Opruimtips voor een duurzaam leven.

5 opruimtips voor een duurzamer leven

Goed leren opruimen en ontspullen heeft alles te maken met een duurzaam leven. Hier ben ik al vrij snel tijdens mijn groene zoektocht achter gekomen dankzij het boek en de Netflix-serie van Marie Kondo. Zeker twee per jaar krijg ik het op mijn heupen en dan moet het hele huis eraan geloven. Ik deel mijn aanpak, na het lezen van deze opruimtips ben je niet meer te stoppen!

Ontspullen wordt nog leuk met deze opruimtips

Opruimen is voor de meeste mensen een huishoudelijke taak die ze het liefst weken of maanden voor zich uit schuiven. Zelf was ik ook zo: ik had een hekel aan opruimen en stelde het zo lang mogelijk uit. Terwijl, als je er anders naar kijkt en het iets anders aanpakt, het een totaal andere ervaring kan zijn die ik zelfs als ‘prettig’ kan omschrijven. Nu kan ik er niet goed tegen als dingen niet op een vast plek liggen en stapeltjes spullen op willekeurige plekken trek ik al helemaal niet. Wat heeft die ommezwaai veroorzaakt? Ik deel mijn opruimtips met je!

1. Zie opruimen niet als huishoudelijke taak

Het begint allemaal met de juiste mindset natuurlijk. Met enorme tegenzin haastig opruimen zal je alleen maar stress en een chagrijnig gevoel geven. De kunst is dat je leert loslaten dat het een huishoudelijke klus is die je moet doen. Kijk er anders naar: Zie het vanaf nu als een klus is die je rustig kunt doen omdat je daarmee je huis weer een fijnere plek maakt, je smaak beter ontwikkelt, een zakcentje verdient of een ander (zoals een goed doel of een kringloopwinkel) blij kunt maken. Je kunt ook per opruimbeurt een andere mindset kiezen. Rondom Koningsdag doe ik het meer om spullen te verkopen en een zakcentje te verdienen, terwijl ik in het najaar vaak vooral gelukkig wordt van het feit dat het huis zo lekker aan kant is en de kringloopwinkel zo blij is met mijn inbreng.

Opruimtips voor een groener leven: zet boeken rechtop.
Opruimtip: zet spullen zoveel mogelijk rechtop.

2. Pak opruimen gestructureerd aan met kleine deelprojecten

Als je de opruimgoeroe Marie Kondo kent, dan weet je dat zij een gestructureerde aanpak heeft voor het huis. Zij ruimt niet op per kamer, maar per categorie. En ook de categorieën pak je in een bepaalde volgorde aan, beginnend bij kleding, gevolgd door boeken, papier, komono (alles zonder categorie) en tot slot sentimentele spullen. Nu houd ik me niet strikt aan deze categorieën, maar de systematische aanpak waarbij je werkt vanuit klusters werkt voor mij ook heel goed. Zo maak ik van het huis opruimen behapbare mini-projecten die haalbaar zijn. Ik hanteer de volgende categorieën:

  • Kleding (kledingkast, kapstok & kledingrek zolder)
  • Kinderkleding (kledingkast, kapstok)
  • Slaapkamer zoontje & speelhoek woonkamer
  • Kast woonkamer & kast garage met overlap in spullen
  • Keuken
  • Studeerkamer met voorraadkast (verzorging) & badkamer
  • Zolder
  • Garages

Het idee achter de categorieën van Marie Kondo is, dat in veel huizen dezelfde spullen op verschillende plekken liggen. Maar ik merk dat mijn alternatieve vorm, ook goed werkt. Zo vond ik de eerste keer wel op vijf plekken nagelknippertjes en op drie plekken enveloppen en postzegels. Door naast kamers te kijken naar categorieën (waar in huis liggen ongeveer dezelfde spullen), haal je dubbelingen eruit en kan alles één vaste plek krijgen.

Opruimtip: zet dingen rechtop!

Waarom zou je onhandige stapeltjes maken als je dingen ook rechtop weg kunt zetten net zoals een boek? Dit geldt voor laptops, spellen, maar ook kleding kan rechtop gevouwen worden in (schoenen)dozen zodat je alle items in één oogopslag ziet.

Opruimtips van thegreenlist.nl

Saskia thegreenlist.nl

3. Geef jezelf een deadline

Helemaal vrijblijvend moet je het opruimen niet maken, want dan loop je weer het risico dat het niet afkomt. Stel een realistisch doel voor het opruimen en zorg dat het binnen die tijd afkomt. De allereerste keer heb ik een week vrij genomen van werk en heb ik een hele week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat het huis opgeruimd. Mijn vrienden verklaarden mij voor gek, maar ik had deze krappe tijdspanne echt nodig om mezelf te pushen de klus te klaren. En ja het was een gigantische klus, maar het gaf me wel een heerlijk gevoel om te doen en helemaal toen het af was. De keren erop heb ik meer tijd genomen. Zo heb ik mezelf de afgelopen keer twee maanden de tijd gegeven om op te ruimen (start 1 maart en einde op Koningsdag om te verkopen) omdat ik het erg druk had en meer tijd nodig heb, maar ook niet langer wil uitstellen.

4. Stel een einddoel

Hoeveel wil je verdienen aan het verkopen? Hoe wil je bepaalde ruimtes gaan gebruiken en hoe leeg/minimalistisch wil je het dus hebben? Een einddoel visualiseren werkt enorm motiverend. Veel vrouwen klagen bijvoorbeeld over een bomvolle kledingkast, maar dat ze tegelijk niets hebben om aan te trekken. Als het echt zo is dat je de verkeerde stijl en kleur kledingstukken in je kast hebt hangen en inmiddels weet wat het wel zou moeten zijn, dan kan het ook een leuke opdracht zijn om afscheid te nemen van al die ongedragen kleding en aan de slag te gaan met een minimalistische capsule wardrobe. Eerst ontspullen om vervolgens te werken aan een kleine complete garderobe voor het leven, waar misschien wel een ‘nieuw’ tweedehands of duurzaam setje inpast.

Duurzame kinderkleding tip: koop op de groei.

5. Neem huisgenoten mee in je opruimmethode (en dat doe je zo)

Het fijnste en snelste is als je het opruimen samen kunt doen. De eerste keer heeft mijn man ook meegeholpen. Inmiddels is het ontspullen en opruimen meer mijn domein geworden, maar dat vind ik niet erg. Hij doet weer genoeg andere dingen. In dat geval is het wel belangrijk dat je je partner meeneemt in jouw nieuwe structuur, anders is het binnen de kortste keren weer een rommeltje. Geef een kort tourtje en maak allereerst duidelijk dat alles één vaste plek dient te hebben (dat is belangrijke informatie!) en wat de vaste plekken van de belangrijkste gebruiksvoorwerpen en categorieën zijn die regelmatig gebruikt worden. Verder is het goed om een paar details mee te geven die voor jou belangrijk zijn. Ik heb een hekel aan stapeltjes en dus wil ik dat ten alle tijden voorkomen. Ik zet dingen dus zoveel mogelijk rechtop weg: niet alleen boeken, ook de laptops, de spellen en kleding rol ik in schoenendozen zodat je kledingstukken al je kledingstukken in één oogopslag ziet. Mijn man weet dit nu ook en zorgt ervoor dat alles ook op die wijze wordt opgeruimd.

Waar opruimtips vaak niet over gaan

Wat moet je met al die spullen die je kwijt wil? Jammer genoeg gaat Marie Kondo daar onvoldoende op in vind ik. Het is zonde om spullen bij het grofvuil te gooien. Het heeft veel energie gekost om die spullen te maken en ook het verbranden is impactvol. Een aantal dingen die je kunt doen:

Opruimtips van jou?

Heb je een leuke opruimtip en mist deze nog in dit lijstje? Ik hoor graag van je! Je kunt met mij in contact komen via de volg- en contactbuttons onderaan deze pagina. Ik hoor graag van je, want ik voeg graag het lijstje met opruimtips graag aan!

Opruimtips voor een duurzaam leven.

Meer groene tips van thegreenlist.nl

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: