Zoek
Duurzaam internet thuis

Duurzamer internetten? Het kan! Vijf tips!

Duurzamer internetten? Ik hoor je denken… Kan dat? Ja dat kan. Sterker nog, al die schattige kattenvideo’s, avonden series bingen en gezellige appgesprekjes met je moeder zijn zo onschuldig nog niet. Met ons internet- en dataverbruik belasten we het milieu. In samenwerking met Odido hebben we een aantal simpele tips waarmee je een stuk duurzamer bezig bent op het world wide web. En geen zorgen, je internet wordt er geen fractie langzamer van. Heb jij deze switches al gemaakt?

Vijf manieren om je internetverbruik wat te verduurzamen

In samenwerking met Odido

Hoe zit het nou precies met het internet thuis en de negatieve invloed op de planeet? Nou, daar moet je dus niet te licht over denken. Uit onderzoek van BBC blijkt dat alle gadgets, internetverbruik en dataverkeer samen verantwoordelijk zijn voor 3,7% van de wereldwijde uitstoot. Geen tijd te verliezen dus en aan de slag met duurzamere internetgewoontes!

Ruim je foto- en videocloud op

Foto’s, video’s en screenshots maak je waarschijnlijk aan de lopende band, terwijl je de meeste plaatjes maar kort nodig zult hebben. Terwijl al die ongebruikte foto’s en video’s wel staan opgeslagen in de cloud. En hiervoor zijn datacenters hard aan het werk. En juist die datacenters gebruiken veel energie en water. Dus opruimen die foto- en videobibliotheek in de cloud en je doet meteen een goede daad (let op: dit is iets anders dan de lokale filmrol op je telefoon). Je hebt ook handige apps die je helpen bij het opruimen, ik gebruik zelf Google Files. Deze app herkent dubbele foto’s en zet opvallend grote en onscherpe bestanden in aparte mapjes die je zo – hop – in één keer kunt verwijderen. iPhone heeft iets soortgelijks heb ik begrepen van iPhone-gebruikers en dat heet ‘dubbele onderdelen folder’. Wil je hier meer over weten? Eerder schreven we er samen met foto organizer, een soort digitale Marie Kondo, al een artikel over.

Duurzamer je favoriete serie bingen

Zelfs als je op de bank in alle onwetendheid een lekkere serie streamt, zit je op het internet en gebruik je dus data. Door de resolutie van je series en films te verlagen van HD- naar standaardkwaliteit, kun je een grote besparing doen. Ben je een heavy streamer en zou je dit een maand lang zo doen, dan spaar je al een autoritje van 150 kilometer uit, blijkt uit onderzoek.

Goede WhatsApp gewoontes

Staan jouw automatische back ups aan of uit in WhatsApp? Doe ze maar snel uit, want al die back ups worden – je raadt het al – opgeslagen in de cloud en daar moeten datacenters weer hard voor werken. Als je toch bezig bent met WhatsApp check dan even waar al die leuke gifjes en foto’s blijven die je regelmatig ontvangt. Je kunt de instellingen zo aanpassen dat ze niet op de filmrol en dus niet in je cloud terechtkomen. Scheelt ook weer iets. O, en vergeet oude groepsapps niet te verwijderen. Is ook weer data… Ja, je leest het, ook in de cloud kun je een hoop troep achterlaten.

Duurzamer internetten: email hygiëne

Wist je dat een jaar lang elke dat twintig mails versturen gelijk staat aan de CO2-uitstoot van duizend kilometer autorijden. Dit heeft de online redactie van Een Vandaag onderzocht. Al dat gemail is misschien wel handig en een onmisbare manier van communiceren geworden, maar echt duurzaam is dat dus niet. Wat kun je doen? Nou een aantal dingen:

  1. Ruim je mailbox op (al die mails zijn ook weer cloudopslag).
  2. Mails met bijlagen zijn belastender. Maak bijlagen klein of nog beter: gebruik zip-bestanden of linkjes om dingen te versturen.
  3. Schrijf je uit bij alle nieuwsbrieven die je niet meer leest (en verwijder alle oude nieuwsbrieven). Tipje van een volger van thegreenlist.nl: zoek in je mailbox op het woord ‘unsubscribe’ en je vindt vrijwel alle nieuwsbrieven, omdat de meeste nieuwsbrieven dit woord gebruiken. Slim!

Maak de switch en ga voor een duurzamere zoekmachine Ecosia

Hoe zoek je op het internet? Ook met de zoekmachine die je gebruikt, kun je een verschil maken. Stel de zoekmachine Ecosia in als standaard zoekmachine en je hebt nog een duurzamere stap gezet. Deze zoekmachine zet een deel van de winst in voor groene projecten en het zoekresultaat voor jou is net zo goed. Mocht je denken dat Chat GPT een oplossing is voor veel problemen, dat snappen we. Maar oef, die robots kunnen er ook wat van.

Aan de slag met jouw internetgebruik thuis

Omdat minder internetten er voor veel mensen niet inzit, hopen we dat je met deze ideeën inspiratie hebt opgedaan om thuis wat duurzamer van het fijne en o-zo-handige internet te genieten zonder dat je helemaal zonder zit. Met deze kleine switches kun je al een mooie duurzame stap maken, terwijl je nog steeds van je favoriete series kunt genieten en gezellig met je moeder kunt appen. Succes! Heb je nog een leuke tip? Mail de redactie! Via de volg- en contactbuttons onderaan deze pagina kun je met ons in contact komen.

Bronnen: datanews.knack.be, bbc.com/future, Een Vandaag, Nieuwsuur (31 mei 2023). Photo credits: Peter Olexa (Pexels).

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: