Tweedehands kleding shoppen in de kringloopwinkel.

Tweedehands kleding: zo vind je de mooiste outfits in de kringloopwinkel

Wat begin 2020 begon als een persoonlijke challenge ‘een jaar geen nieuwe spullen kopen’ is uitgegroeid tot een buy nothing new lifestyle. Mijn garderobe is nog nooit zo leuk geweest dankzij al deze unieke tweedehands vondsten. De beste kledingparels vind ik vooral in de kringloopwinkel. Ben je nog op zoek naar nieuwe kledingitems? Met deze tips vind je mooiste tweedehands kleding voor een prikkie!

Duurzaam kopen: start met een buy nothing new lifestyle!

Een jaar niks nieuws kopen, lukt dat? Dat vroeg ik mij ruim een jaar geleden af toen ik mijn shopgedrag helemaal zat was. Ik heb te vaak dingen gekocht die ik niet nodig had – of die toch niet bevielen. Het inzicht dat ik met mijn consumptiepatroon meer dan het drievoudige verbruik dan de aarde mij kan geven, gaf de doorslag. Ik ging de uitdaging met mezelf aan! Geen nieuwe kleding, geen nieuwe hebbedingen, geen nieuwe elektronica, geen nieuwe meubels, daar kwam mijn niks-nieuws challenge in 2020 op neer. Mijn duurzame missie bracht mij nóg vaker in de kringloopwinkel, geen straf voor een fanatieke tweedehands shopper zoals ik. Wat dus begon als een challenge is uitgegroeid tot een duurzamer kooppatroon waar ik heel veel plezier aan beleef. Niet alleen het jagen naar tweedehands parels beschouw ik als een top sport, ik bespaar er ook nog eens veel geld mee.

Met deze shoptips besteed je 60 minuten shoppen optimaal

Mijn favoriete plekje in de kringloopwinkel is denk ik wel kledingafdeling. Het liefst waan ik me tussen de rekken woelend tussen stapels kleding op zoek naar die éne schat voor een prikkie. En die vind ik dus regelmatig. De zomermaanden staan voor de deur en dus deel ik met liefde mijn tips voor het vinden van een nieuwe voorjaarsgarderobe in de kringloopwinkel. Met deze tips kun je het maximale halen uit het shopuurtje.

De leukste tweedehands kleding vind ik in de kringloopwinkel of op de rommelmarkt.
Ook bij tweedehands kleding werkt color blocking werkt goed.

1. Tweedehands kleding shoppen: de eerste selectie doe je op kleur

Heb jij in een kringloopwinkel vaak een gevoel van machteloosheid omdat je niet weet waar je moet beginnen? Ik doe de eerste selectie altijd op kleur. Zo zijn er een aantal kleuren waar ik heel blij van word. In mijn geval zijn dat rood, roze, donkergroen, blauw en okergeel. Dit is belangrijke informatie, want hierdoor kan ik hele rekken en stapels links laten liggen. Ga ook eens door je kledingkast: ontdek je een kleurenpatroon in de items die je graag draagt? Dit is belangrijk informatie voor een tweedehands shopper ;). Het vintage blousje links op de foto heb ik gevonden in een van mijn favoriete kringloopwinkels in Naarden. De broek links en het rokje rechts zijn weliswaar tweedehands, maar van een rommelmarkt in Haarlem.

2. Vergeet kledingmaten in de kringloopwinkel

De maten in vintage kledingstukken kloppen vaak niet met de maten nu. Zie je iets moois hangen: ga het gewoon passen! Daarnaast kun je ook creatiever proberen te zijn met hoe je kledingstukken draagt. Een oversized trui kan hartstikke leuk staan met opgerolde mouwen en een riem doet ook wonderen voor een outfit. Door kledingmaten te negeren en te focussen op kleuren vind ik de mooiste items, zoals laatst nog een vintage turquoise oversized colbertje in maat 46 voor 2,99 euro, terwijl ik normaal 36/38 draag. Op de foto rechts draag ik een vintage colbert, riem en tijgerlegging van de kringloopwinkel.

3. Tweedehands kleding duurzaam kopen: materiaalkeuze

Kijk jij altijd naar de materialen? Ik deed dat tot voor kort niet. En hierdoor kwam ik regelmatig thuis met mooie kledingstukken die uiteindelijk toch bleven hangen in de kast. Zonde! Van duurzame stylecoach Mirjam leerde ik dat het belangrijk is om ook naar materialen te kijken. Sindsdien check ik altijd het labeltje om te zien waarvan het is gemaakt. Bepaalde synthetische stoffen zoals polyester, polyamide en acryl probeer ik daarom nu te vermijden op haar advies. Dit zit gewoon minder lekker en daarom draag ik het minder. Dankzij deze kennis heb ik nu veel minder miskopen.

In dit artikel kun je meer lezen over duurzame kledingmaterialen.

Tweedehands kleding uit kringloopwinkel.
Vintage blouse uit kringloopwinkel.

4. Kringloop shoppen: werk met lijstjes

Mijn enthousiasme in combinatie met het rijke aanbod en de lage prijzen in kringloopwinkels zorgden er weleens voor dat ik met véél meer tweedehands kleding thuiskwam dan de bedoeling was. (En dat is niet alleen met kleding zo moet ik bekennen.) Herkenbaar? Om mijn consumptiegedrag enigszins in toom te houden, werk ik tegenwoordig met lijstjes voor ik naar een kringloopwinkel ga. Hierdoor raak ik minder afgeleid en kan ik nog gerichter zoeken. Ik gebruik hiervoor de To Do app van Microsoft. Hiermee kun je lijstjes delen en dus kan mijn man ook zijn kringloop wensenlijstje toevoegen.

5. Tweedehands kleding kopen zonder passen

Eigenlijk zou ik kopen zonder passen niet graag adviseren. De kans op een miskoop is dan gewoon te groot. Wel heb ik een aantal tips om de kans te vergoten om in één keer het juiste item te vinden. Zo kun je een spijkerbroek meten met je nek of met je onderarm en kun je met een veter eenvoudig een te grote broek op maat krijgen (zonder naaimachine). Om mijn Instagram (in Reels-video’s) deel ik regelmatig hacks om kleding te passen zonder het aan trekken. Deze tips krijg ik vaak van andere ervaren kringlopers en deel ik dan met mijn online kringloop-community.

6. Kies jouw kringloopwinkel als een tinder-date

Een kringloopwinkel moet het hebben van de spullen die buurtbewoners inbrengen. Ga op onderzoek uit en ontdek waar jouw fashion-twins wonen. Ook is het raadzaam om te checken of je kleding eventueel mag ruilen. Bij sommige kringloopwinkels kan dat niet, maar bij sommige kringloopwarenhuizen kan het juist weer wel! Plan een aantal shopsessies in bij kringloopwinkels in jouw regio. Laat je niet uit het veld slaan als je de eerste keer niet vindt wat je zoekt, dankzij de continue aanwas van ‘nieuwe’ spullen is mijn advies om een aantal keer terug te komen deze lente. Zo leer je de winkel, de medewerkers en de geheime hoekjes steeds beter kenen. Op de foto rechts draag ik een vintage blouse, riem en spijkerbroek uit de kringloopwinkel. Ik kom graag in de kringloopwinkel in Naarden omdat ik vaak mooie vintage blousjes in mijn smaak aantref.

Meer duurzame mode tips van thegreenlist.nl

Alle kleding op de foto’s heb ik tweedehands gescoord.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: