Foto- en videoarchief opruimen

Heb jij je digitale foto- en videoarchief al opgeruimd?

Al die foto’s en video’s in de cloud vreten energie en dragen dus bij aan de opwarming van de aarde. Als contentmaker had ik nogal wat digitale zooi in de cloud staan. Mijn dataschaamte is groot. En dus besloot ik hulp in te schakelen van een photo organizer om samen mijn digitale foto- en videoarchief op orde te krijgen. Met deze tips kan jij vandaag nog werk maken van deze gigantische opruimklus.

Gigantische opruimklus: je digitale foto- en videoarchief opruimen

We kunnen ons geen leven zonder voorstellen, maar toch is het goed om te weten dat ons internetverbruik ontzettend belastend is voor onze planeet. Elke keer als je een serie streamt, een website bezoekt, een onschuldig appje verstuurt of een foto opslaat in de cloud, gebruik je data. En het verwerken en opslaan van data kost veel energie. En water, want om datacenters te koelen is weer heel veel water nodig. Geen schone zaak dus…

Hoewel ik me geen leven meer zonder internet, social media en die fijne streamingsdiensten kan voorstellen, wil ik wel wat aan mijn dataconsumptie doen. Het opruimen van mijn digitale archief is een simpele eerste stap waarmee je jezelf en de planeet een groot plezier doet. Zeg nou zelf, een opgeruimde foto cloud met daarin enkel de belangrijke herinneringen die ook nog eens goed vindbaar zijn, wie wil dat nou niet? En dus ging ik aan de slag. Met hulp van personal photo organizer Danielle Regout. Samen het haar durfde ik het aan om deze gigantische opruimklus beet te pakken. Zij leerde mij hoe je je digitale foto- en videoarchief efficiënt opruimt en hoe je het ook in de toekomst netjes opgeruimd kunt houden.

Tips om je digitale foto- en videoarchief op te ruimen

Het is tegenwoordig onwijs makkelijk om met je telefoon te fotograferen en alles vast te leggen. Maar het leidt ook tot een overvolle filmrol op je telefoon met simpelweg te veel foto’s, filmpjes, screenshots, bursts, gifjes, en ga zo maar door. Hoe pak je dat nou aan? Want al die dataopslag is alle behalve duurzaam, het is vaak ook niet gratis en heel erg gebruiksvriendelijk. Kortom, help jezelf en de aarde en ruim die digitale zooi op!

Maak het opruimen van je foto- en videoarchief een behapbaar project en dat doe je zo!

Net zoals heel veel grote projecten, en ik vind je foto’s opschonen hier zeker bij horen, helpt het enorm om het op te delen in kleine stapjes en kleine doelen, die goed te behalen zijn. Hetzelfde geldt in dit geval. Danielle heeft een gouden tip: ‘Stel het is 19 juni. Ga dan naar je filmrol op je telefoon en ga naar de zoekbalk/zoekfunctie (elke telefoon heeft er eentje in de filmrol zitten). Toets in ‘19 juni’ en dan krijg je alle foto’s te zien van 19 juni door de verschillende jaren heen (dus 19 juni 2022, 19 juni 2021, 19 juni 2020, etc.). Neem dan even de tijd om door deze foto’s heen te lopen en alles te wissen wat je niet meer nodig hebt. Voor mij werkt dit heel goed, want het geeft mij een afgebakend project met een duidelijk einddoel: ik hoef maar zoveel foto’s te bekijken en op te schonen. Als je dit 365 (of 366) dagen volhoudt, dan is je hele filmrol over een jaar opgeschoond en uitgezocht’

Screenshots de baas worden

Screenshots maken we  aan de lopende band en Danielle komt zo ook in veelvoud tegen in de archieven van haar klanten. Inspirerende beelden van een interieur, kleding, reistips, bijzondere quotes, recepten, kortingscodes of tips van anderen die je handig lijken: het belandt allemaal in je filmrol op je telefoon. Terwijl je de meeste screenshots maar kort nodig hebt. Onnodig en een beetje zonde van alle dataopslag om dit zo lang te bewaren. En dat hoeft ook niet, want er is een hele snelle manier om er vanaf te komen!

Danielle: ‘De meeste telefoons maken het héél makkelijk voor je: als je een screenshot neemt, dan komt deze niet alleen in je filmrol terecht, maar het belandt automatisch in een “slim album” van je telefoon. In dit geval het album ‘Screenshots’ of ‘Schermafbeeldingen’. Dit album bevat dus ALLE screenshots die jij neemt met je telefoon, alles staat al bij elkaar. Het enige wat jij hoeft te doen – en mijn advies zou zijn om dit ongeveer elke drie maanden te doen – is door dat mapje te scrollen en alles te verwijderen wat je niet meer nodig hebt. En het mooiste is: als je het uit dat mapje verwijdert, dan verdwijnt de screenshot ook uit je filmrol en staat het niet meer op je telefoon!’

PRO-tip van Danielle: ‘Jouw telefoon maakt óók slimme albums van je selfies, je videos, je bursts, timelapse, etc. Pas bovenstaande stappen ook toe in die albums en ruim je filmrol nog sneller op.’

Eerste hulp bij WhatsApp foto’s

Ik geloof dat ik bijna niemand ken die niet worstelt met de foto’s in WhatsApp – wat moet je ermee doen en hoe moet je ze opslaan. Een opmerking vooraf: Whatsapp is sowieso een data-vreter. Als je alles op automatische back-up hebt staan, dan maakt jouw telefoon automatisch een back-up van je hele WhatsApp en bewaart deze in de cloud – het neemt heel veel geheugen en opslag in.

Om dit zo laag mogelijk te houden, heeft Danielle twee tips:

Tip 1: ‘Ga naar de instellingen van WhatsApp > dan naar ‘Chats’ > zorg dat ‘Voeg toe aan filmrol’ uitstaat. Door dit aan te vinken, bewaar je automatisch ALLE foto’s uit Whatsapp in je filmrol. Dus óók al die onzin appjes, grapjes, gifjes, filmpjes, etc. die constant door worden gestuurd. Super superzonde van het geheugen op je telefoon en van de energie dat nodig is voor de dataopslag.’

Tip 2: ‘Maak het een gewoonte voor jezelf om elk weekend één chat in Whatsapp te verwijderen. Scrol helemaal omlaag in je WhatsApp, naar de alleroudste chats en ga erdoorheen. De kans is heel erg groot dat je genoeg chats tegen gaat komen waar je niks meer mee doet en die je niet nodig heb (denk aan groepchats voor een evenement, een babyshower, een verjaardag, een huwelijk, een weekendje weg, etc.). Je kan meteen even door de foto’s heengaan in die chat en de allerleukste bewaren in je filmrol.’

PRO-tip van Danielle: ‘Kan je niet kiezen tussen de foto’s die je wel of niet wilt bewaren? Of is het te veel en te moeilijk om doorheen te gaan? Dan kan je een back-up maken van WhatsApp op je computer, ALLE foto’s uit whatsapp downloaden zodat je er later rustig doorheen kan gaan en de chats met een gerust hart van je telefoon verwijderen.’

*Voor iPhone gebruik je daarvoor het programma imazing (€29.99)
*Voor Android koppel je de telefoon aan je computer en laat je het laden, daarna staat er een apart mapje van whatsapp waar je alles uit kan halen

Een personal photo organizer om je foto- en videoarchief op te ruimen?

Met deze tips van Danielle heb je alles in huis om je digitale foto- en videoarchief de baas te worden. Minder plaatjes in de cloud betekent minder milieu-impact maken. Mocht je na het lezen van dit artikel ook aan de slag gaan? Dan zouden Danielle en ik het heel leuk vinden als je ons via stories op de hoogte houdt van je project. Tag ons @thegreenlist.nl  en @personal,opa , dan missen wij het niet! Kom je er nou zelf niet uit of kun je wel wat hulp van een pro gebruiken? Danielle is oprichter van Personal OPA. Ze geeft online cursussen of gaat graag zelf met jouw fotoarchief aan de slag.

Over Danielle Regout

Door haar passie voor fotografie en het maken van fotoalbums zag Danielle hoeveel mensen chaos hebben van talloze fotorolletjes en pakketjes foto’s. Allemaal waardevolle herinneringen waar niets meer mee wordt. Zo zonde! Ze zag die chaos om haar heen alleen maar toenemen met de komst van digitale fotografie. Danielle: ‘Het nemen van foto’s en video’s werd nog makkelijker en goedkoper met als gevolg dat onze digitale doos met foto’s en video’s groeide en groeide. Steeds vaker hoorde ik om mij heen hoe erg iedereen hiermee worstelde en het overzicht volledig kwijt was. En omdat ik er (oprecht) zo van houd om orde te scheppen, besloot ik mijn diensten aan te bieden.

Bekijk meer over OPA?

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Danielle Regout Personal OPA.
Danielle Regout, foto door Marilyn Bartman

Photo credits data center: Sergei Starostin (Pexels).

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: