Search
Digitale fotoarchief en videoarchief opruimen

Heb jij je digitale foto- en videoarchief al opgeruimd?

Al die foto’s en video’s in de cloud vreten energie en dragen dus bij aan de opwarming van de aarde. Als contentmaker had ik nogal wat digitale zooi in de cloud staan. Mijn dataschaamte is groot. En dus besloot ik hulp in te schakelen van een photo organizer om samen mijn digitale foto- en videoarchief op orde te krijgen. Met deze tips kun jij vandaag nog werk maken van deze gigantische opruimklus.

Je digitale foto- en videoarchief opruimen

We kunnen ons geen leven zonder voorstellen, maar toch is het goed om te weten dat ons internetverbruik ontzettend belastend is voor onze planeet. Elke keer als je een serie streamt, een website bezoekt, een onschuldig appje verstuurt of een foto opslaat in de cloud, gebruik je data. En het verwerken en opslaan van data kost veel energie. En water, want om datacenters te koelen is weer heel veel water nodig. Geen schone zaak dus…

Hoewel ik me geen leven meer zonder internet, social media en die fijne streamingsdiensten kan voorstellen, wil ik wel wat aan mijn dataverbruik doen. Het opruimen van mijn digitale archief is een simpele eerste stap waarmee je jezelf en de planeet een groot plezier doet. Zeg nou zelf, een opgeruimde foto cloud met daarin enkel de belangrijke herinneringen die ook nog eens goed vindbaar zijn, wie wil dat nou niet? En dus ging ik aan de slag. Met hulp van photo organizer Danielle Regout van Personal OPA. Samen het haar durfde ik het aan om deze gigantische opruimklus beet te pakken. Zij leerde mij hoe je je digitale foto- en videoarchief efficiënt opruimt en hoe je het ook in de toekomst netjes opgeruimd kunt houden.

Tips om je digitale foto- en videoarchief op te ruimen

Het is tegenwoordig onwijs makkelijk om met je telefoon te fotograferen en alles vast te leggen. Maar het leidt ook tot een overvolle filmrol op je telefoon met simpelweg te veel foto’s, filmpjes, screenshots, bursts, gifjes, en ga zo maar door. Hoe pak je dat nou aan? Want al die dataopslag is alle behalve duurzaam, het is vaak ook niet gratis en heel erg gebruiksvriendelijk. Kortom, help jezelf en de aarde en ruim die digitale zooi op!

Maak het opruimen van je foto- en videoarchief een behapbaar project en dat doe je zo!

Het op orde brengen van je foto en video cloud is een grote klus. Om het behapbaar te houden, is het slim om het op te delen in miniprojecten. Kleine stapjes, kleine doelen en zo kom je langzaam bij de eindstreep. Danielle heeft een gouden tip: zij adviseert om het opruimen op te delen. Doe elke dag één dag. ‘Stel het is vandaag 19 juni. Ga dan naar je foto cloud op je telefoon of op je desktop en ga naar de zoekbalk/zoekfunctie. Toets de datum in van vandaag. Bijvoorbeeld ‘19 juni’. Dan krijg je alle foto’s te zien van 19 juni door de verschillende jaren heen (dus 19 juni 2022, 19 juni 2021, 19 juni 2020, etc.). Neem dan even de tijd om door deze foto’s heen te lopen en alles te wissen wat je niet meer nodig hebt. Voor mij werkt dit heel goed, want het geeft mij een afgebakend project met een duidelijk einddoel: ik hoef maar zoveel foto’s te bekijken en op te schonen. Als je dit 365 (of 366) dagen volhoudt, dan is je hele filmrol over een jaar opgeschoond en uitgezocht.’

Belangrijk: check dit eerst voor je aan de slag gaat!

op veel telefoons heb je zowel een lokale galerij met foto’s en video’s als een app van een clouddienst. Check, voordat je aan de slag gaat met deze megaklus, hoe foto’s permanent verwijderd worden. Het kan zo zijn dat je de foto’s echt vanuit de cloud moet verwijderen en niet vanuit de galerij. (Als je het dan vanuit de lokale galerij verwijdert, blijft het nog in de cloud staan. Kortom, het is dan dus niet verwijderd.) Vreselijk als je hier na tienduizenden foto’s verwijderen pas achterkomt. Dan kun je mooi opnieuw beginnen. Check dus even goed hoe het voor jouw telefoon werkt, voordat je gaat knallen op dit project.

Screenshots de baas worden

Screenshots maken we  aan de lopende band en Danielle komt zo ook in veelvoud tegen in de archieven van haar klanten. Inspirerende beelden van een interieur, kleding, reistips, bijzondere quotes, recepten, kortingscodes of tips van anderen die je handig lijken: het belandt allemaal in je filmrol en mogelijk ook in je cloud, terwijl je de meeste screenshots maar kort nodig hebt. Onnodig en een beetje zonde van alle dataopslag om dit zo lang te bewaren. En dat hoeft ook niet, want er is een hele snelle manier om er vanaf te komen!

Danielle: ‘De meeste telefoons maken het héél makkelijk voor je: als je een screenshot neemt, dan komt deze niet alleen in je filmrol terecht, maar het belandt automatisch in een ‘slim album’ van je telefoon. In dit geval het album ‘Screenshots’ of ‘Schermafbeeldingen’. Dit album bevat dus ALLE screenshots die jij neemt met je telefoon, alles staat al bij elkaar. Het enige wat jij hoeft te doen – en mijn advies zou zijn om dit ongeveer elke drie maanden te doen – is door dat mapje te scrollen en alles te verwijderen wat je niet meer nodig hebt. En het mooiste is: als je het uit dat mapje verwijdert, dan verdwijnt de screenshot ook uit je filmrol en staat het niet meer op je telefoon!’

PRO-tip van Danielle: ‘Jouw telefoon maakt óók slimme albums van je selfies, je videos, je bursts, timelapse, etc. Pas bovenstaande stappen ook toe in die albums en ruim je filmrol nog sneller op.’

Terwijl jij meer en meer foto’s en video’s opslaat in de cloud, moeten datacenters steeds harder werken.

Eerste hulp bij WhatsApp foto’s

Ik geloof dat ik bijna niemand ken die niet worstelt met de foto’s in WhatsApp – wat moet je ermee doen en hoe moet je ze opslaan? Een opmerking vooraf: Whatsapp is sowieso een datavreter. Als je alles op automatische back-up hebt staan, dan maakt jouw telefoon automatisch een back-up van je hele WhatsApp en bewaart deze in de cloud – het neemt heel veel geheugen en opslag in.

Om dit zo laag mogelijk te houden, heeft Danielle twee tips:

Tip 1: ‘Ga naar de instellingen van WhatsApp > dan naar ‘Chats’ > zorg dat ‘Voeg toe aan filmrol’ uitstaat. (Bij een Android telefoon heet het ‘mediazichtbaarheid’. Door dit aan te vinken, bewaar je automatisch ALLE foto’s uit Whatsapp in je filmrol. Dus óók al die onzin appjes, grapjes, gifjes en filmpjes die constant door worden gestuurd. Superzonde van het geheugen op je telefoon en van de energie dat nodig is voor de dataopslag.’

Tip 2: ‘Maak het een gewoonte voor jezelf om elk weekend één chat in Whatsapp te verwijderen. Scroll helemaal omlaag in je WhatsApp, naar de alleroudste chats, en ga erdoorheen. De kans is heel erg groot dat je genoeg chats tegen gaat komen waar je niks meer mee doet en die je niet nodig heb (denk aan groepchats voor een evenement, een babyshower, een verjaardag, een huwelijk, een weekendje weg, etc.). Je kunt meteen even door de foto’s heengaan in die chat en de allerleukste bewaren in je filmrol.’

PRO-tip van Danielle: ‘Kun je niet kiezen tussen de foto’s die je wel of niet wilt bewaren? Of is het te veel en te moeilijk om doorheen te gaan? Dan kun je een back-up maken van WhatsApp op je computer*, ALLE foto’s uit whatsapp downloaden zodat je er later rustig doorheen kunt gaan en de chats met een gerust hart van je telefoon kunt verwijderen.’

*Voor iPhone gebruik je daarvoor het programma imazing (29,99 euro)
*Voor Android koppel je de telefoon aan je computer en laat je het laden, daarna staat er een apart mapje van whatsapp waar je alles uit kunt halen.

Een personal photo organizer om je foto- en videoarchief op te ruimen?

Met deze tips van Danielle heb je alles in huis om je digitale foto- en videoarchief de baas te worden. Minder plaatjes in de cloud betekent minder milieu-impact maken. Mocht je na het lezen van dit artikel ook aan de slag willen, maar kom je er zelf niet helemaal uit? Danielle heeft met haar bedrijf Personal OPA elf jaar ervaring als opruimcoach en heeft honderden archieven gearchiveerd. Ze geeft online cursussen, schrijft e-gidsen om je op weg te helpen of gaat graag zelf met jouw fotoarchief aan de slag. Wil je het zelf gaan doen? Dan is haar nieuwste gids een tip!

E-book: de complete gids voor je mobiele tefoon

Alles wat Danielle in die elf jaar heeft geleerd, heeft ze nu gebundeld in een e-book: De complete gids voor je mobiele telefoon. Handig: ze heeft een versie geschreven voor iPhone en voor Android. Met deze gids heb je alles in huis om zelf aan de slag te gaan met je digitale- foto en videoarchief. Het e-book telt veertig pagina’s en beantwoordt vragen als hoe je snel foto’s kun verwijderen en logisch kunt archiveren in mappen zodat je het snel terug vindt en hoe je het opgeruimd kunt houden. Het is te koop in de webshop van Personal Opa. Met de code GREENLIST35 krijg je 35% korting en betaal je geen 37 euro, maar 24,05 euro voor deze gids.

Danielle Regout Personal OPA.

Over Danielle Regout

Danielle Regout is professionele photo organizer. Ze geeft cursusssen, schrijft e-books en helpt je één-op-één op weg om orde te scheppen in je digitale foto- en videoarchief.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: rtlnieuws.nl. Photo credits: Los Muertos (hoofdbeeld), Plann (Pexels), Sergei Starostin (Pexels), foto Danielle: Marilyn Bartman.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: