Stylingtips: meer kledingcombinaties maken met minder kleding.

Stylingtips: nieuwe kledingcombinaties zonder cent uit te geven

De duurzaamste aankoop is natuurlijk de aankoop die je niet hebt gedaan! Met deze stylingtips van stijlcoach Mirjam Hamming creëer je vandaag nog een nieuwe look zonder één cent uit te geven. Ben jij al wezen shoppen in je eigen kledingkast?

Stylingtips om wat je al hebt beter te leren combineren

Vorig jaar heb ik -door mijn buy nothing new jaar- zelf ervaren hoe makkelijk het is om kleding tweedehands te kopen. De mooiste kledingstukken vind ik in kringloopwinkels, chique tweedehands boetieks en met handige apps. Maar ik kocht en bezit naar mijn mening nog steeds te veel en die overvolle kast stoort mij. Er blijven veel mooie items op de plank liggen en ik grijp te vaak naar dezelfde dingen. Mijn garderobe moet toch een stuk eenvoudiger kunnen, dacht ik. Een probleem waar Mirjam bekend mee is, want zij bezoekt als stylecoach dames in heel Nederland die met dezelfde uitdaging kampen. “Niet alleen door mijn werk weet ik hoe lastig het is om af te kicken van de drang om kleding te blijven kopen. Ik heb er zelf ook jaren over gedaan om te veranderen”, aldus Mirjam.

Belangrijke tips bij het combineren van kleding

Stylecoach Mirjam hanteert altijd een aantal basisregels waar iedereen mee aan de slag kan gaan. De vijf belangrijkste neem ik hieronder met je door. Spoiler: door tip drie heb ik ineens zoveel meer te kiezen. Love it!

Stylingtip 1: Hanteer ‘de regel van derde’ en je ziet er altijd waanzinnig uit

De regel van derde maakt van elke vrouw een vamp, zelfs al draag je alleen maar een basic shirt en jeans. Weet je wat deze stylingtip inhoudt? Mirjam legt het uit: “Het houdt in dat je je outfit zo draagt dat het jezelf in twee ongelijke delen opsplitst. Dus 1/3 bovenlichaam en 2/3 benen. Of andersom (bijvoorbeeld door een tuniektrui of onesie). Mocht je nu niet gezegend zijn met lange benen, dan is een high waist broek of rok vaak een uitvinding. Dit verlengt de benen en maakt het bovenlichaam korter waardoor je dus ongelijk wordt. Wel je top (al dan niet met alleen een puntje van voren) in je broek doen en iedereen denkt dat die benen sky high gaan.”

2: Alles draait om breekpunten bij kleding combi’s

Een flared heupjeans met een korte top. Back to the zero’s: ik hou ervan. Bij anderen dan. Want elke keer als ik dit outfit aantrek, heb ik heupen als boten. En dat verbaast Mirjam niets. Hoezo niet? Dit moet ze even uitleggen: “Een breekpunt is dat punt in je outfit waar twee kledingstukken (of het kledingstuk en je eigen huid) elkaar overlappen. Breekpunten trekken de aandacht. Vermijd dus breekpunten daar waar je liever geen aandacht naartoe wil hebben. Stel je hebt prachtige heupen, maar ze breder maken dan ze zijn, heb je liever niet, dan is het handig om bijvoorbeeld jasjes te dragen die net boven of juist ruim over de heupen vallen. Hetzelfde geldt voor lengte rokken. Laat de rok eindigen op het smalste punt van je benen en het flatteert als een malle.”

Stylingtips om meer uit je kledingkast te halen.
De regel van derde is één van de belangrijkste stylingtips van Mirjam.

3. Verschillende drukke prints combineren doe je zo

Ik ben gek op drukke prints. En daarom ben ik altijd positief jaloers als ik fashionista’s zie die meerdere prints combineren zonder er als een clowntje Piet uit te zien. Hoe doen zij dat? Mirjam: “Wat heel goed werkt is een klein printje met een groter printje combineren. Rustig versus druk dus. En zorg er altijd voor dat er minimaal één kleur overeenkomt in beide prints.” Top hier kan ik wat mee, thanks Mir!

Colorblocking outfit combintaties:

4. Color-blocking en ton sur ton werkt zo

Roze tegenover rood. Groen tegenover geel. Als color-blocking een moeder had, dan zou ik het zijn. Mirjam: “Ook niet verrassend in jouw geval dat je hier vaker voor kiest. Bij mensen met veel contrast in hun gezicht -zoals in jouw geval donker haar, een lichte huid en opvallende ogen- werkt color-blocking vaak goed. Ben je overall wat egaler van toon dan kan ton sur ton juist weer uitkomst bieden, dus helemaal in één kleur met verschillende tinten van die kleur.” Een dikke disclaimer wil Mirjam hier wel bij geven: “Experimenteer en kijk waar jij je prettig bij voelt en laat je niet leiden door wat experts ervan vinden. Jij moet je goed voelen.”

Ton sur ton outfit combintaties (op de eerste foto staat Mirjam in een colbert):

5. Maak foto’s van alle setjes en hang deze in je kast

Okay, dan heb je dus kledingitems waar je heel gelukkig van wordt. Hoe voorkom je dan dat je elke keer hetzelfde aantrekt? Mirjam: “Als ik bij mensen thuis kastsessies doe, dan besteden we een middag aan het maken van alle mogelijke combinaties. En van elk setje maken we een foto die we aan de binnenkant van de kast hangen. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. Op die manier heb je nooit meer kledingstress en altijd genoeg inspiratie om leuk en happy voor de dag te komen. Ik adviseer al mijn klanten om dit twee keer per jaar te doen.” Heb je na het lezen van deze tips toch nog meer hulp nodig? Geef je dan op voor één van de online cursussen of boek een één-op-één sessie bij Mirjam.

Meer groene (kleding)inspiratie van thegreenlist.nl

Photo credits colorblocking fashion Cottonbro (Pexels), colbert Mirjam Hamming, ton sur ton Ekaterina (Pexels), Eko Agalarov (Pexels).

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: