niet te checken. Kortom, zorg dat alle kleding in één ruimte komt te liggen Vaak heb je op veel meer plekken kleding liggen dan je in eerste instantie dacht!

Stap 2 van je kledingkast opruimen: kleding uitzoeken en stapels maken

Oké, en nu gaat het leukste werk beginnen. Het uitzoekwerk! Maak in je kamer (of desnoods in meerdere kamers) stapels:

  • Een stapel voor kleding die je wilt houden (dit krijgt een nieuwe vaste plek).
  • Een stapel voor kleding die je wilt verkopen (mooie items ‘je parels’ die nog veel op kunnen leveren).
  • Een stapel voor kleding die gratis weg mag naar een goed doel, kringloopwinkel, een weggeefwinkel of The Clothing Loop (deze categorie zijn leuke items die zeker nog een ronde mee kunnen, maar niet veel opleveren bij verkoop).
  • Een stapel voor kleding die écht weggegooid moet worden (bijvoorbeeld kapotte kleding). Dit doe je na afloop in de textielbak zodat het gerecycled kan worden.

Als je alle kleding beoordeeld hebt, dan houd je één stapel over met kleding die je wilt houden. Mogelijk heb je tijdens het opruimen van je kledingkast ook nog een vijfde stapel gecreëerd met twijfelgevallen. Het is moeilijk te accepteren (been there too), maar ze liggen nu niet voor niets op de twijfelstapel. Waarom draag je het niet? Mogelijk is het toch niet jouw kleur, maat of materiaal. Ook het stemmetje ‘maar het was een duur kledingstuk’ of ‘misschien ga ik het ooit nog dragen’ zijn klassiekers om ongedragen kledingstukken toch weer terug te hangen/leggen in die kast. Zonde, waarschijnlijk draag je het nooit. Verkoop het liever of maak er iemand anders blij mee. Dat is echt een beter idee! Reserveer dat plekje in je kast liever voor een mooi tweedehands kledingstuk dat wél echt jouw smaak is.

Tip: kom je kapotte kleding tegen in de stapel die je wilt houden, breng het meteen naar de kleermaker, anders komt het er weer niet meer van. Vaak kun je een mooie totaalprijs afspreken voor alle repareerklusjes samen.

Je kledingkast opruimen. Draag je kledingstukken niet, hoe leuk ze ook zijn, doe ze goed weg!

Stap 3: kleding terugleggen en hangen

Heb je al een goede opruimmethode? Mooi! Loop je nog een beetje te hannesen, dan heb ik misschien nog een paar handige tips voor je:

  • Hang je kleding op hangers? Zorg ervoor dat alle hangers dezelfde kant op wijzen. Draag je iets? Hang het daarna terug met de hanger de andere kant op. Na een (half)jaar zie je zo welke kledingstukken niet gedragen worden. Deze kunnen dan waarschijnlijk alsnog weg.
  • Vouw je kleding? Verzamel dan schoenendozen die je vervolgens als opbergers kunt gebruiken voor deze kleding. (Ik heb hiervoor een oproep geplaatst in mijn lokale Facebook-groep en verzamelde zo meer dan tien schoenendozen.) Vouw kleding tot vierkante pakketjes en zet ze rechtop in deze dozen. Zo zie je altijd in één oogopslag al je kleding (zie hoofdfoto). Als je ouderwetse stapels maakt, zie je alleen de bovenste kledingstukken waardoor er mogelijk alsnog veel ongedragen blijft liggen. Wil je deze vouwmethode, die van Marie Kondo komt, leren? Bekijk dan even deze video!
  • Om extra overzicht te hebben, vinden sommige mensen het fijn om de inhoud van de kast twee keer per jaar om te wisselen: winterkleding eruit en zomerkleding erin (en andersom). Ik doe dit zelf niet omdat ik veel kleding het hele jaar door draag met deze zachte winters en veel koele zomerdagen.
  • Dit is ook een goed moment om te kijken of je garderobe compleet en in balans is. Heb je zes wintertruien in de kast liggen, dan kun je wellicht de drie mooiste bewaren en de andere drie toch ook nog verkopen. Missing items kun je op een lijstje zetten voor een volgend tweedehands shopavontuur.
  • Tip van een stijlcoach: maak foto’s van outfits en verzamel deze in een mapje op je telefoon of print ze uit en hang ze aan de binnenkant van de kast. Zo blijf je variëren in plaats van dat je terugvalt op steeds dezelfde outfits. Meer fijne tips van stijlcoach Mirjam vind je hier!

Stap 4 van je kledingkast opruimen: kleding wegdoen

Eén stapel heb je al weggewerkt, namelijk de stapel kleding die je wilt houden. Dan blijven er nog drie stapels over. Begin met de makkelijkste: breng alle kledingstukken die weggegooid moeten worden naar een textielcontainer bij jou in de buurt. Daar mag vaak veel meer textiel in dan je denkt, ook kapotte kleding. Knoop schoenen die bij elkaar horen als paartjes aan elkaar vast of doe ze in één tas. Zorg dat de kleding enigszins schoon is. Gooi nooit natte kleding of kleding met olievlekken of verfvlekken in een textielcontainer, daarmee vervuil je de hele batch.

Bij je kledingkast opruimen hoort ook kleding goed wegdoen. Kapotte kleding gaat in de textielcontainer.

De stapel die erna komt, is de stapel met kleding die weg mag. Breng het naar de kringloopwinkel, geef het aan vriendinnen, een goed doel of doe mee aan The Clothing Loop. Zo dat ruimt lekker op! Meer weten over de grootste kettingkledingruil van ons land met héél veel kettingen, check dan mijn review. Ik ben fan!

Tot slot, houd je nog wat parels over voor de verkoop. Dat is nog wel even een klusje. Je kunt een kraam huren op een rommelmarkt of proberen om het online te verkopen, bijvoorbeeld via Vinted. Verkooptips hiervoor hebben we ook voor je! Ga je voor Vinted, dan heb ik een tip! Maak alle foto’s op een mooie zonnige dag. En bewaar het maken van de advertenties voor een ander moment, bijvoorbeeld een saaie regenachtige zondag of een doordeweekse avond. Ga naast je stapel zitten en maak alle advertenties. De foto’s heb je dan al, de eigenschappen kun je zo overnemen uit de labeltjes. Het klinkt even als een werkje, maar het valt echt mee. In een uur tijd kun je met gemak twintig advertenties maken, aangezien je de goede foto’s dan toch al hebt.

Heb je designer kleding waar je vanaf wilt? Daarvoor heb je speciale platforms. Die hebben we hier voor je op een rijtje gezet!

Jouw opgeruimde kledingkast?

Hoe ziet jouw kledingkast eruit? Is-ie strak of kan-ie wel een goede opruimbeurt gebruiken? Heb je nog een goede opruimtip die in dit lijstje thuishoort, laat het dan vooral weten. Dan vullen we het lijstje met liefde aan. En mocht je stories maken van je opruimklus? Tag @thegreenlist.nl dan! We zullen het delen en je aanmoedigen! Succes ermee!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: hva.nl, nos.nl, oneworld.nl. Photo credits: Angela de Vlaming.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: