Search
De capsule wardrobe van Laura.

Capsule Wardrobe van Laura: minder kleding, méér jezelf

Een kast vol kleding en niks om aan te doen. Herkenbaar? Volgens stijl- en kleurenconsulent Laura de Jong van lauralagom.com is het een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Laura geeft online cursussen om vrouwen in dertig dagen op weg te helpen met een minimalistische capsule wardrobe. Haar motto is ‘een kast die bij je past’. Oftewel: minder kleding, meer jezelf! Hoe werkt dat?

Laura’s capsule wardrobe: een duurzaam alternatief voor fast-fashion

Laura deed een opleiding op het gebied van mode en kwam er tijdens haar studie achter dat verhalen die rondom kleding gecreëerd worden vaak niet waar zijn. Het gaat voornamelijk om het verkopen van zoveel mogelijk kleding. Sindsdien heeft ze een missie: vrouwen helpen met hun kledingkeuzes, waardoor ze beter in hun vel zitten en het nog beter is voor de planeet ook.

Waarom vond je het lastig om te zien hoe de kledingindustrie in elkaar zit?

‘Ik had altijd al interesse in duurzaamheid en vond het jammer dat de hele industrie gericht was op verleiding om te verkopen en niet zozeer in wat vrouwen nou echt helpt. Niemand krijgt les in hoe je kleding draagt of koopt, dus kijk je heel erg naar het aanbod. En dat is erg gericht op waar je aan zou moeten voldoen. Maar geen enkel vrouwenlichaam is hetzelfde natuurlijk en niet elke stijl of kleur staat iedereen. Waarom zou je dan deze winter lila en in de zomer oranje moeten dragen als die kleuren helemaal niks voor jou doen? De modewereld gaat niet over uniek zijn, maar over onzekerheid.’

Hoe kan het eigenlijk dat zoveel vrouwen ruzie hebben met hun kledingkast?

‘Wat vaak gebeurt is dat vrouwen kijken naar het kledingstuk en niet naar wat iets voor ze doet. Als jij bijvoorbeeld een gaaf jurkje ziet bij een Instagrammer die je leuk vindt en het om die reden ook koopt, dan sla je een stap over. Want als je het aan doet, past het dan eigenlijk wel bij je? Je kunt je dat beter eerst afvragen, voordat je iets gaat kopen.’

Wat houdt capsule wardrobe in?

‘Het principe komt van een dame uit Londen in de jaren zeventig. Je vult je kast met tijdloze items die echt bij je passen en die je ook draagt. Alles waar je niet blij van wordt, waar je niks mee doet en er alleen maar hangt, gaat weg. Het is heel apart om te merken wat een opluchting dat geeft. Je opende namelijk elke ochtend je kast en zag dan dingen waarmee je nog wat ‘moest’. Dat ene jurkje wat tof was, maar je helaas niet meer paste. Of de hakken waarop je eigenlijk niet kon lopen. Als dat allemaal weg is en je opent dan je kast, weet je dat je elk item dat er hangt of ligt gewoon zo aan kunt trekken.

Er zijn trouwens heel veel vrouwen die juist te weinig hebben, omdat ze gewoon niet weten wat ze moeten kopen of wat bij ze past. Dat is ook zonde, want je mag best voor jezelf zorgen. Kleding die echt bij je past, kan je een goed gevoel geven en zekerder maken.’

Je studeerde af met een bijzonder modeproject, vertel eens?

‘De free fashion challenge had ik bedacht: een jaar lang mocht ik niks nieuws kopen. Eerst dacht ik dat het onmogelijk zou zijn. Het was echt superleerzaam, op een gegeven moment vond ik het eigenlijk zo gek dat je altijd maar de impuls hebt om nieuwe dingen te kopen. Er deden toen trouwens tweeduizend mensen met mij mee! Erna ben ik me zich gaan verdiepen in het principe van capsule wardrobe.’

Laura aan de slag met de juiste kleuren voor een capsule garderobe. Welke kleuren bij iemand passen, is superpersoonlijk.

Hoe bepaal je met capsule wardrobe dan wat er wel in de kast mag?

‘Het is heel handig om te weten wat jouw kern is, wat bij je past. Je kunt allerlei workshops volgen of gewoon zelf aan de slag gaan om te kijken waar je blij van wordt. Wat staat mooi, bij welke kleur heb je het idee dat je echt wat uitstraalt? Stop bovendien met kijken naar wat in is, want dat zegt helemaal niks over hoe het bij jou staat. Zoveel vrouwen hebben het idee dat ze te dun of te dik zijn of te veel of te weinig boezem hebben. Maar er is geen gemiddelde. Kijk naar jezelf: wie ben jij? Jij bent in elk geval niet de vrouw in de reclame.

Het beste en meest duurzame zijn natuurlijk items die je vaak draagt. Ik heb bijvoorbeeld een heel goede winterjas gekocht die dan wel meer kostte dan ik gewend was, maar elke keer als ik die jas pak, ben ik zo blij dat ie heerlijk warm en winterdicht is. Ik draag die elke dag in de winter en dan jarenlang. In dat opzicht is het ‘goedkoper’ dan een jurkje dat je speciaal voor kerst koopt, één keer draagt en dan maar blijft hangen. Ik heb ongeveer 35 kledingstukken en ik draag ze allemaal. Ik hoef nooit meer te kijken naar iets en te denken dat ik er nog wat mee moet. Heerlijk is dat!’

Meer weten? Volg Laura op Instagram!

Ken je een groener doener die een podium verdient?

Ben jij of ken je iemand die ook op inspirerende wijze bezig is met een vorm van duurzaam leven? En vind je dat hij/zij ook een podium verdient op thegreenlist.nl? Stuur gerust een e-mail!

Meer duurzame kledingtips van thegreenlist.nl

Photo credits: Laura de Jong.

Share

Annemieke Dubbeldeman

Annemieke Dubbeldeman

Annemieke is verhalenmaker en gaat daarvoor in gesprek met duurzame pioniers. Ze woont aan de Veluwse bosrand met haar gezin en talloze vogels en eekhoorns. Ze verbaast zich elke dag weer over de mooie natuur daar.
Annemieke Dubbeldeman

Annemieke Dubbeldeman

Annemieke is verhalenmaker en gaat daarvoor in gesprek met duurzame pioniers. Ze woont aan de Veluwse bosrand met haar gezin en talloze vogels en eekhoorns. Ze verbaast zich elke dag weer over de mooie natuur daar.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: