Zoek
Koffer inpakken tips

Koffer inpakken? We hebben tips! less = more

We gaan op vakantie en nemen mee… Minder! Met minder zooi op vakantie. Wie wil dat nou niet? Minder gesleep met koffers en tassen, minder zorgen om dingen kwijt te raken. En wat dacht je van de tijd die je bespaart, omdat je minder hoeft uit te pakken en te wassen aan het eind. Je koffer inpakken met minder spullen en toch niks hoeven missen op vakantie. Ja het kan!

Tips om je koffer slim in te pakken

‘Dit jaar nemen we als gezin maximaal één koffer mee op vakantie.’ Elk jaar neem ik mij voor om lichter op vakantie te gaan. Ik vind dat een heerlijk idee. Ik begin het inpakken dan ook altijd met dit goede voornemen. Maar voor ik het weet, liggen er toch weer heel wat spullen op het bed en is die ene koffer toch weer te klein. Dat was niet de afspraak! Hoe kan ik die koffer slimmer inpakken? Minder spullen? Graag! Maar ik wil ook niks missen op vakantie. Dat is zo irritant. Ik vroeg het aan de Instagram-community en zijn bleken verrassend leuke en handige tips te hebben voor het inpakken van je koffer en een lichtere vakantie, letterlijk en figuurlijk. Hoe? Dat ga ik je nu vertellen!

Digitale paklijst voor de vakantie

Ben je zo’n georganiseerd type, dan zal de digitale paklijst je wel bevallen. Ik heb een vriendin die zelfs meerdere paklijsten in Excel bijhoudt. Eentje voor de wintersport, eentje voor de zomervakantie, eentje voor kamperen en ga zo maar door. Dat ben ik ook gaan proberen. Niet in Excel en ook niet meerdere lijsten, want zo’n structuurjunkie ben ik (helaas) niet. Ik heb het gehouden bij één paklijst die ik in de gratis lijstjesapp Microsoft To Do heb gezet. Als ik de koffer inpak, dan pak ik die lijst erbij en vink ik alles af wat in de koffer gaat. Zo vergeet ik niks.

Als de koffer ingepakt is ‘un do’ ik alles, zodat de paklijst weer gereed is voor de volgende trip. Eén keer per jaar krijgt de lijst een opfrisbeurt en voeg ik nieuwe dingen toe en haal ik dingen eraf die we niet meer nodig hebben. Die zwemluiers en het nachtlampje heb ik verwijderd, maar de Nintendo moest er absoluut op.

Je koffer inpakken met behulp van de omgekeerde paklijst

De ‘omgekeerde paklijst’ was voor mij een eye-opener. Een volger van thegreenlist.nl gebruikt deze methode zowel voor vakanties als voor de verjaardagsboodschappen. Het werkt als volgt: je schrijft in een (digitaal) lijstje exact op wat je meeneemt. Het is daarbij belangrijk dat je elk item er los opzet, dus: onderbroek 1, onderbroek 2, onderbroek 3, etc. Op vakantie vink je elke keer af als je iets gebruikt of aantrekt. Aan het einde van de vakantie zie je dus in een handig overzicht wat je niet hebt gebruikt en mogelijk onnodig hebt meegenomen. Die onderbroek 15 en 16 kun je de volgende keer thuislaten. Ervanuitgaande dat ongeveer dezelfde vakantie(duur) hebt.

Zo ontdekte ik dat ik op vakantie niet voor elke dag sokken nodig heb. Ik draag niet elke dag sokken en op vakantie kan ik een paartje best twee dagen aan. Ook zijn twee spijkerbroeken overbodig. Aan één heb ik meer dan genoeg, ook als ik drie weken ga. Dat zijn nog eens fijne inzichten, het levert een enorme ruimtebesparing op in mijn koffer.

Voor de verjaardagsboodschappen werkt het op dezelfde manier. Je noteert alle boodschappen per stuk en je vinkt af wat er op of open is gegaan. De omgekeerde boodschappenlijst leert je hoeveel wijn, bier, fris en hapjes je de volgende keer moet inkopen (moet het gezelschap dan wel weer ongeveer hetzelfde zijn).

Maak kledingsetjes

Pak je koffer niet in met kledingstukken, maar met outfits. Setjes kleding dus. Stijlcoach Mirjam Hamming heeft een mooie tip: ‘Stop met het tellen van kledingstukken (drie T-shirts, twee truien…), maar leg outfits klaar op je bed en stop die in je koffer. Helemaal handig is het als je ook in laagjes denkt en naar kleuren kijkt, want zo kun je kledingstukken van die twee outfits weer samen combineren en hatsekidee: dan heb je ineens drie outfits mee voor het gewicht van twee!’

Hoe pak je je koffer in? Vouwtip!

Wie thegreenlist.nl al langer volgt en leest, weet dat we groot fan zijn van opruimgoeroe Marie Kondo. Vooral kennismaken met haar vouwmethode was een eureka-moment. Zij vouwt kleding niet in stapels op elkaar, maar zij maakt handige compacte pakketjes die je vervolgens naast elkaar plaatst. Zo kun je ook je koffer inpakken. Het voordeel is dat je veel ruimte overhoudt en in één oogopslag al je kleding ziet. Wordt het ook geen rommelkoffer…

Een handige vouwtechniek om je koffer slim in te pakken.

Meer minimalistische inpaktips van volgers van thegreenlist.nl

 • Kleding oprollen is ook een fijne techniek om meer spullen in één koffer te krijgen.
 • Investeer in packing cubes: ook hierdoor past er meer in een koffer en houd je overzicht.
 • Een andere volger vult aan: je kunt ook ecologische nettasjes gebruiken voor het inpakken van kleine items zoals ondergoed, sokken en kinderkleding. Tip: heb je heel veel stoffen tasjes thuis? Gebruik die dan gewoon!
 • Op vakantie draag je vaak minder make-up, dus neem alleen je basis make-up mee.
 • Neem geen grote flessen shampoo en douchegel mee, maar giet het over in van die kleine reisverpakkingen die je bij de drogist kunt kopen. Tip: soms zie ik ze ook bij de kringloop!
 • XXL hydrofiele doeken als handdoek nemen veel minder ruimte in dan ‘gewone’ handdoeken.
 • Huur als het even kan bij de accommodatie beddengoed en handdoeken. Scheelt enorm!
 • Neem maximaal twee paar schoenen mee, bijvoorbeeld wandelschoenen en een sandaal/slipper.
 • Jassen nemen ook veel ruimte in, zorg daarom voor een multifunctionele jas.
 • Een fleece trui is ook heel handig, zeker bij Nederlandse vakanties. Zorg wel altijd voor een katoenen of wollen fleece trui. Want met fleece van polyester of gereycled PET verspreid je microplastics.
 • Denk multifunctioneel: een doek kun je gebruiken als handdoek, maar ook als sjaal.
 • Investeer in merinowollen shirt: deze natuurlijke stof is temperatuur regulerend.
 • Boekenwurm? Neem een e-reader mee, zo bespaar je veel ruimte.
 • Check vooraf de weersvoorspellingen zodat je precies het juiste meeneemt.
 • Bedenk altijd: je kunt altijd nog een (hand)wasje doen.
 • Investeer in een kleine (tweedehands) tas of koffer, zo kun je ook niet veel meenemen.

Je koffer inpakken is geen last, het is voorpret

Hoe zegt men het altijd? ‘Het is de reis, niet de bestemming.’ Zo is het met het inpakken van je koffer ook. Elke vakantie is net weer even anders. De weersvoorspelling maakt ook veel uit. Voor een warme zomerbestemming is het makkelijker om ‘lichter’ te reizen dan voor een wisselvallig Waddeneiland. Ik hoop dat je met deze tips wat inspiratie hebt opgedaan om je voortaan koffer lichter in te pakken. En onthoud: die koffer inpakken móét je niet, je mág het weer doen. Je gaat op vakantie! Zet een leuke podcast op en geniet van deze voorpret!

Mocht je nog een leuke tip hebben voor meer inpakplezier? Via de contact- en volgbuttons onderaan deze pagina, kun je jouw inpaktips doorgeven! Graag zelfs!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Ivan Samkov (Pexels) (hoofdbeeld), Vlada Karpovich (Pexels), Timur Weber (Pexels).

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: