Sophie Stone: duurzame kleding shoppen.

Sophie Stone: Met gerust hart duurzame kleding shoppen

Een webshop met een grote keuze aan stijlvolle duurzame en eerlijke dames- en herenkleding, accessoires en beautyproducten: dat is Sophie Stone. Oprichters Anna Sophie Slingerland en Esther Steen hebben een missie: duurzame kleding kopen makkelijk maken voor iedereen. Esther Steen vertelt wat er mis is in de mode-industrie en deelt tips hoe het anders kan.

Sophie Stone: duurzame en eerlijke mode

In samenwerking met Sophie Stone & Sustainable Fashion Gift Card

Er is veel mis in de mode-industrie. Het produceren van kleding kost veel energie en er belanden bij de productie vaak giftige stoffen in de natuur. Dit heeft weer nadelige gevolgen voor de biodiversiteit en levenskwaliteit van de lokale bevolking. Daarbij komt dat de mode-industrie oneerlijk is. Kinderarbeid, arbeidsuitbuiting, onderbetaling en slechte werkomstandigheden: het komt helaas nog steeds in grote omvang voor.

Geraakt door misstanden in de mode-industrie

Anna Sophie en Esther waren in 2016 geraakt toen ze zich verdiepten in deze misstanden. Ze vonden het vreemd dat er voor duurzame voeding wel veel aandacht is, maar dat de mode achterbleef. Kleding werd (en wordt) nog steeds te veel gezien als een wegwerpproduct. Daarnaast was er weinig duurzaam aanbod en vooral ook: weinig kleurrijk aanbod waar de dames blij van werden. Ze besloten dat daar verandering in moest komen en zo is in 2015 het idee voor hun webshop sophiestone.nl geboren. Special voor lezers van thegreenlist.nl interview ik Esther Steen, één van de oprichters.

Oprichters Sophie Stone, webshop in duurzame mode.

Wat is duurzame mode?

Esther: ‘Bij ons kun je écht zorgeloos shoppen. Alle merken die wij verkopen zijn zorgvuldig door ons gecheckt. We werken alleen samen met modemerken die kunnen aantonen dat ze duurzaam en eerlijk produceren. De CO2-uitstoot en de milieuvervuiling (door het gebruik van gifstoffen bij de productie van materialen) is echt een groot probleem in de mode. Maar ook arbeidsomstandigheden tellen voor ons minstens even zwaar mee. Het idee dat iemand moet lijden voor een kledingstuk dat we hier dragen is verschrikkelijk.’

Duurzame modemerken checken

‘Er zijn een aantal betrouwbare keurmerken zoals GOTS (biologische stoffen) &  Fair Wear (standaarden voor goed werkgeverschap) waar we op letten. En als een modelabel geen certificering heeft, dan controleren we persoonlijk hoe het in elkaar steekt bij een merk. Deze transparantie eisen wij, anders doen we geen zaken. Een goed voorbeeld is het duurzame materiaal bamboe. Hiervoor is nog geen keurmerk. Dus voordat wij bamboesokken van Swole Panda besloten te verkopen, zochten we het uit: hoe het zit. Waar is het exact geproduceerd, hoe verzekeren ze een 100% closed loop systeem, wordt de fabriek onafhankelijk geaudit? Wie zijn de mensen achter het merk, wat is hun achtergrond?’

Foto: tijdelijke pop up store en kantoor van Sophie Stone.

‘Greenwashing: trap er niet in!’

‘Er is veel greenwashing in de modewereld en helaas trappen veel consumenten met goede duurzame intenties nog steeds in deze val. Kleding maken heeft een prijs. Een te goedkoop kledingstuk is een aanwijzing dat er ergens in de keten geen eerlijke prijs wordt betaald wat ten koste gaat van andere mensen of onze planeet.’ Greenwashing betekent dat een bedrijf zegt duurzaam te zijn, maar dat dit in feite niet klopt. En dat gebeurt veel in de mode. Esther: ‘Fast fashion merken pronken dan bijvoorbeeld met het feit dat er duurzame materialen zijn gebruikt, maar dat het kledingstuk door kinderen in Bangladesh in elkaar is gezet, laten zij achterwege.’

‘Elke stap telt, ook in de mode’

Bij Sophie Stone vind je kleine opkomende modelabels uit Nederland zoals J LABEL, maar net zo goed de grote gevestigde strijders zoals ARMEDANGELS. Je kunt terecht voor kleding van mooie duurzame materialen zoals TENCEL, bio-katoen en hennep, maar ook kleding van niet-duurzame reststoffen en gerecycled PET worden omarmd door Anna Sophie en Esther. Esther: ‘Wij stimuleren iedere vorm van verduurzaming in de mode die gericht is op beter, schoner, eerlijker, duurzamer. Minder materialen verspillen valt hier ook onder. In de webshop kun je ook op deze criteria zoeken. Je kunt bijvoorbeeld filteren op kleding uit Europa, van duurzame materialen, die vegan is of van gerecyclede materialen.’

Foto: groene blouse van J LABEL, duurzaam badpak van AVAA.

Duurzaam met panterprint: het kan bij Sophie Stone!

Het brede aanbod maakt deze webshop uniek is mijn persoonlijke ervaring met Sophie Stone. Ik ontdekte Sophie Stone in 2021 toen ik een Sustainable Fashion Gift Card cadeau kreeg voor mijn verjaardag en op zoek was naar nieuwe lingerie. Sophie Stone was één van de tachtig modepioniers waar ik deze duurzame cadeaukaart kon verzilveren. Ik koos toen lingerie van het beroemde fair fashion label People Tree (tip: de high waist slip zit waanzinnig). En onlangs nog was ik op zoek naar een hip duurzaam badpak en ook deze vond ik daar van het duurzame badmodemerk Avaa. Deze badpakken zijn gemaakt van Econyl. Dit is een product dat gebruik maakt van restafval uit de zee, maar bijvoorbeeld ook van restmaterialen van kledingfabrieken. Allemaal producten die bijdragen aan de circulaire economie.

Ik heb niet eerder een duurzame webshop gezien waar zo’n breed en kleurrijk aanbod van duurzame kleding is. Esther: ‘Ik ben blij dat je dit ziet. We doen enorm ons best om op zoek te gaan naar dit kleurrijke aanbod en naar merken die je nog niet veel ziet . We willen juist laten zien dat duurzaam niet alleen maar minimalistisch en natuurtinten hoeft te zijn.’

Over Sophie Stone

Vanuit een warehouse in Utrecht verkopen de dames online uiteenlopende collectie dames-, heren- en kinderkleding, accessoires en ook steeds meer groene beautyproducten online. ‘We willen voor zoveel mogelijk momenten in je leven een duurzamere optie aanbieden.’ In 2022 gaat met de opening van een eigen winkel op de Steenweg in Utrecht (in hartje centrum) een grote droom in vervulling. Esther: ‘Ik kijk er heel erg naar uit dat we straks mensen persoonlijk kunnen verwelkomen in een echte winkel. Dan kunnen we nog meer vertellen over de duurzame modemerken waar wij zo in geloven, maar ook de materialen laten voelen en uiteraard de kleding passen. Ik nodig iedereen van harte uit om een keer een kijkje te komen nemen als het zover is.’

Wil je meer shoptips van Sophie Stone? Oprichter Anne Sophie, de partner van Esther, deelt 5 tips waarop je kunt letten als je kleding duurzamer gaat shoppen.

Ben je nu al enthousiast geworden van al het moois dat je in de webshop aantreft? Met de code greenlist10 krijg je 10% korting op je eerste bestelling in de webshop. Alle artikelen worden verzonden in dozen van gras karton of in zakken van gerecycled plastic om ook met verzending de impact te minimaliseren.

Bekijk meer over sophiestone.nl.

Duurzaam ondergoed van People Tree
Saskia van thegreenlist.nl in ondergoed van People Tree.

Meer duurzame modetips van thegreenlist.nl?

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: