Zoek
Stylingtips: meer kledingcombinaties maken met minder kleding.

Stylingtips: nieuwe kledingcombinaties zonder cent uit te geven

De duurzaamste aankoop is natuurlijk de aankoop die je niet hebt gedaan! Met deze stylingtips van stijlcoach Mirjam Hamming creëer je vandaag nog een nieuwe look zonder één cent uit te geven. Zo simpel, zo logisch. Waarom wisten we dit niet eerder!

Stylingtips om wat je al hebt beter te leren combineren

‘Een kast vol kleding en nooit iets hebben om aan te trekken.’ Herkenbaar? En ondertussen blijven we massaal nieuwe kleding kopen, terwijl we ook tientallen – soms wel honderden – kledingstukken, ongedragen in de kast hebben liggen. Hebben we echt te weinig kleding of hebben we wellicht een ander probleem? Een combineerprobleem misschien? Of misschien kopen we net iets te vaak kledingstukken die het nét niet zijn… Met de basisregels van stijlcoach Mirjam kan iedereen aan de slag met een kleinere garderobe waar je wel méér outfits uithaalt waar je blij van wordt.

Stylingtip #1: ‘de regel van derde’

Ongeacht wat je postuur is en wat je draagt: ‘de regel van derde’ is een stylingtip die een positieve uitwerking heeft op elk lijf. Mirjam: ‘Het houdt in dat je je outfit zo draagt dat het jezelf in twee ongelijke delen opsplitst. Dus 1/3 bovenlichaam en 2/3 benen bijvoorbeeld. Andersom kan ook, bijvoorbeeld door een tuniektrui te dragen, kun je je lichaam verdelen in 2/3 bovenlichaam en 1/3 onderlichaam. Wil je langere benen? Dan is het dus slim om een high waist broek of rok te dragen: het verdeelt je lichaam in de twee ongelijke delen en het maakt je benen langer.’ Tip: draag je top (of een puntje van je top) dan wel in je broek om het ongelijke effect te accentueren.

Tip #2: breekpunten

De tweede stylingtip van Mirjam gaat over breekpunten, ook heel belangrijk! ‘Een breekpunt is het punt in je outfit waar twee kledingstukken (of het kledingstuk en je eigen huid) elkaar overlappen. Breekpunten trekken de aandacht! Vermijd dus breekpunten daar waar je liever geen aandacht naartoe wilt hebben. Stel, je hebt prachtige heupen, maar ze breder maken dan ze zijn, heb je liever niet, dan is het handig om bijvoorbeeld jasjes te dragen die net boven, of juist ruim over, de heupen vallen. Hetzelfde geldt voor de lengte van rokken. Laat de rok eindigen op het smalste punt van je benen en het flatteert prachtig.’

Stylingtip #3: verschillende drukke kledingprints combineren

Verschillende printjes moet je toch niet combineren? Wat een onzin, vindt Mirjam. Goed nieuws dus voor mensen – present! – die van kleurrijke outfits houden. Deze stylingtip heeft mijn leven voor goed veranderd: ‘Wat heel goed werkt, is om een klein printje met een groter printje combineren. Rustig versus druk kan dus prima.’ Bonustip: zorg er altijd voor dat er minimaal één kleur overeenkomt in beide prints, dan zit je altijd goed, aldus de stijlcoach.

Tip #4: color blocking en ton sur ton

Wanneer ben je een type voor color blocking (twee contrasterende kleuren combineren) en wanneer ben je een type voor ton sur ton (een outfit bestaande uit één kleuren range)? Mirjam: ‘Voorop staat dat iedereen altijd moet doen waar hij of zij zich prettig in voelt. Alles kan! Maar wat je over het algemeen wel ziet, is dat color blocking vaak erg goed werkt bij mensen met veel contrast in hun gezicht (bijvoorbeeld lichte huid, donker haar, opvallende ogen). Ton sur ton werkt vaak erg goed als je wat egaler bent qua toon (bijvoorbeeld donkere huid, donker haar en donkere ogen of juist heel blond met een lichte huid).’

Ton sur ton outfit combintaties (op de eerste foto staat Mirjam in een colbert).

Stylingtip #5: maak foto’s van je favoriete outfits

Okay, dan heb je dus outfits waar je heel gelukkig van wordt. Hoe voorkom je dan dat je niet elke keer hetzelfde aantrekt? Mirjam: ‘Als ik bij mensen thuis kastsessies doe, dan besteden we een middag aan het maken van alle mogelijke combinaties. En van elk setje maken we een foto, die we vervolgens printen en aan de binnenkant van de kast hangen (of bewaren in een mapje op de telefoon). Het kost wat tijd, maar hier ga je zoveel plezier van hebben! Ook heb je nooit meer kledingstress, want altijd genoeg inspiratie in de deur van je kledingkast om leuk en happy voor de dag te komen. Ik adviseer al mijn klanten om dit twee keer per jaar te doen.’

Heb je na het lezen van deze tips toch nog meer hulp nodig? Bekijk de website van Mirjam. Of volg haar op Instagram: @mirjam_stylecoaching (ze deelt hier ook hele fijne tips!).

Meer groene (kleding)inspiratie van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Pexels, Mirjam Hamming, ton sur ton Ekaterina (Pexels), Eko Agalarov (Pexels).

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: