Search
Sophie Stone, duurzame kledingwinkel Utrecht

Sophie Stone: ‘duurzame kleding met panterprint, het kan allemaal!’

Een webshop met een grote keuze aan stijlvolle duurzame en eerlijke dames- en herenkleding, accessoires en beautyproducten: dat is Sophie Stone. Oprichters Anna Sophie Slingerland en Esther Steen hebben een missie: duurzame kleding kopen makkelijk maken voor iedereen. Esther Steen vertelt wat er mis is in de modewereld en deelt tips hoe het anders kan.

Sophie Stone: duurzame en eerlijke mode

In samenwerking met Sophie Stone & Sustainable Fashion Gift Card

We weten het natuurlijk al langer: er is veel mis in de mode-industrie. Het maken van kleding is ontzettend vervuilend voor onze planeet en er gaat meer narigheid schuil achter dat leuke jurkje of die fijne winterjas. Kinderarbeid, arbeidsuitbuiting, onderbetaling en slechte werkomstandigheden: het komt helaas allemaal nog steeds in grote omvang voor. En in plaats van dat we er wat aan doen, lijken we massaal alleen maar meer en meer goedkope kleding te kopen. Na fast fashion is er nu een nieuw fenomeen: ultra fast fashion. Nog meer, nog sneller, nog goedkoper… Kortom, nog meer vervuiling en narigheid. Maar ondertussen ontstaat er ook een steeds grotere tegenbeweging van modemerken en -winkels (en consumenten) die het anders willen doen. Sophie Stone in Utrecht (tevens webshop) is zo’n winkel. We gingen met Esther Steen, één van de oprichters, in gesprek.

Duurzame mode is ook eerlijke mode

‘Bij ons kun je écht zorgeloos shoppen. Alle merken die wij verkopen, zijn zorgvuldig door ons gecheckt. We werken alleen samen met modemerken die kunnen aantonen dat ze duurzaam en eerlijk produceren. De CO2-uitstoot en de milieuvervuiling door het gebruik van gifstoffen bij de productie van materialen is echt een groot probleem in de mode. Maar ook arbeidsomstandigheden tellen voor ons minstens even zwaar mee. Het idee dat iemand moet lijden voor een kledingstuk dat we hier dragen, is verschrikkelijk.’

Duurzame modemerken checken

‘Er zijn een aantal betrouwbare keurmerken waarop we letten zoals GOTS (biologische stoffen) & Fair Wear (standaard voor goed werkgeverschap). En als een modelabel geen certificering heeft, dan controleren we persoonlijk hoe het in elkaar steekt bij een merk. Deze transparantie eisen wij, anders nemen we de kleding niet op in onze collectie. Een goed voorbeeld is het duurzame materiaal bamboe. Hiervoor is nog geen goed keurmerk. Dus voordat wij bamboesokken van Swole Panda besloten te verkopen, zochten we het uit. Waar is het exact geproduceerd, hoe verzekeren ze een 100% closed loop systeem zodat er geen giftig afval in de natuur belandt, wordt de fabriek onafhankelijk geaudit, wie zijn de mensen achter het merk en wat is hun achtergrond?

Greenwashing: trap er niet in!

Er is veel greenwashing in de modewereld. Dat betekent dat kledingbedrijven duurzaam lijken, maar dat in werkelijkheid helemaal niet zijn. Esther: ‘En helaas strappen mensen hier nog steeds in. Je ziet het bij fast fashion merken die pronken met hun ‘groene’ labels, die in werkelijkheid weinig groen zijn. Fast fashion merken maken dan reclame voor het het feit dat er duurzame materialen zijn gebruikt, maar dat het kledingstuk door kinderen in Bangladesh in elkaar is gezet, laten zij achterwege. De prijs verraadt vaak al een hoop. Kleding maken heeft nou eenmaal een prijs. Een te goedkoop kledingstuk is een aanwijzing dat er ergens in de keten geen eerlijke prijs wordt betaald, wat ten koste gaat van andere mensen of onze planeet.’

Elke stap telt, ook in de modewereld

Bij Sophie Stone vind je kleine opkomende modelabels uit Nederland zoals J LABEL, maar net zo goed de grote gevestigde strijders zoals ARMEDANGELS. Je kunt terecht voor kleding van mooie duurzame materialen zoals tencel, biologisch katoen en hennep, maar ook kleding van niet-duurzame reststoffen en gerecycled PET worden omarmd door Anna Sophie en Esther. Esther: ‘Wij stimuleren iedere vorm van verduurzaming in de mode die gericht is op beter, schoner, eerlijker en duurzamer. Keurmerken vinden we belangrijk, maar minder materialen verspillen valt hier wat ons betreft ook onder. In de webshop kun je ook op deze criteria zoeken. Je kunt bijvoorbeeld filteren op kleding uit Europa, op vegan kleding of op kleding van duurzame of gerecyclede materialen.’

Links: Esther en Anna Sophia van Sophie Stone. Rechts: Saskia van thegreenlist.nl past duurzame kleding van gerecyclede materialen.

Duurzaam met panterprint: het kan bij Sophie Stone!

Sophie Stone is een duurzame en eerlijke webshop en modewinkel op een prachtige locatie in het hartje van Utrecht (Steenweg 11). Hun missie is dat iedereen zorgeloos kleding kan shoppen, dat je niet hoeft na te denken onder welke omstandigheden en hoe de kleding is gemaakt. Met een ruime collectie van voornamelijk Europese modemerken proberen ze duurzame mode toegankelijk te maken voor iedereen, wat je stijl ook is. Kom je een keer buurten? Dat zouden Anna Sophie en Esther erg leuk vinden!

Meer weten of online shoppen? Check sophiestone.nl (met de code GREENLIST10 krijg je 10% korting op je eerste bestelling. De korting werkt ook in de winkel, als het bij de kassa meldt).

Meer duurzame modetips van thegreenlist.nl

Foto credits: hoofdbeeld: AVAA, overig: J LABEL, AVAA.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: