De nieuwe lente- en zomercollecties stromen de kledingwinkels en webshops binnen. Oprichtster Anna Sophie Slingerland van Fair Fashion webshop sophiestone.nl vertelt hoe jij eenvoudig duurzame keuzes kunt maken tijdens het shoppen. Duurzame zomerkleding kopen hoeft niet zo moeilijk te zijn, zo blijkt!
DUURZAME ZOMERKLEDING: HIEROP KUN JE OP LETTEN TIJDENS HET WINKELEN
Je hebt ze vast wel gezien: berichten in de media over de misstanden in de kledingindustrie. Milieuvervuiling door CO2-uitstoot, het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen en bergen kleding die worden afgedankt. Maar ook verhalen over de slechte omstandigheden, van voornamelijk vrouwen, die onze kleding maken. Ze maken enorm lange werkdagen, voor een minimaal salaris en in onveilige fabrieken. Na het zien van een documentaire, zoals The True Cost (te zien op YouTube), neem je je je vast voor: ik koop alleen nog maar eerlijke en duurzame kleding. Maar hoe doe je dat? Hieronder geef ik vijf tips om duurzame zomerkleding te shoppen.
1. Ga gericht op zoek naar duurzame zomerkleding: wat heb ik nodig?
Het lijkt misschien een open deur, maar veel van onze aankopen doen we uit impuls. We kopen items die we eigenlijk niet nodig hebben, of waar we er al veel van hebben. Dit komt doordat we verleid worden, in de winkelstraat of online. Zeker tijdens de uitverkoop. Door van tevoren je eigen kledingkast goed te bekijken en te kijken welke items je écht mist in je kledingkast én te bedenken wat de kleuren, pasvormen en materialen zijn waar je blij van wordt, ga je met een gericht doel op pad en voorkom je miskopen.
2. Kies duurzame zomerse materialen zoals bio katoen of ECOVERO
Door te kiezen voor duurzame materialen, draag je bij aan het behoud van de planeet. Probeer synthetische materialen zoals polyester, acryl, nylon en fleece te vermijden. Deze materialen zijn, net als plastic, gemaakt van aardolie en bij het winnen en verbranden van deze stoffen wordt het milieu flink vervuild. Bovendien zijn ze niet biologisch afbreekbaar en dragen bij aan de plastic soep. Kies daarom zo veel mogelijk voor natuurlijke en biologische materialen zoals biologisch katoen, Tencel, ECOVERO, biologische wol of hennep. Bij het verbouwen van biologische gewassen worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Planten zoals hennep en bamboe hebben weinig water nodig om te groeien. Soms is het lastig om voor een biologisch alternatief te kiezen. Regen- en zwemkleding is bijna altijd van polyester. Probeer in zo’n geval voor een gerecyclede variant te gaan zoals een regenjas van PET (gerecyclede PET-flessen) of een badpak van Econyl.
Meer weten over duurzame badmode? Bekijk dan het artikel van Saskia over badmode duurzamer kiezen.
Meer weten over fijne milieuvriendelijke materialen? Bekijk dan het lijstje: Mijn favoriete milieuvriendelijke materialen die ook nog eens fijn zitten.
Op de foto drie duurzame zomeroutfits: Rok van duurzaam materiaal ECOVERO, lentejas van biologisch katoen, gerecycled polyester en TENCEL, witte blouse van biologisch katoen.
3. Let op keurmerken
Lang leve de keurmerken! Deze maken het vinden van duurzame kleding namelijk een stuk makkelijker. Je vindt deze keurmerken op het innaai-etiket aan de binnenkant van een kledingstuk (waar ook het wasvoorschrift op staat). Voor biologische materialen is GOTS het belangrijkste keurmerk. Als je dit ziet staan, dan weet je dat 70-100% van het materiaal biologisch is. Daarnaast let GOTS ook op de sociale aspecten van een kledingstuk. Kortom, als je GOTS ziet staan, zit je goed! Andere keurmerken die letten op het welzijn van de mensen die de kleding maken, zijn Fair Trade, Fair wear, WFTO en B Corp. Zie je één van deze keurmerken, dat weet je dat de kledingmakers goed zijn behandeld. Het keurmerk ‘PETA Approved Vegan’ wil zeggen dat een kledingstuk vegan is en er geen dieren betrokken zijn bij het maken ervan. Bekijk hier de keurmerkwijzer van Milieu Centraal voor kleding.
4. Stel de vraag: ga ik dit dertig keer dragen?
Dus stel je bent in dat ene leuke boetiekje of in die hippe webshop aan het zoeken naar een rok, omdat uit jouw kledingkast inspectie bleek dat je geen goed rokje meer had. Nu heb je een geweldig rokje gevonden dat én gemaakt is van het duurzame materiaal ECOVERO én een Fair Wear certificering heeft. Een perfecte kandidaat om aan te schaffen dus. Dan is er nog 1 belangrijke vraag om jezelf te stellen: ga ik het minstens dertig keer dragen? Om mensen bewustere modekeuzes te laten maken, ontwikkelende de duurzame mode pionieer Livia Firth deze ’30 wears rule’. Hiermee zorg je dat je datgene koopt dat goed bij je past en voorkom je impuls aankopen. Is het antwoord JA op deze vraag? Dan kun je naar de kassa!
Op de foto duurzame zomerkleding: sneaker gemaakt van gerecycled nylon en gerecycled rubber, trui van biologisch katoen en biologisch wol, duurzame en eerlijke spijkerbroek van ARMEDANGELS.
5. Investeer in wat je veel draagt met de ‘cost per wear’
‘Cost per wear’ betekent dat je de prijs van een kledingstuk deelt door het aantal keer dat je het gaat dragen. Dit concept heeft mij zelf enorm geholpen bij het maken van ‘slimmere’ duurzame keuzes. Zo gaf ik voorheen best veel geld uit aan feestjurken voor bruiloften of een kerstfeest. Terwijl je een dergelijk jurk vaak maar één of twee keer draagt. De ‘cost per wear’ van zo’n jurk is dus erg hoog. Terwijl je een mooie trui of jas van hoge kwaliteit misschien wel honderd keer kunt dragen. Het loont om wat meer te betalen voor kledingstukken van mooie kwaliteit die je vaak en veel kunt dragen. Sindsdien huur of leen ik mijn feestjurken en investeer ik in een technisch hoogwaardige jas of mooie trui van biologische wol waar ik jaren plezier van zal hebben!
6. Shop duurzame zomerkleding op de juiste plekken
Ik snap het helemaal, het is best lastig om níet verleid te worden als je al die super goedkope items ziet. Dus ga er niet heen, haal die apps van je telefoon en schrijf je uit van de nieuwsbrieven. Kijk eens welke fair fashion winkels er bij jou in de buurt zijn of bezoek een duurzame kleding webshop. Hier kun je ontspannen shoppen omdat je weet dat alles wat je ziet duurzaam en eerlijk gemaakt is. Daarnaast zijn er mooie verzamelplatform zoals Project CECE of Shop Like You Give A Damn. Deze platforms verzamelen het duurzame aanbod van allerlei webshops en brengen ze overzichtelijk samen. Als je op een gegeven moment tot de conclusie komt dat hetgeen wat je nodig hebt écht alleen bij een fast fashion merk te krijgen is, kun je kijken of het op Marktplaats, Vinted of in de tweedehandswinkel te vinden is. Meer weten over Sophie Stone? Eerder interviewde Saskia, oprichter van thegreenlist.nl, mijn compagnon Esther over onze visie op duurzame mode.

Over Anna Sophie en Sophie Stone
Anna Sophie is samen met Esther Steen de oprichter van Sophie Stone, een webshop waar je terecht kunt voor een groot aanbod dames-, heren- en kinderkleding, accessoires en groene beautyproducten. ‘We willen voor zoveel mogelijk momenten in je leven een duurzamere optie aanbieden.’ In 2022 gaat een grote droom in vervulling; een winkel in het hartje van Utrecht.
Duurzame zomerkleding shoppen bij Sophie Stone met korting
Met de code greenlist10 krijg je 10% korting in de webshop. Alle artikelen worden verzonden in dozen van gras karton of in zakken van gerecycled plastic om ook met verzending de impact te minimaliseren. Op zoek naar duurzame zomerkleding? Bekijk meer over SOPHIESTONE.NL.
MEER DUURZAME MODETIPS VAN THEGREENLIST.NL?
- Bekijk ook: TIPS VOOR HET CREEREN VAN EEN DUURZAME KINDERGARDEROBE.
- Bekijk ook: FAVORIETE FAIR FASHION LINGERIEMERKEN.
- Bekijk ook: HEEL GEZIN GAAT BAREFOOT OP WILDLING SHOES.
- Bekijk ook: DE LEUKSTE DUURZAME PANTOFFELS EN SLOFFEN.
- Bekijk ook: MINDER KLEDING, MEER JEZELF MET EEN CAPSULE WARDROBE.
- Bekijk ook: KLEDING DUURZAAM WASSEN MET ZELFGEMAAKT WASMIDDEL.